Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


СЕРЦЕВО-СУДИННА СИСТЕМА




 

Тестові завдання з бази даних «КРОК-1»

Р.

 

В гістологічному препараті стінки серця між ендокардом та міокардом виявляються крупні клітини зі світлою цитоплазмою та ексцентрично розміщеним ядром. Які клітини серця мають дані морфологічні ознаки?

A *Клітини Пуркін’є.

B Пейсмекерові клітини.

C Скоротливі кардіоміоцити.

D Ендокринні клітини.

E Ліпоцити.

 

На електронограмі капіляра чітко визначаються фенестри в ендотелії та пори у базальній мембрані. Назвіть тип капіляра.

A *Синусоїдний

B Соматичний

C Вісцеральний

D Атиповий

E Шунтовий

При морфологичному дослідженні в гістопрепараті біопсійного матеріалу визначається судина неправильної форми, середня оболонка якої утворена пучками гладеньких міоцитів та прошарками сполучної тканини. Вкажіть вид даної судини.

A *Вена мʼязового типу

B Артерія мʼязового типу.

C Лімфатична судина.

D Венула.

E Артеріола.

На препараті м'якої мозкової оболонки виявляється судина, у стінці якої відсутня середня оболонка, зовнішня оболонка зрощена з оточуючою тканиною, внутрішня оболонка побудована із базальної мембрани та ендотелію. Що це за судина?

A *Вена волокнистого типу

B Вена м'язевого типу зі слабким розвитком мʼязевих елементів

C Артерія м'язевого типу

D Артеріола

E Артерія мішаного типу

Р.

В фазі сорочення міокарду (сістоли) у саркоплазмі кардіоміоцитів різко збільшується концентрація іонів кальцію. Які структури беруть участь в депонуванні іонів кальцію?

A * L - системи

B Лізосоми

C Рибосоми

D Т-система

E Ядерця

В результаті тромбозу лівої вінцевої артерії відбулася загибельгрупи скоротливих кардіоміоцитів (інфартк міокарда). За рахунок яких клітин буде переважно відбуватись репаративна регенерація в зоні пошкодження?

A *Фібробластів

B Кардіоміоцитів

C Міосимпласта

D Міосателітоцитів

E Гладеньких міоцитів

На гістологічному препараті представлена артерія. В одній з оболонок її стінки визначаються плоскі клітини, що лежать на базальній мембрані. Назвіть даний тип клітин.

A *Ендотелій.

B Мезотелій.

C Гладкі міоцити.

D Фібробласти.

E Макрофаги.

На гістологічному препараті селезінки виявлена судина, стінка якої складається з ендотелія та субендотеліального шару, середня оболонка відсутня, зовнішня оболонка зрощена зі сполучнотканинними прошарками селезінки. Що це за судина?

A Вена безм'язового типу

B Вена м'язового типу

C Артерія м'язового типу

D Артеріола

E Капіляр

У препараті трубчастого органу, зафарбованому орсеїном, виявлено близько 50 товстих мембран, які мають хвилясту форму і складають основу середної оболонки органу. Який це орган?

A *Аорта

B Артерія м’язового типу

C Стравохід

D Трахея

E Стінка серця

На мікропрепараті серця розрізняємо клітини прямокутної форми, розмірами від 50 до 120 мкм, з центрально розташованим ядром, розвиненими міофібрилами, зв’язані між собою вставними дисками. З цими клітинами пов’язана функція:

A * Скорочення серця

B Проведення імпульсів

C Ендокринна

D Захисна

E Регенераторна

На мікроскопічному препараті представлений орган серцево-судинної системи. Одна з його оболонок побудована з волокон, що анастомозують між собою. Вони утворені з клітин, які з’єднані за допомогою вставних дисків. Який це орган серцево-судинної системи?

A *Серце

B Вена м’язового типу

C Артерія м’язового типу

D Артерія еластичного типу

E Артеріола

На гістологічному препараті представлено кровоносну судину. Внутрішня оболонка складається з ендотелію, підендотелію та внутрішньої еластичної мембрани. Середня оболонка збагачена гладкими міоцитами. Вкажіть, для якої судини характерні дані морфологічні ознаки:

A * Артерії м`язового типу

B Артерії еластичного типу

C Капіляра

D Вени безм`язового типу

E Вени м`язового типу

На мікропрепараті червоного кісткового мозку виявляються численні капіляри, через стінку яких у кровоносне русло виходять зрілі формені елементи крові. До якого типу належать ці капіряри ?

A * Синусоїдних

B Фенестрованих

C Соматичних

D Вісцеральних

E Лімфатичних

На электронній мікрофотографії фрагменту внутрішньої оболонки судини визначаються клітини, що лежать на базальній мембрані і звʼязані між собою за допомогою десмосом та щільних контактів. Назвіть дані клітини.

A *Ендотелій.

B Мезотелій.

C Епідерміс.

D Епітеліоретикулярні клітини.

E “Берегові” макрофаги.

При вивченні біоптату шкіри у складі дерми виявлено судини, які містять товстий шар гладких м'язових клітин у середній оболонці. Як називаються ці судини?

A *Артерії м'язового типу

B Капіляри

C Артеріоли

D Венули

E Артеріоло-венулярні анастомози

У гістологічному препараті судини добре виражені внутрішня та зовнішня еластичні мембрани і є багато міоцитів у середній оболонці. Про яку судину іде мова?

A *Артерія м'язового типу.

B Артерія змішаного типу

C Вена з сильним розвитком м'язів

D Артерія еластичного типу

E Екстрааортанні лімфатична система

Внутрішню оболонку судини (інтиму) зсередини вистеляє епітелій. Назвіть його.

A *Ендотелій.

B Мезотелій.

C Епідерміс.

D Перехідний епітелій.

E Багаторядний епітелій.

 

Артерії великого калібру під час систоли розтягуються і повертаються у вихідний стан під час діастоли, забезпечуючи стабільність кровотоку. Наявністю яких елементів стінки судини це можна пояснити?

A *Еластичних волокон.

B М’язових волокон.

C Ретикулярних волокон.

D Колагенових волокон.

E Великою кількістю фібробластів.

 

Стінки судин мають досить значні морфологічні розбіжності у будові середньої оболонки. Чим зумовлена поява специфічних особливостей будови цієї оболонки у різних судинах?

A *Гемодинамічними умовами.

B Впливом органів ендокринної системи.

C Регуляцією з боку центральної нервової системи.

D Індуктивним впливом нейронів вегетативних гангліїв.

E Високим вмістом катехоламінів у крові.

 

У препараті в одній з судин мікроциркуляторного русла середня оболонка утворена 1-2 шарами гладеньких міоцитів , які розташовані поодиноко і мають спіралеподібний напрямок. Зовнішня оболонка представлена тонким шаром пухкої волокнистої сполучної тканини. Вкажіть вид судини.

A * Артеріола .

B Венула .

C Капіляр .

D Посткапіляр .

E Артеріоло-венулярний анастомоз .

 

У препараті представлено кровоносну судину. Внутрішня оболонка представлена ендотелієм і підендотеліем, середня - пучками гладеньких міоцитів, прошарками пухкої волокнистої сполучної тканини. Зовнішня оболонка сильно розвинена, утворена пухкою сполучною тканиною і окремими гладенькими миоцитами. Яка судина має дану морфологічну характеристику?

A * Вена м'язового типу.

B Артерія м'язового типу.

C Вена безм'язового типу.

D Артерія змішаного типу.

E Артерія еластичного типу.

 

У гістологічному препараті виявляються судини, що починаються сліпо, мають вигляд сплющених ендотеліальних трубок, не містять базальної мембрани і перицитів, ендотелій цих судин фіксований стропними філаментами до колагенових волокон сполучної тканини. Які це судини?

A *Лімфокапіляри

B Гемокапіляри

C Артеріоли

D Венули

E Артеріо-венозні анастомози

 

На гістологічному препараті видно судину, стінка якої складається з ендотелію, базальної мембрани та пухкої сполучної тканини. Назвати тип судини?

A *Вена безм’язового типу

B Артерія

C Вена м’язового типу

D Гемокапіляр

E Лімфокапіляр

 

У мікропрепараті представлена стінка серця. В одній з оболонок знаходяться скорочувальні, провідні і секреторні міоцити, ендомізій з кровоносними судинами. Який оболонці якого відділу серця належать дані структури?

A * Міокарду передсердь.

B Ендокарду шлуночків.

C Епікарду серця.

D Адвентіцї.

E Перикарду.

 

 

Після перенесеного інфаркту міокарда в хворого відновилася морфологічна цілість стінки. За рахунок якої тканини відбулася регенерація

A *Сполучної

B Гладкої м’язової

C Поперечно-посмугованої м’язової

D Епітеліальної

E Нервової

 

Хворий А. 40 років переніс інфаркт міокарду лівого шлуночка. За рахунок яких морфологічних компонентів серцевої стінки відбулося заміщення дефекту?

A * Проліферації клітин сполучної тканини

B Внутріклітинної регенерації скорочувальних кардіоміоцитів

C Проліферації скорочувальних кардіоміоцитів

D Проліферації провідних кардіоміоцитів

E Проліферації скоротливих і провідних кардіоміоцитів

 

Рр.

У хворого при рентгенізотопному скануванні виявлена наявність в кровоносній судині пристінкового тромбу. Який епітелій при його ушкодженні приймає участь в тромбоутворенні?

A. *Ендотелій

B. Мезотелій

C. Одношаровий кубічний епітелій

D. Одношаровий призматичний епітелій

E. Багатошаровий епітелій

У хворого 45 років під час фізичної роботи виник серцевий напад - інтенсивний стискуючий загрудинний біль, що триває більше 30 хвилин, іррадіює в нижню щелепу, ліву руку, під ліву лопатку, що не проходить після прийому нітрогліцерину. У клініці поставлений діагноз - субендокардіальний інфаркт міокарда. У яких структурах відбулися характерні зміни в першу чергу, в даному випадку?

A. *Ендотелій

B. Фібробласт

C. Міоцит

D. Фіброціт

E. Макрофаг

 

Хворий 55 років, звернувся до лікаря-кардіолога зі скаргами на порушення серцевого ритму. З ушкодженням яких структур серця пов’язана ця патологія?

A. *Провідні серцеві міоцити.

B. Скоротливі кардіоміоцити.

C. Коронарні судини.

D. Клапани серця.

E. -

 

Під час систоли міокард не отримує артеріальної крові. Які включення в кардіоміоцитах забезпечують їх киснем?

A. *Пігментні.

B. Трофічні.

C. Екскреторні.

D. Секреторні.

E. Інкрети.

 

Хворий, 45 років, звернувся із скаргами на біль в нозі, її набряк. При огляді спостерігалося варікозне розширення вен, гіперемія шкіри. Порушенням в яких структурах підшкірних вен навірогідніше викликані ці зміни

A. *Клапанах

B. Ендотелії

C. Гладких міоцитах

D. Судинах судин

E. Колагенових волокнах

 

На електронній мікрофотографії представлений ендотеліоцит, в цитоплазмі якого є пори, затягнуті діафрагмою. Ендотеліоцит якої судини представлений?

A. * Фенестрованого капіляру

B. Капіляру соматичного типу

C. Синусоїдного капіляру

D. Артерії

E. Вени

 

Досліджено гістопрепарат аорти трупа чоловіка 74 років. Які вікові зміни можна виявити в стінці аорти?

A. * Розростання колагенових волокон у внутрішній і середньої оболонках

B. Розростання еластичних волокон в середній оболонці

C. Проліферація гладеньких міоцитів у середній оболонці

D. Гіпертрофія гладеньких міоцитів у середній оболонці

E. Проліферація ендотеліоцитів

 

В експерименті на тварині досліджували шматочок м'яких тканин стегна через 2 тижні після розрізу через шкіру і м'язи. Виявлені новоутворені кровоносні сосуди. Які структури судинної стінки забезпечують утворення капілярів в області травми?

A. * Проліферація ендотеліоцитів

B. Проліферація перицитів

C. Проліферація адвентиційних клітин

D. Гіпертрофія фібробластів

E. Проліферація гладеньких міоцитів

 

В яких судинах спостерігається найбільша загальна поверхня, що створює оптимальні умови для двостороннього обміну речовин між тканинами і кров’ю?

A. *Капілярах.

B. Артеріях.

C. Венах.

D. Артеріолах.

E. Венулах.

 

У хворого аневризма аорти. Які з означених нижче структур стінки аорти деструктовані?

A. *Еластичні мембрани

B. Ендотелій

C. Субендотелій

D. Гладкі міоцити

E. Зовнішня оболонка

 

На гістологічному препараті видно короткі судини капілярного типу, що з’єднують артеріоли і венули. Як називаться такі анастомози?

A. *Півшунти

B. Справжні прості

C. Справжні анастомози, забезпечені скоротливими структурами.

D. Справжні прості епітеліоїдного типу.

E. Справжні складні епітеліоїдного типу.

 

При ультразвуковому дослідженні у хворого виявлено ушкодження стінки артерій еластичного типу. Порушення якої функції судин можливо при цьому очікувати?

A *Транспорту крові

B Участі в утворенні тканьової рідини

C Регулювання кровопостачання органів

D Забезпечення трофіки органів та тканин

E Дренажної

 

На електронній мікрофотографії органу виявляється капіляр. В його ендотелії є багаточислені потоншення цитоплазми. Базальна мембрана безперервна. В якому органі знаходиться цей капіляр?

A *Гіпофізі.

B Корі великих півкуль.

C Печінці.

D Селезінці.

E Скелетному м'язі.

 

На медичну експертизу представлений препарат однієї із судин, у якому в середній оболонці переважають еластичні волокна, що утворюють вікончасті мембрани. Між еластичними мембранами добре виражені косо орієнтовані міоцити. Вкажіть судину, з якої був приготовлений препарат.

A. *Легенева артерія

B. Ниркова артерія

C. Капіляр

D. Стегнова вена

E. Нижня порожниста вена

 

У дитини 1-го року життя виявлена одна з вад розвитку серцево-судинної системи – незрощення боталової протоки. Вкажіть місце її локалізації.

A. *Судина, що зʼєднує легеневу артерію і аорту

B. Міжпредсердна перегородка

C. Міжшлуночкова перегородка

D. Судина, що зʼєднує пупочну і ніжню порожнисту вену

E. Судина, що зʼєднує воротну і ніжню порожнисту вені

 

При дослідженні гістологічних препаратів судин можна бачити, що будова стінки артерій суттєво відрізняється від будови стінки вен. Чим обумовлені ці відмінності?

A. *Різними гемодинамічними умовами

B. Різним діаметром

C. Різною довжиною

D. Різними функціями

E. Різною відстанню від серця

 

Для мікроциркуляторного русла кровотворних органів людини характерна наявність якого типу капілярів?

A. Перфорованих

B. Фенестрованих

C. Соматичних

D. Синусоїдних

E. Лакун

 

Внутрішня поверхня кровоносних судин вкрита епітелієм, який синтезує речовини, що запобігають процесу зсідання крові у судинах. Який це епітелій?

A. *Одношаровий плоский (ендотелій)

B. Багатошаровий плоский незроговілий

C. Багатошаровий плоский зроговілий

D. Одношаровий плоский (мезотелій)

E. Одношаровий багаторядний призматичний

 

При надходженні у кров адреналіну з мозкової речовини наднирників виникає скорочення гладких м’язових клітин артеріол. Яку особливсть будови для цього мають ці судини?

A. * Наявність перфорацій у базальній мембрані ендотелію та внутрішній еластичній мембрані

B. Поодиноке розташування гладких м’язових клітин

C. Наявність ефекторних закінчень на перицитах

D. Наявність ендотеліоперицитарних контактів

E. Наявність звуження у місці отходження гемокапіляра від артеріоли, зумовлена циркулярно розташованими

 

Аорта під час систоли розтягується і повертається у вихідний стан під час діастоли, забезпечуючи стабільність кровотоку. Наявністю яких елементів стінки судини це можна пояснити?

A. * Еластичних мембран

B. Мʼязових волокон

C. Ретикулярних волокон

D. Колагенових волокон

E. Великою кількістю фібробластів

 

В стінці кровоносної судини виявляється велика кількість еластичних волокон в усіх оболонках, вікончасті еластичні мембрани в середній оболонці. Які фактори зумовлюють ці особливості будови стінки судин?

A. *Великий тиск крові

B. Малий тиск крові

C. Велика швидкість руху крові

D. Мала швидкість руху крові

E. Осмотичний тиск

 

І.М. Сеченов назвав артеріоли “кранами” серцево судинної системи. Які структурні елементи забезпечують цю функцію артеріол?

A. *Циркулярні міоцити

B. Повздовжні міоцити

C. Еластичні волокна

D. Повздовжні мязеві волокна

E. колагенові волокна

 

Внутрішню оболонку кровоносних судин імпрегнували солями срібла. В результаті чого виявлені клітини з нерівними, звивистими краями. Назвіть ці клітини

A. *Ендотеліоцити

B. Зірчасті клітини

C. Міоцити

D. Фібробласти

E. Адипоцити

 

Отрута павуків та змій, що містить гіалуронідазу, легко проникає через стінку капілярів. З яким структурним компонентом стінки капілярів пов’язана проникність.

A. *Базальна мембрана.

B. Фенестри.

C. Шар глікопротеїдів, яким вкрито ендотеліоцити.

D. Перицити.

E. Адвентиційні клітини.

 

При дослідженні оболонок головного мозку медичний експерт знайшов зяючі венозні судини, що зрощені з навколишніми тканинами. Назвіть, до яких вен відносяться ці судини.

A. *Вени безм’язового типу

B. Вени зі слабким розвитком м’язових елементів

C. Вени із середнім розвитком м’язових елементів

D. Вени із сильним розвитком м’язових елементів

E. Венули

 

У чоловіка 63 років виявлено тромбофлебіт глибоких вен гомілки. Який шар цих судин пошкоджено?

A. * Ендотеліальний шар

B. Підендотеліальний шар

C. Шар еластичних волокон

D. Шар гладких м’язових клітин

E. Шар сполучної тканини

 

У людей, які за фахом довгий час вимушені працювати стоячи, часто розвивається варикозне розширення вен нижніх кінцівок. Чим обумовлюються зміни в будові стінки вен в

A. *Слабким розвитком еластичного каркасу стінок

B. Слабким розвитком посмугованої м'язової тканини

C. Слабким розвитком колагенових волокон

D. Зтоншенням ендотеліального шару

E. Слабким розвитком ретикулярних волокон

 

У чоловіка 53 років діагностована злоякісна епітеліальна пухлина перикарду. Який епітелій є джерелом розвитку

A. *Одношаровий плоский

B. Одношаровий багаторядний війчастий

C. Перехідний

D. Багатошаровий зроговілий

E. Багатошаровий незроговілий

 

У новонародженого діагностовано порушення розвитку міокарду шлуночка. З порушенням розвитку якого ембріонального джерела пов(язана ця патологія?

A. Міоепікардиальної пластинки.

B. Парієтальної спланхноплеври

C. Ентодерми

D. Ектодерми

E. Мезинхими

 

У результаті інфаркту міокарду відбулось пошкодження ділянки серцевого м`яза, яке супроводжується масовою загибеллю кардіоміоцитів. Які клітинні елементи забезпечать заміщення утвореного дефекту в структурі міокарду?

A. * Фібробласти

B. Кардіоміоцити

C. Міосателітоцити

D. Епітеліоцити

E. Непосмуговані міоцити

 

У стінці кровоносних судин і стінці серця розрізняють декілька оболонок. Яка із оболонок серця по гістогенезу і тканинному складу подібна до стінки судин?

A. *Ендокард

B. Міокард

C. Перикард

D. Епікард

E. Епікард і міокард

 

У хворого на перикардит у перикардіальній порожнині накопичується серозна рідина. З порушенням діяльності яких клітин перикарду пов’язаний цей процес?

A. *Клітин мезотелію

B. Клітин ендотелію

C. Гладких міоцитів

D. Фібробластів

E. Макрофагів

 

Одна з оболонок серця за гістогенезом та тканинним складом подібна до стінки кровоносної судини. Що є її джерелом?

A. *Мезенхіма

B. Спланхнотом

C. Ентодерма

D. Ектодерма

E. Соміти

 

При мікроскопічному дослідженні серця мертвого плоду спостерігаються зміни в кардіоміоцитах. Порушення розвитку якого джерела призвело до цих змін?

A. * Міоєпікардіальної пластини

B. Міотому

C. Ентодерми

D. Ектодерми

E. Мезенхіми

 

На мікропрепараті серця розрізняємо кардіоміоцити зірчастої форми, з центрально розташованим ядром, розвиненими гранулярною ендоплазматичною сіткою, апаратом Гольджі і специфічними гранулами. З цими клітинами пов’язана функція:

A. * Ендокринна

B. Скорочення

C. Проведення імпульсу

D. Захисна

E. Регенераторна

 

Орган серцево-судинної системи побудований з клітин, з’єднаних між собою за допомогою вставних дисків. Про який орган йде мова?

A. *Серце

B. Вена м’язового типу

C. Артерія змішаного типу

D. Артерія м’язового типу

E. Аорта

 

Під час систоли міокард не отримує артеріальної крові. Які включення в кардіоміоцитах забезпечують їх киснем?

A. *Пігментні.

B. Трофічні.

C. Екскреторні.

D. Секреторні.

E. Інкрети.

 

На електронній мікрофотографії міокарду видно клітини відростчатої форми, що містять мало органел, але добре розвинену гранулярну ендоплазматичну сітку, секреторні гранули. Назвіть клітини.

A. Секреторні кардіомоіцити.

B. Шлуночкові кардіоміоцити.

C. Пейсмейкерні клітини.

D. Перехідні атипові клітини.

E. Клітини пучка Гіса.

 

Хворий А. 40 років переніс інфаркт міокарду лівого шлуночка. За рахунок яких морфологічних компонентів серцевої стінки відбулося заміщення дефекту?

A * Проліферації клітин сполучної тканини

B Внутріклітинної регенерації скорочувальних кардіоміоцитів

C Проліферації скорочувальних кардіоміоцитів

D Проліферації провідних кардіоміоцитів

E Проліферації скоротливих і провідних кардіоміоцитів

 

 

На гістологічному препараті стінки серця під ендокардом можна бачити видовжені клітини з ядром на периферії, з невеликою кількістю органел та міофібрил, що розташовані хаотично. Які це клітини?

A. *Посмуговані міоцити

B. Скоротливі кардіоміоцити

C. Секреторні кардіоміоцити

D. Гладкі міоцити

E. Провідні кардіоміоцити

 

На гістологічному препараті стінки серця основну масу міокарду утворюють кардіоміоцити, які за допомогою вставних дисків формують м’язові волокна. Сполучення якого типу забезпечує електричний зв’язок сусідніх клітин?

A. *Щілинний контакт (нексус).

B. Десмосома.

C. Напівдесмосома.

D. Щільний контакт.

E. Простий контакт.

 

Серед різних видів передсердних кардіоміоцитів є такі, що виробляють натрійуретичний фактор, який розслаблює гладенькі міоцити стінки судин та пригнічує секрецію альдостерону і вазопресину. До якого типу відносяться ці кардіоміоцити?

A Секреторні кардіоміоцити

B Атипові кардіоміоцити

C Типові кардіоміоцити

D Волокнисті кардіоміоцити

E Вставні кардіоміоцити

 

Відомо, що скоротливі кардіоміоцити зʼєднуються між собою за допомогою вставних дисків, в утворенні яких приймають участь сполучення трьох типів. Вкажіть правильну відповідь

A *Десмосома, щілинний контакт, зони злипання

B Адгезивний контакт, десмосома

C Синапс, десмосома, щільний контакт

D Синапс, десмосома, щілинний контакт

E Щільний, щілинний контакт, зона злипання

 

У хворого на перикардит у перикардіальній порожнині накопичується серозна рідина. З порушенням діяльності яких клітин перикарду пов’язаний цей процес?

A *Клітин мезотелію

B Макрофагів.

C Клітин ендотелію

D Гладких міоцитів

E Фібробластів

 

У 45-річного пацієнта кардіолог за даними ЕКГ визначив порушення синхронності фаз серцевого циклу, прискорене проведення збудження по міокарду. Вкажіть, які з названих структур, що забезпечують електричний зв’язок між кардіоміоцитами пошкодженні.

A. *Щілинний контакт (нексус).

B. Напівдесмосомний контакт.

C. Місця вплетення міофібрил в сарколему.

D. Вставний диск.

E. Простий контакт.

 

Відмітною особливістю будови пейсмекерних клітин провідної системи серця є:

A. Наявність великої кількості вільного кальцію у цитоплазмі клітин

B. Наявність Т-систем

C. Наявність великої кількості міофібріл

D. Щільне розташування міофіламентів у складі міофібріл

E. Наявність великої кількості мітохондрій

 

На мікропрепараті серця розрізняємо клітини, які розташовані у вигляді світлих тяжів, мають невелику кількість міофібрил і включення глікогену. Ці клітини належать до:

A. Провідного пучка

B. Провідні пейсмекерні

C. Провідні перехідні

D. Ендокринні

E. Скоротливі

 

Міокардіодістрофія супроводжується порушенням метаболізму кардіоміоцитів. З порушенням розвитку якого джерела пов’язана ця патологія?

A. Міоєпікардиальної пластини

B. Міотому

C. Ентодерми

D. Ектодерми

E. Мезенхіми

 

У зародка була зруйнована міоепікардіальна пластинка. Розвиток якої з означених нижче тканин буде порушено?

A. *Серцевої м’язової тканина

B. Сполучної тканина

C. Гладенької м’язової тканина

D. Скелетної м’язової тканина

E. Епітеліальної тканини

 

У жінки 32 років після перенесеного міокардиту виявлено при електрокардіографічному дослідженні порушення серцевого ритму (ритм не синусний). Функції яких кардіоміоцитів порушені?

A. Пейсмекерних клітин

B. Скоротливих кардіоміоцитів

C. Перехідних провідних кардіоміоцитів

D. Провідних кардіоміоцитів пучка Гіса

E. Провідних кардіоміоцитів ніжок пучка Гіса

 

У хворого 54 років спостерігається порушення серцевого ритму. Які клітини серця при цьому уражені ?

A. *Пейсмейкерні

B. Перехідні

C. Волокна Пуркін’є

D. Типові

E. Секреторні

 

Хворий 55 років, звернувся до лікаря-кардіолога зі скаргами на порушення серцевого ритму. З ушкодженням яких структур серця пов’язана ця патологія?

A. Провідні серцеві міоцити.

B. Скоротливі кардіоміоцити.

C. Коронарні судини.

D. Клапани серця.

E. -

 

У реанімаційному відділенні проводилася інтенсивна терапія хворому з інфарктом міокарда. Прогноз що до подальшої функції міокарду несприятливий. З чим це може бути пов'язане?

A. *З порушенням будови гладеньких міоцитиів міокарду

B. З порушенням будови скоротливих міоцитів

C. З порушенням будови міофібробластів сполучної тканини міокарду

D. З порушенням міосимпластичних структур міокарду

E. Із змінами будови сполучної тканини міокарду

 

У новонародженого діагностовано порушення розвитку міокарду шлуночка. З порушенням розвитку якого ембріонального джерела повʼязана ця патологія?

A. *Вісцеральної спланхноплеври

B. Парієтальної спланхноплеври

C. Ентодерми

D. Ектодерми

E. Мезинхими

 

У хворого на ендокардит виявляється патологія клапанного апарату внутрішньої оболонки серця. Які тканини утворюють клапани серця?

A. *Щільна сполучна тканина, ендотелій

B. Пухка сполучна тканина, ендотелій

C. Серцева м’язева тканина, ендотелій

D. Гіалінова хрящова тканина, ендотелій

E. Еластична хрящова тканина, ендотелій

 

В результаті інфаркту міокарда наступила блокада серця: передсердя і шлуночки його скорочуються несинхронно. Пошкодження яких структур є причиною цього явища?

A. *Провідних кардіоміоцитів пучка Гіса

B. Пейсмейкерних клітин синусо-передсердного вузла

C. Скоротливих міоцитів шлуночків

D. Нервових волокон n.vagi

E. Cимпатичних нервових волокон

 

У хворого 45 років під час фізичної роботи виник серцевий напад - інтенсивний загрудинний біль , що триває більше 30 хвилин , іррадію в нижню щелепу , ліву руку , під ліву лопатку , не проходить після прийому нітрогліцерину. У клініці поставлений діагноз - субендокардіальний інфаркт міокарда. У яких структурах відбулися характерні зміни в першу чергу , в даному випадку?

A. * Ендотелій

B. Фібробласт

C. Міоцит

D. Фіброціт

E. Макрофаг

 

У результаті тромбозу лівої вінцевої артерії сталася загибель групи скоротливих кардіоміоцитів (інфаркт міокарда). За рахунок яких механізмів буде переважно відбуватися регенерація в зоні пошкодження ?

A. Проліферація і секреторна активність фібробластів

B. Проліферація збережених кардіоміоцитів

C. проліферація миосимпластами

D. Проліферація і секреторна активність миосателлитоцитов

E. Проліферація гладких міоцитів

 

Загальна маса міокарда у маленьких дітей і у дорослої людини відрізняється в кілька разів. Який основний процес забезпечує збільшення маси міокарда з віком ?

A. Поліплоїдія кардіоміоцитів

B. Поділ кардіоміоцитів

C. Активація макрофагів

D. Проліферація фібробластів

E. Проліферація гладеньких міоцитів

 

Волокна міокарда складаються з клітин , які в області контактів утворюють вставні диски. Яка тканина утворює дану оболонку ?

A. * Поперечно- посмугована серцева .

B. Поперечно - посмугована скелетна .

C. Гладенька м'язова .

D. Пухка волокниста сполучна .

E. Щільна неоформлене сполучна .

 

Хвора 56 років звернулася до лікаря зі скаргами на задишку , серцебиття , набряклість рук і ніг. Був встановлений діагноз серцевої недостатності внаслідок порушення трофіки серцевого м'яза. Які внутрішньоклітинні структури забезпечують запасання трофічного матеріалу у фізіологічних умовах?

A *Глікоген, ліпіди

B Гладенька ЕПС

C Гранулярна ЕРС

D Піноцитозні бульбашки

E Т -система

 

У хворого при ЕКГ - дослідженні виявлена атріовентрикулярна блокада, пов'язана з порушенням проведення електричного імпульсу до робочих кардіоміоцитів шлуночка серця. Які структурні компоненти серцевої м'язової тканини забезпечують узгоджене скорочення робочих кардіоміоцитів передсердь і шлуночків ?

A * Провідні кардіоміоцити

B Пейсмекерні

C Нервові волокна

D Колагенові волокна

E Робочі кардіоміоцити

 

У клініку поступив пацієнт з дотичним вогнепальним пораненням перикарда. Який епітелій пошкоджений в результаті поранення ?

A. * Одношаровий плоский

B. Одношаровий призматичний

C. Одношаровий кубічний

D. Багатошаровий плоский зроговілий

E. Багатошаровий плоский незроговілий

 

В експерименті у зародка тваринного зруйновані вісцеральні листки мезодерми, прилеглі до мезенхимної трубки . Розвиток яких структур серця буде порушено ?

A. * Міокарду і епікарду

B. Міокарду та ендокарду

C. Епікарду і ендокарду

D. Ендотелію ендокарду

E. Мезотелію епікарду

 

У хворого на гіпертонію відмічено підвищення артеріального тиску до 180/100 мм.рт.ст. Які рецептори стінки судин сприйняли цю зміну?

A * Механорецептори.

B . Осморецептори.

C Хеморецептори.

D Терморецептори.

E Фоторецептори.

Хвора 56 років звернулася до лікаря зі скаргами на задишку, серцебиття, набряклість рук і ніг. Був встановлений діагноз серцевої недостатності внаслідок порушення трофіки серцевого м'яза. Які внутрішньоклітинні структури забезпечують запасання трофічного матеріалу у фізіологічних умовах?

A *Глікоген, ліпіди

B Гладенька ЕПС

C Гранулярна ЕПС

D Піноцитозні бульбашки

E Т-система

 


ОРГАНИ КРОВОТВОРЕННЯ ТА ІМУННОГО ЗАХИСТУ

 

Тестові завдання з бази даних «КРОК-1»

Р.

 

У препараті червоного кісткового мозку людини визначаються скупчення гігантських клітин, розташованих в тісному контакті з синусоїдними капілярами. Назвіть формені елементи крові, які утворюються з цих клітин.

A *Кров’яні пластинки

B Еритроцити

C Лейкоцити

D Моноцити

E Лімфоцити

 

У препаратах представлені зрізи органів кровотворення і імуногенезу людини, для яких характерна наявність лімфоїдної тканини, що формує різні структури (лімфатичні вузлики, часточки, тяжі) Визначте, в якому з органів відбувається антігеннезалежна проліферація і диференціювання лімфоцитів.

A * Тимус.

B Лімфатичні вузли.

C Селезінка.

D Гемолімфатичні вузли.

E Мигдалина.

При інфекційних захворюваннях, інтоксикаціях у часточках тимуса зростає кількість ретикулоепітеліоцитів, тілець Гасаля, стає ширшою площа мозкової речовини. Дайте назву цим змінам у тимусі.

A *Акцидентальна інволюція

B Вікова інволюція

C Тиміко-лімфатичний статус

D Т-імунодефіцит

E В-імунодефіцит

 

У гістопрепараті виявляється орган, побудований з часточок. Кожна часточка має коркову і мозкову речовину. Паренхіма часточок утворена лімфоїдною тканиною, в якій знаходяться Т-лімфоцити на різних стадіях проліферації диференціювання. Мікрооточення представлено епітеліоретикулярними клітинами. У мозковій речовині виявляються тільця Гассаля. Який орган має дану морфологічну будову?

A * Тимус.

B Нирка.

C Лімфатичний вузол.

D Наднирник.

E Селезінка.

У гістопрепаратіах селезінки і лімфатичного вузла відзначається збільшення об’єму лімфоїдної тканини, що може свідчити про активацію імунних реакцій. Вкажіть в даних органах місце, де здійснюється антигензалежна проліферація і диференціювання В-лімфоцитів (В-зона).

A * Гермінативний центр лімфатичного вузлика.

B Мантійна зона.

C Паракортикальна зона.

D Мозкові синуси.

E Періартеріальна зона.

На препараті мазку червоного кісткового мозку людини серед клітин мієлоїдного ряду та адипоцитів зустрічаються клітини зірчастої форми з оксифільною цитоплазмою, які контактують соїми відростками. Які це клітини?

A *Ретикулярні

B Фібробласти

C Макрофаги

D Дендритні клітини

E Остеоцити

У біоптаті лімфатичного вузла в мозкових тяжах виявлені осередки підвищеного плазмоцитогенеза. Вкажіть, антигензалежна стимуляція яких імунокомпетентних клітин викликала їх утворення?

A * В-лімфоцитів.

B Т-лімфоцитів.

C Макрофагів.

D Дендритних клітин.

E Інтердигітуючі клітин.

Морфологічні дослідження селезінки виявили активізацію імунних реакцій в організмі. В яких структурах даного органу починається антигензалежна проліферація Т-лімфоцитів?

A *Периартеріальна зона білої пульпи.

B Центральна зона білої пульпи.

C Мантійна зона білої пульпи.

D Маргінальна зона білої пульпи.

E Червона пульпа.

В гістологічному препараті досліджується кровотворний орган, який складається із різних за формою часточок. В кожній часточці є коркова і мозкова речовина. Якому органу належать дані ознаки?

A *Тимус.

B Лімфатичний вузол.

C Селезінка.

D Мигдалики

E Червоподібний відросток

На препараті представлено орган, покритий сполучнотканинною капсулою, від якої відходять трабекули. В органі можна розрізнити кіркову речовину, де містяться лімфатичні вузлики та мозкову речовину, представлену тяжами лімфоїдних клітин. Який орган представлений на препараті?

A * Лімфатичний вузол

B Тимус

C Селезінка

D Червоний кістковий мозок

E Мигдалики

Р.

У хворого спостерегається збільшення розмірів селезінки та зменшення кількості ерітроцитів периферійної крові. Підвищена функція яких клітин селезінки причетна до цього явища?

A *Макрофагів

B Лімфоцитів

C Дендритних клітин

D Плазмоцитів

E Ретикулоцити

На гістологічному препараті паренхіма органу представлена лімфоїдною тканиною, яка утворює лімфатичні вузлики, останні розташовані дифузно і містять центральну артерію. Яке анатомічне утворення має дану морфологічну будову?

A *Селезінка

B Червоний кістковий мозок

C Тимус

D Мигдалик

E Лімфатичний вузол

На гістологічному препараті представлений орган кровотворення та імунного захисту, що побудований з часточок, які оточені прошарками сполучної тканини, на периферії часточок кількість клітин значно вища ніж у центрі, лімфатичні вузлики відсутні. Який орган представлений?

A * Тимус

B Червоний кістковий мозок

C Лімфатичний вузол

D Селезінка

E Мигдалик

Новонароджена дитина має недорозвиток тимусу. Який вид гемопоезу буде порушений?

A *Лімфопоез

B Моноцитопоез

C Еритропоез

D Гранулоцитопоез

E Мегакаріоцитопоез

При гістологічному досліджені тимуса чоловіка віком 40 років визначено зменшення частки паренхіматозних елементів тимуса, зростанні частки жирової та пухкої сполучної тканини, збагачення тимусними тільцями при незмінній загальній масі органу. Як зветься таке явище?

A * Вікова інволюція тимусу

B Акцідентальна інволюція тимусу

C Гіпотрофія тимусу

D Дистрофія тимусу

E Атрофія тимусу

У гістопрепараті визначається орган, який має коркову і мозкову речовину. Кіркова складається із зовнішньої зони, яка містить лімфатичні вузлики, і паракортикальної зони. У мозковій речовині розташовуються мозкові тяжі, синуси і трабекули. Який орган має дані морфологічні ознаки?

A * Лімфатичний вузол.

B Наднирник.

C Селезінка.

D Тимус.

E Нирка.

В організмі хворого виявлено антитіла проти тимозинів. Диференціація яких клітин порушена у пацієнта в першу чергу?

A * Т-лімфоцитів

B В-лімфоцитів

C Моноцитів

D Макрофагів

E –

В умовах експерименту в організм піддослідної тварини ввели антитіла проти тимозинів. Диференціація яких клітин порушиться в першу чергу?

A * Т-лімфоцитів.

B Моноцитів.

C В-лімфоцитів.

D Макрофагів.

E Плазмоцитів.

При вакцинації дитини у відповідь на введення чужорідних антигенів розвинулася реакція гуморального імунітету. Вкажіть основні клітини селезінки, що залучені в імунній відповіді.

A * Макрофаги, Т-хелпери, В-лімфоцити.

B Т-лімфоцити-кілери, Т-хелпери.

C В-лімфоцити.

D Т-лімфоцити-супресори і хелпери, макрофаги.

E В-лімфоцити.

З метою діагностики у хворої людини взяли паренхіму кровотворного органу, де знайшли мегакаріоцити. Який це орган з означених нижче?

A *Червоний кістковий мозок

B Селезінка

C Тимус

D Лімфовузол

E Мигдалик

У дитини вроджений імунодифіцит. Страждає клітинний імунітет, що обумовлює часті вірусні інфекції. Порушеннями в якому органі найвірогідшіше це викликано?

A *Тимусі

B Червоному кістковому мозку

C Лімфатичних вузлах

D Селезінці

E Піднебінних мигдаликах

Під час гетеротрансплантації органів виявлено відтторження трансплантту. Які клітини головним чином забезпечують цей процес?

A * Т-кілери

B Макрофаги

C В-лімфоцити

D Т-хелпери

E Т-супресори

Студентові дано препарати двох мазків. На одному - все поле зору вкрите еритроцитами, на другому визначаються формені елементи крові різного ступеня зрілості. Що це за мазки?

A *Кров і червоний кістковий мозок людини

B Кров і лімфа

C Кров жаби і кров людини

D Кров і мазок жовтого кісткового мозку

E Мазок жовтого і червоного кісткового мозку

На мікропрепараті з контурами бобоподібного органу спостерігається кіркова та мозкова речовина. Кіркова речовина представлена окремими кулястими вузликами діаметром 0,5 - 1 мм, а мозкова – мозковими тяжами. З якого органа зроблено гістологічний зріз?

A * Лімфатичного вузла.

B Нирки.

C Тимуса.

D Наднирника.

E Селезінки.

У дитини з порушеною імунною реактивністю проведено вивчення антігеннезалежної проліферації і диференціювання Т-лімфоцитів. Пунктат якого органу був узятий для дослідження?

A * Тимуса.

B Селезінки.

C лімфатичного вузла.

D Червоного кісткового мозку.

E піднебінних мигдалин.

Мозкова речовина часточки кровотворного органа на гісто-логічному препараті має світліше забарвлення і містить епітеліальні тільця. Якому органу належать дані морфологічні ознаки?

A *Тимусу.

B Лімфатичному вузлу.

C Селезінці.

D Печінці.

E Нирці.

У гістопрепараті представлений орган, в якому лімфоцити утворюють три види лімфоїдних структур: лімфатичні вузлики, мозкові тяжі і синуси. Який орган представлений?

A * Лімфатичний вузол

B Селезінка

C Тимус

D Мигдалик

E Червоний кістковий мозок

У препараті представлений орган, в ретикулярній стромі якого розташовуються зрілі формені елементи крові і видно лімфоїдні утвори. Який орган представлений на препараті?

A * Селезінка

B Лімфатичний вузол

C Мигдалик

D Тимус

E Червоний кістковий мозок

На електронній мікрофотографії видно клітину відростчатої форми, що містить в глибоких інвагінаціях плазмолемми лімфоцити, що диференціюються. Для якого органу характерна така ультраструктура?

A * Тимус

B Червоний кістковий мозок

C Селезінка

D Мигдалик

E Печінка

На електронній мікрофотографії представлена клітина макрофагічної природи, уздовж відростків якої розташовуються еритроцити на різних стадіях диференціювання. Клітина якого органу представлена?

A * Червоний кістковий мозок

B Тимус

C Селезінка

D Мигдалик

E Лімфатичний вузол

В експерименті тварини в приносну судину лімфатичного вузла ввели вітальний барвник. В яких клітинах лімфатичного вузла, можна буде виявити часточки барвника?

A *Типові і берегові макрофаги.

B Ретикулоендотеліоцити.

C В-лімфоцити.

D Плазматичні клітини.

E Т-лімфоцити.

В червоному кістковому мозку клітини крові, що розвиваються, розташовані острівцями. Деякі з острівців пов’язані з макрофагами. Які формені елементи крові розвиваються в цих острівцях?

A *Еритроцити.

B Попередники Т- і В-лейкоцитів.

C Моноцити.

D Тромбоцити.

E Базофільні гранулоцити.

Студентові видано два гістологічні препарати. На обох органи, які мають лімфатичні вузлики. На першому препараті - тільки фолікули, а на другому - фолікули ексцентрично містять судину. Визначте що це за органи?

A *Перший-лімфатичний вузол, другий-селезінка

B Перший-червоний кістковий мозок, другий-селезінка

C Перший-тимус, другий-селезінка

D Перший-печінка, другий- лімфатичний вузол

E Перший-печінка, другий-селезінка

На мікропрепараті виявлено кулясті утворення з лімфоцитів. В середині утворень - центральна артерія. Який орган досліджується?

A * Селезінка.

B Нирка.

C Тимус.

D Кістковий мозок.

E Лімфатичний вузол.

Зроблено гістологічний зріз через лімфатичний вузол. На мікропрепараті спостерігається розширення його паракортикальної зони. Проліферація якого виду клітин лімфатичного вузла обумовила цей процес?

A * Т-лімфоцитів.

B Береговіх макрофагів.

C Плазмоцитів.

D Макрофагів.

E Ретикулоцитів.

Рр.

При обстежені 20-річного хворого лікар відмітив збільшення розмірів селезінки. У аналізі крові кількість еритроцитів становила 3,2х1012 /л. Підвищена функція яких клітин могла викликати ці зміни?

A. *Макрофаги

B. Ендотеліоцити

C. Дендритні клітини

D. Мікрофаги

E. Інтердигітуючі клітини

Після масивного опромінення в лабораторних умовах мишей, загинула значна частина кровотворних клітин. Але через деякий час відбулося швидке відновлення стовбурових клітин і всіх комітованих клітин-попередників. На рівні якого класу клітин диферону здійснюється гормональна регуляція гемопоетинами процесу гемопоезу?

F. *Ш класу – уніпотентних клітин-попередників.

G. ІІ класу – поліпотентних, частково детермінованих клітин-попередників

H. І класу – поліпотентних стовбурових клітин крові

I. V класу – дозріваючих клітин

J. VI класу – зрілих клітин

Внаслідок великої кровотечі у пацієнта встановлено зменьшення кількості ерітроцитів в одному літрі крові. Через невеликий проміжок часу цей показник нормалізувався. За рахунок яких додаткових джерел гемоцитопоезу відбулося відновлення їх кількості?

A. *Вогнищ гемопоезу жовтого кісткового мозку діафізів трубчастих кісток

B. Червоного кісткового мозку діафізів трубчастих кісток

C. Червоного кісткового мозку плоских кісток

D. Вогнищ гемопоезу жовтого кісткового мозку епіфізів трубчастих кісток

E. Червоного кісткового мозку епіфізів трубчастих кісток

 

Селезінка не являється життєвонеобхідним органом, але її розрив при травмі може викликати смерть людини. Це пов’язано з її функцією:

A. *Депо крові

B. Депо заліза

C. Елімінація еритроцитів і тромбоцитів

D. Утворення В-лімфоцитів

E. Синтез спленіну

 

Серед лімфоцитів розрізняють популяцію клітин, що мають мембранні рецептори до IgM, під впливом специфічних антигенів активуються, мітотично розмножуються, диференціюються у плазматичні клітини, що виробляють антитіла (імуноглобуліни). Як називаються ці клітини?

A *В-лімфоцити

B Т-лімфоцити пам’яті

C Т-лімфоцити кілери

D Т-лімфоцити – супресори

E В-лімфоцити пам’яті

Серед субпопуляцій лімфоцитів імунологічними методами виявляють клітини, що мають рецептори Т-клітин (TCR+), що не є імуноглобулінами; розпізнають антигени, асоційовані з головним комплексом гістосумісності (МНС); виробляють перфорин та інші білки, що руйнують чужі клітини, інфіковані вірусами, деякі пухлинні клітини. Що це за клітини?

A *Т-лімфоцит цитотоксичний (Т-кілер)

B Т-хелпер

C Т-супресор

D Т-лімфоцит - пам’яті

E Природна клітина-вбивця (NK-клітина)

Серед субпопуляцій лімфоцитів розрізняють клітини, що мають рецептори Т-клітин (TCR+), підвищують активність інших Т- і В-лімфоцитів. Як називають ці клітини?

A *Т-хелпер

B Т-лімфоцит цитотоксичний (Т-кілер)

C Т-супресор

D Т-лімфоцит - пам’яті

E Природна клітина-вбивця (NK-клітина)

При обстеженні хворого, який зазнав дії іонизуючого випромінювання, виявлено пошкодження білої пульпи селезінки. Скупчення яких клітин у складі селезінки зазнало при цьому патологічних змін?

A *Лімфоцитів

B Нейтрофільний лейкоцитів

C Базофільних лейкоцитів

D Моноцитів

E Тканинних базофілів

В організмі в результаті впливу несприятливих факторів відбуваютьсямутації соматичних клітин. Які клітини беруть участь у знищеннігенетично змінених клітин організму?

A * NK-клітини

B Т-хелпери

C Плазмоцити

D Моноцити

E В-лімфоцити

 

У хворого після встановленої позитивної реакції імуноферментного аналізу встановлено діагноз СНІД. Які клітини периферичної крові страждають в першу чергу?

A *Т-хелпери

B Т-супресори

C Т-кілери

D Т-клітини пам’яті

E Макрофаги

У хворого спостерігаються ознаки аутоімунного враження органів, що може бути наслідком порушення структури і функції гематотимусного бар'єру. Які структури беруть участь у його утворенні?

A Ендотеліоцити і базальна мембрана капілярів

B Дендритні макрофаги

C Тільця Гассаля

D Посткапілярні венули мозкової речовини

E Сполучнотканинні трабекули

В експерименті тварині двічі, через визначений проміжок часу, вводили той самий антиген. При цьому вторинна імунна відповідь розвивалася набагато швидше і була більш інтенсивною. Які клітини забезпечують таку швидку відповідь?

A Клітини пам'яті Т- і В- типу і імунобласти

B Плазматичні клітини

C NK-клітини

D Т-кілери

E Т-супресори

На гістологічному препараті лімфатичного вузла на межі кіркової і мозкової речовини є клітини, що продукують речовини, що стимулюють проліферацію Т – лімфоцитів і втратили здатність до фагоцитозу. Назвіть ці клітини?

A *Інтердигітатні клітини

B Т – лімфоцити

C В – лімфоцити

D макрофаги

E плазмоцити

У ембріона курчати видалили фабрицієву сумку. Яке порушення імунітету виникає в цьому випадку?

A Відсутність гуморальних реакцій

B Дефіцит Т-кілерів

C Дефіцит Т-хелперів

D Гіперпродукція Т-супресорів

E Нестача Т- і В-лімфоцитів

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты