Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 3 ІЄРАРХІЧНИЙ ПРИНЦИП ПОБУДОВИ радіорадіоелектронної апаратури




Ієрархічний принцип є одним з принципів системного підходу при проектуванні РА; він полягає в поділі конструкції на структурні рівні (СР), кожний з яких характеризується елементною, конструкторською і технологічною однорідністю. При цьому вироби нижчих СР комплектують і відповідно входять в специфікацію виробів вищих рівнів. Відмінною ознакою переходу до вищого СР є операція складання. Розукрупнення РА за конструкційною складністю регламентується ДСТУ та ГОСТ .

Ієрархія РА починається з нульового СР (РА-0), який є неподільними схемними і конструкційними елементами, що володіють властивістю конструкційної і функціональної взаємозаміни, тобто, елементну базу (ЕРЕ, НПП, ІС, ВІС, МЗБ і ін.). Стандартизовані елементи нульового СР, розмірно координовані з базовими несучими конструкціями (НК) першого СР, називають радіорадіоелектронними модулями нульового, рівня (РЕМ-0).

Перший СР (РА-1) включає радіоелектронні комірки (ЕК) і радіоелектронні модулі (РЕМ-1). ЕК - конструктивно автономні (завершені), експлуатаційно неавтономні складальні одиниці, що складаються з мінімально виправданого числа елементів нульового структурного рівня, необхідного для реалізації завершених функцій. При цьому функціональна завершеність означає здатність реалізувати без додаткових засобів задане число операцій. Конструкційна завершеність означає можливість механічної фіксації і електричного підключення без допомоги додаткових засобів.

Радіорадіоелектронним модулем першого СР (РЕМ-1) - в мікромініатюрному виконанні мікромодулем - називають стандартизовану ЕК, на яку з метою забезпечення системної сумісності накладений ряд обмежень: єдність форми, типорозмірів, виводів.

Модулі формують шляхом розчленовування простору взаємно паралельними і перпендикулярними площинами; при цьому їх конструкційні розміри або повторюють один одного, або кратні базовим розмірам. Широко поширені РЕМ касетній конструкції. Оскільки конструкції нижчих структурних рівнів (нульового і першого) мало залежать від призначення РА і об'єкта її установки, СР-0,1 найбільш універсальні і придатні для уніфікації і стандартизації. РК часто використовують як типовий елемент заміни (ТЕЗ).

Другий СР (РА-2) включає радіоелектронні блоки (ЕБ) і їх різновиди: радіорадіоелектронні модулі другого структурного рівня (РЕМ-2), мікроблоки, субблоки, панелі. РБ - конструктивно автономна, експлуатаційно неавтономна складальна одиниця, що реалізовує складну завершену функцію по прийому, передачі або перетворенню сигналів (інформації). Виріб цього рівня являє собою сукупність РК, виконаних на базі несучої конструкції другого структурного рівня (НК-2) і містить лицеву панель. РЕМ-2 є радіорадіоелектронним блоком, виконаним на базі РЕМ-1 і базової несучої конструкції ІІ рівня ієрархії - БНК-2. Окрім відмічених радіорадіоелектронних блоків можуть бути блоки механічні, електричні, електромеханічні, оптичні, акустичні і ін. ЕБ використовують як ТЕЗ значно рідше, ніж ЕК.

Третій СР (РА-3) включає радіорадіоелектронні пристрої, комплекси і системи, конструктивно виконані у вигляді радіоелектронних шаф, стояків, стелажів, пультів. Третій СР визначається як радіоелектронна шафа (ЕШ), для РА в модульному виконанні - як РЕМ-3. ЕШ- конструктивно і експлуатаційно автономна складальна одиниця, як правило, строго спеціалізована, що виконує складні завершені функції, які визначаються технічними вимогами, що пред'являються до РА. Цей рівень є сукупністю РЕБ і РЕК, змонтованих на основі несучої конструкції третього рівня (НК-3). РЕМ-3 є РШ, виконана на базі РЕМ-1, РЕМ-2 та БНК-3.

Слід зазначити, що входження нижчих СР у вищі (другий і третій) не обов'язково повинне здійснюватися у порядку номерів рівнів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты