Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Екстремальні стани




376. У хворого з печінковою недостатністю з’явилася сонливість, а потім він знепритомнів. Накопичення якої речовини порушує енергозабезпечення нейронів при печінковій енцефалопатії?

A. Глюкоза

B. ГАМК

C. Метилмеркаптан

D. @Аміак

E. Прямий білірубін

377. У хворого з печінковою недостатністю з’явилася сонливість, а потім він знепритомнів. Яка речовина гальмує синаптичну передачу в мозку при печінковій енцефалопатії?

A. Глюкоза

B. @ГАМК

C. Метилмеркаптан

D. Аміак

E. Прямий білірубін

378. Хворого на цукровий діабет 1 типу доставили у клініку в коматозному стані. Об’єктивно: дихання шумне, часте, глибоке, запах ацетону з рота. Вміст глюкози в крові 15,2 ммоль/л, кетонових тіл – 10,6 ммоль/л. Для якого ускладнення даного захворювання характерні такі показники?

A. Печінкова кома

B. @Кетоацидотична кома

C. Лактацидемічна кома

D. Гіпоглікемічна кома

E. Гіперосмолярна кома

379. Хворому на цукровий діабет І типу ввели інсулін. Через деякий час у хворого з’явилися загальна слабкість, гостре почуття голоду, дратівливість, запаморочення, кома. Який основний механізм виникнення коми у пацієнта?

A. Зменшення глюконеогенезу.

B. @Вуглеводне голодування головного мозку.

C. Посилення кетогенезу.

D. Посилення глікогенолізу.

E. Посилення ліпогенезу.

380. У хворого на цукровий діабет розвинулась гіперглікемічна кома (рівень глюкози 54 ммоль/л). Яке патологічне явище лежить в основі порушення функцій клітин мозку в даному випадку?

A. Токсичне ураження

B. Енергодефіцит

C. Іонний дисбаланс

D. Гіпергідратація клітин мозку (набухання)

E. @Гіпогідратація клітин мозку


381. Хворий 35 років доставлений у стаціонар непритомним, дихання часте, глибоке (типу Куссмауля), АТ 90/45 мм рт. ст., з рота запах ацетону. Глюкоза крові – 18 ммоль/л, у сечі – глюкозурія, кетонурія. Яка кома виникла у даного хворого?

A. Гіпоглікемічна

B. Гіперосмолярна

C. @Кетоацидотична

D. Печінкова

E. Лактацидотична

382. Хворий 55 років доставлений у стаціонар непритомним, дихання часте, поверхневе, АТ 90/45 мм рт. ст., шкіра в'яла, суха. Лабораторно: глюкоза крові – 55 ммоль/л, Na – 150 ммоль/л, Cl – 15 ммоль/л Яка кома виникла у даного хворого?

A. Гіпоглікемічна

B. @Гіперосмолярна

C. Кетоацидотична

D. Печінкова

E. Лактацидотична

383. Хворий 68 років доставлений у стаціонар непритомним, дихання часте, глибоке, АТ 90/45 мм рт. ст., шкіра в'яла, суха. Лабораторно: глюкоза крові – 15 ммоль/л, молочна кислота крові – 12 ммоль/л. Яка кома виникла у даного хворого?

A. Гіпоглікемічна

B. Гіперосмолярна

C. Кетоацидотична

D. Печінкова

E. @Лактацидотична

384. У хворого на хронічну ниркову недостатність з’явилися анорексія, нудота, блювота, порушення ритму серця, свербіння шкіри, психічні порушення аж до коми. Який механізм розвитку уремічної коми є головним?

A. Нирковий алкалоз

B. Порушення ліпідного обміну

C. Зміни вуглеводного обміну

D. @Гіперазотемія

E. Зневоднення

385. У хворого, що раптово знепритомнів, у плазмі крові Na+ – 180 ммоль/л, осмолярність – 340 мосмоль/л, глюкоза – 5 ммоль/л. Чим, найімовірніше, зумовлене виникнення коми у хворого?

A. Вуглеводним голодуванням

B. Гіпоосмолярним станом

C. @Дегідратацією нейронів

D. Гіперглікемією

E. Набуханням нейронів


386. У хворого на хворобу Аддісона внутрішньовенна інфузія глюкози призвела до «водного отруєння» та гіпоосмолярної коми. Чим зумовлене виникнення коми у хворого?

A. Вуглеводним голодуванням

B. Алкалозом

C. Дегідратацією нейронів

D. Гіперкаліємією

E. @Набуханням нейронів

387. Хворого доставлено до медичної установи в коматозному стані. Зі слів супровідних удалося встановити, що хворий знепритомнів під час тренування на завершальному етапі марафонської дистанції. Яка кома найбільш імовірна в цього хворого?

A. Гіперглікемічна

B. Печінкова

C. Уремічна

D. @Гіпоглікемічна

E. Гіпотиреоїдна

388. Хворий сонливий, свідомість затуманена, реакція на сильні подразники загальмована. М'язові фібрилярні посмикування. Дихання типу Чейна-Стокса з аміачним запахом. При аускультації серця - шум тертя перикарда. У крові знижена кількість сечовини. Який вид коми розвинувся у хворого?

A. Кетоацидотична

B. Ниркова

C. Гіперосмолярна

D. Апоплексична

E. @Печінкова

389. У лікарню швидкої допомоги поступив чоловік із закритим переломом стегна. Постраждалий у збудженому стані. Що вимагає негайної корекції в патогенезі травматичного шоку у пацієнта?

A. Ацидоз.

B. @ Біль.

C. Інтоксикація.

D. Гіпоксія.

E. Аритмія серця.

390. Після введення анестетика в пацієнта розвинувся анафілактичний шок. Який механізм визначає розвиток гострої недостатності кровообігу при цьому?

A. Гіперволемія

B. @Зниження судинного опору

C. Біль

D. Активація симпато-адреналової системи

E. Зниження скоротливої функції серця


391. У патогенезі гострої недостатності кровообігу при анафілактичному шоку є розширення артеріол та підвищення проникності капілярів. Який з медіаторів зумовлює розвиток даних порушень?

A. @Гістамін

B. Гепарин

C. Тромбоксани

D. Лімфокіни

E. Комплемент

392. У хворого після введення лідокаїну розвинувся анафілактичний шок. Які медіатори анафілаксії спричинюють безпосередньо обструкцію нижніх дихальних шляхів і гостру недостатність дихання?

A. Хемотаксичні фактори

B. @Гістамін, лейкотрієни

C. Цитокіни

D. Комплемент

E. Катехоламіни

393. У хворого на інфаркт міокарда з’явилися клінічні ознаки кардіогенного шоку. Який із вказаних нижче патогенетичних механізмів є первинним у розвитку шоку?

A. Депонування крові у венах

B. @Зниження насосної функції серця

C. Зниження діастолічного притоку крові до серця

D. Збільшення судинного тонусу

E. Зниження судинного тонусу

394. Хворий, 52 років, був доставлений в клініку з симптомами гострого панкреатиту та явищами панкреатичного шоку. Що є основним механізмом розвитку панкреатичного шоку?

A. @Надходження активованих протеаз у кров

B. Стимулювання панкреатичної секреції

C. Порушення відтоку панкреатичного соку

D. Зменшення інкреції інсуліну

E. Підвищення артеріального тиску

395. Хворий, 52 років, був доставлений в клініку з симптомами гострого панкреатиту та явищами панкреатичного шоку. Активація якої системи є причиною гіпотензії при панкреатичному шоці?

A. @Калікреїн-кінінової

B. Ренін-ангіотензинової

C. Фібринолізу

D. Антикоагулянтної

E. Глутатіонової


396. Під час легеневої кровотечі у хворого на туберкульоз пацієнт втратив 45 % загального об’єму крові. Яке ускладнення, найбільш вірогідно, може виникнути у хворого?

A. @Постгеморагічний шок

B. Анафілактичний шок

C. Больовий шок

D. Ішемія мозку

E. Інфаркт міокарду

397. Під час легеневої кровотечі у хворого на туберкульоз пацієнт втратив 45 % загального об’єму крові. Який із вказаних нижче патогенетичних механізмів є первинним у розвитку постгеморагічного шоку?

A. Депонування крові у венах

B. Зниження насосної функції серця

C. @Гіповолемія

D. Збільшення судинного тонусу

E. Зниження судинного тонусу

398. У хворого з опіками 40 % поверхні тіла розвинувся опіковий шок. Який механізм розвитку шоку домінує на його початку?

A. @Больовий

B. Порушення білкового обміну

C. Аутоімунізація

D. Порушення мінерального обміну

E. Зневоднення

399. Потерпілого з джутом на стегні привезли через 3 години після травми в задовільному стані. Після зняття джгута стан хворого різко погіршився: з'явився різкий набряк тканини стегна, частий пульс, холодний піт, артеріальний тиск знизився до 80/60 мм рт.ст. Яке ускладнення розвинулось?

A. Анафілактичний шок

B. @Токсемічний шок

C. Кардіогенний шок

D. Геморагічний шок

E. Колапс

400. Масивне тривале розчавлювання м'яких тканин потерпілого в результаті шахтного вибуху призвело до появи у хворого олігурії, гіпоізостенурії, протеїнурії, міоглобінурії, гіперкаліємії, гіпонатріємії. Який провідний механізм порушення функції нирок у цьому випадку?

A. Больове подразнення

B. Порушення симпатичної нервової системи

C. Викид катехоламінів

D. Втрата білка

E. @Розвиток токсемії

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 85; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты