Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Загальний опис ринку. Місткість ринку та тенденції її змін. Рівень і динаміка цін.




 

У нинішньому світі як ніколи раніше підходить вираз із 10-ї давньоримської сатири поета-сатирика Ювенала « Хліба та видовищ». Нині цей афоризм описує не тільки політику, але й прагнення самих людей. Сучасність дає нам величезну кількість різноманітних розваг: фото, відео, реальні та віртуальні ігри, різноманітні передачі, тощо. Ще близько століття тому людям важко було уявити як існують інші народи, яка в них культура, які самі вони є. Проте з розвитком технологій нам стало все простіше це зрозуміти. Спочатку винайшли радіо, потім – телевізор. Нам здавалося, що ще може бути? Але наука здивувала нас знову і з’явилися комп’ютери, які в останні 30 років зазнали докорінних змін. Ці технології змінили навіть свою функцію та на основі них були розроблені й інші пристрої, такі як: ноутбуки, телефони, смартфони, планшети. І в даній роботі я опишу ринок планшетів, який є черговим видовищем для людей, адже по суті ця річ функціонально не відрізняється від смартфону і значно поступається тим самим ноутбуками чи стаціонарним пк. Тобто це типу іграшка, яка надає своєму хазяїну значущості перед іншими та є черговим видовищем для світу, який з’явився у потрібному місці і часі. При чому це перспективна річ, яка користується популярністю, а отже, має майбутнє.

Планшети, оснащені великими сенсорними екранами і зрозумілим інтерфейсом, своєю появою досить сильно полегшили контакт людини і комп’ютера. Досі незрозуміло, з чого почався «таблетковий» бум в 2010 - му році (Tablet PC – планшетний персональний комп’ютер).

Може це було підвищення швидкості Інтернету, полегшення доступу до нього, поява нових процесорів і так далі. Найважливішу роль зіграла компанія Apple, яка розробила і випустила на продаж знаменитий iPad.

Природно, що планшет від компанії Apple був не першою спробою створення такого комп’ютера, проте до нього всі спроби були менш вдалі. Ще в далекому 1968 році дослідник Алан Кей з центру Xerox PARC займався розробкою прототипу сучасного планшета під назвою Dynaboo. Спочатку він був розрахований як помічник для дітей. Звичайно, масового поширення цей апарат не отримав. Однак напрацювання цього дослідника через деякий час взяли на замітку ті ж розробники з Apple. І ось, в 1996 році, аж через 30 років після появи Dynabook, якась компанія DEC випустила планшет Lectricе, який призначався для читання текстових файлів. Планшет був з монохромним дисплеєм та чутливістю до натискань спеціальним пером. Своїм винаходом компанія DEC породила моду і на планшети, і на електронні книги. У 2000 році з’явився планшет від компанії 3Com під назвою Audrey.

Це був девайс для веб-серфінгу, з антеною та бездротовою клавіатурою. Саме цей пристрій став дійсно прообразом «сучасного» планшета типу iPad. Корпорація Microsoft не залишилася осторонь від цих подій на світовому ринку електронних комп’ютерних пристроїв. У 2002 році була представлена платформа Windows XP Tablet PC Edition, яка базувалася на рукописному і навіть голосовому способі введення даних. Nokia теж вирішили спробувати себе на цьому ринку, випустивши планшет Nokia 770 Internet Tablet. Пізніше з’явилися популярні смартфони Nokia з сенсорними дисплеями і операційною системою Symbian.

В історії планшетів було ще одна подія, яку необхідно відзначити. Це презентація Стівом Джобсом першої моделі смартфона Apple iPhone і операційної системи для нього iOS. Це була повноцінна власна система з інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом і підтримкою чутливості торкань пальца. Що цікаво, то саму концепцію створення планшетного персонального комп’ютера приписують науково фантастичного серіалу «Зоряний шлях». Саме там вперше з’явилося пристрій PADD. Є чутки, що саме тому планшет Apple iPad має співзвучну назву зі своїм вигаданим телевізійним прототипом. Також подібні ідеї з’являлися в фільмі «Космічна одіссея» в 1968 році, де був «планшет» під назвою Newspad.

Тобто як бачимо, з появою планшетів на них відразу був певний попит, який провокував виробників модернізувати даний пристрій, адже він мав певну перспективу на ринку, про що кажуть ринкові дослідження.

Згідно з підсумками 2013 року, Gartner очікує, що продажі комп'ютерів впадуть на 8,4 %, планшетів - зростуть на 53,4%, інформує Forbes.ua.

У I кварталі 2014 року на ринку планшетних комп'ютерів спостерігався спад обсягів поставок на 30%. Такі дані наводить ABI Research.

Протягом року ситуація повинна стабілізуватися, і планшетів відомих торгових марок буде реалізовано понад 200 млн штук, пишуть «Вести економика».

Минулого року аналогічний показник склав 166 млн одиниць продукції. У грошовому вираженні обсяг ринку планшетів в 2014 р. досягне $85 млрд. При цьому так звана безіменна продукція не враховується.

Тобто в підрахунок не входять апарати, створені за схемою white-box. Такі пристрої випускаються без маркування бренду і продаються якійсь компанії, після чого та ставить свій логотип на цю продукцію. Поставки таких планшетів у січні-березні 2014 р., згідно з оцінкою Digitimes Research, знизилися на 2,4% щодо показника річної давнини і склали 20,4 млн штук. У порівнянні з IV кварталом 2013 року відвантаження цієї електроніки сезонно впали на 27,4%.

Аналітики очікують загальносвітові поставки «безмарочних» планшетів на рівні 23,3 млн штук за підсумками другої чверті 2014 р. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року зростання складе 45,6%.

Така електроніка, за різними даними, займає приблизно одну третину від загального обсягу світового планшетного ринку.

Як очікується, компанія Apple залишиться провідним постачальником планшетів, але її відрив від Samsung продовжує скорочуватися. На частку цих компаній буде припадати більше 70% обсягів поставок планшетів цього року. Претендента на третє місце аналітики не називають, хоча зазначається, що в I кварталі 2014 року на цій позиції опинилася ASUS з 2,1 млн реалізованих планшетів. Згадується і про успіхи Lenovo на планшетному ринку Китаю та інших країн.

Експерти DigiTimes Research додають, що ціни на семидюймові планшети поступово знижуються: у червні пристрій такого типорозміру можна придбати вже за $79. У зв'язку з цим спостерігається великий тиск на семидюймовий моделі компанії Samsung, які пропонуються за більш високою вартістю. Цінова конкуренція загострюється і в сегменті восьмидюймових пристроїв, що також веде до падіння вартості планшетів.

Планшетні пристрої стають менш популярними у споживачів, які вибирають смартфони з великими екранами. Такого висновку дійшли фахівці Bloomberg, спираючись на дані дослідження IDC. Ця тенденція, якщо продовжиться, може вкрай негативно позначитися на продажах iPad від Apple.

Гаджетомани, які надають перевагу мобільним пристроям із великим екраном, не завжди готові носити з собою два пристрої − планшет і смартфон, тому бажають зробити вибір на користь чогось середнього. Смартфони, на зразок Samsung Galaxy Note 3 із 5,7-дюймовим екраном, ідеально підходять для перегляду відео та читання книг, що вигідно відрізняє їх у боротьбі з iPad mini.

Раніше експерти вважали, що постачання планшетів у нинішньому році складуть 260,9 млн пристроїв, але знизили цей показник до 245,4 млн девайсів. Для порівняння, поставки планшетів у 2013 р. були майже на 52% вищими, ніж роком раніше. IDC вважає, що починаючи з 2014 р. головними конкурентами цих пристроїв будуть фаблети (девайси з діагоналлю екрана від 5,5'' − 7'').

Крім фаблетів, ще однією загрозою ринку планшетів є небажання користувачів міняти свої пристрої. За словами аналітиків, покупці користуються девайсами значно довше, ніж передбачалося раніше, а якщо один з членів сім'ї купує новий гаджет, то старий він передає комусь іншому або перепродує. Це уповільнює розвиток сегмента. Очікується, що до 2018 р. виробники сфокусуються на виробництві планшетів із великими екранами, оскільки фаблети будуть серйозно заважати продажу планшетів із діагоналями 7'' − 8''.

В Україні за результатами 2014 ринок планшетних комп'ютерів у грошовому вираженні знизився на 23%. Про це поінформував Капітал сьогодні, 5 березня.

Зниження відбулося за рахунок того, що попит значно змістився до дешевших моделей. Зниження купівельної спроможності українців спровокувало збільшення частки моделей нижнього цінового сегмента. У структурі постачання четвертого кварталу на пристрої, вартістю менше 150 доларів, припало 62% ринку.

За даними експертів iGate, у 2014 році ринок планшетів і смартфонів в Україні виріс і в кількісному, і в грошовому еквіваленті. Українці все ще воліють купувати планшети і смартфони офлайн, але онлайн-ринок продовжує рости. За прогнозами експертів, у 2015 році через зниження купівельної спроможності збережеться попит на дешеві моделі.

Експерти відзначають, що обсяг поставок планшетів в Україну (враховуючи пристрої «2-в-1») у період з жовтня по грудень становив 355,6 тис. шт., що на 1,4% нижче показників 2013 року. Водночас за підсумками всього 2014 року ринок планшетних комп'ютерів зріс на 3,5% у кількісному вираженні (до 1,185 млн шт.), але скоротився на 23% у грошовому еквіваленті за рахунок перерозподілу ринку і зміщення попиту до більш дешевих моделей. Минулого року також збільшилися поставки пристроїв категорії «white-box», частка яких зросла з 8% у 2013 році до 22%.

У четвертому кварталі поставки гаджетів вартістю менше $150 склали 62% ринку (проти 12% за цей же період у 2013 році). Половину з них становили моделі за ціною нижче $100. Аналітики IDC прогнозують, що в 2015 році через зниження купівельної спроможності українців збережеться попит на моделі нижнього цінового сегмента.

У цілому ринок планшетів Центральної та Східної Європи за підсумками 2014 року в кількісному вираженні виріс на 4,4%. А ось такі країни, як Росія та Польща, показали негативну динаміку: -5% і -2,9% відповідно. 2014-й рік відзначився зростанням популярності смартфонів з великими екранами, уповільненням циклу оновлення планшетів і загостреною конкуренцією з недорогими ноутбуками на ОС Windows 8.1 with Bing.

Аналітик телеком ринку у компанії GFK Ukraine Марія Колесник зазначає, що в 2014 році ринок смартфонів продемонстрував позитивну динаміку щодо 2013 року. У цей період продали понад 4 млн смартфонів, а це на 12% більше, ніж у 2013 році. Загальна сума продажів склала 8,7 млрд грн. (+21% порівняно з позаминулим).

Частка офлайн-продажів на ринку смартфонів і планшетів переважає. Проте онлайн-покупки стають усе популярнішими серед українців. У 2014 році частка інтернет-продажів на ринку смартфонів склала 14% в штуках і 17% у грошах, на ринку планшетів – 23% і 25% відповідно.

У 2015 році динаміка розвитку ринку смартфонів і планшетів буде, найімовірніше, негативною на тлі зниження платоспроможності покупців. Так, продажі смартфонів у штуках за перші 10 тижнів 2015 року скоротилися на 5% проти аналогічного періоду попереднього року, але за рахунок зростання ціни на 49%, зросли в грошовому еквіваленті на 42%.

Аналогічна тенденція простежується і на ринку планшетів: падіння продажів у штуках за перші 10 тижнів 2015 року склало 15%, але завдяки зростанню ціни на 45% зросли в грошах на 23%. У цілому ціна на смартфони і планшети в 2014 році складала трохи вище 2 тис. грн, але за перші 10 тижнів 2015 року досягла 2,8-2,9 тис. грн.

Через девальвацію гривні основними споживачами смартфонів і планшетів стануть жителі міст з рівнем доходу вище середнього. Тим не менш, якщо раніше ця категорія покупців купувала порівняно потужні пристрої, то в 2015 році їхнім вибором будуть бюджетні моделі. Водночас продажі девайсів преміум-класу залишаться стабільними, оскільки попит з боку нішевого споживача навряд чи зміниться.

За підсумками 2014 року український ринок планшетних комп'ютерів зріс на 3,5% у кількісному вираженні, але скоротився на 23% у грошовому.

Про це йдеться у прес-релізі компанії IDC.

Так, згідно з оцінками аналітиків, обсяг поставок планшетів в Україні в період з жовтня по грудень становив 355,6 тисяч штук, що на 1,4% нижче показників 2013 року.

"Однак, за підсумками всього 2014 року ринок планшетних комп'ютерів зріс на 3,5% у кількісному вираженні (до 1,185 млн штук), але скоротився на 23% в грошовому - за рахунок значного зсуву попиту до більш дешевих моделей", - йдеться в повідомленні.

В результаті аналітиками зафіксовано збільшення поставок пристроїв категорії "white-box", частка яких зросла до 22%, хоча роком раніше вона не перевищувала 8%.

До 2017 року кількість користувачів планшетних комп'ютерів у Західній Європі зросте більше ніж у 5 разів, причому частка дорослих власників цих пристроїв перевищить 50%, тоді як у 2012 році показник становив 14%, прогнозують аналітики Forrester Research.

Прогноз Forrester заснований на опитуванні 13 тис. європейських споживачів у Франції, Німеччині, Італії, Нідерландах, Іспанії, Швеції та Великобританії. За даними дослідників, найбільше проникнення планшетів зареєстроване в Нідерландах - 20% у 2012 році, далі йде Іспанія з 18%, Італія - 16%, Великобританія - 15%. Замикає п'ятірку - Франція із 9%.

За підрахунками експертів компанії, у 2011 році частка власників планшетів серед західноєвропейського населення складала 7%, а за рік вона помітно зросла. Аналітики стверджують, що кількість користувачів планшетів буде збільшуватися у Західній Європі, оскільки зараз ці пристрої вважаються не просто модними гаджетами, а необхідними у побуті і роботі пристроями.

Очікується, що до 2017 року у регіоні буде функціонувати понад 147 млн планшетних ПК, що на 33% більше, ніж у 2012.

У дослідженні також наголошується на зрушенні аудиторії користувачів планшетів у бік більш молодої (від 18 до 24 років). Ця тенденція посилиться в міру зростання доступних пристроїв за ціною нижче 250 євро, до яких зараз належать моделі Amazon Kindle Fire та Google Nexus 7. Вони приблизно вдвічі дешевші, ніж iPad, що приваблює молодих людей, які не мають стабільного заробітку. Forrester зазначають, що молоді люди не єдині, кому подобаються планшетні комп'ютери. Майже у кожного першого із 6 опитаних дорослих з категорії "за 65 років" є планшет.

Зазначається, що ціна є значущим бар'єром на шляху рішення про придбання планшета. Минулого року Apple випустила більш дешеву версію iPad, але цей апарат поки що навряд чи можна віднести до планшетів низького цінового рівня. У США iPad mini коштує від $ 329, а повнорозмірний аналог - від $ 499.

У Forrester вважають, що найчастіше планшетні пристрої застосовуються вдома у вітальні, спальні або кухні. Призначення - вихід в інтернет, читання електронної пошти, доступ до соціальних мереж, ігри та перегляд фотографій. Причому "таблетки" не є суто особистими предметами: 63% респондентів зізналися, що довіряють планшет дружині/чоловіку, але лише третина віддає пристрій у розпорядження своїх дітей.

Аналітики вважають, що планшети, імовірно, вже у найближчому майбутньому розширять свою присутність поза вітальнею або спальнею: різноманітність форм-факторів та нарощування апаратних потужностей дасть можливість планшетам у масовому порядку бути присутніми на робочих столах співробітників компаній.

Раніше опитування дослідницької компанії Gartner виявило, що планшетні комп'ютери, в основному, використовуються для перевірки електронних поштових скриньок і читання новин.

Важливо зазначити зниження цін на планшети в період з 2010 по 2014 роки, яку зазначено на рисунку 1.1.

 

Рисунок 1.1 Динаміка цін на планшети

 

Як ми бачимо, ціна на планшети значно впала за 4 роки і зрозуміло чому. Дані девайси на початку свого виходу позиціонувалися як стильні іграшки для людей з високим рівнем доходу, але з ростом попиту на цю продукцію відповідно знижувалася ціна. Так вийшло, що закон попиту спрацював і в цій галузі електроніки, адже нині планшет це не більше як забава, якою користуються не тільки дорослі, а вже й студенти, діти. Також сюди важливо додати те, що з розвитком технологій звісно й процес виробництва став дешевшим. Що вплинуло на показник ціни. І як було згадано вже вище до 2017 року кількість користувачів такою іграшкою значно зросте, а отже і ціна буде коригуватися під платоспроможність споживачів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 179; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты