Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Дослідження вольових якостей.




 

 

Вольова поведінка характеризується рядом особливостей. Однією з головних вважається свідомість вольових дій, які більше характерні для поведінки людини й спрямовані на досягнення поставленої мети.

Вольові якості – це особливості вольової регуляції, які виявляються в конкретних специфічних умовах, обумовлених характером труднощів, що долаються [50].

Відповідальність – зовнішній або внутрішній контроль над діяльністю, що відображає соціальне, морально-правове ставлення до суспільства, що виражається у виконанні прийнятих моральних і правових норм і правил, свого обов'язку. Ця вольова якість є дуже важливою для працівника ДСНС, оскільки під час роботи він несе відповідальність не тільки за своє життя, а за життя людей, тому повен відповідально ставитись до виконання своїх обов’язків [46].

Ініціативність – здатність уживати спроби до реалізації ідей, що виникли у людини.

Самостійність – здатність свідомо приймати рішення й уміння не піддаватися впливу різних факторів, що перешкоджають досягненню поставленої мети, здатність критично оцінювати поради й пропозиції інших людей, діяти на основі своїх поглядів і переконань і при цьому вносити у свої дії корективи, сформовані на основі отриманих порад [50].

Ініціативність та самостійність відіграють важливу роль у надзвичайних ситуаціях, коли потрібно знайти оптимальне рішення для вирішення ситуації.

Цілеспрямованість – свідома й активна спрямованість особистості на досягнення певного результату діяльності.

Наполегливість – це систематичний прояв сили волі при прагненні людини досягти віддалену за часом ціль, незважаючи на виникаючі перешкоди й труднощі. У дослідженні особливостей прояву наполегливості західні психологи виділяють кілька напрямків, і відповідно до одному з них вона вивчається як властивість характеру, що стабільно визначає поведінку людини. Ситуативні фактори в даному підході ігноруються, тому що вважається, що вони перекриваються рисами особистості [45]. Наполегливість відіграє важливу роль при підготовці, тренуваннях, учбових заняттях, де відточується майстерність та навички рятувальника.

Витримка. У повсякденній свідомості ця якість сприймається як холоднокровність, відсутність гарячності в поводженні при виникненні конфлікту. Витримка – це стійкий прояв здатності придушувати імпульсивні, мало обдумані емоційні реакції, не піддаватися спокусі, тобто придушувати сильні потяги, бажання. По суті, тут проявляється гальмівна функція волі. Витримка відіграє важливу роль під час комунікації працівників ДСНС між собою та людьми, що потребують порятунку [18].

Рішучість – це така вольова якість, що характеризується мінімальним часом ухвалення рішення в значимій для людини ситуації [18], що є дуже важливим у надзвичайній ситуації для рятувальника

Для визначення вольових якостей у курсантів у порівнянні зі студентами був використаний Опитувач вольових якостей людини (ВКЛ) М.В. Чумакова.

Показники вольових якостей в досліджуваних вибірках представлені в таблиці 2.3.

 

Таблиця 2.3

 

Показники рівня схильності до ризику в досліджуваних групах(бали)

Вольові якості Середній показник у курсантів Середній показник у студентів t P
Відповідальність 5,7 4,9 2,42 р≤0.05
Ініціативність 5,1 6,27 2,53 р≤0.05
Рішучість 5,14 4,75 1,03 -
Самостійність 5,35 4,62 0,97 -
Витримка 6,73 4,98 р≤0.001
Наполегливість 4,57 3,52 3,18 р≤0.01
Енергійність 6,55 6,16 0,975 -
Уважність 4,88 3,66 2,26 р≤0.01
Цілеспрямованість 6,12 6,33 0,25 -

 

Як видно з даної таблиці рівень розвитку вольових якостей відрізняється у курсантів та студентів.

За такою вольовою якістю як відповідальність курсанти набрали 5,7 бала, а студенти – 4,9 бала на тлі максимально можливого показника – 8 балів. Максимальний показник у 8 балів спостерігається у 7 чоловік серед курсантів та 6 чоловік серед студентів.

Ініціативність переважає за розвитком у студентів та становить 6,27 бала у порівнянні з курсантами – 5,1 бала на тлі максимально можливого показника 10 балів. Максимальний показник у 10 балів спостерігається у 2 чоловік серед курсантів та 4 чоловік серед студентів.

За такою вольовою якістю як рішучість курсанти набрали 5,14 бала, а студенти – 4,75 бала на тлі максимально можливого показника – 8 балів. Максимальний показник у 8 балів спостерігається у 4 чоловіки серед курсантів та 5 чоловік серед студентів.

За шкалою «Самостійність» курсанти набрали 5,35 бала, а студенти – 4,62 бала на тлі максимально можливого показника – 8 балів. Максимальний показник у 8 балів спостерігається у 4 чоловік серед курсантів та 5 чоловік серед студентів.

За такою вольовою якістю як витримка курсанти набрали 6,73 бала, а студенти – 4,98 бала на тлі максимально можливого показника – 10 балів. Максимальний показник у 10 балів спостерігається у 2 чоловік серед курсантів та 9 балів – 4 чоловік серед студентів.

За шкалою «Наполегливість» курсанти набрали 4,57 бала, а студенти – 3,52 бала на тлі максимально можливого показника – 7 балів. Максимальний показник у 7 балів спостерігається у 4 чоловік серед курсантів та 5 чоловік серед студентів.

За шкалою «Енергійність» курсанти набрали 6,55 бала, а студенти – 6,16 бала на тлі максимально можливого показника – 10 балів. Максимальний показник у 10 балів спостерігається у 2 чоловік серед курсантів та у 9 балів – 11 чоловік серед студентів.

За такою вольовою якістю як уважність курсанти набрали 4,88 бала, а студенти – 3,66 бала на тлі максимально можливого показника – 8 балів. Максимальний показник у 8 балів спостерігається у 1 чоловік серед курсантів та 6 балів – 4 чоловік серед студентів.

Цілеспрямованість переважає за розвитком у студентів та становить 6,33 бала у порівнянні з курсантами – 6,12 бала на тлі максимально можливого показника – 9 балів. Максимальний показник у 8 балів спостерігається у 10 чоловік серед курсантів та у 9 балів – 4 чоловік серед студентів.

Після обробки даних методами математичної статистики, а саме завдяки критерію Стьюдента ми можемо зробити такі висновки: отримані дані вказують на те, що у досліджуваних групах розвиток більшості вольових якостей, а саме відповідальність та ініціативність мають незначні розбіжності у показниках (р≤0.05), наполегливість та уважність – достатні розбіжності (р≤0.01), витримка – значні розбіжності (р≤0.001).

Для наочності отримані дані ми зобразили на рисунку 2.3.

Рис. 2.4. Показники вольових якостей у курсантів та студентів.

 

Як видно з отриманих даних більшість вольових якостей таких як відповідальність, рішучість, самостійність, витримка, наполегливість, енергійність, уважність краще розвинена у курсантів, ніж у студентів. Всі ці якості ймовірніше вдосконалюються в ході навчання під час тренувальних занять.

Ініціативність натомість більш сформована у студентів, ніж у курсантів. Можна припустити, що курсанти у більшості випадків мають виконувати накази та діяти чітко до встановлених правил та процедур, які були вироблені протягом років у ході рятувальних робіт. Студенти частіше приймають власні рішення та проявляють ініціативу. Хоча ініціативність буде також потрібною для працівників ДСНС у разі неординарних ситуацій.

Вольові якості впливають на інші професійно важливі якості. У ході дослідження було виявлено, що вони розвинені у курсантів на належному рівні.

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты