Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Теоретичні джерела проективного методу.




Проективний метод спрямований на дослідження особистості. На розвиток проективного методу істотний вплив зробили класичний психоаналіз, холістична психологія й експериментальні дослідження New Look. Ці напрямки в психології прийнято вважати теоретичними джерелами проективного методу. Кожний з них вніс щось своє в його обґрунтування.

Психоаналіз як головне теоретичне джерело внесло в проективний метод основні пояснювальні категорії: "принцип проекції" як "захисний механізм", "несвідоме".

Проективні методики, з погляду психоаналізу, спрямовані на діагностику причин дезадаптації особистості, несвідомих потягів, конфліктів і способів їхнього дозволу (механізмів захисту). Умовою будь-якого проективного дослідження є невизначеність тестової ситуації. Це сприяє зняттю тиску реальності, і особистість у таких умовах проявляє не конвенційні, а властиві їй способи поводження. Процес взаємодії особистості з малоструктурованим стимульним матеріалом носить характер проектування, тобто винесення зовні несвідомих потягів, інстинктів, конфліктів і т.д.

Холистична психологія внесла в проективний метод розуміння особистості як цілісної, унікальної системи. Отже, пізнання суб'єктивного внутрішнього світу особистості повинне виключати її вивчення шляхом виявлення деяких загальних закономірностей і їхнього зіставлення з "середньою особистістю" (як у стандартизованих методах). Відносини особистості і її соціального оточення є процес структурування "життєвого простору" з метою створення й підтримки "особистого миру". Проективний експеримент, з погляду холистичної психології, моделює ці відносини: випробуваний перед особою невизначеної ситуації одержує волю у виборі елементів "життєвого простору" і способів їхнього структурування.

Експериментальні дослідження New Look внесли в проективний метод нові пояснювальні категорії: "контроль" і "когнітивний стиль", а також розуміння процесу сприйняття як селективного (виборчого) щодо стимулів: 1) релевантних (відповідних), 2) суперечних і 3) загрозливим потребам індивіда. Проективна продукція, або, іншими словами, "відповідь" респондента на поставлену задачу, з погляду New Look, розглядається як результат складної пізнавальної діяльності, у якій воєдино спаяні як когнітивні (пізнавальні), так і афективно-мотиваційні компоненти особистості, тобто "когнітивний стиль" і "контроль".


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 142; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты