Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Клас I С




  • Етацизин (Ethacizin)

Фармакотерапевтична група:С01ВG02 - антиаритмічні засоби класу ІС

Основна фармакотерапевтична дія:має виражену і тривалу антиаритмічну дію; пригнічує швидкість наростання фронту потенціалу дії, не змінює потенціал спокою; впливає переважно на натрієві канали (як на зовнішній, так і на внутрішній поверхні клітинної мембрани), зменшує амплітуду і уповільнює процеси інактивації і реактивації швидкого натрієвого струму; блокує вхід іонів кальцію по повільних каналах; подовжує тривалість рефрактерних періодів передсердь і AV вузла; уповільнює швидкість наростання потенціалу дії в передсердних і шлуночкових волокнах, волокнах Пуркіньє і додаткових шляхах проведення збудження по AV вузлу і пучку Кента; пригнічує синоатріальне проведення, особливо при с-мі ССВ, поширює комплекс QRS електрокардіограми; має негативну інотропну дію, виявляє місцевоанестезуючу і спазмолітичну активність; не змінює ЧСС при короткочасному прийманні і зменшує при тривалому застосуванні.

Показання для застосування ЛЗ:шлуночкова та надшлуночкова екстрасистолія, шлуночкова тахікардія, пароксизми миготливої аритмії, надшлуночкові тахікардії при с-мі передчасного збудження шлуночків.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:призначають дорослим внутрішньо, незалежно від прийому їжі, починаючи з 50 мг 3 р/ добу, за недостатнього ефекту дозу збільшують (під контролем ЕКГ) до 50 мг 4 р/добу (200 мг) або 100 мг 3 р/добу (300 мг); МДД – 300 мг під обов’язковим контролем ЕКГ; після досягнення антиаритмічного ефекту проводять підтримуючу терапію в індивідуально підібраних дозах.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:зниження скоротливості міокарда, погіршення коронарного кровообігу, порушення ритму серця, зміни на ЕКГ: подовження інтервалу PQ, поширення зубця Р і комплексу QRS; запаморочення, порушення акомодації; нудота.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; AV блокада ІІ - ІІІ ступеня, кардіогенний шок, виражена гіпотензія, тяжка СН; слабкість синусового вузла; захворювання печінки та нирок; вагітність і лактація; дитячий вік.

Форми випуску ЛЗ:табл., вкриті оболонкою, по 50 мг.

Торгова назва:

II. ЕТАЦИЗИН, АТ "Олайнфарм", Латвія
ЕТАЦИЗИН, АТ Олайнський хіміко-фармацевтичний завод "Олайнфарм", Латвія
  • Пропафенон (Propafenone)

Фармакотерапевтична група:С01ВС03 – антиаритмічні препарати І класу

Основна фармакотерапевтична дія:антиаритмічна дія; має помірний блокуючий вплив на β-адренорецептори; зменшує максимальну швидкість деполяризації та амплітуду потенціалу дії у волокнах Пуркіньє, не впливає на потенціал спокою; найбільш виражений ефект реєструється в системі Гісса–Пуркіньє; доведена ефективність при органічних ураженнях серця, в тому числі, у пацієнтів, які перенесли ІМ.

Показання для застосування ЛЗ:лікування суправентрикулярних тахіаритмій, таких як AV-вузлова тахікардіяБНФ, суправентикулярна тахікардія у пацієнтів з WPW с-мом і пароксизмальна форма миготливої аритмії БНФ; шлуночкові тахіаритімії тяжкого ступеня.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:рекомендовані дози для дорослих - терапевтична доза для пацієнтів з масою тіла 70 кг, як правило, становить 450– 600 мг/день (по 150 мг 3 р/добу або по 300 мг, 2 р/добу); у деяких випадках може знадобитися підвищення добової дози до 900 мг (300 мг 3 р/добу) – МДД; пацієнтам з меншою масою тіла необхідно відповідно зменшити дозу БНФ; збільшувати дозу рекомендується поступово, з інтервалом 3–4 дні; тривалість лікування визначається клінічним станом хворого.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:брадикардія, шлуночкова тахікадія, порушення провідності синусового або AV-вузла, брадиартимія, застійна СН; у пацієнтів похилого віку з порушеннями функції міокарда - циркуляторні порушення з постуральною гіпотензією; при прийомі високих доз - втрата апетиту, нудота, блювання, метеоризм і запори, сухість у роті, гіркий присмак, втрата чутливості у ротовій порожнині та парестезія, порушення зору, запаморочення і пропасниця; стомлюваність, головний біль, психічні розлади, такі як тривога та сплутаність свідомості, неспокій та порушення сну; при передозуванні – судоми; екстрапірамідні симптоми та АР (почервоніння, свербіж, екзантема, висип); у пацієнтів, схильних до бронхоспазму, порушення дихання; підвищення рівнів атинуклеарних а/т, лейкопенія та/або гранулоцитопенія, або тромбоцитопенія, агранулоцитоз; холестаз як реакція надчутливості та/або порушення функції печінки; зниження потенції.

Протипоказання до застосування ЛЗ:AV-блокада II та III ст. за відсутності кардіостимулятора; блокада правої ножки пучка Гісса одночасно з блокадою однієї з гілок лівої ножки пучка Гісса (біфасцикулярна блокада) за відсутності кардіостимулятора; застійна СН; кардіогенний шок (крім аритмогенного); тяжка симптоматична брадикардія (ЧСС < 50 уд/хв); СССВ; артеріальна гіпотензія (при показниках артеріального систолічного АТ <90 мм рт.ст.); гіпокаліємія, гіперкаліємія (не обхідна корекція порушень калієвого обміну до початку лікування); тяжкі хр. обструктивні захворювання легенів; міастенія; гіперчутливість до препарату; тяжка печінкова недостатність.

Форми випуску ЛЗ:табл., вкриті оболонкою, по 150 мг, по 300 мг.

Торгова назва:

II. ПРОПАНОРМ®, ПРО. МЕД. ЦС Прага а.т., Чеська Республіка
РИТМОКАРД, РИТМОКАРД®, Дженом Біотек Пвт. Лтд., Індія
РИТМОНОРМ®, Абботт ГмбХ і Ко. КГ, Німеччина

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты