Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Глава 1. Развитие и положение США накануне Гражданской войны. Причины гражданской войны в США




Пояснювальна записка

до магістерської роботи

ОКР «магістр»

на тему: США в період Громадянської війни 1861-1865рр.

 

 

Виконав студент

спеціальності

8.02030201 Історія

Міланченко С.В.

Керівник – Ліхачова О.Є

Рецензент________________________

(прізвище та ініціали)

 

Одеса – 2015 рік

Зміст

Розділ 1.Розвиток і становище США напередодні Громадянської війни. Причини громадянської війни в США.

1.1.Розвиток США напередодні Громадянської війни та формування протиріч між Півднем і Північчю.

1.2.

Розділ 2.Вступ США у війну. Хід військових дій. Наслідок громадянської війни для США.

2.1.Заколот південних штатів і хід військових подій. Перший період війни (квітень 1861 — квітень 1862)

2.2.Другий період війни (травень 1863 — квітень 1865). Заключний этап

2.3.Наслідки Громадянської війни для Америки.

Висновок.

Список використаної літератури.

 

ВСТУП

Актуальність теми:Сполучені Шати Америки країна котра має далеко не найдовшу історію тим не менш доволі насичену .З того часу як тринадцять штатів відвоювали свої свободу та незалежність, війна певною мірою почала точитись в середині країни .Соціальні питання ,земельні ,економічні або ж расові все це з часом почало вельми загострюватись у великій політичній та також класовій боротьбі Півночі та Півдня країни.Хоча протирічя знаходили свої компроси та все ж держава з початком 1850-х років дійшла до переламного моменту.

Таким переломним моментом в історії Америки стала громадянська війна 1861-1865 рр .Це була не тільки сама кровопролитна війна за весь час існування США, в ході якої загинуло 650 тисяч американців (більше, ніж у I, II світових, у В'єтнамській і Корейської війнах разом узятих), не тільки перша і єдина великомасштабна міжусобиця, яка охопила всю населену білими частину Америки від Атлантичного узбережжя на сході до Великих рівнин на заході, Вермонта на півночі мексиканського кордону на півдні. Це була велика катастрофа, що докорінно змінила обличчя тодішніх Сполучених Штатів, знищила цілу цивілізацію, «віднесену за вітром» цієї війни, що заклала основи нової Америки, включаючи її політичний устрій, економіку, психологію і менталітет її громадян.

Великий розкол, який ледве не погубив американську націю у минулому столітті, стався за зовсім інших причин, і прірву, що утворилася в суспільстві до початку 50-х років 19-го століття,розділяла не боротьба за політичний й економічний вплив класів, не багатих і бідних, а дві різні цивілізації, стояли на різних шляхах розвитку.

Грандіозний конфлікт, що потряс США в середині минулого століття, не був, однак, чимось раптовим, як каменепад, що обрушувався в горах на голови нічого не підозрюючи подорожніх. Він був зумовлений глибинними процесами, що відбувалися в економічному і політичному житті Америки, починаючи з європейської колонізації і Війни за незалежність.

Зв’язок роботи з науковими програмами університету: Магістерське дослідження є закономірним продовженням курсового проекту, здійсненого на 4 курсі. Воно виконувалося протягом двох років у відповідності з плановою науковою темою кафедри всесвітньої історії та методології науки «Когнітивні стратегії викладання та вивчення історії».

Стан дослідження проблеми : Зародження російської американістики як особливого напрямку країнознавства відбулося у другій половині XIX ст.

У другій половині XIX ст. число дослідників, що спеціалізуються по Сполученим Штатам в Росії збільшується. У XIX ст. та впродовж перших десятиліть XX ст. в Росії фундаментальних енциклопедичних праць з історії США не видавалося. Найбільш повна інформація про США містилася у статтях «Сполучені Штати Північної Америки» у першому виданні Енциклопедичного словника Ф. А. Брокгауза і В. А. Ефрона (1890-1907). Друге видання словника завершено не було, припинившись в 1916 р. на букві О.

Довідково-інформаційні статті «Сполучені Штати Америки», аналогічні за охопленням і обсягом статей у виданнях Брокгауза і Ефрона, містилися в трьох виданнях Великої радянської енциклопедії (відповідно 1926-1945, 1949-1958 і 1970-1978 рр.). Перший фундаментальний довідник по США був виданий у 1942 р. під редакцією Ф. Н. Петрова, П. І. Лебедєва-Полянського і Б. Ю. Сливкера (2-е вид. — 1946 р.). Рішення про видання цього довідника пояснювалося тим, що «в умовах Другої світової війни і визвольної боротьби народів СРСР проти німецько-фашистських загарбників широкі кола радянської інтелігенції, особливо політпрацівники, командири і бійці Червоної Армії і Військово-Морського флоту, виявляють підвищений інтерес до життя зарубіжних країн».

Розквіт американістики як спеціального спрямування країнознавства почався в СРСР після Другої світової війни, чому багато в чому сприяли союзницькі відносини воєнних років між США і СРСР. Проте фундаментальні дослідження про Сполучених Штатах, включаючи їх історію, стали виходити в СРСР лише в 1960-1970 рр.

У 1972 р. був виданий довідник «Сполучені Штати Америки» під редакцією А.с Ст. Анікіна, в якому знайшли висвітлення переважно економічні і соціально-економічні проблеми США. У 1989 р. було опубліковано фундаментальний енциклопедичний довідник «Сучасні Сполучені Штати Америки» під редакцією Е. А. Іваняна, у створенні якого взяли участь більше 100 авторів і який являє собою найбільш повний збірник інформації про сучасних США станом на кінець 80-х років XX ст. У 1991 р. вийшла колективна монографія «Сполучені Штати Америки», присвячена економіці США. Перший англо-російський лінгвокраїнознавчий словник «Американа» був виданий у 1996 р. під загальною редакцією Р. В. Чернова. Словник містить докладні енциклопедичні відомості про США — понад 20 тис. статей з історії, державного, економічного та соціального устрою, літератури, мистецтва та ін. У нього включені також дані про видатних діячів американської історії, науки і культури. У 1999 р. був випущений у світ аналогічний словник Р. Д. Томахина «США», що містить більше 10 тис. словникових статей.

Проте ні в дореволюційній Росії, ні в роки радянської влади не існувало вітчизняного підручника з нової або новітньої історії Сполучених Штатів, призначеного для студентів вищих навчальних закладів. Його роль з різним ступенем успіху замінювали монографії: «Нариси історії США: Від відкриття Америки до закінчення Громадянської війни» А. В. Єфімова (1955), двотомні «Нариси нової і новітньої історії США» під редакцією Р. Н. Севостьянова (1960), «Нариси історії США» (1956) та «Новітня історія США» К. І. Зубок (1972), «Новітня історія США» К. І. Зубок і Н. Н. Яковлєва (1972), «Новітня історія США» Н. Ст. Сивачева і Е. Ф. Язикова (1972). Особливо слід виділити фундаментальну чотиритомну «Історію США» під редакцією Р. Н. Севостьянова (1983-1987) і трехтомную «Історію Російської Америки» під редакцією Н. Н. Болховітінова (1997-1999), а також «Енциклопедію російсько-американських відносин: XVIII–XX ст.» під редакцією Е. А. Иваняна. Крім того, окремим періодам американської історії були присвячені дослідження істо-риков-американістів І. А. Білявською, Н. Н. Болховітінова, Р. Ф. Ганелина, В. П. Дементьєва, А. В. Єфімова, Р. Ф. Іванова, Е. А. Иваняна, Р. П. Куропятника, В. І. Лана (Каплана), Ст. Л. Малькова, А. С. Маныкина, Ю. М. Мельникова, В. А. Ніконова, В. А. Печатнова, Р. Н. Севостьянова, К. Ю. Слезкина, В. о. Согрина, А. В. Уткіна, А. А. Фурсенко, Б. М. Шпотова та ін. Всі ці роботи зробили солідний внесок у справу вивчення американської історії, але в силу свого об'єму або сконцентрованості на окремих її етапах або аспектах не могли служити в якості базового навчального посібника з історії США.

Необхідно відзначити, що більшість з цих дійсно значних для свого часу праць вийшли в світ кілька десятиліть тому, що не могло не позначитися на їх утриманні. Особливістю практично всіх досліджень було очевидне превалювання ідеологічно забарвлених, класових підходів до опису та оцінки тих чи інших історичних подій, перебільшення ролі робітничого і комуністичного руху в політичному і суспільному житті Сполучених Штатів, недооцінка особистісного чинника. В результаті у читачів складалося гіперболізоване уявлення про вплив так званого об'єктивного ходу історичного розвитку, тобто визначеність майбутнього, під яким малася на увазі неминуча перемога теорії і практики будівництва соціалістичного суспільства в усьому світі.

 

 

Глава 1. Развитие и положение США накануне Гражданской войны. Причины гражданской войны в США


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 69; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты