Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Повноваження Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо атестації та дисциплінарної відповідальності суддів




Комісія проводить кваліфікаційне оцінювання з метою визначення професійного рівня судді, а також з метою прийняття рішення щодо можливості здійснення суддею правосуддя у відповідному суді.

Порядок та методологія кваліфікаційного оцінювання судді визначаються Комісією за погодженням з Радою суддів України.

Кваліфікаційне оцінювання проводиться публічно, у присутності судді, який оцінюється. У розгляді питання про кваліфікаційне оцінювання судді можуть брати участь представники органу суддівського самоврядування. Комісія створює умови для присутності під час кваліфікаційного оцінювання будь-яких заінтересованих осіб [16, c. 76].

Кваліфікаційне оцінювання судді проводиться у разі:

– первинного кваліфікаційного оцінювання;

– обрання судді на посаду безстроково;

– переведення судді до іншого суду;

– накладення на суддю дисциплінарного стягнення.

Підставами для проведення кваліфікаційного оцінювання є:

– заява судді про проведення кваліфікаційного оцінювання для підтвердження його здатності здійснювати правосуддя у суді відповідного рівня, у тому числі заява про проведення первинного кваліфікаційного оцінювання;

– заява про проведення кваліфікаційного оцінювання кандидата для обрання на посаду судді безстроково;

– рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про призначення кваліфікаційного оцінювання судді у зв’язку з накладенням дисциплінарного стягнення в порядку, передбаченому Законом;

– проходження перепідготовки в Національній школі суддів України після непідтвердження можливості здійснення суддею правосуддя у відповідному суді за результатами первинного кваліфікаційного оцінювання.

Кваліфікаційне оцінювання здійснюється прозоро на основі об’єктивних критеріїв, з урахуванням заслуг, кваліфікації та сумлінності судді, його вмінь та ефективності роботи, якісних і кількісних показників роботи судді у порядку та за методологією, що визначаються Комісією за погодженням з Радою суддів України [17].

Первинне кваліфікаційне оцінювання суддів Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, апеляційних та місцевих судів здійснюється кваліфікаційною та дисциплінарною палатами Комісії спільно шляхом формування колегій із трьох членів за принципом змішаного представництва кожної з палат, у строки, визначені законодавством.

Кваліфікаційне оцінювання судді проводиться Комісією не пізніше двох місяців з дня надходження заяви судді про проведення кваліфікаційного оцінювання, заяви судді про обрання безстроково, заяви судді про переведення у випадках, передбачених Законом.

Кваліфікаційне оцінювання судді, тимчасово відстороненого від здійснення правосуддя, здійснюється після проходження суддею курсу підвищення кваліфікації в Національній школі суддів України та до закінчення терміну тимчасового відсторонення. Комісія може встановлювати графіки проведення первинного кваліфікаційного оцінювання, про що інформує на своєму офіційному веб-сайті [17].

Кваліфікаційне оцінювання (первинне кваліфікаційне оцінювання) включає такі етапи:

1) складення суддею іспиту;

2) дослідження суддівського досьє;

3) проведення співбесіди.

Порядок складення іспиту та методика його оцінювання визначаються положенням, що затверджується Комісією за погодженням з Радою суддів України.

Комісія забезпечує ведення суддівського досьє. Положення про порядок ведення суддівського досьє затверджується Радою суддів України.

За результатами складення суддею іспиту та проведення співбесіди Комісія складає мотивований висновок щодо судді. На підставі мотивованого висновку Комісією може бути прийнято одне із таких рішень: підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді; непідтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Якщо можливість здійснення суддею правосуддя у відповідному суді не підтверджена, рішенням Комісії такий суддя відстороняється від здійснення правосуддя у відповідному суді та направляється для перепідготовки до Національної школи суддів України [3, c. 323].

Непідтвердження можливості здійснення правосуддя у відповідному суді за результатами кваліфікаційного оцінювання, у тому числі повторного, є підставою для висновку Комісії про направлення рекомендації до Вищої ради юстиції для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення судді з посади з підстав порушення присяги.

Дисциплінарне провадження передбачає:

1) здійснення перевірки даних про наявність підстав для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності;

2) вирішення питання про відкриття дисциплінарної справи чи відмову в її відкритті;

3) розгляд дисциплінарної справи;

4) прийняття рішення.

Перевірка даних про наявність підстав для відкриття дисциплінарної справи та притягнення судді до дисциплінарної відповідальності здійснюється членом Комісії (палати) у порядку, встановленому Законом, або за його дорученням інспектором [13, c. 112].

За результатами перевірки член Комісії (палати) складає висновок з викладенням фактів та обставин, виявлених у ході перевірки, та пропозицією про відкриття чи відмову у відкритті дисциплінарної справи. Рішення у дисциплінарній справі стосовно судді складається із вступної, описової, мотивувальної і резолютивної частини.

З метою виконання рішення про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, проведення пов’язаних з цим організаційних заходів керівником відповідного структурного підрозділу секретаріату Комісії забезпечується розміщення на офіційному веб-сайті Комісії та на веб-сайті суду, в якому працює суддя, інформації про суддю, якого притягнуто до дисциплінарної відповідальності, про накладення дисциплінарного стягнення та копію рішення Комісії (палати) [17].

Дисциплінарне стягнення до судді застосовується не пізніше трьох років із дня вчинення проступку без урахуванням часу тимчасової непрацездатності або перебування судді у відпустці.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты