Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


НЕРВОВА ТКАНИНА




 

Тестові завдання з бази даних «КРОК-1»

Р.

 

В умовному експерименті дія токсичної речовини порушує механізм передачі нервового імпульсу. Яка структура забезпечує виконання даної функції?

A *Синапс.

B Нейролема.

C Нейрофібрила.

D Мітохондрія.

E Субстанція Нісля.

Р.

При травматичному пошкодженні верхніх кінцівок можливий розвиток дегенерації нервових волокон, яка супроводжується поломкою осьових цилиндрів, распадом миєліну. За рахунок яких нервових структур відбувається відновлення миєліну при регенерації?

A *Нейролемоцитів (Шваннівських клітин).

B Лізаксону.

C Периневриту.

D Ендоневриту.

E Астроцитів.

Чутливий нервовий ганглій складається з нейроцитів кулястої форми з одним відростком, який на певній відстані від перикаріону поділяється на аксон і дендрит. Як називаються такі клітини?

A *Псевдоуніполярні

B Уніполярні

C Біполярні

D Мультиполярні

E Аполярні

Рр.

При функціональному виснаженні нейрона спостерігається тигроліз – просвітлення нейроплазми, внаслідок розпаду базофільної субстанції. Зі зміною якої органели пов’язане це явище?

A. *Гранулярної ендоплазматичної сітки

B. Нейрофібрилами

C. Лізосомами

D. Комплексом Гольджі

E. Мітохондріями

Хворому , що потрапив в аварію, була надана швидка медична допомога і протягом тривалого часу на передпліччя було накладено джгут для зупинки кровотечі. Це спричинило за собою втрату чутливості і рухів у кисті. Обстеження пацієнта дозволило встановити порушення нервової провідності по змішаному нерву, обумовлене його руйнуванням без зміщення фрагментів нервових волокон. Проліферація яких клітин нервової тканини забезпечить регенерацію осьових циліндрів у змішаних нервах ?

A. *Шванівських клітин

B. Астроцитів волокнистих

C. Нейронів

D. Епіндімоцітов

E. Астроцитів протоплазматических

 

До невропатолога звернувся пацієнт похилого віку з скаргами на утруднення при рухах шиї , оніміння і втрату чутливості правої кисті. Обстеження пацієнта дозволило встановити деформацію хребта в нижньому шийному і верхньому грудному відділах, обумовлене надмірним відкладенням солей кальцію. Втрата чутливості в області кисті у пацієнта обумовлена порушенням функції яких клітин ?

A. *Псевдоуніполярних нейронів

B. Нейронів передніх рогів спинного мозку

C. Нейронів задніх рогів спинного мозку

D. Нейронів бічних рогів спинного мозку

E. Пірамідних нейронів

 

На гістологічному препараті поперечного зрізу мозочка, в його сірій речовині спостерігається велика кількість мультиполярних нейроцитів. За якою морфологічною ознакою дані клітини віднесли до мультиполярних?

A *Кількістю відростків.

B Довжиною відростків.

C Формою термінального розширення аксона.

D Формою перикаріона.

E Розмірами клітин.

Під час гістогенезу нервової тканини утворюються клітини нейроглії з різних джерел: ектодерми та мезенхіми. Які клітини є мезенхімного походження?

A * Мікрогліоцити.

B Епендимоцити.

C Астроцити волокнисті.

D Астроцити плазматичні.

E Олігодендроцити.

На електронномікроскопічній фотографії поперечного зрізу мієлінового волокна чітко видно концентрично орієнтовані темні та світлі кільця, які розташовуються навколо осьового циліндра. Якими речовинами утворені темні кільця?

A * Ліпідами.

B Білками.

C Вітамінами.

D Вуглеводами.

E Водою.

На електронномікроскопічній фотографії поперечного зрізу волокна чітко візуалізуються декілька осьових циліндрів з мезаксонами. Яке це волокно?

A * Нервове безмієлінове.

B Ретикулярне.

C Колагенове.

D Еластичне.

E Нервове мієлінове.

При розвитку нервової трубки в умовах експерименту зруйнували спонгіобласти. Які порушення відбудуться при подальшій диференціації нервової тканини?

A Порушиться розвиток нейроглії

B Порушиться розвиток білої речовини спинного мозку

C Порушиться розвиток сірої речовини спинного мозку

D Порушиться розвиток спинномозкових вузлів

E Порушиться розвиток головного мозку

На препараті поперечного розрізу спинного мозку спостерігаємо канал, який оточений щільним шаром клітин. Як називаються ці клітини і де вони ще розташовані в організмі?

A Епендимоцити, всі шлуночки мозку

B Астроцити, всі шлуночки мозку

C Олігодендроцити, сіра речовина спинного мозку

D Астроцити, біла речовина спинного мозку

E Нейроцити, мієлінова оболонка

В препараті нервової тканини, обробленому осмієвою кислотою, розрізняють волокно, одна із оболонок якого зафарбовується в чорний колір і має світлі насічки, розташовані під кутом до осьового циліндра. Яка це оболонка?

A мієлінова

B нейролема

C аксолема

D базальна мембрана

E ендоневрій

 

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 59; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты