Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методи і прийоми, що сприяють формуванню вміння у дошкільнят слухати музику.




На заняттях по слуханню музики педагог використовує різні методи і прийоми: наочний (наочно-слуховий, наочно-зоровий), словесний і практичний.

Методи навчання визначаються завданнями, які ставить музичний керівник перед дітьми, допомогою, яку він надає при виконанні цих завдань, ігровими ситуаціями і їх зв'язком з аналізом твору, частотою і метою програвання п'єси.

У процесі ознайомлення дітей з твором музика, природно, відіграє провідну роль. Величезне значення має її художнє виконання. Педагогу слід пам'ятати, що необхідною передумовою музичного виховання в цілому, і слухання музики зокрема, є висока якість виконання. Треба грамотно, дохідливо передати задум композитора. У процесі ознайомлення використовуються такі форми словесного впливу на дитину, як оповідання, пояснення, постановка питань. В. Г. Савельєв підкреслює у своїх статтях, що дуже важлива емоційне забарвлення слів педагога, його тон, міміка. Особливої ‹уваги музичного керівника вимагає правильна постановка завдання, що випливає з принципу активності - одного з головних принципів дидактики. Кожне завдання необхідно чітко формулювати, щоб правильно спрямувати активність дитини, не залишити його пасивним слухачем. Завдання, зрозуміле дошкільнятами, спрямовує їх діяльність, що є необхідною передумовою його успішного виконання. Основне завдання першого етапу - налаштувати дітей на слухання музики, допомогти їм зрозуміти настрій музичного твору, його характер, жанрові особливості. Це завдання здійснюється порізному при навчанні дітей різних вікових груп. На етапі ознайомлення з музикою можна ставити перед дітьми завдання визначити загальний характер, жанр твору. Іноді діти дають формальні, стандартні відповіді: «музика весела», «музика сумна». Треба привчити дошкільнят визначати характер твору, виходячи з його змісту і зіставляючи почуту музику з іншими знайомими творами. До речі, зіставлення, порівняння як з музикою подібної, так і з контрастною - один з найефективніших прийомів роботи ». Розглянемо більш детально використання методів і прийомів на різних етапах слухання музики. Ефективним прийомом у роботі з дітьми підготовчої до школи групи на першому етапі є метод контрастних зіставлень (О. П. Радинова).

Гогоберідзе А.Г, Деркунская В.А. рекомендують такі форми роботи:

-бесіди з дітьми про музику;

-комбіновані заняття;

Під час занять і бесід застосувати такі прийоми:

1. Контрастне зіставлення творів з поступовим згладжуванням контрастності образів.

2. Ускладнення п'єс по лінії зміни настроїв в розділах форми (двухчастной, тричастинної), жанрів музики, засобів музичної виразності.

3. Порівняння двох творів за характером, настроєм.

4. Звернення уваги дітей на деякі одиниці музичної мови, на контраст настроїв (інтонації, теми, фрази, розділи, форми) на використання засобів музичної виразності.

Завдання з застосуванням різних видів контрастних зіставлень проводити необхідно в наступному порядку:

1. Завдання на зіставлення контрастних творів одного жанру.

2. Завдання на зіставлення п'єс з однаковими назвами.

3. Завдання на зіставлення контрастних творів у межах одного настрою (відмінність відтінків).

4. Завдання на порівняння варіантів інтерпретації одного твору - оркестрове і сольне звучання, варіанти виконавської трактування на фортепіано. [7]

Аналізуючи характер музики, можна запропонувати кілька готових визначень, щоб дошкільнята самостійно вибрали з них правильне: В«Подумайте, хлопці, яке слово найбільше відповідає цій музиці - спокійна, сумна, м'яка, ніжна або тривожна.»

Наступне питання музичного керівника спонукає дітей зв'язати характер музики з вмістом образу: «Чому саме таку музику написав композитор про жайворонка?» Відповідь: «Музика світла, легка, тому що жайворонок легко літає і високо співає». Дошкільнята самостійно визначають характер творів різних жанрів (наприклад, «Марш дерев'яних солдатиків» і «Камаринская» П.Чайковського), з'ясовують, як змінюються засоби виразності протягом одного твору. Частина дошкільнят ототожнює зміни музики з розвитком сюжету («спочатку йшов дощ, а потім він перестав, потім знову пішов»). Деякі діти дають тільки емоційно-естетичну оцінку музичним уривків («спочатку музика гарна, а в середині мені не подобається»). Коли діти навчаться розрізняти зміни в музиці, можна поставити перед ними нове завдання - визначити форму твору (кількість частин). На етапі ознайомлення музичний твір треба виконувати двічі. Педагог мотивує це тим, що музика дуже сподобалася йому, напевно, і дітям хочеться послухати її ще раз. Перед повторним прослуховуванням слід ставити нові завдання. Так, визначивши загальний характер музики, треба пов'язати його з назвою твору, пояснити, чому саме таку рухливу музику композитор написав про кониках, а спокійну - про ляльок. Прийом зіставлення: (порівняння фортепіанного звучання музики та симфонічного оркестру) Дозволяє надати наочному методу проблемний характер, зацікавлює дітей, активізує їх слухове увагу.

Крім цього, у педагога з'являється можливість познайомити дітей з інструментами симфонічного оркестру, зрозуміло, не з усіма відразу, а поступово - з тими, роль яких у створенні музичного образу.

Застосування зорової наочності має допоміжне значення. Вона використовується, щоб посилити враження дітей від музики, викликати в їхній уяві зорові образи, близькі музиці, або проілюструвати незнайомі явища або образи. Прийоми застосування зорової наочності (картин, малюнків, кольорових карток, іграшок) будуть розглянуті нижче. Значення словесного методу у розвитку музичного сприйняття також дуже велике. Мова йде не про будь-переказі музики (заняття безглузде і шкідливе), а про необхідність поглибити сприйняття музики дітьми. C допомогою яскравого виконання і вміло проведеної бесіди педагог може не тільки прищепити дітям інтерес, любов до музики, розширити уявлення про деякі явища дійсності, а й збагатити їх внутрішній світ, почуття, сформувати моральні якості, інтереси. Ефективним прийомом є передача деяких музичних явищ у рухах (хлопки, піднімання і опускання рук, рухи з прапорцями, паличками). Діти можуть передавати в рухах зміну жанрів музики (марш, колискова, танець), частин, фраз твори, динаміки, регістрів, темпу, ритмічні особливості. У навчанні дітей велике місце займають ігрові прийоми, які забезпечують зв'язок пізнавальної діяльності з ігровою. Враховуючи обмежені можливості розумової сфери і вольових зу...силь дитини, потрібно будувати навчання так, щоб воно викликало у дітей позитивні емоції і сприймалося як гра. Коли дошкільнята порівняно добре ознайомляться з твором, можна дати їм завданням скласти колективний розповідь, який відбивав би основні зміни в музиці. Слід звернути увагу і на те, щоб на задані питання відповідали не одні й ті ж хлопці, обов'язково допомагати висловлюватися і малоактивним дітям. Музичний керівник тільки направляє розповідь, відбирає фрагменти, найбільш відповідні музичному образу, наочно пояснює свій вибір. Ці завдання дуже корисні, оскільки спонукають дітей уважно вслухатися звучання твору, точніше аналізувати всі зміни, вчитися говорити про музику. На II етапі слухання музики Гогоберідзе А.Г., Деркунская В. А. радять розвивати емоційну чуйність на музику.

Активізуємо творчі дії дітей, спрямовані на сприйняття музичного образу. Сприяємо знаходженню «емоційного унісону» (О.П. Радинова). Розвиваємо уміння виявляти сенс музичної мови, розрізняти засоби музичної виразності.

На II етапі використовується метод уподібнення характеру звучання (О.П.Радинова, І. В, Груздова) Для цього доцільно розділити дітей на групи за перевагою певного виду діяльності для пердачи емоційного забарвлення музики. » [8]

Далі автори вказують приблизні можливі групи дітей:

1. Образотворчі. (Діти віддають перевагу кошти образотворчого мистецтва, використовують методи колірного і поліхудожнього уподібнення (живопис, графіка, скульптура, архітектура).

2. Музичні. (Діти схиляються до різних видів музичної діяльності, використовують методи моторно-рухового (диригентський жест, танцювальні рухи), вокального та темброво-інструментального уподібнення.

3. Театральні. Діти орієнтуються на театралізовану діяльність, використовують методи моторно-рухового (ритмопластика, образні руху), мімічні і поліхудожнього уподібнення (театр, пантоміма).

На цьому етапі використовуються методи збагачення музичного досвіду дітей. Дітям пропонуються ситуації, що вимагають самостійного пізнання, дослідження. Для вирішення Задаянна розуміння засобів музичної виразності а музичних проізвденіях можна використовувати музично-дидактичні методи наприклад. («Хто підійшов до Теремків», «Звуки шумові та музичні» і т.) Інтеграцію отриманих вражень можна здійснити через образотворчу діяльність.

4. Художнє слово. Діти володіють схильністю до словесного вираження своїх емоційних станів, використовують такі методи, як словесне і поліхудожнього (художнє слово) уподібнення. [9]

На III етапі розвитку вмі...ння сприйняття музики у старших дошкільників Гогоберідзе А.Г., Деркунская В. А пропонують формувати емоційно-оцінне ставлення дитини до музики. Для цього педагог сприяє:

-прояву і вираженню е емоційно-оцінного ставлення дитини до музики;

-висловлювання переваг, емоційних і інтелектуальних оцінок;

-появи творчої розпізнавального установки на сприйняття і вираження емоцій як результату сприйняття музики. III етап передбачає комплексне використання дітьми отриманих слухацьких ними умінь і досвіду емоційного вираження результатів сприйняття музики. Основною формою організації можуть стати вечора дозвілля у формі концертів. Таким чином, перед вихованцями підготовчої групи ставляться послідовно завдання: розрізняти і порівнювати жанри, характер творів («Які почуття передає музика»); відзначати ознаки програмності, елементи образотворчості музики («Про що розповідає музика? »); розрізняти і порівнювати яскраві засоби музичної виразності у зв'язку з вмістом музики, розвитком художнього образу (« Як розповідає музика? ").

Діти легко виконують ці завдання, слухаючи вокальні твори де текст пов'язаний з музикою, а також програмні інструментальні п'єси, в яких є елементи образотворчості.

При визначенні загального характеру музичного твору діти цього віку орієнтуються одночасно на кілька засобів музичної виразності. Більш багатий життєвий і музичний досвід старших дошкільників в порівнянні з попередньою віковою категорією дозволяє запропонувати їм необхідний обсяг теоретичних відомостей про музику, який сприяють глибшому її розумінню. Дуже важливо поставити дітей в умови, коли вони самі добувають знання, шляхом створення свого роду пошукових ситуацій в процесі яких діти за допомогою педагога в результаті власних роздумів приходять до самостійних висновків і умовиводів. Пошукову ситуацію можна створити за допомогою запитань до дітям перед слуханням музики постановкою завдання, яку діти повинні вирішити, прослухавши музичний твір. Такі форми роботи дуже корисні в активізації і розвитку музичного сприйняття дітей. У старших дошкільників розширюється уявлення про жанр і про форму музичних творів. Діти добре засвоїли представлення про поділ музики на вокальну, написану для голосу, та інструментальну, виконувану на різних інструментах, визначають різновиди музичних творів одного того ж жанру.

У цьому віці словниковий запас дітей досить великий, тому вони можуть аргументовано розповісти, що відчувають при слуханні музичного твору, які емоції і настрої викликає звучна музика. Ось чому одна з поширених методик навчання слухання музики дітей старшого дошкільного віку спрямована на виявлення безпосереднього емоційного відгуку дитини на незнайому йому музику. В. Г. Савельєв пропонує назвати цей методичний прийом «Послухай і розкажи» .

Так само при слуханні музики дітьми дошкільного віку часто використовується методичний прийом, який В. Г, Савельєв називає Послухай і зобрази. «Малювання є однією з улюблених дітьми видів діяльності. Психологи стверджують, що малюнок дитини є графічним розповіддю про емоційний вплив музики. У цьому випадку структура музичного твору залишається колишньою, але до чотирьох традиційним частинам додається п'ята: виконання малюнка, передавального характер музики. Головне, щоб діти намагалися використовувати художні засоби для зображення музики. Важливо, щоб кольори в малюнках відповідали характеру музики, світлі тони, як правило, відповідають ніжному спокійного м'якому характеру музики, а темні - тривожного, схвильованому, неспокійного; яскраві тони - веселому, радісному, завзятому характеру музики.

Дошкільнята дуже люблять підспівувати звучала музиці. Інтонації музики, закріплені в пам'яті дитини живий інтонацією голосу, стають своєрідним еталоном при формуванні музичного смаку. Цей методичний прийом при проведення занять В. Г. Савельєв пропонує назвати Слухай і співай. Діти особливо люблять підспівувати полюбилися їм популярні дитячі пісні, фрагменти з класичних творів танцювального характеру, арій з опер. »

При організації слухання музики ефективний прийом оркестровки музичних творів, який полягає у використанні дітьми шумових музичних інструментів при повторному слуханні музики. Цей прийом застосовується для розвитку творчих можливостей дітей і одночасно сприяє набуттю навичок гри на шумових музичних інструментах. Головне в оркестровці творів - вибрати і використовувати найбільш виразні тембри інструментів, що відповідають характеру музики. Для того, щоб підкреслити бадьорий, урочистий характер маршу можна використовувати чіткий тембр барабана або бубна, а ніжний, граціозний характер вальсу - м'який, прозорий тембр дзвіночка або трикутника. У ході слухання музики дітям можна запропонувати прохлопать ритмічний малюнок твору. Прийом оркестровки і прохлопиваніе ритму музичних творів - елементи методики Карла Орфа, які дають великий ефект у розвитку дитячого музичного сприйняття. Прийом оркестровки доцільно застосовувати після того, як діти послухають музичний твір і ознайомляться з характером музики. p Також доцільно використовувати проективний метод (малювання), з метою виявлення особливостей відображення дітьми емоцій і почуттів, що виникли при прослуховуванні музики, в малюнках. Потім малюнки аналізуються у відповідності з наступними критеріями:


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 410; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты