Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Аналіз ризиків




 

Меблеваа продукція ПП «Буковинка» поділяється на такі основні групи:

- меблі побутового призначення, які використовуються у повсякденному житті;

- офісні меблі, споживачами яких є приватні та державні організації, підприємства;

- меблі для кухні;

- меблі для віталень та спалень;

- стінки та модульні системи.

 

 

Рис. 2. Матриця Бостонської консультативної групи за окремими видами продукції для ПП «Буковинка»

1 - офісні меблі; 2- меблі для кухні; 3- меблі для віталень та спалень; 4 – меблі побутового призначення; 5 - стінки та модульні системи.

Основна частина асортименту (меблі для кухні, меблі для віталень та спалень, стінки та модульні системи) має високі обсяги виробництва і знаходиться в секторі «зірки», який поєднує високі перспективи росту ринку з сильними позиціями підприємства на цьому ринку.

Зірки – джерело не тільки короткострокового, але й довгострокового прибутку підприємства, саме через це вони є найкращим об’єктом для вигідних капіталовкладень. Офісні меблі знаходиться в секторі «знаки питання» з невисокою часткою на ринку, але значними темпами росту. Це дає можливість розвиватися цьому виду продукції. Одна із позицій – меблі побутового призначення, знаходиться в квадранті «собаки».

 

Стратегії розвитку окремих видів продукції ПП «Буковинка», запропоновані відповідно до результатів матриці БКГ, наведемо в таблиці 4.

Таблиця

Стратегії розвитку окремих видів продукції ПП «Буковинка»

Види продукції Стратегії розвитку продукції
Офісні меблі Збільшення обсягів інвестування для подальшого зростання частки ринку і перетворення на «зірок»
Меблі для кухні «Зняття вершків» - отримання максимальних прибутків, подальше збільшення і оптимізація частки ринку прибутків, подальше збільшення і оптимізація частки ринку
Меблі для віталень та спалень Утримання, дальше збільшення і оптимізація долі ринку. Отримання короткострокових прибутків та довгострокових прибутків у майбутньому
Меблі побутового призначення «Ліквідація бізнесу» - застосовується для даного виду продукції, що перебувають в позиції «собаки», не приносять доходу і немає надії, що колись будуть його приносити, оскільки обсяги реалізації є незначними
Стінки та модульні системи Утримання, дальше збільшення і оптимізація частки ринку

 

 

РОЗДІЛ 4

Охорона праці на підприємстві

4.1. Організація управління охороною праці

 

На підприємстві за виконанням заходів з охорони праці відповідає головний енергетик. Сучасні ринкові умови вимагають застосування новинок, щоб мінімізувати негативний вплив на працівників. На підприємстві спостерігається незадоволеність працівників, щодо організації охорони праці.

Потрібно дотримуватись мікрокліматичних параметрів, для безпеки використання електроустановок при проведенні технологічних операцій, застосовувати захисні ковпаки, які герметизують електророзподільні щитки, вимикачі, що знаходяться під напругою від шкідливої дії пилу. Також потрібно слідкувати за проведенням атестації робочих місць, так як категорія важкості роботи на цьому підприємстві становить - 2а, 2б. Необхідно вчасно видавати працюючим, відповідно до встановлених норм - спецодяг, спецвзуття, інші засоби індивідуально захисту. У випадку довгострокового їх зносу замінювати на нові, безкоштовно забезпечувати працівників необхідними продуктами харчування, нормувати відпочинок і режим праці робітників.

Основні положення про охорону праці на підприємстві регулюються Кодексом законів про працю[6], положенням колективного договору, та інструкціями.

Директор зобов’язується:

1. Видавати працюючим безкоштовно, згідно з діючими нормами спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту, забезпечити їх належним збереженням та профілактичним доглядом. У разі дострокового зносу засобів індивідуального захисту не з вини працівника, їх заміна проводитиметься за рахунок підприємства.

2. Виконати в повному обсязі комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійних захворювань, аваріям (таблиця 4.1).

Таблиця 4.1

Комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення наявного рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійних захворювань і аварій.

Назва заходів (робіт) Ефективність робіт Вартість робіт, грн. Відповідальні за виконання
1. Спецодяг Забезпечити санітарно-побутові умови працівників до встановлених нормативів   Заступник директора по виробництву   Інженер з охорони праці  
2. Респіратори
3. Беруши
4. Ремонт побутових приміщень
5. Засоби захисту: рукавиці, окуляри, аптечки, предмети гігієни
6. Інші витрати, передбачені розділом 6 колдоговору  

4. Відповідно з вимогами статті 19 Закону України “Про охорону праці” забезпечити доведення умов і безпеки праці до нормативних вимог[6].

5. Організувати повсякденну роботу та належне утримання санітарно-побутових приміщень.

6. Використати результати атестації робочих місць з умов праці для розробки заходів по приведенню виробничого середовища і характеру праці у відповідність із стандартами безпеки праці та санітарними нормами і правилами.

7. Аналізувати причини нещасних випадків за підсумками кварталу, півріччя і року та розробляти і здійснювати заходи їх запобіганню.

8. Працівникам, зайнятим на роботах з важкими та шкідливими умовами праці надавати додаткову відпустку. Забезпечити умивальники і душові милом.

Директор і уповноважений трудового колективу зобов’язуються:

1. Постійно здійснювати оперативний контроль за станом охорони праці на виробництві.

2. Регулярно розглядати на зборах трудових колективів питання стану охорони праці, обговорювати порушників правил техніки безпеки.

Уповноважений трудового колективу зобов’язується:

1. Проводити постійно експертизу актів розслідування нещасних випадків на виробництві, діяти компетентно і займати принципову позицію, щоб не допустити безпідставних звинувачень потерпілого в акті форми Н-1 та інших документах. Кожний випадок зменшення допомоги потерпілому у зв’язку з порушенням ним вимог охорони праці погоджувати з уповноваженим.

2. Сприяти й домагатися виконання в повному обсязі комплексних заходів з охорони праці.

Аналіз ефективності функціонування системи управління охороною праці на підприємстві проводиться за такою методикою:

- наявність цільових програм щодо запобігання виробничому травматизму і професійних захворювань, усунення небезпечних і шкідливих виробничих чинників;

- цілеспрямованість щорічних комплексних заходів та інших планів щодо попередження виробничого травматизму і профзахворювань, підвищення рівня охорони праці. Виконання цих планів, заходів, приписів, пропозицій щодо охорони праці;

- наявність посадових інструкцій з охорони праці і врахування в них усіх завдань і функцій управління охороною праці;

- створення мотивації роботи з охорони праці на підприємстві. Виконання наказів, розпоряджень з охорони праці, правово-виховна робота з персоналом, оцінка і стимулювання роботи з охорони праці, відшкодування потерпілим, створення і використання фонду охорони праці і інше.

- контроль, облік, аналіз роботи з охорони праці. Надання рекомендацій виконання завдань системи управління охороною праці надання і інструктаж персоналу з охорони праці, забезпечення персоналу засобами індивідуального і колективного захисту, забезпечення безпечного стану, нормалізація санітарно-гігієнічних умов праці, режим праці і відпочинку, протипожежний захист.

4.2. Розрахунок економічної ефективності заходів по охороні праці

 

1. Порівняльна економічна ефективність заходів для попередження нещасних випадків (E):

E=Q-En(K2-K1), (4.1)

де Q –річна економія внаслідок зниження виробничого травматизму і окремих статей собівартості; En - нормативний коефіцієнт ефективності заходів охорони праці (0,08); K1,K2витрати на запровадження заходів для попередження нещасних випадків за попередній і звітний роки.

2. Річна економія (Q):

Q=Мн1-Мн2, (4.2)

 

де Мн1, Мн2матеріальні наслідки виробничого травматизму в попередньому і звітному роках.

3. Матеріальні наслідки травматизму:

Мн=Дт*S*Ф, (4.3)

де Дт –кількість людино-днів непрацездатності в потерпілих з втратою працездатності на 1 день і більше, тимчасова непрацездатність яких закінчилась у звітному році; Ф – коефіцієнт матеріальних наслідків (2); S – середньоденна заробітна плата одного працівника.

Крім того, у зв’язку з нещасним випадком потерпілий позбавлений можливості виробляти матеріальні цінності.

Умовні річні втрати додаткового продукту можуть бути визначені:

Ув=(Дт+Ді+Дс)*S, (4.4)

де Ді - кількість людино-днів непрацездатності за рік внаслідок інвалідності, Дс – кількість людино-днів у році, які недопрацьовані через смертельні випадки.

Загальна сума матеріальних наслідків від нещасних випадків з урахуванням умовних витрат додаткового продукту за рік:

Мн=Дт*S*Ф+S+(Дт+Ді+Дс)=S[Дт*(Ф+1)+Ді+Дс]. (4.5)

Економічна ефективність заходів з охорони праці:

 

E=Q-Eн*(К21) (4.6)

Термін окупності витрат на охорону праці:

 

T=K2/Q (4.7)

Економічна ефективність заходів:

 

T=Q/K2 (4.8)

 

Дані для розрахунку економічної ефективності охорони праці зобразимо у вигляді таблиці (таблиця 4.2)

Таблиця 4.2


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты