Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Зміст, структура та методика складання балансу




Обов'язковою формою фінансової звітності підпри­ємств зарубіжних країн є Бухгалтерський баланс (Balance Sheer), який виступає основним джерелом інформації про фінансовий стан підприємства дія всіх зацікавлених користувачі. Зважаючи на те. що метою складання Балансу с подання користувачам по­вної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на певну дату для прийняття виважених економіч­них рішень, його ше називають Звітом про фінансовий стан під­приємства (Statement of Financial Position), в якому відображаєть­ся співвідношення між економічними ресурсами компанії та зобов'язаннями за ними:

Економічні ресурси = Зобов'язання (2.1)

Формування економічних ресурсів може фінансуватися двома видами зобов'язань: зобов'язаннями перед кредиторами та перед власниками (акціонерами). З урахуванням цього наведене рів­няння може бути записане так;

Економічні ресурси = Зобов'язання перед кредиторами +

+ Зобов'язання перед власниками (2.2)

У загальноприйнятій у світовій практиці термінології еконо­мічні ресурси, які контролює підприємство, розглядаються як йо­го активи, а борги перед кредиторами (зобов'язання) і суми, шо належать власникам підприємства (капітал). — як пасиви. Тому попередня формула набуває вигляду:

Активи = Зобов'язання + Каштан (2.3)

Наведене рівняння відоме як облікова формула Бухгалтерсь­кого балансу. Вона є основою усього облікового процесу. На під­ставі цієї формули:

Капітал = Активи - Зобов"язання (2.4)

Кредитори мають право платіжного позову відносно ресурсів підприємства в сумі, шо дорівнює борговим зобов'язанням кре­диторам. Позови забезпечуються всіма активами підприємства. Якщо воно не сплачує свої борги, кредитори мають право від­шкодувати їх через суд.

У зарубіжній обліковій практиці використовуються різні фор­ми Бухгалтерського балансу: облікова (горизонтальна) і звітна (вертикальна). Облікова (горизонтальна) форма — двостороння, в ній активи розмішуються зліва, а зобов'язання і капітал— спра­ва. Звітна форма — вертикальна, в ній спочатку відображаються активи, а за ними пасиви — зобов'язання і капітал. Бухгалтерсь­кий баланс складається за даними сальдо реальних (балансових) рахунків активів, зобов'язань, капіталу.

Будь-яка форма фінансової звітності включає заголовок, осно­вні її елементи: розділи, підрозділи, статті. У заголовку наво­диться:

— назва підприємства;

— назва звіту:

— дата або період часу, до якого відноситься звіт:

— валюта, в якій складено звіт та рівень її точності. Розглянемо для початку спрощений приклад фінансової звіт­ності бізнесу Елізи Дулітл:

Бухгалтерський баланс складається на певну дату. Це статич­на таблиця, і тому його часто порівнюють з моментальною фото­графією. Результати бізнесу Елізи Дулітл за міжзвітний період та складові прибутку відображаються у Звіті про прибутки та збитки:

Згідно з п. 6.6 МСБО 1 «Подання фінансових звітів» у Балансі підтягає відображенню така інформація:

— основні засоби;

— нематеріальні активи:

— фінансові активи:

— інвестиції, які обліковуються із застосуванням методу уча­сті у капіталі;

— запаси:

— торговельна та інша дебіторська заборгованість:

— грошові кошти та їх еквіваленти;

— торговельна та інша кредиторська заборгованість;

— податкові зобов'язання та активи згідно з вимогами МСБО 12 «Податки на прибуток»;

— забезпечення:

— непоточні зобов'язання, на які нараховуються відсотки:

— частка меншості:

— випущений капітал і резерви

Цей Міжнародний стандарт визначає лише мінімальні вимоги до розкриття інформації у Балансі, у ньолгу відсутня жорстка рег­ламентація формату, за яким слід подавати статті. У Додатку до МСБО 1 «Подання фінансових звітів» наведено приклад форми Балансу, в якому всі статті згруповані в розділи за їх економіч­ним змістом.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 103; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты