Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття та особливості психокорекційної та розвивальної роботи психолога




Психокорекція – це цілеспрямований вплив психічними засобами (вербальної і невербальної комунікації) на психіку людини. Психокорекція – не всякий вплив, а лише такий, який здійснюється особою, яка отримала спеціальну теоретичну і практичну підготовку.

Психологічна корекція – метод комплексного психологічного впливу на мету, мотиви та структуру поведінки суб’єкта, а також на розвиток певних психічних функцій: пам’яті, уваги, мислення. Головним завданням є навчання та тренінг, засвоєння нових навичок поведінки, спілкування, мислення, уваги, запам’ятовування тощо.

В процесі психологічної корекції метою є досягнення компенсації порушень., що є, розвиток особистості і покращення функціонування психічних процесів, допомога в розв'язанні внутрішньоособнстісннх конфліктів.

Одним із важливих принципів корекційної роботи є конфеденціальність: все, що розповідає дитина психологу не може бути повідомлене педагогам і навіть батькам дитини. Якщо інформація стосується здоров'я дитини (вагітність, венеричне захворювання, нарковжнвання, прагнення до самогубства) необхідно разом з підлітком прийти на консультацію до лікаря відповідного профілю і, по-можливості, переконати його розповісти про те, що сталося, батькам.

Психокорекційна робота включає індивідуальну та групову психологічну корекцію, психотренінг, консультативну роботу із сім’єю, які в результаті компенсують наявні порушення у розвитку особистості за рахунок поліпшення функціонування в психічних процесів та вирішення внутрішньо особистісних проблем.

Індивідуальна робота проводиться протягом 1 години, але може варіюватися в залежності від віку, індивідуальних особливостей, складності проблеми. Необхідно, щоб кожне заняття було позитивно завершене: дитина впоралася з проблемою або її частиною, навчилася чомусь новому. Неможна припиняти заняття, якщо дитина відчуває себе засмученою, розгубленою, відчуває приступ гніву або горя.

Індивідуальна психокорекційна робота проводиться в самому простому варіанті під час діагностики: дитина заохочується при правильному виконанні завдань, з нею разом виробляється оптимальна стратегія навчання, робляться спроби корекції самооцінки.

Групова форма проведення корекційних заходів часто зустрічається при роботі з дітьми з низьким рівнем готовності до навчання в школі. Існує безліч методів і теоретичних підходів, які описують процес групової психокорекційної роботи. При проведенні групової психокорекції бажано дотримуватися таких принципів:

1. Відносна однорідність групи за віком

2. Оптимальна чисельність групи 5-10 осіб

3. Бажана закритість групи (одні і ті ж учасники працюють на всіх заняттях), але можливі і відкриті групи зі зміною учасників

Для ведення групової корекційної роботи бажане приміщення, в якому всі учасники групи могли б вільно пересуватися, сидіти і бачити один одного.

Отже психологічну корекцію можна розглядати в широкому та вузькому розумінні цього поняття. У широкому значенні – вплив, спрямований на виявлення та корекцію вад у психофізичному розвитку, які має дитина. У вузькому розумінні психолого-педагогічну корекцію розглядають як метод психологічного впливу для оптимізації розвитку психічних процесів і функцій та гармонізація розвитку особистісних якостей. Психологічна корекція має бути глибше сконцентрована не на зовнішніх проявах відхилення у розвитку, а на істинних джерелах, які породжують ці відхилення. Ефективність психологічної корекції значною мірою залежить від аналізу психічної причини відхилень. Корекційно-розвивальна робота - основний напрямок роботи шкільного психолога з дітьми і підлітками. Діагностика слугує основою для її правильної організації, інші форми - доповнюють або замінюють її при необхідності.

Головний принцип - цілісність, тобто зміст корекційно-розвивальної роботи повинен забезпечувати цілісний вплив на особистість школяра, в усьому різноманітті її пізнавальних, мотиваційних, емоційних і інших проявах. Один із напрямків має бути пріоритетним, наприклад, розвиток когнітивних процесів, але під час проведення цих занять повинна підвищуватися самооцінка, формуватися вольові якості і т. д..

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 90; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты