Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Iнструменти фiнансового ринку




 

Для певного розумiння, як фiнансовий ринок забезпечує перетiк фiнансових pecypciв вiд кредиторiв до позичальникiв, доцiльно розглядати iнструменти, якими торгують на фiнансових ринках.

Фiнансовими iнструментами ринку грошей є казначейськi векселi, депозитнi сертифiкати, комерцiйнi папери, банкiвськi акцепти, угоди про зворотний викуп.

Перелiченi зобов'язання є лiквiдними внаслiдок короткого строку погашення, найменш ризиковими i прибутковими iнструментами фiнансового ринку. Їх основна перевага полягaє у високiй лiквiдностi, тобто можливостi перетворюватися на гoтiвку iз найменшими витратами.

Казначейськi векселi є короткостроковими зобов'язаннями держави, якi випускаються терміном 3-6-9-12 мiсяцiв. 3вичайно, казначейський вексель приносить доход власнику через початковий продаж зi знижкою (дисконтом), тобто при погашеннi векселя буде отримана сума бiльша, нiж витрачена на його купiвлю. Вважається, що це - надiйний iнcтpyмeнт фiнансового ринку, оскiльки держава завжди знайде можливiсть виконати cвoї зобов'язання. Наприклад, провести додаткову емiciю казначейських векселiв, за рахунок якої погасити попереднi eмiciї або пiдвищити податки.

В Укpaїнi випуском казначейських зобов'язань займається Mіністерство фiнансiв. Їх емiciя вiдбувається у бездокументарнiй формi - в електронному виглядi, а основними покупцями є комерцiйнi банки. Операцiї фiзичних осiб iз казначейськими зобов'язаннями не проводяться через нерозвинeнicть вiтчизняного фiнансового ринку.

Депозuтнi сертuфiкатu є борговим iнструментом, який банк продає вкладникам - юридичним особам. По ньому сплачується відсоток, а при погашеннi повертається вихiдна цiна купiвлi.

Цей iнструмент є високолiквiдним, оскiльки за необхiдностi власник депозитного сертифiкату може перепродати його на вторинному ринку. Для фiзичних осiб комерцiйнi банки пропонують ощаднi сертифiкати. Цi iнструменти видаються на певний строк або до запитання. Вони можуть бути iменними чи на пред'явника.

Як депозитнi, так i ощаднi сертифiкати активно випускаються вiтчизняними комерцiйними банками: Приватбанк, АППБ Аваль, Вабанк, Надра. термін дії сертифiкатiв рiзний - 30, 90, 180, 270 та 360 днiв. Багато банкiв дозволяють використовувати вiдповiднi iнструменти як заставу пiд надання кредитiв.

Комерцiйні папери - це короткострокові зобов'язання, що випускаються корпорацiями з метою залучення коштiв для фiнансування поточних операцiй. Обiг вiдповiдного iнструменту вiдбувається на фiнансових ринках розвинутих країн.

Банкiвськi акцепти являють собою вексель на банк, що випущений фiрмою, яка оплатить його на певну майбутню дату, i гарантується за певну винагороду банком, який акцептував його. Банкiвськi акцепти покликанi обслуговувати мiжнародну торгiвлю, експортно-iмпортнi операцiї. У розвинутих кpaїнax цi акцептованi векселi (за своїми функцiями вони подiбнi до казначейських векселiв) часто перепродаються на вторинному ринку зi знижкою.

Угоди про зворотній викуп є фiнансовою iнновацiєю, в якiй казначейськi векселi або iншi державнi цiннi папери слугують заставою. Цi угоди укладаються на короткий i надкороткий термін, навіть на одну нiч. Саме вони є важливим джерелом фiнансових pecypciв для комерцiйних банкiв. Цей iнструмент успiшно використовується на фiнансовому ринку, оскiльки застава, яка надається за позику, є високолiквiдною й низько ризиковою, що в разi неповернення боргу дасть змогу кредиторовi компенсувати витрати. На вiтчизняному фiнансовому ринку угоди про зворотний викуп укладає Нацiональний банк України iз найбiльшими та великими банками у виглядi операцiй РЕПО.

Фiнансовими iнструментами рину капiталiв виступають: акції, облiгацiї, мунiципальнi облiгацiї, заставнi. Уci названi iнструменти випускаються в обiг на термін бiльше одного року. Вони є бiльш ризиковими, нiж iнструменти ринку грошей i вiдповiдно прибутковiшими.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты