Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Область застосування імітаційних моделей у наукових дослідженнях




На основі досвіду використання методу ІМД [2, 3, 4] можна рекомендувати використовувати ІМ СС при проведенні досліджень у наступних випадках.

1. Якщо не існує чітко визначеної постановки задачі дослідження і йде процес пізнання ОМ. У такому випадку ІМ є засобом вивчення явищ, які відбуваються у такому об’єкті. Ще можна сказати, що тут ІМ виступає як генератор експериментальних даних для подальшого вивчення обраної СС.

2. Якщо аналітичні методи для дослідження обраного ОМ існують, але математичні процедури, за рахунок яких вони виконуються, є складними і трудомісткими.

3. Якщо згідно з планом досліджень, окрім оцінки впливу зміни значень параметрів СС на результати її роботи, бажано здійснити спостереження за поведінкою компонентів СС протягом визначеного періоду часу.

4. Якщо ІМД виявляється єдиним методом дослідження СС через неможливість спостереження явищ, які відбуваються у ній у реальних умовах.

5. Якщо необхідно контролювати протікання процесів у СС шляхом уповільнення або прискорення явищ у ході імітації.

6. В процесі підготовки фахівців в області управління СС і освоєнні зразків нової техніки, яка впроваджується у експлуатацію.

7. В процесі вивчення в СС нових або нештатних ситуацій, про які мало що відомо або взагалі нічого не відомо. У цьому випадку імітація служить для попередньої перевірки нових стратегій і правил прийняття рішень перед проведенням експериментів на реальній системі.

8. Якщо в процесі досліджень особливе значення приділяється оптимізації послідовності подій у СС, яка проектується, а ІМ цієї системи використовується для виявлення можливих вузьких місць у її функціонуванні або інших труднощів, які можуть з'являтися в поведінці СС при введенні до її структури нових компонентів.

Однак, ІМ наряду з характерними для них достоїнствами мають ряд істотних недоліків. Розробка якісної ІМ часто обходиться дорожче створення аналітичної моделі і вимагає великих часових витрат. Іноді може здаватися, що ІМ точно відбиває процес функціонування реальної СС, але в дійсності це не завжди так. Проте ІМД є одним методів, які найбільш широко використовуються при вирішенні задач синтезу й аналізу СС. Серед достоїнств методу ІМД виділимо його здатність до реалізації опису характеру функціонування СС на високому рівні деталізації, відсутність обмежень на вид залежностей між параметрами об’єкта і станом довкілля, можливість дослідження динаміки взаємодії компонент СС у часі і просторі параметрів системи. Зазначені достоїнства забезпечують методові ІМД широке поширення серед дослідників СС.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 47; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты