Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Споживчий кредит




Споживчий кредит - кредит, що надається банком, підприємством чи організацією фізичній особі для придбання предметів особистого споживання переважно тривалого користування (житла, транспортних засобів, меблів, теле- та радіоапаратури, іншої побутової техніки). Виділяють товарні і грошові споживчі кредити. Товарний споживчий кредит пов'язаний із продажем товарів тривалого користування в кредит (з розстрочкою платежу). Грошовий споживчий кредит - це надання банківськими або небанківськими кредитними установами позик фізичним особам на задоволення їхніх споживчих потреб.

Плюси: купівля в кредит рятує від можливості здорожчання товару в майбутньому; купівля в кредит рятує від можливості зникнення товару з полиць магазинів; купівля в кредит дозволяє купити на місці товар потрібної модифікації, за умови, що він є у наявності; купівля в кредит дозволяє купити товар в момент його найбільшої актуальності для покупців; купівля в кредит дозволяє оплатити товар меншими платежами протягом декількох місяців.

Мінуси: процент по кредиту збільшує вартість товару. найбільш суттєвим недоліком у психологічному плані є те, що первинне задоволення від товару проходить досить швидко, а за нього ще довгий час належить виплачувати платежі по кредиту.

Банківська кредитна картка вважається новим видом грошових банківських споживчих позик в Україні. Вони виготовляються з матеріалу, важкодоступного для підробки, мають певні види захисту. Сьогодні банківські кредитні картки замінюють готівку в грошовому обігу. З точки зору економічних відносин використання кредитних карток виражає відносини споживчого кредитування між трьома суб'єктами: банком, власником картки, торговельною організацією. Іпотечний кредит - довгострокова позика під заставу нерухомого майна - землі, виробничих або житлових будівель. її надають переважно спеціалізовані іпотечні банки. Суб'єкти іпотечного кредитування виступають універсальні комерційні банки, іпотечні банки, іпотечні спеціалізовані компанії, які виступають кредиторами, з одного боку, та юридичні та фізичні особи, які мають власні об'єкти і пакети або мають поручителів - виступають позичальниками, з іншого.

Вид грош спож кредиту Цільове призначення
Інвестиційна позика На будівництво та реконструкцію житла, спорудження садових будинків, купівля великої рогатої худоби
На розвиток індивідуальних господарств На витрати поточної виробничої діяльності, на будівництво, придбання сільськогосподарської техніки, транспортних засобів, придбання худоби, будівництво житлових будинкі
на купівлю споживчих товарів або оплату послуг На купівлю автомобілів, побутових приладів, електротехніки, меблів, оплату медичних послуг
Цільові позики окремим соціальних групам населення Видаються в рамках загальнодержавних програм соціального захисту найуразливіших верств населення (молодим сім'ям, студентам)
На нецільові споживчі потреби Видаються у зв'язку з особливими обставинами непередбаченого характеру в житті громадян
Ломбардні кредити Позичають гроші під заставу майна
Чековий кредит Позика надається у випадку відкритті окремого чекового рахунка
Кредитна картка Іменний грошовий оплатно-розрахунковий банківський документ, який використовується для надання споживчого кредиту

46. форми видачі кредитів.

За формами: - товарна; - грошова.

У товарній формі кредиту виникають кредитні відносини між продавцями та покупцями, коли останні одержують товари чи послуги з відстрочкою платежу — комерційний кредит, продаж товарів і надання послуг населенню в кредит тощо.

Комерційний кредит надається постачальником покупцеві тоді, коли товаровиробник прагне реалізувати вироблений товар, але у покупця немає грошей для його придбання. У такому випадку товар може бути добровільно переданий постачальником покупцеві в кредит, а сама передача може оформлятись борговим зобов'язанням — векселем.

Сфера товарної форми кредиту є незначною, оскільки переважна його частина надається (погашається) в грошовій формі. Грошовий кредит виступає передусім як банківський кредит. Кредитні відносини між банками і клієнтами виникають не тільки при одержанні останнім кредиту, а й при розміщенні ними своїх грошових заощаджень у вигляді внесків на поточних і депозитних рахунках. Банківський кредит обслуговує не тільки обіг товарів, а й накопичення капіталу. Поширення кредитних відносин у грошовій формі надало можливість кожному, хто має вільну вартість, легко і швидко її капіталізувати, а також створило сприятливі умови для формування міжнародних ринків і тісних взаємовигідних зв'язків між країнами тощо. вираховується так само, як при укладанні чинного договору.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 41; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты