Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Вхідний опір




 

Вище вказувалося, що електромагнітна хвиля має здатність відбиватися. Якщо електричне коло розімкнуте або замкнуте на кінці накоротко, електромагнітна хвиля, досягши кінця електричного кола, відбивається повністю й поширюється до його початку.

При опорі навантаження, рівному хвильовому опору електричного кола (погоджене включення), електромагнітна хвиля відбиватися не буде і вся енергія надійде в навантаження.

При опорі навантаження, що відрізняється від хвильового опору електричного кола (неузгоджене включення), енергія буде відбиватися частково: чим менше буде відрізнятися опір навантаження від хвильового опору електричного кола, тим менше буде відбиватися енергії й більше поглинатися навантаженням.

Таким чином, при погодженому включенні в електричному колі будуть мати місце тільки електромагнітні хвилі, що поширюються від початку до кінця електричного кола. Ці хвилі називаються падаючими. При неузгодженому включенні, крім падаючих хвиль, з'являються відбитіхвилі, що поширюються від кінця до початку електричного кола.

При неузгодженому включенні відношення напруги до струму в будь-якій точці електричного кола, у тому числі й на початку його, не рівні між собою, тому що напруга й струм будуть складатися з напруг і струмів падаючих і відбитих хвиль:

Відношення

у будь-якій точці електричного кола буде відрізнятися по величині від хвильового опору.

Для характеристики електричних кіл, у яких відбивається електромагнітна енергія, уведено поняття вхідний опір.

Вхідним опоромелектричного кола називається опір, виміряний на його вході при будь-якому навантажувальному опорі на кінці. Воно визначається як відношення напруги до струму на початку електричного кола і позначається Zвх .

Якщо коло електрично довге (загасання більше 1,5 Нп), то відбиті хвилі через втрату енергії не будуть доходити до початку електричного кола і вхідний опір кола буде дорівнювати хвильовому.

Якщо навантажувальний опір дорівнює хвильовому опору електричного кола, то відбиті хвилі виникати не будуть, і вхідний опір також буде дорівнювати хвильовому.

У всіх інших випадках вхідний опір буде відрізнятися по величині від хвильового. Ця відмінність буде тим більше, чим більше буде відрізнятися опір навантаження від хвильового опору електричного кола.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 352; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты