Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Облік короткострокових (поточних) зобов'язань.




Згідно із Загальноприйнятими принципами бухгалтер­ського обліку (GAAP) США. короткострокові (поточні) зобов'я­зання визначаються як зобов'язання, для ліквідації яких викорис­товуються поточні активи, або прийняття інших поточних зо­бов'язань.

Короткострокові (поточні) зобов'язання мають бути погашені протягом одного фінансового року або операційного циклу дія-

льності підприємства — залежно від того, який з цих періодів ви­явиться довшим. До короткострокових зобов'язань належать:

• заборгованість за придбані, але не сплачені товарно-матеріальні цінності і послуги:

• короткострокові позики банку і поточна частина довгостро­кових позик:

• нараховані зобов'язання по заробітній платі, податках, від­сотках тошо:

• дивіденди до сплати:

• одержані аванси.

Для обліку заборгованості перед постачальниками за придба­ні, але не сплачені товарно-матеріальні цінності та послуги серед значної кількості розрахункових рахунків використовується реа­льний, балансовий, пасивний рахунок «Рахунки до сплати». При виникненні заборгованості перед постачальниками рахунок коре­спондує, як правило, з матеріальними рахунками, а при погашен­ні — з рахунком «Грошові кошти». Так. придбання товарів у кредит відображається:

1)за системою постійного обліку запасів:

Дебет рахуша «Запаси» 1200

Кредит рахуша «Рахунки до стати» 1200

2) за системою періодичного обліку запасів:

Дебет рахуша «Витрати на придбання запасів» 1200

Кредит рахута «Рахунки до стати» 1200

При погашенні заборгованості перед постачальниками склада­ється бухгалтерське проведення:

Дебет рахунка «Рахунки до стати» 1200

Кредит рахунка «Грошові кошти» 1200

Якшо у процесі придбання товарно-матеріальних цінностей мають місце випадки їх повернення постачальнику або надання постачальниками комерційних знижок, то в обліку використову­ється рахунок «Повернення запасів і знижки». Він є регулюючим, контрактивним до рахунків «Запаси» (при постійній системі облі­ку запасів) або «Витрати на придбання запасів» (при періодичній системі обліку запасів) рахунком. На суьту повернених постачаль­никам товарно-матеріальних цінностей або отриманих від них ко­мерційних знижок в облік}' складається бухгалтерське проведення: Дебет рахунка «Рахунки до стати» Кредит рахунка «Повернення запасів та знижки» До короткострокових зобов'язань відносяться також коротко­строкові векселі, за допомогою яких можуть здійснюватися роз­рахунки з постачальникам і банками.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 63; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты