Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Фотонарис




Фотонарис - жанр фотожурналістики, відмінний пильною увагою до людини, "обкреслюючий" основні етапи його долі, круг проблем, що встають перед ним. Нарис може створюватися про той або інший колектив, спільність людей, про проблеми перед ними що встають і ними що дозволяються, про подорожі, ними скоюваних. Звідси і різновиди фотонарису як жанру: портретний, проблемний і шляховий.

Це знак часу - постійна публікація подібних нарисів в різного роду виданнях. У радянські роки до чистильників взуття преса не сходила. Але історики журналістики відзначають, що так звана соціальна фотографія, соціальний нарис і фотонарис від бурхливої патетики радянських років останніми роками спікірував до постійного освітлення певних шарів суспільства, самого його "дна", кримінальних, асоціальних груп і осіб. Мотив скандалу, епатажу, насильства, "клубнички" в кращих (тобто гірших) традиціях буржуазної преси, які ще 10 років тому нещадно критикувалися, постійно присутній в найреспектабельніших, а тим більше - в "жовтих" виданнях. Це драма сьогоднішнього дня, сьогоднішнього фотонарису.

Альтернативою йому є тема життя вищих шарів пострадянського соціуму, політичної, фінансової, комерційно-художньої еліти. Останнє визначення відноситься не до народних артистів (багато хто з них виявився мало не на соціальному дні), а до нової генерації діячів піп - і шоу-бізнесу, різноманітних проявів масової культури. Основна частка портретних, нарисових, жанрових знімків, публікованих в сучасній російській пресі падає саме на ці шари суспільства. Відкриті і відкриваються "глянсові" журнали, основна функція яких - розповідь про відомих осіб і персон, так званих VIP (журнали "Профіль", "Караван історії" і ін.).

Виражаючи закінчену авторську думку, сюжет фотонарису завжди завершений на життєстверджуючій або драматичній ноті, ніж цей жанр зближується з творами літератури і мистецтва. Співвідношення факту і образу у віддзеркаленні реальності, використовування при цьому відповідних образотворчих засобів, особливо застосовне і до жанру репортажу, і до жанру нарису.

2. Список використаної літератури:

1. Здоровега, В. Й. Теорія і методика журналістської творчості : підручник / В. Й. Здоровега. — 2-ге вид., перероб. і допов. — Львів: ПАІС, 2004. — 268 с.

3. 2. Григораш, Д. С. Журналістика у термінах та виразах / Д. С. Григораш. — Львів, 1974.

4. 3. Климов, М. Газетні жанри : монографія / М. Григораш. — К., 1966. — 168 с.

5. 4. Прокопенко, І. В. Мистецтво газетного репортажу : тексти лекцій / І. В. Прокопенко. — К., 1967. — 175 с.

6. 5. Василенко, М. К. "Репортаж" // Современная журналистика : учеб. для студ. и-тов и ф-тов журналистики / под ред. В. Ф. Иванова. — К. : Центр свободной прессы, 1999. — 687 с.

7. 6. Василенко, М. К. Динаміка розвитку інформаційних та аналітичних жанрів в українській пресі: монографія / М. К. Василенко. — К., 2006. — 368 с.

8. 7. Василенко, М. К. Фантастичний репортаж-застереження як форма впливу на масову свідомість: новації жанру. — [25.11.2007].

9. 8. Василенко, Н. К. Развитие информационных жанров в современных СМИ // Современная журналистика : учеб. для студ. ин-тов и ф-тов журналистики / под ред. В. Ф. Иванова. - К. : Центр свободной прессы, 1999. - 687 с.

10. 9. Гуревич, С. М. Репортажи // Теория и практика советской периодической печати: учеб. пособ. для вузов / под ред. Д. В. Пельта. - М.: Высшая школа, 1980. - 376 с.

11. 10. Барманкулов, М. К. Журналистика для всех (общность и специфика жанров печати, телевидения и радиовещания) / Б. М. Барманкулов. - Алма-Ата : Казахстан, 1979. - 320 с.

12. 11. Стрельцов, Б. В. Основы публицистики. Жанры : учеб. пособ. / Б. В. Стрельцов. - М., 1990. - 240 с.

13. 12. Грабельников, А. А. Работа журналиста в прессе / А. А. Грабельников. - М. : РИП-Холдинг, 2005. - 274 с.

14. 13. Ким, М. Н. Репортаж: технология жанра / M. Н. Ким. - СПб. : Изд-во Михайлова В. А. - 2005. - 224 с.

15. 14. Техніка репортажу. - К. : 2005. - 72 с.

16. 15. Буше, Ж.-Д. Репортаж у друкованій пресі / Ж.-Д. Буше ; пер. з франц. - К., 2003. - 104 с.

17. 16. Woitak, M. Gatunki prasowe / Maria Woitak.-Lublin, 2004.

18. 17. Вайшенберг, 3. Новинна журналістика : навч. посіб / Зігфрид Вайшенберг ; за заг. ред. В. Ф. Іванова. - К. : Академія української преси, 2004. - 262 с.

19. 18. Публіцистика. Масова комунікація : медіа-енциклопедія / за заг. ред. В. Ф. Іванова. - К.: Академія Української преси ; Центр Вільної преси, 2007. - 780 с.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 385; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты