Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ринок праці, або Особливості трудової сфери Васильківщини




Якщо вірити статистиці, за 2015 рік число безробітних українців дещо знизилося: ще в березні на обліку в державній службі зайнятості стояло 507 тис. чоловік, а вже до квітня їхнє число зменшилося 20 тис.осіб. Проте скептицизм експертів з цього приводу не дає підстав для віри у «світле майбутнє». Аби не бути марнослівними та з’ясувати всі необхідні деталі ми особисто поспілкувалися із Мироненко Вітою Сергіївною, директором центру зайнятості .

- Пані Віто,проблема пошуку роботи вічна, як світ. Проте постійно є люди, що залишились без місця роботи та скаржаться на недостатню увагу з боку держави,хоча, фактично, у загальноміській базі на даний момент понад 50 тисяч пропозицій. Хіба можливе безробіття в такій ситуації?

- Час від часу мені доводиться чути таке питання. Справа в тому, що необхідно чітко розрізняти поняття "безробіття" і "безробітний". Ці слова хоча і схожі, проте мають абсолютно різне соціальне значення. Безробіття - це явище, яке ми ПОВИННІ контролювати з метою недопущення соціально і політично загрозливої ситуації в місті. А безробітний - наш з вами громадянин, який за певних обставин втратив роботу, а отже - потребує державної підтримки. До цієї категорії потрапляють і чиновники високого рангу, і громадяни, які тривалий час не працюють, і ті, кваліфікаційний рівень яких не задовольняє роботодавців, або які, навпаки, мають високу самооцінку, і пропозиції роботи та рівень оплати їх не задовольняють.

- Які заходи проводяться для працевлаштування молоді та людей, котрі неконкурентоспроможні на ринку праці?

 

- Працевлаштуванню молоді нині держава приділяє особливу увагу. Хоча це питання і проблемне, але працевлаштування випускників вищих навчальних та професійно-технічних закладів не йде в ніяке порівняння з проблемою зайнятості випускників загальноосвітніх шкіл. Повірте, центру зайнятості набагато легше працевлаштувати випускників, котрі вже мали хоча б якусь робітничу професію. Тому обласна служба зайнятості ініціює на перспективу відродити навчально-курсові комбінати, які діяли при школах.

Новим «Законом про зайнятість населення» закріплено норму, відповідно до якої випускники професійно-технічних училищ в період навчання проходитимуть стажування у роботодавця. Вирішенню питання працевлаштування молоді сприятиме ефективна система профорієнтації, що починається зі шкільної лави. Не залишились поза увагою держави і люди старшого віку, а саме громадяни старше 45 років. Такі особи до досягнення ними пенсійного віку при наявності страхового стажу не менше 15 років мають право на одноразове отримання ваучера для оплати навчання, щоб підтримати їх конкурентоспроможність на ринку праці. Ця норма стосується як осіб, що перебувають на обліку, так і працюючих чи непрацюючих громадян.

- Розкажіть, будь ласка, про заходи центру зайнятості щодо стимулювання розвитку підприємництва та спонукання підприємців створювати нові робочі місця.

- Однією з головних засад політики зайнятості населення визначено сприяння розвитку підприємництва. В цьому році скористались правом отримання допомоги по безробіттю одноразово для заняття підприємницькою діяльністю 6 осіб. Середній розмір допомоги для започаткування власної справи становить 7,2 тис. грн. Новим Законом України «Про зайнятість населення» передбачено надання послуг з консультування підприємців. Для цього в центрі зайнятості створена відповідна комісія.

Нині діючий Закон України «Про зайнятість населення» передбачає стимулювання працевлаштування громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці. Зокрема, передбачено що роботодавцю, який працевлаштовує на нове робоче місце громадян, котрі мають додаткові гарантії у працевлаштуванні за направленням центру зайнятості, а також суб’єктам малого підприємництва, котрі працевлаштовують безробітних на новостворені робочі місця в пріоритетних галузях економіки строком не менше, ніж на два роки, протягом року компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу.

Центр зайнятості – це центр інформації про працю, до якого щоденно звертаються від 60 до 90 відвідувачів. Вони можуть дізнатися про можливості зайнятості не лише у районі, а й за межами, переглянути найповнішу базу вакансій, отримати консультації щодо законодавчих новинок у трудовому законодавстві, ознайомитися з історіями успіху підприємливих людей, паспортами підприємств та навчальних закладів, описами професій.

У центрі зайнятості постійно проводяться різноманітні заходи для роботодавців та незайнятого населення, а саме: тренінги, семінари, бліц-навчання, круглі столи, дні відчинених дверей, ярмарки вакансій та інше. Такі послуги стали більш доступними та якіснішими для відвідувачів завдяки новозбудованому приміщенню районного центру зайнятості, що дало можливість залучати до участі в цих заходах все більшу кількість людей.

- Чи дійсно існування неконтрольованого ринку дешевої робочої сили є проблемою для міста?

- На жаль, це так. Велика кількість іногородніх працівників, якщо дозволите такий вислів, збиває температуру на ринку праці міста, мовою біржовиків, охолоджує його. Пропозиція дешевої робочої сили дозволяє певній частині роботодавців не шукати нові технології, не міняти морально і технічно застаріле обладнання, уникати того, що ми називаємо "додатковий соціальний пакет"... Це теж не йде на користь місту, столичну бюджету, простому киянину.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 52; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты