Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Відмова від здійснення реєстрації призведе до закриття доступу для продукції конкретної компанії на ринок Євросоюзу.




Регламент Європейського Парламенту та Ради ЄС щодо запровадження Спільнотою нової системи регулювання виробництва та використання хімічної продукції REACH

 

Регламент Європейського Парламенту та Ради ЄС від 18.12.2006 № 1907/2006 щодо запровадження Спільнотою нової системи регулювання виробництва та використання хімічної продукції REACH (реєстрація, оцінка та авторизація хімічних речовин) набрав чинності 01.06.2007.

 

Головне завдання REACH – забезпечити високий рівень захисту здоров’я людини і навколишнього середовища, включаючи сприяння альтернативним методам оцінки небезпечності речовин, а також вільний обіг речовин на внутрішньому ринку ЄС.

 

У рамках REACH створюється єдина система для вже існуючих і нових хімічних речовин. Уважається, що в рамках упровадження даного законодавства буде зареєстровано не менше 30 000 хімічних сполук.

 

Згідно з новими правилами здійснюватиметься контроль за виробництвом і використанням хімічних речовин усередині ЄС, що безпосередньо впливатиме на виробників, імпортерів, дистриб’юторів і споживачів хімічної продукції в країнах Євросоюзу. При цьому, безперечно, істотний вплив нове законодавство матиме і на компанії країн, що не належать до Європейського Союзу, проте здійснюють експортні поставки своєї продукції на європейський ринок та/чи споживають хімічні речовини і суміші, що виготовляються в ЄС.

Формат співпраці із Європейським Союзом у рамках експорту до ЄС українських товарів, що підпадають під дію законодавства REACН, може здійснюватись лише через Європейське агентство хімічних речовин (ЄАХР) (European Chemicals Agency – ECHA), що є єдиною офіційною установою в ЄС, яка уповноважена управляти та координувати процес реєстрації хімічних субстанцій відповідно до законодавства. Агентство розпочало свою діяльність 01.06.2007 у м. Гельсінкі (Фінляндія).

 

Дія законодавства REACH охоплює надзвичайно широке коло продукції базових галузей української промисловості, включаючи чорну та кольорову металургію, хімічну, машинобудівну тощо, тобто майже всю промислову продукцію, що експортується до ЄС.

 

При цьому запровадження нової системи REACH викликає занепокоєння як у країн – членів ЄС, так і у торговельних партнерів ЄС з третіх країн, що пов'язано з ускладненням системи допуску до реалізації продукції на внутрішньому ринку Європейського Союзу, збільшенням собівартості хімічних виробів через витрати, пов'язані з проходженням процедур реєстрації та авторизації, а також розкриттям інформації щодо виробництва та реалізації хімічних речовин.

 

Відповідно до положень REACH щодо регулювання виробництва та використання хімічної продукції, кожне окреме підприємство безпосередньо несе відповідальність за сертифікацію своєї власної продукції.

 

Без реєстрації хімічні речовини будуть розглядатися як недозволені для виробництва, імпорту, продажу і використання на території країн Європейського Союзу.

 

Після завершення підготовчого періоду з 01.01.2009 Європейський Союз імпортує хімічні субстанції та здійснювати їх реалізацію на ринку ЄС виключно після проведення відповідних процедур реєстрації та авторизації (надання дозволів).

 

За попередніми оцінками експертів вартість реєстрації однієї хімічної речовини становитиме від 30 до 700 тис. євро залежно від особливостей характеристик речовини, витрат на формування реєстраційного досьє, підготовку технічної документації, тестування, лабораторних досліджень тощо.

Відмова від здійснення реєстрації призведе до закриття доступу для продукції конкретної компанії на ринок Євросоюзу.

 

Несвоєчасне подання заявки на попередню реєстрацію (до 01.12.2008) може призвести до унеможливлення здійснення поточних поставок. Водночас попередня реєстрація дає можливість виробникам, зокрема українським, здійснювати експорт відповідної продукції до 2010 року.

 

Таким чином, у разі недотримання вимог законодавства REACH національні виробники України, зокрема хімічної та металургійної промисловості, можуть зазнати суттєвої шкоди. Так, виходячи із середніх річних обсягів українського експорту відповідної продукції до Європейського Союзу для хімічної та нафтохімічної промисловості щорічні втрати можуть сягнути понад 1,1 – 1,2 млрд. доларів США та 700 – 800 млн. доларів США – для металургійної промисловості починаючи з 01.01.2009 р.

 

Основні етапи запровадження положень REACH:

  • 1 червня 2007 р. – 1 грудня 2008 р.: період попередньої реєстрації відповідних хімічних речовин та введення відповідних обмежень на імпорт незареєстрованих товарів до ЄС;
  • до 1 грудня 2010 р.: підготовка та подання відповідного технічного досьє до Європейського хімічного агентства (ECHA);
  • 2010 – 2018 рр.: здійснення сертифікації відповідної продукції.

Відповідно до Регламенту № 340/2008 базова ціна реєстрації становитиме:

  • від 1600 євро для субстанцій, що експортуються до ЄС в обсязі до 10 тонн,
  • до 31000 євро для субстанцій, що експортуються в обсязі більше 1000 тонн.

Для малих підприємств передбачені знижки до 90%, а для компаній, що спільно здійснюють реєстрацію субстанції, можуть надаватись знижки до 25%.

При цьому передбачено, що розмір оплати за надані послуги буде змінюватись щорічно, у тому числі, з урахуванням рівня інфляції. Перший такий перегляд має відбутись до 1 червня 2009 року.

 

На сьогодні Міністерством юстиції України здійснено повний переклад Регламенту REACH українською мовою, який розміщено на веб-сайті Державного департаменту з питань адаптації законодавства.

Завдання по виконанню вимог Регламенту Європейського парламенту та Ради ЄС про реєстрацію, оцінку, авторизацію і обмеження хімічних речовин та препаратів (REACH), а також з інших питань Постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2008 р. № 1052 покладені на Раду національних асоціацій товаровиробників при Кабінеті Міністрів України.

Додаткову інформацію можна отримати у Центрі координації і консультацій REACH, що створено при Раді національних асоціацій товаровиробників при Кабінеті Міністрів України.

 

Очолює Центр та організовує його роботу Голова комісії з питань регуляторної політики Ради національних асоціацій товаровиробників Кудрявцев Сергій Леонідович:

 

м.Київ, 03680, вул. П. Любченка, 15

тел./факс (8 056) 373-99-13

тел. (8 044) 209-28-61 begin_of_the_skype_highlighting (8 044) 209-28-61 end_of_the_skype_highlighting

http://www.rnat.org.ua/reach

reach_ua@ukr.net

 

Крім того, державне підприємство "Черкаський НДІТЕХІМ" надає інформаційно – консультативні послуги з питань законодавства "REACH".

 

Україна, 18000, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 205, НДІТЕХІМ
тел. (0472) 37-64-89 begin_of_the_skype_highlighting (0472) 37-64-89 end_of_the_skype_highlighting

тел./факс (0472) 37-41-65, (0472) 37-94-43

http://niitekhim.2mcl.com

niitehim-office@uch.net

niitehim@uch.net

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 47; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты