Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Особливості організації контрольно-ревізійної роботи Рахункової палати.




Під час організації і планування контрольно ревізійної роботи Рахунковою палатою визначаються терміни, об’єкти та засоби проведення перевірок (ревізій). Контрольні заходи проводяться Рахунковою палатою планово і позапланово. Планові перевірки здійснюються на підставі річних і поточних (піврічних, квартальних) планів роботи Колегії Рахункової палати та її департаментів і підрозділів. Позапланові перевірки і ревізії проводяться за рішенням Колегії Рахункової палати на підставі постанов або протокольних доручень ВРУ, звернень комітетів ВРУ та запитів народних депутатів України, за якими ВРУ приймає рішення, звернень та пропозицій Президента України, Кабінету Міністрів України. Перед проведенням перевірки (ревізії ) департамент Рахункової палати, відповідальний за її проведення , на підставі затверджених планів робіт та рішень колегії Рахункової палати про проведення позапланових контрольних заходів розробляє проект програми перевірки(ревізії).У процесі перевірок (ревізій) на основі документального підтвердження їхніх результатів, достовірності бухгалтерського обліку й фінансової звітності визначаються своєчасність і достатність взаємних розрахунків об’єкта, що перевіряється, і державного бюджету. Посадові особи Рахункової палати не мають право втручатися в оперативну діяльність об’єктів, що перевіряються, а також оприлюднювати свої висновки до завершення перевірок (ревізій) та та оформлення їхніх результатів актом, який затверджується Колегією Рахункової палати.Перевірки , що належать до компетенції інших контрольних органів, проводяться Рахунковою палатою спільно з цими органами. Крім того, Рахункова палата в межах своєї компетенції може залучати до участі у здійсненні контрольно ревізійної діяльності державні контрольні органи та їхніх представників, а також має право на договірних засадах залуяати до проведення перевірок і ревізій недержавні аудиторські служби та окремих висококваліфікованих спеціалістів.

План і програма перевірок і ревізій, що проводяться Рахунковою палатою.

Планові перевірки здійснюються на підставі річних і поточних (піврічних, квартальних) планів роботи Колегії Рахункової палати та її департаментів і підрозділів. До плану роботи Рахункової палати обов’язково включаються такі пункти : - виконання звернень не менш як однієї третини конституційного складу ВРУ, поданих відповідно до регламенту ВРУ; - розгляд звернень та пропозицій Президента України, КМУ.Позапланові перевірки і ревізії проводяться за рішенням Колегії Рахункової палати на підставі постанов або протокольних доручень ВРУ, звернень комітетів ВРУ та запитів народних депутатів України, за якими ВРУ приймає рішення, звернень та пропозицій Президента України, Кабінету Міністрів України. Перед проведенням перевірки (ревізії ) департамент Рахункової палати, відповідальний за її проведення , на підставі затверджених планів робіт та рішень колегії Рахункової палати про проведення позапланових контрольних заходів розробляє проект програми перевірки(ревізії). Програма перевірки (ревізії) складається відповідно до чинного законодавства і з урахуванням внутрішніх нормативних документів Рахункової палати та визначає: мету проведення перевірки та її предмет; перелік об’єктів і конкретних питань , які підлягають перевірці з урахуванням особливостей предмета; термін проведення перевірки та складання звіту про її результати; перелік базових нормативно-правових актів, що регулюють предмет перевірки; планові трудовитрати та склад контрольної групи. Програма перевірки підписується директором відповідального за проведення перевірки (ревізії) департаменту та затверджується головою Рахункової палати, першим заступником, заступником голови, а в разі потреби Колегією Рахункової палати. На підставі програми перевірки директором департаменту підписується доручення на паво проведення перевірки, у якому зазначаються назва контрольного заходу, термін проведення перевірки, посадова особа, яка очолює контрольно-ревізійну групу, склад контрольно-ревізійної групи.

 

14.4.Перевірка Рахунковою палатою правомірності видання центральними органами виконавчої влади нормативно-правових актів, які змінюють положення законів України, регулюють питання використання бюджетних коштів.

Перевірка Рахунковою палатою правомірності видання центральними органами виконавчої влади нормативно-правових актів починається з вивчення нормативно-правових, адміністративних, розпорядчих та інших актів, виданих посадовими особами чи колегіальними органами об’єкта перевірки з питань виконання Держ.бюджету України, для визначення їхньої відповідності Конституції України, актам чинного законодавства, положенням закону України про Держ.бюджет України на відповідний рік. Перевірка правомірності видання Кабінетом Міністрів України або іншим центральним органом виконавчої влади нормативно-правових актів, які змінюють положення закону України про Державний бюджет України на відповідний рік, видатки державного бюджету або регулюють питання використання інших коштів, контроль за використанням яких належить до повноважень Рахунком палати, здійснюється в такій послідовності: 1. В апараті Кабміністрів України або в центральному органі виконавчої влади виявляються факти видання неправомірних актів, а також з’ясовуються обставини та причини видання таких актів, зокрема наявність фінансово-економічного обґрунтування Мінфіну та Мінекономіки і відповідних правових служб, пропозицій щодо покриття проведених витрат, копії листів, клопотань, тощо.2.Визначається коло посадових осіб об’єкта перевірки, причетних до підготовки та видання неправомірного нормативного, адміністративного, розпорядчого чи іншого акта.3.Суми, використання яких передбачалося нормативним документом, порівнюються з фактично перерахованими, та з’ясовуються причини відхилень.4.Перевіряться цільове використання виділених коштів та проводяться зустрічні перевірки на об’єктах використання цих коштів.5.Проводиться аналіз впливу та наслідків прийнятого нормативного акта на виконання Державного бюджету України в цілому та окремих статей закону про Державний бюджет України на відповідний рік.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 88; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты