Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Патофізіологія системи крові




1. У жінки 42 років з пухлиною наднирників, що продукує альдостерон, артеріальний тиск крові складає 160/90 мм.рт.ст. Обстеження не виявило відхилень в клітинному складі крові, лише величина гематокриту є 0,32. Яке порушення загального об’єму крові є в хворої?

A. Анемія

B. Еритроцитоз

C. Гіповолемія поліцитемічна

D. Гіперволемія поліцитемічна

E. @Гіперволемія олігоцитемічна

2. У дитини з опікової хворобою (площа опіків біля 25 % поверхні тіла), гематокрит складає 0,65. Яке порушення загального об’єму крові має місце в даному випадку?

A. Анемія

B. Еритроцитоз

C. @Гіповолемія поліцитемічна

D. Гіповолемія олігоцитемічна

E. Гіперволемія олігоцитемічна

3. У хворого з залізодефіцитною анемією гематокрит складає 0,31. Як можна охарактеризувати зміни загального об’єму крові в даному випадку?

A. Гіповолемія ізоцитемічна

B. Гіповолемія олігоцитемічна

C. Гіповолемія поліцитемічна

D. Гіперволемія поліцитемічна

E. @Ізоволемія олігоцитемічна

4. При пораненні пацієнт втратив 15 % об’єму крові. Як можна охарактеризувати зміни загального об’єму крові через 5 діб після крововтрати?

A. Гіповолемія ізоцитемічна

B. Гіповолемія олігоцитемічна

C. Гіповолемія поліцитемічна

D. Ізоволемія поліцитемічна

E. @Ізоволемія олігоцитемічна

5. На 7 добу після гострої шлункової кровотечі в 50-річного чоловіка з’явились ознаки нетермінових механізмів компенсації. Які механізми компенсації відносяться до нетермінових?

A. Надходження тканинної рідини до судин

B. @Збільшення синтезу білка в печінці

C. Збільшення глибини і частоти дихання

D. Спазм кровоносних судин

E. Збільшення сили і частоти серцевих скорочень


6. При пораненні пацієнт втратив 15 % об’єму крові. Який з нижченаведених механізмів забезпечить відновлення кисневої ємності крові?

A. @Посилення еритропоезу

B. Перехід на мегалобластичний еритропоез

C. Посилення лейкопоезу

D. Надходження тканинної рідини до судин

E. Збільшення синтезу білків в печінці

7. При пораненні пацієнт втратив 10 % об’єму крові. Який з нижченаведених механізмів швидко компенсує зниження об’єму крові?

A. Посилення еритропоезу

B. Перехід на мегалобластичний еритропоез

C. Посилення лейкопоезу

D. @Надходження тканинної рідини до судин

E. Збільшення синтезу білків в печінці

8. При пораненні пацієнт втратив 15 % об’єму крові. Який з нижченаведених механізмів швидко нормалізує артеріальний тиск?

A. Посилення еритропоезу

B. Посилення дихання

C. Посилення лейкопоезу

D. @Спазм кровоносних судин

E. Збільшення синтезу білків в печінці

9. При пораненні пацієнт втратив 15 % об’єму крові. Який з нижченаведених механізмів швидко забезпечить компенсацію гіпоксії?

A. @Збільшення хвилинного об’єму серця

B. Зниження артеріального тиску

C. Посилення еритропоезу

D. Надходження тканинної рідини до судин

E. Збільшення синтезу білків в печінці

10. Хворий скаржиться на біль у животі, кал з домішками крові, загальну слабкість. При обстеженні виявлено пухлину товстої кишки і анемію: гемоглобін 4,4 ммоль/л, еритроцити 2,8 • 1012/л, колірний показник 0,7. У мазку крові: анізоцитоз, пойкілоцитоз, помірна кількість поліхроматофільних еритроцитів. Яка анемія в хворого?

A. @Хронічна постгеморагічна

B. Гіпопластична

C. В12 - дефіцитна

D. Спадкова гемолітична

E. Набута гемолітична


11. При обстеженні пацієнта, що скаржиться на головний біль та порушення зору, виявлено: еритроцити 7 • 1012/л, гемоглобін 12 ммоль/л, лейкоцити – 6,8 • 109/л, тромбоцити – 220 • 109/л. Охарактеризуйте зміни в крові пацієнта:

A. Лейкоцитоз

B. Лейкопенія

C. Тромбоцитопенія

D. Анемія

E. @Еритроцитоз

12. На восьмому місяці вагітності в жінки розвинулася мегалобластна анемія. Які клітини периферичної крові свідчать про мегалобластичний тип кровотворення?

A. @Мегалоцити

B. Анулоцити

C. Мікроцити

D. Ретикулоцити

E. Нормоцити

13. На шостому місяці вагітності в жінки розвинулася залізодефіцитна анемія. Які клітини периферичної крові свідчать про дефіцит гемоглобіну в еритроцитах?

A. Гіперхромні

B. @Гіпохромні

C. Нормохромні

D. Ретикулоцити

E. Нормобласти

14. На шостому місяці вагітності в жінки розвинулася гіпохромна анемія. Які клітини периферичної крові свідчать про низький вміст гемоглобіну в еритроцитах при залізодефіцитній анемії?

A. Мегалоцити

B. @Анулоцити

C. Мікросфероцити

D. Ретикулоцити

E. Нормобласти

15. У хворого вміст гемоглобіну в крові складає 4,5 ммоль/л, еритроцитів – 2,5 Т/л, в достатній кількості присутні клітини, які свідчать про активність фізіологічних механізмів регенерації «червоної» крові. Які це клітини периферичної крові?

A. Пойкілоцити

B. Мікроцити

C. Мегалоцити

D. Гіпохромні еритроцити

E. @Поліхроматофільні еритроцити


16. Тиждень тому пацієнт втратив 15 % об’єму крові. При обстеженні: зменшення вмісту еритроцитів, гемоглобіну, гематокриту, кольорового показника крові, ретикулоцитов - 10%. Дайте характеристику стану «червоної крові» в пацієнта:

A. Анемія апластична

B. Анемія мегалобластна

C. @Анемія регенераторна

D. Анемія гіперхромна

E. Еритроцитоз

17. При анеміях в периферичній крові виявляються регенеративні, дегенеративні і патологічні форми еритроцитів. Назвіть регенеративну форму еритроцитів.

A. Пойкілоцити

B. @Ретикулоцити

C. Анізоцити

D. Анізохромоцити

E. Сфероцити

18. Пацієнтка С., 17 років, скаржиться на загальну слабкість, хронічну втому. При обстеженні в неї виявлено анемію. Які з регенеративних форм еритроцитів не можуть бути в периферичній крові при анемії?

A. Ретикулоцити

B. Поліхроматофільні еритроцити

C. Мегалобласти

D. Нормобласти

E. @Еритробласти

19. У крові хворої після хіміотерапії: гемоглобін 5,0 ммоль/л, еритроцити 2,5 Т/л, КП 1,0, ретикулоцити 0,01%. Визначте анемію в хворої:

A. Гіпохромна

B. Гіперхромна

C. Регенераторна

D. @Арегенераторна

E. Залізодефіцитна

20. Для з’ясування стану кісткового мозку при анеміях бажано оцінити його регенераторну здатність. Визначення кількості яких клітин в крові дозволяє це зробити?

A. @Ретикулоцити, нормобласти

B. Мікроцити, макроцити

C. Овалоцити, ехіноцити

D. Анізоцити, анізохромоцити

E. Пойкілоцити


21. Пацієнт скаржиться на загальну слабкість, швидку втому при невеликому навантаженні. У його крові зменшено вміст еритроцитів і гемоглобіну. Наявність вільного гемоглобіну в крові дозволяє діагностувати такий механізм анемії в хворого:

A. Крововтрату

B. @Гемоліз

C. Недостатність еритропоезу

D. Нестачу вітаміну В12

E. Нестачу заліза

22. Привертає увагу жовтувато-лимонний відтінок шкіри в жінки. У крові: гемоглобін 4,6 ммоль/л, еритроцити 2,8 Т/л, КП 0,82, ретикулоцити 7%; збільшено вміст непрямого білірубіну. Склад «білої крові» не змінений. Для яких захворювань системи крові така картина крові є типовою:

A. Фолієводефіцитні анемії

B. Залізодефіцитні анемії

C. Мегалобластні анемії

D. @Гемолітичні анемії

E. Хронічні лейкози

23. Пацієнт скаржиться на загальну слабкість, втомлюваність, жовтяницю. У крові зменшено вміст анемія, ретикулоцитів - 5%, збільшення вмісту непрямого білірубіну, гемоглобінурія. Зазначте механізм анемії в хворого:

A. Гостра крововтрата

B. Хронічна крововтрата

C. @Гемоліз інтраваскулярний

D. Гемоліз позаваскулярний

E. Недостатність еритропоезу

24. Пацієнт скаржиться слабість, жовтушність шкіри. У крові зменшено вміст гемоглобіну, еритроцитів, КП крові 0,8, ретикулоцитів 5%; кількість лейкоцитів і тромбоцитів в межах норми. Що може бути механізмом цих змін в крові пацієнта?

A. Дефіцит еритропоетинів

B. Хронічна крововтрата

C. @Гемоліз еритроцитів

D. Зменшення синтезу гемоглобіну

E. Зменшення клітинного поділу

25. У дитини з наявним резус-антигеном на еритроцитах, що народилася від резус-негативної матері, зменшено вміст гемоглобіну в крові. Алергічні реакції якого типу (за Кумбсом і Джелом) лежать в основі цього захворювання?

A. I типу (анафілактичні)

B. @II типу (гуморальні цитотоксичні )

C. III типу (імунокомплексні)

D. IV типу (клітинні цитотоксичні)

E. V типу (стимулюючі)


26. Пацієнтка скаржиться на напади болю в спині, які супроводжуються появою сечі бурого кольору; обстеження показало пароксизмальну нічну гемоглобінурію. Надайте патогенетичну характеристику анемії в хворої:

A. Гемолітична спадкова

B. @Гемолітична набута

C. Дисеритропоетична

D. Залізодефіцитна

E. Гіперхромна

27. Точкова мутація гена β-ланцюга гемоглобіну є причиною анемії. Вкажіть типову для даної анемії патологічну форму гемоглобіну.

A. Hb A2

B. Hb A

C. Hb F

D. @Hb S

E. Барт- Hb

28. У пацієнтки з жовчнокам’яною хворобою діагностовано спадкову анемію (мембранопатію). Для яких анемій холелітіаз є типовим ускладненням?

A. Після крововтрати

B. @Гемолітичні

C. Залізодефіцитні

D. Фолієводефіцитні

E. Апластичні

29. Лікування препаратами заліза не дало позитивного ефекту в хворої на мікроцитарну, гіпохромну анемію. Подальше обстеження дозволило встановити діагноз таласемії. Дайте характеристику цієї анемії:

A. Ферментопатія

B. Мембранопатія

C. @Гемоглобінопатія

D. Імунна

E. Залізодефіцитна

30. У хворої на системний червоний вовчак в крові визначаються антиеритроцитарні антитіла, зменшення кількості еритроцитів і вмісту гемоглобіну. Надайте етіопатогенетичну характеристику цієї анемії:

A. Постгеморагічна

B. @Гемолітична набута імунна

C. Гемолітична набута токсична

D. Гемолітична спадкова

E. Дисеритропоетична


31. Лікування гіпохромної анемії в пацієнта препаратами заліза була неефективним. При подальшому обстеженні встановлено діагноз залізорефрактерна, сидеробластна анемія. Дефіцит якої речовини може бути її причиною?

A. Фолієвої кислоти

B. Вітаміну В12

C. @Вітаміну В6

D. Заліза

E. Цинку

32. Через деякий час після резекції пухлини тонкої кишки в хворого виявлено фолієводефіцитну анемію. Які клітини є типовими в периферичній крові при цьому?

A. Мікроцити

B. Анулоцити

C. @Мегалобласти

D. Нормобласти

E. Еритробласти

33. У працівника типографії лікування гіпохромної анемії препаратами заліза не було ефективним. При подальшому обстеженні діагностована залізорефрактерна анемія. Порушення синтезу яких речовин є причиною цієї анемії?

A. РНК

B. ДНК

C. @Порфіринів

D. Еритропоетинів

E. Білків

34. У жінки, яка хворіє на атрофічний гастрит, виявлено мегалобластну анемію і лейкопенію. Порушення синтезу якої речовини є причиною виникнення мегалобластного типу кровотворення?

A. РНК

B. @ДНК

C. Порфіринів

D. Гема

E. Глобіну

35. Хвора скаржиться на слабкість, тривалі менорагії. Об’єктивно: фіброміома матки і гіпохромна гіпорегенераторна анемія. Який механізм виникнення анемія в хворої?

A. Дефіцит В6

B. @Втрата заліза

C. Дефіцит В12

D. Імунний гемоліз

E. Токсичний гемоліз


36. Жінку, яка хворіє на атрофічний гастрит, турбує її швидка втомлюваність, задишка, відчуття оніміння в кінцівках. При обстеженні виявлено гіперхромну макроцитарну анемію, лейкопенію. Що є причиною зменшення кількості еритроцитів і лейкоцитів у крові хворої?

A. Дефіцит заліза

B. Дефіцит фолієвої кислоти

C. @Дефіцит вітаміну В12

D. Гемоліз еритроцитів

E. Хронічна крововтрата

37. Жінка скаржиться на зниження працездатності, сонливість, задишку при швидкій ході. При обстеженні: еритроцити – 4,0 Т/л, гемоглобін – 4,8 ммоль/л, КП – 0,6; анулоцитоз, мікроцитоз. Що може бути причиною такого стану крові?

A. Дефіцит фолієвої кислоти

B. Дефіцит вітаміну В12

C. @Дефіцит заліза

D. Дія гемолітичної отрути

E. Недостатність еритропоезу

38. У хворого, якому 5 років тому зробили резекцію шлунка, діагностовано гіперхромну анемію. Що спричинило розвиток анемії у хворого?

A. Дефіцит заліза

B. Аліментарна нестача ціанокобаламіну

C. Аліментарна нестача фолієвої кислоти

D. @Дефіцит внутрішнього фактора Касла

E. Дефіцит вітаміну А

39. У хворої на лімфогранулематоз після променевої терапії: гемоглобін 6,0 ммоль/л, еритроцити 3,0 •1012/л, КП 1,0, ретикулоцити 0,1%. Визначте анемію в хворої:

A. Постгеморагічна

B. Гемолітична

C. @Гіпопластична

D. Залізодефіцитна

E. Мегалобластична

40. У жінки, віком 55 років, яка тривалий час страждає на залізодефіцитну анемію, виявлені дистрофічні зміни в міокарді. Що могло стати причиною дистрофії міокарда у хворої?

A. Зниження активності клітинних фосфоліпаз

B. @Зниження активності залізовмісних ферментів

C. Зникнення гемосидерину в макрофагах печінки

D. Зникнення трансферину з плазмі крові

E. Зниження кількості сидеробластів у кістковому мозку


41. У приймальне відділення лікарні поступила дівчинка 9 років з болем у животі. Обстеження показало гострий апендицит. Як змінюється клітинний склад периферичної крові при гострому нормергічному запаленні?

A. Анемія

B. Агранулоцитоз

C. Нейтропенія

D. Лімфопенія

E. @Нейтрофільний лейкоцитоз

42. Дослідження показало, що загальна кількість лейкоцитів в крові пацієнта становить 3,0 Г/л, лімфоцити складають 10%. Що може бути причиною змін клітинного складу "білої" крові у цьому випадку?

A. Опіки

B. Травма

C. Інфекція

D. @Опромінення

E. Отруєння чадним газом

43. Загальна кількість лейкоцитів у крові пацієнта складає 10 Г/л; при цьому нейтрофілів - 82%. Вкажіть можливу причину такого складу "білої" крові:

A. Вірусна інфекція

B. @Травма, опіки

C. Гельмінти

D. Хронічне запалення

E. Анафілактичні реакції

44. У крові пацієнта загальна кількість лейкоцитів складає 3,0 Г/л; при цьому лімфоцити складають 80%. Охарактеризуйте зміни клітинного складу "білої" крові в зазначеному випадку:

A. @Нейтропенія

B. Нейтрофілія

C. Еозинопенія

D. Лімфоцитоз

E. Лімфопенія

45. Мати хлопчика 4-х років скаржиться на те, що дитина погано їсть, дратівлива. Обстеження показало, що хлопчик інфікований аскаридами. Які зміни з боку периферичної крові є типовими для гельмінтозів?

A. Лімфоцитоз

B. Моноцитоз

C. Нейтрофілія

D. @Еозинофілія

E. Базофілія


46. До лікарні поступив чоловік 47 років із загрудинним болем. За результатами ЕКГ в нього діагностовано інфаркт міокарда. Які зміни клітинного складу периферичної крові індуковані некротичними змінами в міокарді?

A. Тромбоцитоз

B. Лімфопенія

C. Лімфоцитоз

D. Нейтропенія

E. @Нейтрофілія

47. До лікарні поступила жінка з опіками. Як в типових випадках при гострому пошкодженні тканин змінюється клітинний склад периферичної крові?

A. Еритропенія

B. Лімфопенія

C. Нейтропенія

D. Лімфоцитоз

E. @Нейтрофілія

48. Юнак звернувся до лікаря зі скаргами на нежить, біль у горлі, гарячку. При обстеженні, у крові: лейкоцити 10 Г/л, лімфоцити - 55%, нейтрофіли - 45%. Інфекція якого типу найбільш ймовірно є причиною гострого респіраторного захворювання в пацієнта?

A. Коки

B. @Віруси

C. Грибки

D. Мікобактерії

E. Гельмінти

49. Загальна кількість лейкоцитів у крові пацієнта складає 10 Г/л; при цьому лімфоцити складають 56%, нейтрофіли 40 %. Охарактеризуйте зміни клітинного складу "білої" крові в зазначеному випадку:

A. Агранулоцитоз

B. Гранулоцитоз

C. Нейтропенія

D. Лімфопенія

E. @Лімфоцитоз

50. Загальна кількість лейкоцитів у крові пацієнта 7 Г/л, еозинофіли складають 15%. Що може бути причиною такого порушення складу "білої" крові?

A. Гостре запалення / вірусна інфекція

B. Гостре запалення / травма

C. Гостре запалення / кокова інфекція

D. @Глистяна інфекція

E. ВІЛ – інфекція


51. У пацієнта з макроцитарною гіпорегенераторною анемією вміст лейкоцитів в крові складає 4 Г/л, лімфоцитів 40%, нейтрофілів 40%. Ядра нейтрофілів містять 5-7 сегментів. Вкажіть зміни "білої" крові у пацієнта.

A. Лейкоцитоз

B. Лімфоцитоз

C. Ядерний нейтрофільний зсув вліво

D. @Ядерний нейтрофільний зсув вправо

E. Агранулоцитоз

52. Загальна кількість лейкоцитів у крові пацієнта 10 Г/л; при цьому нейтрофілів 75%, серед них 10% - паличкоядерні. Охарактеризуйте зміни клітинного складу "білої" крові в цьому випадку:

A. Нейтропенія

B. Агранулоцитоз

C. Лімфоцитоз

D. @Ядерний зсув нейтрофілів вліво

E. Ядерний зсув нейтрофілів вправо

53. Охарактеризуйте ядерне зрушення нейтрофілів у хворого на гостру бактеріальну пневмонію: лейкоцити 11 Г/л, лімфоцити - 27%, нейтрофіли - 70%, з них: ю- 2%, п/я - 8%, с/я - 58%.

A. @Вліво регенераторне

B. Вліво гіперрегенераторне

C. Вліво дегенеративне

D. Вліво регенераторно-дегенеративне

E. Вправо

54. У крові хворого на бактеріальну пневмонію збільшено вміст нейтрофілів. Яке зрушення ядер нейтрофілів периферичної крові є типовим для гострого нормергічного запалення?

A. @Вліво регенераторне

B. Вліво гіперрегенераторне

C. Вліво дегенеративне

D. Вліво регенераторно-дегенеративне

E. Вправо

55. Пацієнт скаржиться на часті інфекційні захворювання. При обстеженні: лейкоцити 3,8 Г/л: лімфоцити - 40 %, нейтрофіли: п/я — 1 %, с/я — 49 %, гіперсегментація ядер нейтрофілів. Як можна визначити зрушення "білої" крові у пацієнта?

A. Вліво регенеративне

B. Вліво гіперрегенеративне

C. Вліво регенеративно-дегенеративне

D. Вліво дегенеративне

E. @ Вправо


56. У дитини з гострим апендицитом у крові: лейкоцити – 11 Г/л, лімфоцити - 23%, нейтрофіли: юні - 4%, п/я - 8%, с/я - 58%. Яке зрушення нейтрофілів периферичної крові у дитини?

A. @ Вліво регенеративне

B. Вліво гіперрегенеративне

C. Вліво дегенеративне

D. Вліво регенеративно-дегенеративне

E. Вправо

57. У юнака з ангіною у крові: Лейк. - 11•109/л, Лімф. - 21%, Мон. - 5%, Еоз. - 2 %, Баз. - 0%. Нейтр.: юні - 5%, п/я - 10%, с/я - 57%. Яке зрушення нейтрофілів периферичної крові є типовим для гострого запалення?

A. @ Вліво регенеративне

B. Вліво гіперрегенеративне

C. Вліво дегенеративне

D. Вліво регенеративно-дегенеративне

E. Вправо

58. При обстеженні у пацієнтки виявлена лейкопенія. У формулі: лімфоцити - 34%, нейтрофіли: юні - 0%, п/я - 20%, с/я- 39%. Яке зрушення нейтрофілів периферичної крові спостерігається в даному випадку?

A. Вліво регенеративне

B. Вліво гіперрегенеративне

C. @ Вліво дегенеративне

D. Вліво регенеративно-дегенеративне

E. Вправо

59. У пацієнта хворого на крупозну пневмонію у крові: лейкоцити 16 Г/л. Лімфоцити - 26%, нейтрофіли: мієлоцити - 2%, юні - 6%, п/я - 12%, с/я - 50%. Яке зрушення нейтрофілів периферичної крові у хворого?

A. Вліво регенеративне

B. @ Вліво гіперрегенеративне

C. Вліво дегенеративне

D. Вліво регенеративно-дегенеративне

E. Вправо

60. У хворого на гострий бронхіт у крові: лейкоцити – 11 Г/л, лімфоцити - 23%, нейтрофіли: юні - 4%, п/я - 8%, с/я- 58%. Лейкоцити з токсичною зернистістю. Яке зрушення нейтрофілів периферичної крові спостерігається в даному випадку?

A. Вліво регенеративне

B. Вліво гіперрегенеративне

C. Вліво дегенеративне

D. @ Вліво регенеративно-дегенеративне

E. Вправо


61. У крові пацієнта: знижено вміст гемоглобіну та еритроцитів, лейкоцитів 27 Г/л, гранулоцитоз, ядерне зрушення нейтрофілів вліво до промієлоцитів. Що може бути причиною вищезазначених змін?

A. Анемія

B. Хронічний лімфолейкоз

C. @Хронічний мієлолейкоз

D. Гострий лейкоз

E. Еритроцитоз

62. Хворий 67 р., скаржиться на втомлюваність, схуднення, жовтушність шкіри і склер. При обстеженні: анемія, лейкоцити — 54 Г/л, тромбоцити — 200 Г/л. Серед лейкоцитів 90% складають малі та середні лімфоцити. Що може бути причиною такого стану?

A. Дефіцит фолієвої кислоти

B. Надлишок глюкокортикоїдів

C. Гострий лейкоз

D. @Хронічний лімфолейкоз

E. Хронічний мієлолейкоз

63. В абсолютній більшості випадків хронічного мієлолейкозу в клітинах пухлинного клону є "Філадельфійська" хромосома. Яка подія відбувається із стовбуровою кровотворною клітиною кісткового мозку внаслідок зазначеної хромосомної аберації?

A. @Трансформація

B. Прогресія

C. Припинення поділу

D. Порушення дозрівання

E. Вихід у кров

64. Трансплантація стовбурових клітин кісткового мозку здатна повністю відновити кровотворну і лімфатичну системи реципієнта, що був під дією опромінення або цитотоксичних хіміопрепаратів. Вкажіть потенційне джерело великої кількості стовбурових кровотворних клітин:

A. Звичайна венозна кров

B. Звичайна артеріальна кров

C. @Пуповинна кров

D. Плацента

E. Шкіра

65. Хворий на гострий лейкоз після кірсу хіміотерапії почіває себе задовільно. Що можна трактувати як показник стану ремісії при гострому лейкозі?

A. Вміст гемоглобіну в крові більше 10 ммоль/л

B. Нейтрофіли в крові менше 1 Г/л

C. Бласти в крові менше 10%

D. @Бласти в кістковому мозку менше 5%

E. Бласти в кістковому мозку менше 30%


66. Хвора скаржиться на часті інфекційні захворювання останнім часом. При обстеженні: анемія, тромбоцити — 220 Г/л, лейкоцити — 10 Г/л; 70% складають нейтрофіли, з них: 45% - промієлоцити, 25% - сегментоядерні. Що може бути причиною такого стану в системі крові?

A. Хронічний мієлолейкоз

B. Хронічний лімфолейкоз

C. @Гострий лейкоз

D. Інтоксикація

E. Гостра інфекція

67. Хвора Р., 47 р., скаржиться на втомлюваність, носові кровотечі, біль у кістках. При обстеженні: еритроцити — 2,7 Т/л, гемоглобін — 4,0 ммоль/л, лейкоцити — 14 Г/л, тромбоцити — 70 Г/л. Серед лейкоцитів крові 7% складають бласти. Що може бути причиною цих змін?

A. Еритроцитоз

B. Анемія

C. Нейтропенія

D. @Гострий лейкоз

E. Хронічний лейкоз

68. У крові пацієнта зменшено вміст всіх клітин: анемія, нейтропенія, тромбоцитопенія. Дослідження клітинного складу кісткового мозку показало гострий мієлолейкоз. Що є специфічною ознакою гострих лейкозів?

A. Велика кількість зрілих гранулоцитів в крові

B. Збільшення кількості дозріваючих гранулоцитів в крові

C. @Збільшення кількості незрілих клітин в кістковому мозку

D. Велика кількість незрілих клітин в крові

E. Велика кількість зрілих та дозріваючих клітин в кістковому мозку

69. У хворого виявлені анемія, тромбоцитопенія, гранулоцитоз. Загальна кількість лейкоцитів у крові складає 57 Г/л, ядерний зсув нейтрофілів вліво до промієлоцитів. У кістковому мозку - гранулоцитоз. Яка патологія наявна в хворого?

A. Гострий лейкоз

B. @Хронічний мієлолейкоз

C. Хронічний лімфолейкоз

D. Агранулоцитоз

E. Еритроцитоз

70. Пацієнту, який скаржиться на загальну слабкість та біль в кістках, встановлено діагноз "Хронічний мієлолейкоз". Назвіть хромосомну аномалію, типову для більшості випадків цього захворювання.

A. Делеція Х

B. Делеція 12

C. Трисомія 21

D. @Транслокація 9 на 22

E. Транслокація 21 на 15


71. У крові пацієнта: анемія, тромбоцитопенія, загальна кількість лейкоцитів складає 3,0 г/л, лімфоцити складають 60%. Що може бути причиною вищеописаної зміни складу "білої" крові:

A. Гостре запалення / травма / бактеріальна інфекція

B. Глистяна інфекція

C. Дефіцит заліза

D. Хронічний лейкоз

E. @Гострий лейкоз

72. Чоловік 50 р. звернувся до лікаря з приводу збільшення лімфатичного вузла на шиї. Будь-які неприємні відчуття в цьому місці в нього відсутні. За результатами біопсії діагностовано злоякісну пухлину з клітини лімфатичного вузла. Як звуться такі пухлини системи крові?

A. Гострий лейкоз

B. Хронічний лейкоз

C. @Лімфома

D. Карцинома

E. Аденома

73. Хворому на лейкоз зроблено аналіз крові. Що найімовірніше вказує на наявність гострого лейкозу?

A. @Наявність лейкемічного провалу

B. Лейкоцитоз

C. Анемія

D. Дегенерація лейкоцитів

E. Поява в крові бластів

74. Після третього курсу хіміотерапії у хворого на хронічний мієлолейкоз відсутні будь–які позитивні зміни. Яка властивість пухлин пов’язана з розвитком їх резистентності до хіміотерапії?

A. Автономний ріст

B. Інвазивний ріст

C. Експансивний ріст

D. @Прогресія

E. Промоція

75. У 1908 році Елерман і Банг вперше довели, що віруси можуть викликати лейкоз у курей. Стосовно якого онковірусу доведено, що він здатен викликати лейкоз у людини?

A. Вірус герпесу

B. Вірус гепатиту В

C. @Вірус HTLV

D. Аденовірус

E. Вірус поліоми


76. У хворого на хронічний мієлолейкоз визначається гіперплазія ясен, стоматит. Дослідження біоптату слизової оболонки ротової порожнини виявило її лейкоцитарну інфільтрацію. З якою властивістю пухлини пов’язане ураження ротової порожнини у хворого?

A. Автономність росту

B. @Метастазування

C. Імморталізація

D. Анаплазія

E. Метаплазія

77. У постраждалого після опромінення виник гострий лейкоз. Який механізм трансформації характерний для фізичних канцерогенів?

A. Епігеномний

B. @Мутаційний

C. Трансплантаційний

D. Індукційний

E. Продукційний

78. У хворого на хронічний мієлолейкоз на фоні резистентності пухлини до хіміотерапії виник бластний криз, що було розцінено лікарем як прояв пухлинної прогресії. Що складає суть пухлинної прогресії?

A. Здатність до безмежного поділу

B. Антигенне спрощення клітин

C. Розповсюдження по організму

D. @Малігнізація

E. Експансивний ріст

79. У 1907 році Елерман і Банг в експерименті викликали лейкоз у курей шляхом введення їм безклітинного фільтрату, отриманого з крові курки. Який механізм канцерогенезу вмикають лише онкогенні віруси?

A. @Епігеномний

B. Мутаційний

C. Трансплантаційний

D. Індукційний

E. Продукційний

80. Стан хворого на хронічний мієлолейкоз раптово значно погіршився, звичайні протипухлинні препарати перестали діяти. Що можна трактувати як гематологічний прояв пухлинної прогресії хронічного мієлолейкозу?

A. Анемія

B. Еритроцитоз

C. Тромбоцитоз

D. Гранулоцитоз

E. @Лейкемічний провал



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 83; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты