Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ОЗДОРОВЧЕ ХАРЧУВАННЯ




Чи замислювались ви, для чого людина їсть. Ви дасте відповідь:

“Щоб рости, мати силу, щоб не хворіти”. Але від того, що і як ми їмо, великою мірою залежить наше здоров’я, розвиток, настрій і самопочуття. Нам потрібно їсти, щоб жити.

Діти, які ростуть, потребують на 1кг своєї ваги більше поживних речовин, ніж дорослі. Активний 10-річний хлопчик потребує 2400 ккал на день. Це ж стільки, скільки потребує 40-50-річний чоловік і 10-річна дівчинка потребує на 400 ккал більше, ніж її 35-річна мама.

Здорова людина повинна ретельно дотримуватись правильного режиму харчування. Інтервал між вживанням їжі повинен становити 4-5 годин, що сприяє рівномірному навантаженню на травну систему. Якщо людина приймає їжу з великими інтервалами (через 8-10 год.), то вона за 1-2 рази з’їдає значну кількість їжі, переобтяжує травну систему. Якщо людина приймає їжу з великими інтервалами (через 8-10 год.), то вона за 1-2 рази з’їдає значну кількість їжі, переобтяжує травну систему, внаслідок чого їжа погано перетравлюється, затримується у шлунку, порушується ритмічна діяльність кишок, виникають закрепи. У таких людей посилюється відкладання жиру в організмі, накопичуються токсичні речовини і шлаки, створюються умови для захворювання печінки, атеросклерозу та ожиріння.

Доведено, що ожиріння призводить не тільки надлишок кількості спожитої їжі та її незбалансованість, а й порушення режиму та неправильний вибір продуктів відповідно до періодів роботи біологічного годинника організму. Все це і зумовлює порушення обміну речовин.

„Ніхто не вмирає від старості, люди вмирають від хвороб” – говорили в давні часи. До таких хвороб, що виникають унаслідок неправильного харчування, відносять:

- ожиріння, атеросклероз, цукровий діабет,

- рак, ІХС, інфаркт, ГХ, інсульт.

Кожній здоровій людині потрібно дотримуватися принципів валеологічного харчування. Ці принципи покладено в основу розробки різноманітних систем валеологічного харчування.

Наприклад, фахівці у галузі харчування МОЗ і соціального забезпечення Канади розподілили продукти за вмістом поживних речовин на 4 основні групи, а також запропонували „Піраміду валеологічного харчування” і „Рекомендації з валеологічного харчування”.

До 1-ї групи належать хлібобулочні та круп’яні вироби. Ці продукти відповідно до „Піраміди валеологічного харчування” є основою, на якій повинно базуватися валеологічне харчування, особливо в дитячому віці, замолоду та у дорослих, які ведуть рухливий, фізично активний спосіб життя і не мають надмірної ваги. До виробів цієї групи відносяться продукти з пшениці, кукурудзи, жита, проса, ячменю, гречки, рису.

До ІІ-ї групи відносять овочі та фрукти. Овочі містять велику кількість клітковини, неорганічних речовин, води, вітамінів та вуглеводів. Фрукти містять велику кількість вуглеводів (у вигляді природного цукру – глюкози і фруктози), вітамінів, неорганічних речовин, води, клітковини та пектинів.

ІІІ-я група об’єднує молоко і молочні продукти, які постачають організм неорганічними речовинами, білками та окремими вуглеводами. Деякі з них мають високий вміст жиру. Багато молочних продуктів є джерелами вітамінів А, В і Д.

До ІV-ї групи належать м’ясні, рибні продукти, яйця, птиця, гриби та зернобобові.

Дотримання принципів валеологічного харчування повинно стати звичкою для кожної людини, яка бажає бути здоровою і прагне активного довголіття. На основі цих корисних звичок харчування, а також оптимальної рухової та фізичної активності формується фізіологічний базис здорового способу життя.

Чи знаєте Ви:

Ø за 70 р. життя людина в середньому з’їдає і випиває: картоплі – 9000 кг; хліба – 5000 кг; м’яса – 5000 кг; овочів – 3500 кг; фруктів – 6000 кг; масла і жирів – 1500 кг; яєць – 2000 штук; молока – 1000 л; води, напоїв – 50000 л.

Ø звичайно за нормальних умов людина випиває 2,5 л води взимку та до 4 л влітку.

Ø знаменитий американський лікар Поль Брег – фахівець у галузі оздоровчого харчування – якось казав: „За гроші можна купити ліжко, але не сон; їжу, але не апетит; ліки, але не здоров’я; будинок, але не домашній затишок; книги, але не розум; прикраси, але не красу; розкоші, але не щастя; релігію, але не спасіння”.

Ø засвоюваність організмом людини рослинної їжі – 80 %, тваринної – 95%.

Голодування як оздоровчий метод було відоме здавна. Його мета – очищення організму від наслідків неправильного харчування. Терміни голодування можуть бути:

- малі – 24-28 годин;

- середні – 3-7 діб;

- тривалі – 7-30 діб і більше;

Цикли голодування можуть бути:

- щотижневі – від 24 до 42 годин;

- щомісячні – до 3 діб;

- щоквартальні – при зміні сезону року від 3 до 10 днів;

- щорічні – від 7 до 20 і більше днів.

Стародавні цілителі лікували голодом багато хвороб. Під час хвороби зникає апетит, їсти не хочеться. Це сама природа піклується про ваше одужання. Отже, коли хто-небудь захворів, не вмовляйте його їсти, давайте йому лише більше пити. З допомогою голодування під час хвороби організм не тільки очищається, але й отримує фізіологічний відпочинок, усі функціональні системи організму переключаються на процеси оздоровлення.

Поль Брегг сказав: „Секрет здоров’я і довголіття можна сформувати у трьох словах: очищайте Ваш організм. Голодування – це єдиний метод очищення організму та його омолодження, тому що це природний шлях, підказаний нам самою природою”.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 125; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты