Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Мета та завдання




Метою цієї роботи було створення проекту Норм визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою (далі – Норми).

 

3. Загальна характеристика й основні положення Норм

Норми розроблені на заміну загальносоюзних норм технологічного проектування НАПБ Б.07.005-86 “Определение категорий помещений и зданий по взрывопожарной и пожарной опасности” (ОНТП 24-86). Норми будуть використовуватися у практичній діяльності підрозділів МНС України, проектних установ, організацій, підприємств, які займаються питаннями категорування приміщень, будинків та зовнішніх установок.

Перевагою Норм у порівнянні з ОНТП 24-86 є те, що в них передбачено категорування зовнішніх установок з вибухопожежної та пожежної небезпеки. Це дає змогу визначати безпечні протипожежні відстані між вибухонебезпечними та пожежонебезпечними зовнішніми установками, від цих установок до будинків різного призначення та визначати необхідні протипожежні перешкоди.

В Нормах, при розрахунку категорій приміщень, на відміну від існуючого ОНТП 24-86, використовується додатковий показник – кількість пожежного навантаження (кількість тепла, яке може виділитися в результаті згоряння усіх горючих та важкогорючих речовин, матеріалів та виробів під час пожежі),що дозволяє точніше розмежовувати пожежонебезпечну категорію приміщень В від пожежобезпечної категорії Д.

Внесено зміни до розділу Норм «Категорії будинків за вибухопожежною та пожежною небезпекою», а саме на відміну від раніше існуючого методу визначення категорій будинків за відсотком сумарної площі вибухопожежонебезпечних та пожежонебезпечних приміщень по відношенню до сумарної площі будинку (протипожежного відсіку), в проекті документа категорія будинку (протипожежного відсіку) визначається за відсотком сумарному об’єму вибухопожежонебезпечних та пожежонебезпечних приміщень по відношенню до об’єму будинку (протипожежного відсіку).

Також у цьому розділі вилучено допустимі відхилення, коли допускається зменшення категорії будинків в залежності від наявності установок автоматичного пожежогасіння.

Норми встановлюють порядок визначення категорій приміщень і будинків (або частин будинків в межах протипожежних відсіків) виробничого, складського призначення, а також зовнішніх установок за вибухопожежною і пожежною небезпекою в залежності від кількості і властивостей речовин і матеріалів, що в них знаходяться (обертаються), з урахуванням особливостей технологічних процесів виробництв та об’ємно-планувальних рішень, наявності технічних засобів, що запобігають аварійним ситуаціям. Ці Норми повинні використовуватися під час розробки відомчих норм технологічного проектування та переліків приміщень з визначенням категорій за вибухопожежною і пожежною небезпекою.

Категорії приміщень, будинків та зовнішніх установок, які визначені відповідно до цих Норм, слід використовувати для встановлення нормативних вимог щодо забезпечення вибухопожежної та пожежної безпеки вказаних приміщень та будинків у відношенні планування і забудови, поверховості, площ, розташування приміщень, конструктивних рішень, інженерного обладнання, систем протипожежного захисту.

Норми використовуються на стадії проектування,будівництва, розширення, реконструкції, технічного переоснащення приміщень, будинків та зовнішніх установок.

 

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері

На цей час чинним документом є НАПБ Б.07.005-86 Определение категорий помещений и зданий по взрывопожарной и пожарной опасности (ОНТП 24-86), затверджений МВС СРСР 27 лютого 1986 року.

 

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Розробка Норм не потребувала додаткових фінансових витрат.

 

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків введення Норм

Введення в дію зазначених Норм дозволить приймати більш раціональні і економічні рішення при проектуванні будинків.

 

 

Заступник Міністра В.О. Романченко

 

_______________ 2007 року.

 

 

Вправа 3. Ознайомтеся з приписом державного пожежного нагляду і назвіть його реквізити.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 75; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты