Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Правила пожежної безпеки. Пожежі заподіюють значний матеріальний збиток, у ряді випадків викликають важкі травми




Пожежі заподіюють значний матеріальний збиток, у ряді випадків викликають важкі травми. Заходу щодо пожежної профілактики є складовою частиною заходів щодо охорони праці, тому що їхня мета – попередження нещасних випадків з людьми .

Згідно ОНТП 24-86, електромеханічний цех та дільниця з випробувань тягових двигунів відносяться до категорії - В.

 

Згідно з ДБН В.1.1-7-2002 будинок електромеханічного цеху має ступінь вогнетривкості - ІІ.

Заходи щодо пожежної профілактики зводяться до :

- підтримці в справному стані електро- і газопроводів, систем вентиляції й опалення ;

- своєчасному збиранню самозаймистих матеріалів.

Пожежна безпека об'єкта забезпечується системами запобігання пожежі і протипожежного захисту, а також організаційно-технічними заходами.

Системи пожежної безпеки характеризуються рівнем забезпечення пожежної безпеки людей і матеріальних цінностей, а також економічними критеріями ефективності цих систем для матеріальних цінностей, з урахуванням усіх стадій життєвого циклу об'єктів і виконання вимог забезпечення пожежної безпеки людей і матеріальних цінностей одночасно.

Причин виникнення загоряння багато. Насамперед – короткі замикання в електропроводці, особливо в могутніх ланцюгах, що супроводжуються виділенням великої кількості теплоти, розбризкуванням металу. Джерелом загоряння може бути також поганий електричний контакт у місцях з'єднання провідників.

Визначену небезпеку являють собою промаслений спецодяг і дрантя, складені в купи. В електроустановках використовуються пальні ізоляційні матеріали, що при короткому чи замиканні перевантаженнях можуть запалитися.

Для запобігання утворення пального середовища необхідно замінити в технологічному процесі пальні речовини і матеріали негорючими, застосовувати робочу й аварійну вентиляцію.

Для запобігання загорянь необхідно стежити за технічним станом машин, електричних апаратів, установок і іншого устаткування, що може з'явитися джерелом запалювання, регламентувати максимально припустиму температуру нагрівання поверхонь устаткування і матеріалів, ліквідувати умови самозаймання.

Для гасіння загорянь і пожеж у початковій стадії застосовуються пінні й вуглецеві вогнегасники. Місця розміщення пожежної техніки позначаються знаками за ГОСТ 12.4.026-76. Підходи до вогнегасників повинні бути зручні і вільні. Пожежну техніку фарбують у червоний колір.

Для гасіння пожеж застосовують воду і піну. Найбільш надійним способом водопостачання для нестатків пожежогасіння є водопровід з безперебійною подачею води для виробничих потреб. Застосовуються також спеціальні протипожежні водопроводи, водойми і ємності.

Для швидкого повідомлення служби пожежної охорони про виникнення пожежі встановлюється електрична пожежна сигналізація.

Робітники та службовці навчаються правилам пожежної безпеки і правилам поведінки при пожежі. Застосовується наочна агітація. У зручних місцях установлюються плани евакуації у випадку пожежі.

У випадку, якщо загоряння відбудеться під час відсутності обслуговуючого персоналу, повинна спрацювати система пожежогасіння, розрахунок якої приведений нижче .

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты