Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні якісні характеристики КТЧ. Одиниці вимірювання




 

При розгортанні польових багатоканальних систем передачі, далеко не завжди відомо для якого виду зв'язку буде використаний той або інший канал, тому необхідно забезпечити високу якість всіх каналів, щоб кожний був придатний для передачі будь-якого виду інформації.

Із цією метою якість каналів визначається сукупністю частотних електричних параметрів, кожний з яких можна об'єктивно оцінити, користуючись відповідними вимірювальними приладами. Крім того, виявивши відхід того або іншого параметра за межі норм, можна знайти пристрій, групу вузлів, що потребують у регулюванні або заміні, так, як у більшості випадків відомо, яким чином той або інший пристрій або вузол каналоутворюючого обладнання або лінійного тракту впливає на кожний з параметрів.

Перелік електричних параметрів досить великий. Так у каналах тональної частоти в групових трактах систем передачі із частотним поділом каналів оцінюються наступні параметри:

1. залишкове загасання (посилення) і його стабільність;

2. частотна характеристика залишкового загасання;

3. фазова характеристика каналу або частотна характеристика групового часу проходження;

4. амплітудна характеристика;

5. коефіцієнт нелінійних викривлень;

6. зміна частоти сигналу, переданого по каналі;

7. величина зваженого (псофометричного) і незваженої потужності (напруги) шуму на виході каналу або шумова захищеність;

8. захищеність від внятних перехідних перешкод;

9. захищеність від внятних перехідних перешкод між різними напрямками передачі каналу;

10. ефективно передана смуга частот.

 

ЕПСЧ – ефективно передана смуга частот, залишкове загасання на крайніх частотах якої відрізняється від залишкового загасання на частоті 800 Гц не більше ніж на 1 Нп при максимальній дальності зв'язку, властивій даній системі.

Ширина ЕПСЧ визначає якість телефонної передачі і можливості використання ТФ каналу для передачі інших видів зв'язку. Відповідно до міжнародного стандарту для телефонних каналів багатоканальної апаратури встановлена ЕПСЧ від 300 до 3400 Гц. При такій смузі забезпечується високий ступінь розбірливості мови, гарна природність її звучання й створюються більші можливості для вторинного ущільнення телефонних каналів.

Наведені параметри забезпечують об'єктивну оцінку каналу ТЧ. Однак для виміру всіх параметрів за допомогою існуючої вимірювальної техніки потрібно значні витрати часу, яким не завжди можна розташовувати в процесі експлуатації польових багатоканальних систем передачі.

Численні спостереження показали, що в процесі експлуатації найбільше часто виходять за межі припустимих норм наступні параметри:

1. Величина залишкового загасання;

2. Частотна характеристика залишкового загасання;

3. Амплітудна характеристика залишкового загасання;

4. Рівень шумів на виході каналу;

5. Захищеність між напрямками передачі й прийому каналу в однокабельних системах передачі.

В кінцевих пунктах, де канали зв'язки здаються споживачам, перелік підлягаючих зміні параметрів скорочується з урахуванням властивостей кінцевої апаратури, для якої призначений даний канал.

У процесі оцінки якості каналу звичайно досить виміряти:

1. величину залишкового загасання

2. частотну характеристику

3. амплітудну характеристику

4. рівень шумів на виході каналу

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты