Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організація робочого місця працівників




Організації робочих місць їх раціональне планування є одним з найважливіших питань при організації виробництва.

Раціональне просторове розміщення всіх матеріальних елементів виробництва: устаткування, технологічного й організаційного оснащення, інвентаря, що забезпечують ощадливе використання виробничої площі, високопродуктивну і безпечну працю – це планування робочого місця.

Раціональне планування робочого місця передбачає чіткий порядок і сталість розміщення предметів, засобів праці і документації. Те, щопотрібно для виконанняробітчастіше, розташовано в зонілегкоїдосяжностіробочого простору. Моторне поле - цепростірробочогомісця, в якомуможутьздійснюватисяруховідіїлюдини. Максимальна зона досяжності рук - цечастина моторного поля робочогомісця, обмеженого дугами, щоописуються максимально витягнутими руками при русіїх у плечовомусуглобі. Оптимальна зона - частина моторного поля робочогомісця, обмеженого дугами, описуванимипередпліччя при русі в ліктьовихсуглобах з опорою в точціліктя і з відноснонерухомимплечем.

Організація робочого місця роботи директора комплексу і ремонтувальника площинних спортивних спорудпередбачає найзручніше для високопродуктивної праці планування і розміщення різних засобів праці, гарантує безпеку роботи, додержання чистоти, порядку і нормальних умов роботи на робочому місці, організацію безперебійного обслуговування його всім необхідним, найбільш правильне розміщення інструменту і заготовок, усування зайвих рухів, що гальмують продуктивну працю, застосування раціональних трудових прийомів.

При організації робочого місця директора комплексуповинні бути дотримані наступні основні умови: оптимальне розміщення обладнання, що входить до складу робочого місця; достатній робочий простір, що дозволяє здійснювати всі необхідні рухи і переміщення; необхідно природне і штучне освітлення для виконання поставлених завдань; рівень акустичного шуму не повинен перевищувати допустимого значення.

Основними елементамипри створені робочогомісця директора комплексу є письмовийстіл і крісло. Основнимробочимположенням є положеннясидячи.

При проектуванніписьмового столу вартовраховуватинаступне: висота столу повинна бути вибрана з урахуваннямможливостісидітивільно, у зручнійпозі, при необхідностіспираючись на підлокітники; нижнячастина столу повинна бути сконструйована так, щобпрацівник мігзручносидіти, не бувзмушенийпідтискати ноги; поверхня столу повинна мативластивості, щовиключаютьпоявувідблисків у поле зорупрацівника; конструкція столу повинна передбачатинаявністьвисувнихящиків (не менше 3 для зберіганнядокументації, лістингів, канцелярськихприналежностей, особистих речей). Важливим моментом є також раціональне розміщення на робочому місці документації, канцелярських приналежностей, що повинно забезпечити працюючому зручну робочу позу, найбільш економічні руху і мінімальні траєкторії переміщення працюючого і предмета праці на даному робочому місці.

Важливим елементом робочого місцядиректора комплексу є крісло, при будь-якому робочому положенні працівника його поза повинна бути фізіологічно правильно обгрунтована, тобто положення частин тіла повинно бути оптимальним. Для задоволення вимог фізіології, що випливають з аналізу положення тіла людини в положенні сидячи, конструкція робочого сидіння повинна відповідати таким основним вимогам:допускати можливість зміни положення тіла, тобто забезпечувати вільне переміщення корпуса і кінцівок тіла один щодо одного; допускати регулювання висоти в залежності від росту працюючої людини;мати злегка увігнуту поверхню,мати невеликий нахил.

Створення сприятливих умов праці і правильне естетичне оформлення робочих місць на виробництві має велике значення як для полегшення праці, так і для підвищення його привабливості, позитивно впливає на продуктивність праці. Фарбуванняприміщень і меблівповиннасприятиствореннюсприятливих умов для зоровогосприйняття, гарного настрою. У службовихприміщеннях, у якихвиконуєтьсяодноманітнарозумова робота, щопотребуєзначноїнервовоїнапруги і великого зосередження, фарбуванняповинна бутиспокійнихтонів - малонасищеннівідтінки холодного зеленого абоблакитногокольорів.

На робочомумісціремонтувальника не повинно бутисміття, зайвихматеріалів, якізаважатимуть йогопересування. Під час роботислідкористуватисьлишесправнимиінструментами та механізмами і якіснимиматеріалами.Великезначення в організаціїробітмаєсвоєчаснепідготуванняпотрібнихматеріалів.

Механізми, пристрої, інструменти і матеріали на робочомумісцірозміщують так, щобпід час роботи не доводилось робитизайвихрухів. Ручнийінструмент, якийберуть правою рукою, повинен лежати справа, а той, щоберутьлівою рукою,— зліва. Столик встановлюють так, щоб з місцяйоговстановленняможнабуловиконатиякнайбільшийобсягробіт.

Під час виконання робіт обов'язково слід додержуватись усіх правил техніки безпеки і виробничої санітарії. Працювати на висотіможналише насправнихпристроях.

Після закінчення роботи треба прибрати своє робоче місце, вимити і сховати в шафу інструменти, перевірити і вимкнути струм, підведений до електроустаткування, і закрити пускові пристрої на замок.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 81; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты