Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Особливості та основні проблеми бізнес-проектування в Україні




 

Щороку сотні тисяч людей у країнах з ринковою економікою відкривають власний бізнес. Статистика свідчить, що із 100 фірм, які розпочали свою діяльність в один рік, у перший рік зазнають невдачі 20, на другий — 17, а до кінця п’ятого року — 67. Отже, на ринку утримуються тільки 33 % фірм. Це відбувається в основному через невміння більшості підприємців планувати свій бізнес. І навпаки, якщо комусь удалося з нуля підняти і поставити свою справу, то саме завдяки правильному підходу до аналізу ринку і плануванню своїх дій на ньому. Багатьох невдач у підприємницькій діяльності можна було б уникнути, якби підприємці були до неї краще підготовлені. І одним із головних елементів такої підготовки якраз і є бізнес-проектування.

Тенденції сучасного розвитку економічної ситуації в Україні характеризуються високим динамізмом, активізацією структурних зрушень на користь сфери послуг, загостренням конкурентної боротьби тощо. Процеси, що відбуваються у зовнішньому середовищі організації набувають ознак комплексності, взаємодоповнюваності та взаємопричинності. Ці явища обумовлюють необхідність наукового пошуку нових механізмів і методів стратегічного управління, стрижнем якого є бізнес-проектування.

Значний внесок у дослідженні даної проблематики зробили такі вітчизняні та зарубіжні науковці, як І. Ансоф, П.Берд, А.Волков, С.Голембіовський, Ф.Лудольф, І.Мазур, Г.Моран, Л. Ноздріна, І. Чумаченко та інші.

Зарубіжний і вітчизняний досвід вирішення проблеми розвитку підприємств дозволяє виділити набір базових стратегій, де бізнес-проектуванню не приділяється достатньої уваги. Разом з тим система стратегій конкретного підприємства характеризується певними особливостями, оскільки вона об‘єктивно визначається своєрідністю впливу зовнішнього середовища на діяльність підприємства, його власним ресурсним потенціалом, специфічністю реакції господарських суб‘єктів на сигнали ринку, галузевою приналежністю тощо.

Важлива роль бізнес-проектів визначається перш за все тим, що в них є чітка орієнтація на результативність заходів та необхідність їх досягнення.

Бізнес-проектування – це складний комплексний процес, який можна розглядати як реалізацію циклу керування, що містять операції синтезу, аналізу, оцінювання тощо.

Одним з основних елементів бізнес-проектування являється бізнес-планування, що є самодостатнім інструментом внутрішнього планування та аналогом стратегічного плану, інструментом ділового планування (відносин з іншими організаціями) та результатом дослідження і обґрунтування конкретного напряму діяльності і стратегічного розвитку підприємств.

Необхідність бізнес-планування пояснюється тим, що ризик банкрутства для новостворених підприємств, особливо в перші 3-5 років, значний. Вітчизняна практика засвідчила, що засновники багатьох підприємств підійшли до їх створення легковажно. Внаслідок цього 10–15% від загальної кількості зареєстрованих підприємств оголошували про свою самоліквідацію [1].

Бізнес-план може бути розроблений як для нового підприємства, що тільки створюється, так і для вже діючого на черговому етапі його розвитку. Він виконує щонайменше 8 основних функцій — як зовнішніх (ознайомити з підприємством і розкрити суть його діяльності різним представникам ділового світу), так і внутріш­ніх, життєво важливих для діяльності самого підприємства.

Як жоден інший з планів підприємства бізнес-план має зовнішню спрямованість, перетворюється на своєрідний товар, через продаж якого можна отримати максимально можливий виграш. По-перше, на початковому етапі створення бізнесу цей план є основним інструментом комунікацій між підприємцем і зовнішнім світом. Він має переконати майбутніх постачальників, покупців і найманих працівників у тому, що ви віднайшли привабливу ідею, що у вас є обґрунтована і реальна програма здійснення вашого задуму. Бізнес-план дозволяє стандартизувати процес ознайомлення з підприємством, зекономити час підприємця, упорядкувати контакти.

По-друге, наявність бізнес-плану — обов’язкова вимога з боку цивілізованого ринку. Це чисто психологічно викликає відчуття ґрунтовності, солідності підприємницького починання його власника. І, навпаки, відсутність такого плану породжує насторожливе ставлення з боку партнерів, кредиторів та інвесторів.

По-третє, бізнес-план — це засіб залучення ззовні капіталу, що необхідний для розвитку бізнесу. Він забезпечує всебічну (виробничу, ринкову, організаційну та фінансову) інформацію про майбутній бізнес і є основою конструктивних відносин з потенційними інвесторами.

Характерними рисами бізнес-проектування є чітко встановлені терміни виконання та визначена кількість ресурсів, що в свою чергу дозволяє раціонально використовувати ресурси підприємства. Бізнес-проекти ініціюються в силу виникнення потреб, які потрібно задовольнити.

У сучасних умовах в Україні бізнес-план здійснює ще одну важливу функцію — він є інструментом процесу приватизації державних підприємств. Тут його використовують для обґрунтування пропозицій щодо приватизації, для визначення кола завдань, пов’язаних із санацією (оздоровленням) підприємств, що їх приватизують. Бізнес-план входить до складу проспектів емісії цінних паперів, які публікуються під час акціонування економічної організації.

Україна переживає складні процеси становлення соціально орієнтованої ринкової економіки, які потребують дослідження та формування нової ефективної системи стратегічного управління розвитком підприємств. Бізнес-проектування є ефективним інструментом управління та розвитку, оскільки саме в процесі розробки бізнес-проекту визначається мета підприємницької діяльності, стратегія, засоби та умови їх досягнення; бізнес-планування розглядає комплекс заходів науково-технічного, технологічного, організаційного, фінансово-економічного, соціального, екологічного характеру, що пов'язані з реалізацією стратегічного розвитку

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 94; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты