Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Змістовий модуль 7. Імунна система організму. Реакції неспецифічного захисту від інфекційних агентів.




1. Після введення вакцини БЦЖ немовлятам імунітет до туберкульозу триває доти, доки в організмі є живі бактерії вакцинного штаму. Як найбільш правильно назвати такий вид імунітету?

A * Нестерильний

B Гуморальний

C Типоспецифічний

D Природжений

E Перехресний

 

2. У зв‘язку з тим, що наближається епідемія грипу, районний епідеміолог складає заявку на профілактичні препарати. Який з них сприятиме формуванню активного специфічного імунітету та є найменш реактогенним?

A * Субодинична вакцина

B Жива вакцина

C Вбита вакцина

D Донорський гама- глобулін

E Лейкоцитарний інтерферон

 

3. В дитячому садку проведенi плановi щеплення вакциною проти кору. Яким методом можна перевiрити формування пiслявакцинального iмунiтету?

A *Серологiчним

B Вiрусологiчним

C Бактерiологiчним

D Бактерiоскопiчним

E Алергiчним

 

3. У зв’язку з випадком дифтерії виникла необхідність провести запобіжні щеплення в студентській групі. Який препарат слід використати для створення штучного активного імунітету?

A *Дифтерійний анатоксин

B Антидифтерійну сироватку

C Специфічний імуноглобулін

D Вакцина АКДП

E Вакцина з вбитих бактерій

 

4. В закритому колективі виникла необхідність перевірити стан імунітету проти дифтерії, щоб обгрунтувати необхідність вакцинації. Які дослідження слід провести з такою метою?

A *Встановити титр антитоксинів в РНГА

B Перевірити членів колективу на носійство палички дифтерії

C Встановити рівень антитіл проти дифтерійної палички

D Перевірити медичну документацію щодо вакцинації

E Перевірити стан імунітету щодо дифтерійної палички

 

5. В хірургічний кабінет звернулась людина, яку покусала невідома собака. Широкі рвані рани локалізовані на обличчі. Яку лікувально-профілактичну допомогу потрівбно надати для профілактики сказу?

A * Розпочати імунізацію антирабічною вакциною

B Призначити комбіновану антибіотикотерапію

C Терміново ввести вакцину АКДП

D Госпіталізувати хворого і тримати під наглядом лікаря

E Терміново ввести нормальний гама-глобулін

 

6. Через декілька хвилин після введення препарату хворому правцем з'явилася задишка, частий пульс, впав артеріальний тиск. Який препарат міг бути найбільш ймовірною причиною виниклого ускладнення?

A *Антитоксична сироватка

B Сульфаниламид

C Антибіотик

D Анатоксин

E Донорський гама- глобулін

7. У хворого, що отримав травму в автомобільній катастрофі, через 7 днів з`явились перші симптоми правця. Йому призначили курс протиправцевої сироватки і хворий почав видужувати. Через 2 тижні у хворого підвищилась температура тіла, збільшились лімфавузли, з`явились набряки суглобів, зуд, порушення з боку серцево-судинної системи. Як називається стан, який виник у хворого?

A *Сироваткова хвороба

B Кропивниця

C Анафілактичний шок

D Дисбакеріоз

E Набряк Квінке

 

8. Вам запропоновані для роботи наступні препарати: 1. Бруцельозна шкірна вакцина. 2. Лептоспірозна вакцина. 3. Вакцина БЦЖ. 4. Адсорбована коклюшно-дифтерійна-правцева вакцина АКДП. 5. Адсорбований правцевий анатоксин. Який вид імунітету створюють ці препарати?

A *Штучний активний

B Нестерильний (інфекційний)

C Антибактеріальний

D Штучний пасивний

E Антитоксичний

 

9. У дитини 4 років спостерігаються клінічні ознаки коклюшу. З метою серологічної діагностики була поставлена розгорнута реакція з коклюшним та паракоклюшним діагностикумами. На дні пробірок, до яких було внесено діагностикум з Bordetella parapertussis, утворився зернистий осад. Які антитіла виявила ця реакція?

A * Аглютиніни

B Преципітини

C Опсоніни

D Бактеріолізіни

E Антитоксини

 

10. При проведенні медичного обстеження учнів була поставлена проба Манту. Наявністю яких із перелічених специфічних чинників зумовлена позитивна реакція?

A *Т-лімфоцити

B В-лімфоцити

C Антитіла

D Еритроцити

E Лейкоцити

 

11. При оформленні дитини у школу для вирішення питання про необхідність ревакцинації поставлена проба Манту, яка виявилась негативною. Про що свідчить даний негативний результат проби?

A *Про відсутність клітинного імунітету до туберкульозу

B Про наявність клітинного імунітету до туберкульозу

C Про відсутність антитіл до туберкульозних бактерій

D Про відсутність антитоксичного імунітету до туберкульозу

E Про наявність антитіл до туберкульозних бактерій

 

12. В кабінет до лікаря-дерматолога звернувся хворий. Із гнійних виділень із уретри цього пацієнта лікар виготовив мазок, пофарбував за Грамом. При мікроскопії в препараті виявлена маса лейкоцитів, в цитоплазмі яких знаходилась велика кількість грамнегативних бобовидних диплококів. Результати якого процесу спостерігаються в препараті?

A *Фагоцитозу

B Метаболизму

C Капсулоутворення

D Спороутворення

E Малігнізації

 

13. Хлопчик 1,5 років, який не отримував планові щеплення, контактував з хворим на кір. З метою екстреної специфічної профілактики дитині було введено донорський гамаглобулін. Який вид імунітету було створено при цьому?

A * Пасивний

B Природний

C Антитоксичний

D Поствакцинальний

E Місцевий

 

14. Лікар-педіатр, проводячи з батьками бесіду про профілактику кору, зауважив, що певна категорія дітей має природний пасивний імунітет до цього захворювання. Яких саме дітей мав на увазі лікар?

A * Новонароджені

B Старші 14 років

C Ті, що перенесли кір на першому році життя

D Ті, що отримали планові щеплення

E Ті, чиї батьки не хворіли на кір


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 88; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты