Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Призначення та зміст фінансової звітності.




Підготовка фінансової звітності, яка є основним джерелом ін­формації про напрямки- результати та перспективи діяльності підприємства, є завершальним етапом ведення бухгалтерського обліку. Фінансова звітність — це система показників, які харак­теризують майновий та фінансовий стан підприємства на звітну дату* а також фінансові результати його діяльності та рух грошо­вих потоків за звітний період. Вона є невід'ємним елементом всі­єї системи бухгалтерського обліку. В умовах ринкової економіки фінансова звітність базується на узагальненні даних фінансового обліку і є інформаційною ланкою, яка єднає підприємство з сус­пільством і діловими партнерами — користувачами інформації про діяльність підприємства та перспективи ного розвитку. Зок­рема, вона забезпечує інформаційні потреби користувачів шодо оцінки майнового стану підприємства, джерел фінансування його діяльності, фінансової сталості, ліквідності, платоспроможності, ділової активності та конкурентоспроможності: визначення стра­тегії і тактики розвитку підприємства, а також знаходження резе­рвів зміцнення його фінансового стану та підвншення ефектив­ності функціонування.

Загальні вимоги до фінансових звітів шодо їх складу, структу­ри та змісту основних форм викладені в Міжнародних стандартах бухгалтерського обліку (МСБО): 1 «Подання фінансових звітів». 7 «Звіт про рух грошових коштів». 8 «Облікова політика, зміни в облікових оцінках та помилки». 14 «Звітність за сегментами». 27 «Консолідовані та окремі фінансові звіти». 29 «Фінансова зві­тність в умовах гіперінфляції». ЗО «Розкриття інформації у фі­нансових звітах банків та подібних фінансових установ». 34 «Проміжна фінансова звітність», в Першій та Четвертій Директи­вах ЄС. Згідно з цими нормативними документами річні звіти, належним чином затверджені і завірені аудиторами, мають бути опубліковані. Виняток надається невеликим та середнім компані­ям, для яких не обов'язковим є аудиторський висновок, а Баланс і Звіт про прибутки та збитки можуть складатися за скороченою формою.

Річний звіт складасться з двох частіш. Перша — адміністра­тивно-управлінський огляд — це звіт (або звернення) президе­нта компанії чи голови Ради директорів. Друга — безпосередньо фінансовий звіт.

друга частина річного звіту — фінансовий звіт — включає: —Баланс;

—Звіт про прибутки та збитки;

—Звіт про зміни у власному капіталі;

—Звіт про рух грошових коштів.

До фінансових звітів надаються Пояснювальні примітки, в

яких розкривається:

— облікова політика підприємства;

— інформація, не наведена у формах фінансової звітності, але якої вимагають відповідні стандарти:

— інформація, шо містить додатковий аналіз статей звітності, необхідний для забезпечення її зрозумілості та доречності.

З метою забезпечення належного розуміння фінансової звіт­ності користувачами, вона повинна розкривати всю суттєву ін­формацію. У відповідності з Міжнародним стандартом бухгал­терського обліку 1 «Подання фінансових звітів» у звітах має вказуватися:

— назва підприємства:

— країна знаходження:

— дата звітності та звітний період:

— короткий опис характеру діяльності підприємства і його юридичної форми;

— валюта звітності та одиниця її виміру.

У разі необхідності грошові сума і класифікація статей мають бути доповнені іншою інформацією, яка пояснює їх зміст. Важ­ливі статті рекомендується виділяти окремо, а не у складі інших. Фінансові звіти повинні містити відповідні дані за попередній період.

Заголовки, назви розділів, найменування статей річної звітно­сті не регламентуються Міжнародними стандартами бухгалтер­ського обліку, тому правильний їх підбір повинен полегшити чи­тання звітів і сприяти їх кращому розумінню.

Склад річної фінансової звітності підприємств окрешгх країн має свої особливості і регламентується законодавчими і нормати­вними актами кожної з них.

Мета фінансових звітів полягає в забезпеченні інформацією про діяльність підприємства, його фінансовий стан та зміни в ньому широкого кола користувачів.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты