Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Як висловити здивування




· О!Невже?

· Це не так?

· Не може бути!

· Та невже?

· Тільки уявіть собі!

· Хто б міг подумати?

· Я не можу повірити цьому!

· Як дивно!

· Як Ви мене здивували!

· Подумати тільки!

 

ТЕМА 1.11. Складне речення. Розділові знаки

 
 


Вправа 1. Визначте тип речення (просте, складне).

1 Я хочу правді бути вічним другом і ворогом одвічним злу. 2. Пахне хлібом земля, що дала мені сонце і крила. 3. Талановиті люди жили на нашій землі. 4. Лиш у труді живе людина, а без труда її нема. 5. Нащо правді словесна маска? 6. Товариство не для користі вибираю. 7. Либонь, запізно зрозумів я. що слово треба берегти. 8. По країні весна пролітає і шумить журавлиним крилом. 9. Немає мудріших, ніж народ учителів: у нього кожне слово – це перлина, це праця, це натхнення, це людина. 10. Біліє місяць; люди сплять. 11. Немає у житті середини. 12. Ти вся була як щастя птиця з країн казкових, з царства мрій. 13. Кожному мила своя сторона. 14. Без мови рідної. юначе, й народу нашою нема. 15. Не може при добрі той жити, хто хоче злу й добру служити, бо хтівши догодить обом, він стане злу рабом.

 

Вправа 2. Яке з наведених речень складносурядне? За якими ознаками це встановити? Як найменувати інші два речення?

1. Палали села, і дуби палали, палали ниви золотих пшениць, а ми ішли і груди підставляли під вістря чорнокрилих блискавиць.

2. Налита сонцем і вітрами, хлюпоче веслами весна, і піднімає буйні трави земля хмільна і запашна.

3. Тиша була наповнена всякими звуками: і дзвінкою піснею жайворонка, і дзижчанням польових мух, і тихим мелодійним шелестінням стиглого жита.

Вправа 3. Запишіть номери наведених речень у такому порядку:

1) складносурядне речення єднального значення;

2) складносурядне речення протиставного значення;

3) складносурядне речення зіставного значення;

4) складносурядне речення розділового значення.

 

1. І на землі не стало ще одної жниці, а на небі зажевріла ще одна зірка.

2. Хліб і сіль для друга й брага, а для ката — грім.

3. Не тільки земля прокидалась од тяжкого зимового сну, але й птаство зраділо, теплому сонячному промінню.

4. По воді то мерехтіли срібні персні, то котилися смугами і пропадали в прибережнім ситнягу.

Вправа 4. Прочитайте текст, визначте, які речення прості, які ускладнені відокремленими та однорідними членами; поясніть, як поєднуються між собою частини складних речень.

Раз Нимидорі приснилось, що вона жне з Миколою пшеницю на своєму полі. Надворі місячна ніч. Один повний місяць стоїть серед неба, а другий сходить з-за лісу, червоний, як жар, та здоровий, як віко од діжі. Микола жне поперед неї, а вона поспішає за ним, та ніяк не дожене його. Коли підведеться вона, аж надворі вже день. Одно сонце серед неба, а друге тільки що сходить в червоних хмарах. Сниться їй, що вона молода дівчина, в квітках та в стрічках, підперезана вишиваним рушником, убрана, як до вінця. Микола жне поперед неї, увігнався в високу, як гай, пшеницю, жне й не розхиляється, тільки блищить проти сонця його золотий серп. Вона бачить, що Микола молодий, з чорними кучерями на голові, в білій сорочці, підперезаний червоним поясом. їй дуже хочеться подивитися на його лице, а він не обертається. Пшениця валиться йому на плече; з колосків бризкає золоте зерно, сиплеться на чорні кучері, на білу сорочку і падає додолу (І. Нечуй-Левицький).

Вправа 5. Прочитайте складносурядні речення, визначте, якими сполучниками поєднані їхні частини; поясніть розділові знаки.

1. Минуло кілька недовгих хвилин, і вони сиділи поруч над водою, в гущавині дикого терника на камені.

2. Іноді разів зо три на день зазирала вона отак до мене в комору, проте дедалі їй ставало все тяжче одірвати мене од книжок.

3. Робота в неї кипіла в руках, а в голові – видно було з лиця – снувалися, не переставали якісь свої думки.

4. Не довелося мені бачитися із нею в житті – шляхи наші пішли різно, проте вона виринала в пам’ятку через довгі роки...

5. Товариші поговорили ще трохи у вагоні й забули, повернулися до своїх турбот, а в мене ще довго щеміло в грудях.

6. Блиснули передо мною чорні очі, давні, знайомі, і я відразу все пригадав.

Вправа 6. Запишіть речення, правильно поставте розділові знаки та поясніть.

1. А чи сумуєш ти від того що в нас в садку немає пташок співучих не чуть пісень сріблястих про ночі зоряні про сонце про кохання?

2. А проте я не боюсь їх і добре знаю хто вони.

3. Якось не помітили коли почала йти ішла й пройшла перед очима вся череда.

4. Тарас Шевченко ще змалку купався у тих віршах невідомих поетів що звуть їх народними піснями.

5. Тільки той хто засвоює мовну культуру в усій її сукупності й багатогранності здатен стати творцем мовних цінностей і найповніше виразити себе як особистість у будь-якій галузі суспільної діяльності.

6. Обмеження сфер де використовується національна мова призводить до знекровлення культури.

7. Психологи досліджують від якого моменту починається спілкування людини з навколишнім світом коли дитина починає сприймати розрізняти звуки людської мови.

Вправа 7. Правильно перекладіть українською мовою, запишіть та запам’ятайте:

1) дела идут к лучшему;

2) денежные средства;

3) держаться в стороне;

4) дисциплинарное взыскание;

5) для предоставления;

6) до сих пор;

7) добровольные основания;

8) добросовестное выполнение обязательств;

9) доводить к сведению.

10) договариваться о следующем.

 

Говори правильно!

Правильно Неправильно
· мати авторитет; · будь-якою ціною; · пільги; · найменше; · торішній. - користуватися авторитетом; - любою ціною; - льготи; - менше всього; - минулорічний.

Цікаво знати!

 
 

 


Найнепримиреннішим із титанів був Прометей (ім’я його у перекладі означає „провидець”). Прометей завжди захищав людей від утисків богів.

Одного разу розлютився Зевс на людей і забрав у них вогонь. Та Прометей любив людей і не міг кинути їх напризволяще. Він викрав вогонь у горна бога-коваля Гефеста і приніс його людям у тростинці.

Боги злякалися, що скоро люди зрівняються з ними у могутності, і Зевс наказав прикувати Прометея до однієї з Кавказьких гір і пробити йому списом груди. Щоранку на скелю сідав орел і рвав гострим дзьобом печінку Прометея. За ніч рана загоювалася і печінка відростала, а вранці орел прилітав знову, щоб терзати титана. Такі муки терпів Прометей за свою любов до людей і непокору богам. Багато століть мучився Прометей, поки відважний герой Геракл не вбив орла, який карав титана.

УВАГА! Культура мовлення!


О котрій годині?

У (в) ... хвилин на ...у(ю)

У (в) двадцять хвилин на третю

О пів на ...у(ю)

О пів на четверту

За ... хвилин до ...ї

За чверть до десятої

О ...ій (годині)

О шістнадцятій годині

Котра година?

... хвилин на ...у(ю)

Десять хвилин на другу

Пів на ...у(ю)

За ... хвилин ...а(я)

За чверть (за десять хвилин) восьма

...а(я) година

Сьома година


 

ТЕМА 2.1. Стилі літературної мови. Офіційно-діловий стиль

Вправа 1. Зачитайте уривки з текстів та визначте, до яких стилів мови вони належать.

1. Наука, яка вивчає будову, хімічний склад, процеси життєдіяльності і розмноження клітин, називається цитологією (гр. цитос – клітина, логос – наука). Клітина – не структурна одиниця живих організмів, що являє собою певним чином диференційовану ділянку цитоплазми, оточену клітинною мембраною. Функціонально клітина є основною одиницею життєдіяльності організмів.

 

2. Мовна культура є основною ознакою загальної культури людини і разом з тим її складником. Чим вищий рівень мовної культури людини, тим вищий її творчий потенціал. Мова такої людини стає знаряддям найактивнішого розкриття своєї особистості. Низький рівень, навпаки, – ознака обмеженості вияв невміння виражати свої думки і сприймати чужі, від такої людини не можна очікувати творчості, нешаблонності в мисленні і діяльності. Культура мови – це й уміння сказати в переконливій формі потрібне слово в потрібний час.

 

3. Любов нехай буде нелицемірна; ненавидьте зло та туліться до доброго! Любіть один одного братньою любов’ю; випереджайте один одного пошаною! Тіштесь надією, утиски терпіть, перебувайте в молитві, беріть уділ у потребах святих, будьте гостинні до чужинців! Благословляйте тих, хто вас переслідує; благословляйте, а не проклинайте! Тіштесь з тими, хто тішиться, і плачте з отими, хто плаче! Думайте між собою однаково; не величайтеся, але наслідуйте слухняних; "не вважайте за мудрих себе.

 

4. Газетник. гасити, обік, фальшивка, хвастун, фугаска, цвіток. гармошка, напослідок, гепнутися, геройствувати, оторопіти (украй розгубитися), геть чисто (цілком), форсити, добувачка, сидір. головиха, кумекати, югігчастий (картатий), дебелий, деколи (іноді), мітингувати, рибина, цидулка, шипучка.

 

Вправа 2. Прочитайте уривки з тексту, визначте стиль мови та назвіть його особливості.

1. Панас Михайлович поправив радюгу на драбиняку:

– То сідайте, сідайте, коли до нас на вчителювання збираєтесь.

– А звідки ви знаєте, що на вчителювання? – знову дивується Богдан.

– По ваших статках, що вмістилися в один чемодан, – глипнув веселим оком на Богданову ношу.

– Можу навіть сказати, що там маєте.

– А що?

– Ковдру, мамину подушку, дві сорочки, дві пари шкарпеток, бритву, одеколон, а решта – книжки. Вгадав?

– Вгадали! – покрутив головою Богдан, скочив на воза і звісив з полудрабка ноги.

 

2. Якось раз над містечком стояла тиха місячна, літня ніч. Високо, трохи не серед неба, стояв місяць, ясний, блискучий, повний. Синє небо аж лисніло, а ясний місяць неначе одлип од неба, висів, як блискуча куля, над самісіньким містом, заглядаючи в Рось. Надворі ясно, хоч голки визбирай!

 

3. Учасники пленуму правління Київської письменницької організації закликають усіх літераторів, незалежно від їхніх політичних поглядів і естетичних переконань, до єдності та взаєморозуміння в ім’я розвитку українського письменства, подальшого поступу національно-культурного відродження

 

4. Публічне приниження чи зневаження, навмисне спотворення української або інших мов в офіційних документах і текстах, створення перешкод і обмежень у користуванні ними, проповідь ворожнечі на мовному ґрунті тягнуть відповідальність, встановлену законом.

Вправа 3. Чи відповідає уривок вимогам офіційно-ділового стилю?

Квартира № 45 розташована на п’ятому поверсі у восьмому під’їзді будинку. На п’ятий поверх будинку ведуть бетонні східці. Під час огляду східців та їхніх площадок жодних слідів злочину не виявлено. Квартира № 45 розташована праворуч від східців. Біля дверей квартири на лежить гумовий килимок чорного кольору. На килимку та під ним ніяких слідів не виявлено.

 

 

Вправа 4. Прочитайте речення та вкажіть, до яких стилів вони належать, обґрунтуйте розподіл.

1. А ранок розгорювався, як золото на сонці. Небо червоніло, як рожі в садку. Пташки щебетали. Надворі пахло холодком та польовим зіллям. І в небі, й на землі було розлите розкішне щастя пишного літнього ранку.

 

2. Мотря сіпнула глиняника до себе; шматок горшка зостався в Карпових руках. Червона глина полилась по землі.

– Геть одчепися од мене, бо мати лаятиме, що я й досі припічка не підвела, – сказала Мотря, але не пішла в хату підводить припічок, а почала мазать призьбу.

 

3. Матеріали пам’яток дають змогу простежити, як формувалися ці нові синтаксичні зв’язки числівників з іменниками. Спочатку числівники мали один тип граматичного зв’язку з іменниками – керували ними і в називному-знахідному, і в непрямих відмінках.

 

4. Я, Степаненко Галина Петрівна, доручаю Іванчук Олені Сергіївні одержати у поштовому відділенні зв’язку належну мені пенсію за липень 2007 року.

Вправа 5. За поданими ознаками визначте стиль мови.

1. Образність, поетичність, використання різноманітних художніх троп, різноманітна лексика (історизми й архаїзми, діалектизми, оказіоналізми);

2. невимушеність і простота форм, чимало стягнених словосполучень і речень, переважно розмовна лексика, використання нелітературних елементів (жаргонізмів, діалектизмів, неправильних форм слів);

3. високий рівень стандартизації, використання сталих зворотів, об’єктивність змісту, повнота інформації у стислій формі, логічність і послідовність, обґрунтованість, нейтральний тон;

4. суспільно-політична лексика, короткі прості речення, часто питального або окличного характеру, звертання, вигуки, гасла, а також багатозначна образна лексика, що здатна привернути увагу слухача (читача) і вплинути на нього;

5. термінологічність, точність та однозначність вираження думки, використання схем, таблиць, наукової фразеології, цитат, посилань, складних синтаксичних конструкцій, повних речень.

Вправа 6. Ознайомтесь із зразками допоміжних стилів мови, конфесійного та епістолярного, і встановіть мету та призначення, основні ознаки й мовні засоби кожного зі стилів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 93; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты