Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ж.Ардуен-Мансар, Л.Лево. Версальський палац. Парковий фасад.




 

2) Матеріали і техніка виконання.

Матеріали скульптури багаті і різноманітні.

Глина, віск, пластилін слугують для ліплення. Цей засіб обробки матеріалу отримав назву пластика.

Різні породи каменю і дерева обробляють шляхом рубки (висікання), поступового видалення зайвого. Цей засіб, пов’язаний з обробкою твердих матеріалів, називають різьбленням.

Скульптурні твори, виконані в металі, виконуються засобом лиття.

1. Камінь (мармур, граніт).

Працюючи в такому твердому матеріалі, як камінь, скульптор висікає, відбиваючи все зайіе від природної брили каменю і постійно долає при цьому спротив матеріалу.

З твердих порід каменю в скульптурі найчастіше використовується крупнозернистий граніт (різних відтінків – від світло-сірого до темно-сірого і чорного, і від блідо-рожевого до темно-червоного) і дрібнозернистий білий мармур з рожевуватим або жовтуватим відтінком, який під час обробки створює враження світлоносної поверхні.

Кам’яний блок по своїй природі не дозволяє висікати речі з розчленованим контуром, тому скульптура з каменю повинна бути компактною і монолітною.

Збручанський Світовид. Вапняк Так звана скіфська баба. Пісковик.

Посудина у вигляді голови бика. Чорний мармур. ІІ тис. до н.е. о. Кнос. Греція.

Агесандр, Афиіодор, Поліор. Локоон та його сини. I ст. до н. е. Мармур. Римська копія.

Мікеланджело. Пієта (Оплакування). 1502.

 

Звільнені від «оболонки», статуї Мікеланджело, одного з титанів мистецтва епохи Відродження, зберігають свою кам'яну природу. Вони завжди відрізняються монолітністю об'єму: Мікеланджело казав, що гарна та скульптура, яку можна скотити з гори і у неї не відколеться жодна частина.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты