Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Принципи побудови радіоприймачів




Радіоприймачі будуються по схемам прямого посилення(застарілідетекторні схеми)або супергетеродинноготипу.

В схемі прямого посиленняобробка радіосигналу (виділення корисного сигналу та відокремлення його від перешкод, посилення до необхідного рівня та перетворення в первинний сигнал) здійснюється на робочій частоті приймача.

Недоліки: низька чутливість, вибірковість, слабий рівень відтвореного сигналу, можливість прийому тільки ТЛФ АМ сигналів.

В супергетеродинній схеміосновна обробка радіосигналу (виділення корисного сигналу та відокремлення його від перешкод, посилення до необхідного рівня та перетворення в первинний сигнал) здійснюється не на робочій частоті приймача, а на фіксованій, порівняно нижчій частоті, величина якої менше за прийомну, але вище частоти первинного сигналу – проміжній частоті (ПЧ). Принцип перетворення радіочастот однаковий для всіх видів радіосигналів. Частина приймача, призначена для частотного перетворення всіх видів радіосигналів називається загальним трактомприйому. Частини приймача, розраховані для оптимального прийому конкретних видів сигналів називаються приватними трактамиприйому. Необхідність перетворення прийомної частоти в проміжну (зниження частоти) викликана властивостями елементів приймача (коливальні контури, системи КК, електричні фільтри), які визначають його частотну вибірковість (смуга пропускання КК прямо-пропорційна своїй частоті; послаблення перешкод, які лежать за межами смуги пропускання КК збільшується з ростом частотного інтервалу повільніше, чим вище своя частота коливального контуру, в зв’язку з цим процес безпосередньої фільтрації корисних сигналів, особливо вузькосмугових, є важким, а значить необхідне перетворення частот прийому в область більш низьких сигналів). Прийняті ВЧ сигнали перетворюються в змішувачахв коливання ПЧ, основне посилення сигналу і забезпечення високої вибірковості здійснюється на ПЧ, після цього посилений і модульований сигнал ПЧ перетворюється в НЧ сигнал (характер модуляції ВЧ сигналу при перетворенні в змішувачі не змінюється.

Переваги: висока чутливість та вибірковість, незалежна від частоти.

Недоліки: наявність бічних та дзеркальних каналів прийому, які утворюються на виході змішувачів (в результаті неоднозначності перетворення частоти можливий одночасний прийом 2-х різних радіосигналів – бічних, один з яких має частоту розміщену нижче (або вище) частоти гетеродина; обидва сигнали на виході змішувача мають однакову частоту (ПЧ), однак з них тільки один є корисним, інший – заважаючий; дзеркальнийканал – частота якого відрізняється від частоти прийомного сигналу на 2 значення ПЧ.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 54; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты