Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Економія цементу




Постійна ефективна економія матеріальних затрат у виробництві бетону, залізобетонних конструкцій і виробів є важливішою народно – господарською задачею. На її розв’язання направлені правильний вибір матеріалів для бетону, визначення оптимального складу бетону, раціональна організація його виробництва. Задані властивості бетону повинні забезпечуватися при мінімальній витраті матеріальних ресурсів.

Найбільш дорогим і енергоємним компонентом бетону є цемент. Використовуючи різноманітні засоби економії цементу, можна зберегти витрату цементу на 10 – 25% у порівнянні з середніми статистичними даними для рядів технології.

Найбільш реальні способи економії цементу наступні: правильний вибір цементу, в залежності від міцності бетону і умов експлуатації введення у бетон пластифікуючих, повітрявтягуючих і комплексних домішок, у виробництві високоміцних і морозостійких бетонів; використання бетонних сумішей з мінімально допустимою по умовам формування виробів і конструкцій рухомістю ( для виробництва збірного залізобетону, як правило жорстких і малорухомих сумішей); використання чистих заповнювачів оптимального зернового складу і максимальної крупності, допустимої з умов бетонування конструкцій; вибір оптимального співвідношення між піском та щебенем, з урахуванням їх властивостей, витратою цементу, умов формування і наступної експлуатації виробів; використання способів активації цементу, в тому числі золи, меленого шлаку і іншої вторинної сировини, промисловості для бетонів невисокої міцності; використання способів видалення залишків води з бетону у процесі формування виробів (гідропресування, вакуумування та інші); раціональний вибір режимів твердіння бетонів з урахуванням властивостей сировини що використовується і умов виробництва, по закінченні теплової обробки при досягненні бетоном 50 – 60% проектної міцності і використання наступного зростання міцності, яка у тому випадку проходить більш інтенсивно, ніж після тривалого процесу; підвищення однорідності бетону, і у разі цього зменшення вимог до середньої міцності бетону; призначення вимог до міцності та інших якостей бетону з урахуванням реальних термінів будівництва і зростанню міцності упродовж часу, в тому числі встановлення заданої міцності бетону по його міцності у віці 90 і 180 діб; своєчасне коректування складу бетону і режимів технологічних операцій або змінення умов виробництва з метою забезпечення витрати цементу в різних умовах.

Зм.
Арк.
№ документа
Підпис
Дата
Арк.
ДП.ВД.27.61.00.00 КП.ВД.05.00.00.ПЗ  
Проведення заходів направлених на економію цементу, спричиняє зниженню сумарних енергетичних витрат у виробництві бетону, більше раціональному використанню матеріальних ресурсів.

Необхідно всемірно змагатися з втратами цементу на підприємстві. Ці втрати виникають через використання гарячого цементу з ознаками фальшивого охвачування, незадоволеної організації транспорту і складування цементу. Змішування цементу різних марок, низької якості важких матеріалів, не вдосконалення формуючого обладнання і виготовлення виробів з завищеною маркою. Чітка організація виробництва, використання домішок і мокрого способу виготовлення бетону дозволяє зекономити до 10% цементу на рік.

Для більш раціонального виробництва необхідно використання бетонних сумішей з гарною удобоукладаємістю, хімічних домішок, особливо суперпластифікаторів і комплексних домішок на їх основі, використання для виробництва ряду виробів литих бетонних сумішей.

Всесвітня економія всіх домішок, усіх видів ресурсів. Задача різностороння і її рішення потребує комплексного підходу, високої організованості дій всіх ділянок виробничого процесу.

В сучасних умовах мається широкий вибір засобів і заходів, котрі забезпечують економію матеріальних ресурсів в технології бетону і залізобетону.


Зм.
Арк.
№ документа
Підпис
Дата
Арк.
ДП.ВД.27.61.00.00   КП.ВД.05.00.00.ПЗ  
6 АВТОМАТИЗАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты