Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Дослідження особливостей схильності до ризику.




 

 

Схильність до ризику – це доволі стійка характеристика індивіда та пов’язана з такими характеристиками особистості як імпульсивність, незалежність, прагнення до успіху, схильність до домінування. На ризикову поведінку впливає також культура та соціальні умови [15].

Ризик є невід’ємною особливістю багатьох видів професій. Діяльність фахівців екстремального профілю, зокрема працівників ДСНС, пов'язана із впливом на них негативних факторів і здійснюється в умовах виникнення різних надзвичайних ситуацій, що визначають високу складність, небезпеку і відповідальність виконання професійних завдань.

Проведений факторний аналіз О.В. Дишкант дозволив встановити, що найголовнішими особистісними властивостями, які обумовлюють високий рівень схильності особистості до ризику є якості, які відносяться до когнітивного компоненту, вольового компоненту, що представлений силою «Я» та компонентом, до якого зібрані ознаки емоційної стабільності або нестабільності особистості, що мають властивість ситуативного прояву. Також було зроблено припущення, що прийняття рішення рятувальником в умовах ризику складається з трьох кроків: 1) оцінка фахівцем ситуації; 2) оцінка рятувальником своїх можливостей; 3) прийняття рішення діяти (іноді не до кінця усвідомлене) [9].

Для визначення особливостей схильності до ризику у курсантів у порівнянні зі студентами була проведена Методика дослідження схильності до ризику О.Г. Шмельова.

Показники рівня схильності до ризику в досліджуваних вибірках представлені в таблиці 2.3.

Таблиця 2.3

Показники рівня схильності до ризику в досліджуваних групах ( %)

Рівень схильності до ризику Курсанти Студенти Математичний критерій
% % φ Р
Низький 0,665 -
Середній 0,94 -
Високий 1,765 р≤0.05
           

 

З приведеної таблиці видно, що серед курсантів переважає середній рівень схильності до ризику – 36 осіб, що становить 72%, найнижчий показник у даній групі становить низький рівень схильності до ризику – 4 особи (8%). Високий рівень визначається у 10 чоловік (20%). Щодо студентів, то у них переважає середній рівень схильності до ризику – 40 осіб (80%), найнижчий показник в даній вибірці становить високий рівень схильності до ризику – 4 респонденти (8%), з низьким рівнем – 6 осіб (12%).

Після обробки даних методами математичної статистики, а саме завдяки критерію кутового перетворення Фішера ми можемо зробити такі висновки: отримані дані вказують на те, що достовірних розбіжностей серед курсантів та студентів з показниками низького та середнього рівнів схильності до ризику не виявлено, про те у досліджуваних групах показники високого рівня схильності до ризику мають незначні розбіжності у показниках (р≤0.05).

Для наочності отримані дані ми зобразили на рисунку 2.3.

Рис. 2.3. Показники рівнів схильності до ризику в курсантів та студентів (%).

 

З отриманих даних видно, що у більшості курсантів та студентів переважає середній рівень схильності до ризику. Але у 20% курсантів схильність до ризику перебуває на високому рівні. Можна зробити висновок, що така ситуація склалася через те, що у ході навчань курсантів вчать не боятися небезпеки та виконувати роботу в надзвичайних ситуаціях та екстремальних умовах. Таким чином, у курсантів під час навчань формується схильність до ризику.

Саме середній рівень є оптимальним для ефективного виконання обов’язків працівниками ДСНС. Високий рівень схильності до ризику може сприяти неадекватній самооцінці та оцінці ситуації, що в свою чергу може призвести до негативних наслідків під час виконання завдань.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 221; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты