Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Й студент.




Рушникове обличчя веселе
Обпліта коровай на столі,
Закликає гостей до оселі,
Випромінює щедрість землі.
Рушничок на столі — давній звичай,
Ним шлюбують дітей матері,
Він додому із далечі кличе,
Де в калині живуть солов'ї.
Він простелений тим, в кого серце
Не черствіє й дарує тепло.
Хай цей символ сусідиться вічно,
В нашій хаті на мир, на добро.
Ведуча. Дякуємо групі ОКС09.Бережіть, шануйте, любіть обереги, вивчайте традиції свого народу, адже ми – українці, пишаймося цим.

Слово для підсумків конкурсу надається шановному журі.

Ведучий.А тепер музична пауза, якадозволить командам отримати додаткові 2 бали.

Звучить пісня.

Підсумок …………….

Ведуча. Продовжуємо нашу гру.

Народна мудрість є наставником усіх, хто вчиться і хоче бути освіченою людиною.

Отож, ви маєте чудову нагоду долучитися до скарбниці мудрості, збагатившись знаннями — перлинами народної мудрості.

Прислів'я та приказки — це короткі влучні образні вислови, часто рифмовані, в яких передано життєвий досвід народу. Недарма про них кажуть: «Прислів'я вчить, як на світі жить».

Ведучий. Конкурс -Продовж прислів'я чи приказку.Ведучі задають по 5 прислів’їв кожній команді.

1. З ручаїв — ріки, з книжок ... (Знання.)

2. Розум без книги, як птах ... (Без крил.)

3. Книга не пряник, а дітей ... (До себе манить.)

4. І від малої мурашки може бути ... (Велика користь.)

5. На сонці тепло, а біля ... (Матері добре.)

6. Птах радіє весні, а дитя — ... (Матері.)

7. Милуйся калиною, коли цвіте, а дитиною ... (Коли росте.)

8. Всяк правду знає, та не всяк ... (Про леї дбає.)

9. Заздрощі добра ... (Не навчать.)

10. Хліб-сіль їж, а ... (Правду ріж.)

Ведуча. Дякуємо командам. . Прагніть, щоб ваша мова була емоційною, образною, ба­гатою. А такою її роблять фразеологізми, крилаті вислови, прислів'я та приказки, що втілюють у собі досвід усього народу.

Ведучій. Надаємо слово для підсумків шановному журі.

Ведуча. Національний костюм є виявом національної самосвідомості. Він створює художній образ, втілює естетичний ідеал нації. Костюм складався протягом століть, тому втілює в собі й історію нації, її національні цінності.

Ведучій. В черговому конкурсі команди повинні розповісти про дівочий та чоловічий національний костюм. Це було їхнім домашнім завданням.

Ведуча. Запрошуємо команду групи ОКС09.

В цілому традиційний костюм українців можна назвати цілою скарбницею духовної культури народу, що притаманними їй специфічними способами відбиває його національний характер. національні цінності.


Капітан ОКС09. В цілому традиційний костюм українців можна назвати цілою скарбницею духовної культури народу, що притаманними їй специфічними способами відбиває його національний характер. національні цінності. Традиційне вбрання розкриває глибинне коріння історії українського народу, пов'язане з ранньослов'янським періодом, а особливо з найвищими досягненнями культури Київської Русі.

 

 

1-й студент. Різноманітний і барвистий був народний костюм. Жіночий одяг складався з вишитої сорочки (сорочки - тунікоподібної, поликової або на кокетці) і незшитого одягу: дерги, запаски, плахти (з 19 століття зшитої спідниці); у прохолодну погоду носили безрукавки (керсетки, кептари та ін.). Дівчата заплітали волосся в коси, укладаючи їх навколо голови та прикрашаючи стрічками, квітами або надягаючи на голову вінок із паперових квітів, строкатих стрічок. Жінки носили різні чіпці (очіпки), рушникоподібні головні убори (намітки, обруси), пізніше - хустки.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты