Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


РОЗДІЛ 3. МІЖНАРОДНА ДІЯЛЬНІСТЬ ВИЩОЇ КВАЛІФІКАЦІЙНОЇ КОМІСІЇ СУДДІВ УКРАЇНИ




У межах визначених у Законі України «Про судоустрій і статус суддів» повноважень Вища кваліфікаційна комісія суддів України розпочала активну міжнародну діяльність у суддівській сфері, встановила міжнародні зв’язки з державними інституціями інших країн з метою обміну досвідом та розпочала плідну співпрацю з міжнародними програмами та проектами у підготовці і реалізації спільних заходів [8].

Основними пріоритетами Комісії у сфері міжнародного співробітництва є налагодження співпраці з іноземними державними та недержавними органами, урядовими і неурядовими установами та організаціями, світовими та європейськими інституціями задля вивчення і впровадження у вітчизняну практику кращого з доробку зарубіжних правників, обміну досвідом у сфері добору кандидатів на посаду судді вперше, переведення судді, обрання кандидата на посаду судді безстроково та дисциплінарної практики.

Комісія є реципієнтом Спільної програми Ради Європи та Європейського Союзу «Прозорість та ефективність судової системи України», що стартувала 1 липня 2008 року та є однією з декількох спільних програм Європейського Союзу і Ради Європи, яка надає допомогу Україні. Сфера діяльності Програми охоплює цілі Європейської політики сусідства Плану дій Україна–Європейський Союз, а також Плану дій для співробітництва Ради Європи з Україною. Мета Програми полягає у забезпеченні трансформації судової системи України в прозору і справедливу, доступну для усіх громадян, таку, що працює ефективно і відкрито як важлива ланка громадянського суспільства.

Програми реалізовується за чотирма основними напрямами: правова база судоустрою; загальнодоступність до правосуддя; ефективність судової системи і якість судових рішень; прозорість і відповідальність судової системи. Для досягнення запланованих результатів Програма забезпечує експертну оцінку законодавства і надає допомогу в розробці законопроектів та поправок до чинних законів, здійснює моніторинг досягнень і проблем, що виникають у процесі реформування судової системи. У рамках реалізації Програми представники Комісії взяли участь у спільних міжнародних конференціях, круглих столах, офіційних візитах та робочих зустрічах з метою обговорення актуальних для діяльності Комісії питань. Також за підтримки Програми представники Комісії, Вищої ради юстиції, Верховного Суду України та Конституційного Суду України відвідали з робочим візитом Королівство Іспанію з метою ознайомлення з досвідом роботи судової гілки влади цієї країни, а також провели три навчальні сесії за участю експертів Ради Європи для суддів Верховного Суду України, вищих спеціалізованих та апеляційних обласних судів із методології тлумачення нормативно-правових актів.

Також Комісія активно співпрацює з Проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Україна: верховенство права», який реалізовується в Україні в кілька етапів з травня 2006 року по вересень 2011 року. Мета його - допомогти Україні вдосконалити правове поле судової системи, зокрема його регуляторну складову; вирішити проблеми професійної підготовки, підвищення кваліфікації суддів, їх підзвітності; запровадити принцип прозорості у діяльність судів і залучити представників громадянського суспільства як партнерів у реформуванні та вдосконаленні процесу судочинства.

З часу набуття Комісією статусу постійно діючого органу в системі судоустрою України семінар на тему «Робота Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в нових умовах» став наймасштабнішим заходом за рівнем представництва, проблематикою запропонованих до обговорення питань і кількістю прийнятих учасниками рішень для подальшого впровадження у практичну роботу Комісії [9].

Зокрема, окрім іноземних експертів у роботі семінару взяли участь представники Адміністрації Президента України, Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя, Вищої ради юстиції України, Ради суддів України, рад суддів загальних судів, адміністративних судів, господарських та вищих спеціалізованих судів України, Національної школи суддів України, Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України та Національного університету «Юридична академія імені Ярослава Мудрого».

У подальшому в межах повноважень Комісія має намір брати участь у нових проектах Ради Європи та інших європейських інституцій з метою імплементації міжнародних правових норм в національне законодавство, що регулює функціонування судової системи України.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 43; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты