Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ненаркотичні протикашльові засоби




Ненаркотичні протикашльові засоби здійснюють протикашльову дію через вибірковий вплив на рівні кашльових нервових центрів, не пригнічують дихального центру, не чинять снодійного впливу. Також ці препарати виявляють місцевоанестезуючу дію: знижують збудливість периферичних сенсорних рецепторів.

 

  • Бутамірат (Butamirate)

Фармакотерапевтична група:R05DB13 - протикашльові засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:ненаркотичний протикашльовий засіб; протикашльовий засіб з центральною дією; спричиняє неспецифічний антихолінергічний та бронхоспазмолітичний ефекти, що полегшує дихальну функцію, не спричиняє ефекту звикання або залежності; швидко абсорбується і надалі повністю гідролізується до 2-фенілмасляної кислоти та диетиламіноетоксіетанолу; вплив їжи на біодоступність не підтверджений; лінійна залежність між біодоступністю і дозою невідома; 2-фенілмасляна кислота та диетиламіноетоксіетанол мають протикашльову активність.

Показання для застосування ЛЗ:симптоматичне лікування кашлю різного походження.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослі по 1 табл. 2-3 р/добу; діти старше 12 років - по 1 табл. 1-2 р/добу; табл. слід приймати перед або одразу після їди; крап. - разова доза залежить від віку дитини і становить: дітям від 2 місяців до 1 року – по 10 крап. 4 р/добу; від 1 до 3 років – по 15 крап. 4 р/добу; від 3 років і старше – по 25 крап. 4 р/добу; сироп - дітям від 3 до 6 років – по 5 мл 3 р/добу; від 6 до 12 років – по 10 мл 3 р/добу; від 12 років і старше – по 15 мл 3 р/добу, дорослим – по 15 мл 4 р/добу; максимальний курс лікування не повинен перевищувати 1 тиждень.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:сонливість, нудота, діарея, висипання на шкірі.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до активної або допоміжних речовин препарату.

Форми випуску ЛЗ:краплі для перорального застосування для дітей, 5 мг/мл по 20 мл у фл.; сироп, 1.5 мг/мл по 200 мл у фл.

Торгова назва:

II. СИНЕКОД, Новартіс Консьюмер Хелс С.А., Швейцарія

 

  • Глауцин (Glaucine)

Фармакотерапевтична група:R05DB28 - протикашльові засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:протикашльовий засіб; алкалоїд з рослини Glaucinum flavum (Мачок жовтий), який пригнічує центр кашлю; на відміну від кодеїну не впливає на центр дихання і не спричиняє медикаментозну залежність; не впливає на моторику кишечнику, виявляє незначну спазмолітичну дію, може спричинити зниження АТ; має деяку протизапальну дію.

Показання для застосування ЛЗ:застосовується при сухому кашлі різної етіології: інфекційно-запальних захворюваннях ВДШ, деяких захворюваннях легенів (г. і хр. бронхіт, пневмонія, силікоз, туберкульоз), інфекційних захворюваннях (коклюш, грип).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:приймають внутрішньо після їди; разова доза для дорослих становить 40 мг, добова – 80-120 мг; у більш тяжких випадках разову дозу можна збільшити до 80 мг; максимальна добова доза не повинна перевищувати 200 мг; разова доза для дітей старше 4 років становить 10 мг, добова – 20-30 мг; для пацієнтів з нирковою недостатністю необхідно зменшити дозу препарату або збільшити інтервал між прийомами; тривалість курсу лікування визначається тяжкістю та перебігом захворювання.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:зрідка при застосуванні високих разових доз (приблизно 80 мг) може виникнути запаморочення, нудота, слабкість, зниження АТ; АР у вигляді свербежу або висипань.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; артеріальна гіпотензія і ІМ; діти до 4-річного віку.

Форми випуску ЛЗ:табл., вкриті оболонкою, по 10 мг, по 40 мг

Торгова назва:

II. ГЛАУВЕНТ, АТ "Софарма", Болгарія

 

  • Декстрометорфан (Dextromethorphan)

Фармакотерапевтична група:R05DB09 - протикашльові засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:ненаркотичний депресант кашлю; діє на кашльовий центр, розташований в довгастому мозку, й підвищує поріг чутливості до кашлю; протикашльова дія еквівалентна дії кодеїну; немає аналгетичної або наркотичної дії; у терапевтичних дозах не пригнічує циліарну активність.

Показання для застосування ЛЗ:симптоматичне лікування сухого виснажливого кашлю.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:препарат призначають дорослим та дітям старше 14 років по 1 табл. 4 - 6 р/добу; максимальна добова доза - 120 мг/добу (8 табл.); курс лікування становить 1 тиждень, максимальний курс лікування становить 2 тижня; при хр. захворюваннях курс лікування може бути подовжений до 4 - 5 тижнів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:в’ялість, сонливість, нудота, запаморочення, кропив’янка, м’язовий тремор, тахікардія, дуже рідко – АР (набряк Квінке), задишка, пітливість, зниження АТ.

Протипоказання до застосування ЛЗ:БА, хр. обструктивний бронхіт, пневмонія, емфізема легень, ДН або пригнічення дихання, підвищена індивідуальна чутливість до компонентів препарату, вагітність та годування груддю, епілепсія, вік молодше 14 років.

Форми випуску ЛЗ:табл. по 15 мг, по 30 мг

Торгова назва:

II. СТОПЕКС, Валмарк а.с., Чеська Республіка

 

  • Леводропропризин (Levodropropizine)

Фармакотерапевтична група:R05DB27 - протикашльові засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:має переважно периферичну дію на трахеобронхіальне дерево.

Показання для застосування ЛЗ:симптоматичне лікування сухого кашлю при таких захворюваннях і станах, як фарингіт, ларингіт і трахеїт, грип, бронхопневмонія, хр. обструктивний бронхіт, БА, емфізема легень.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослим і дітям старше 12 років призначають 20 крап. (еквівалентно 1 мл або 60 мг) до 3 р/добу з проміжками не менше 6 год; дітям старше 2 років дозування становить 1 мг/кг маси тіла до 3 р/добу, загальна добова доза 3 мг/кг; кожна крапля містить 3 мг леводропропізину; крап. бажано розвести у ½ склянки води; лікарську форму сироп дорослим і дітям старше 12 років призначають одну мірну склянку, яка містить 10 мл (еквівалент 60 мг), до 3 р/добу з проміжками не менше 6 год; дітям старше 2 років - 1 мг/кг маси тіла 3 р/добу, загальна добова доза - 3 мг/кг; для зручності можна використовувати такі дози - дітям з масою тіла 10 - 20 кг призначають по 3 мл до 3 р/добу; дітям з масою тіла 20 - 30 кг призначають по 5 мл до 3 р/добу; препарат слід приймати у перервах між їжею; тривалість лікування не повинна перевищувати 7 днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, печія, відчуття дискомфорту у шлунку, діарея; втомлюваність, сонливість, запаморочення, головний біль; прискорене серцебиття; у поодиноких випадках - висипання на шкірі.

Протипоказання до застосування ЛЗ:відома або можлива наявність у пацієнта підвищеної чутливості до даного препарату; надмірне виділення мокротиння; зниження мукоциліарної функції (с-м Картагенера, циліарна дискінезія); виражені порушення функції печінки; періоди вагітності та лактації; діти до 2 років.

Форми випуску ЛЗ:сироп, 30 мг/5 мл по 120 мл у фл.

Торгова назва:

II. РАПІТУС, Маклеодс Фармасьютикалс Лімітед, Індія

 

  • Окселадин (Oxeladin) **

Фармакотерапевтична група:R05DВ09 - протикашльові засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:має протикашльову дію, здійснює свій вибірковий вплив на рівні кашльових нервових центрів; у дозі, необхідній для здійснення протикашльової дії, він не пригнічує дихального центру, а має слабовиражений ефект нормалізації дихання, не чинить снодійного впливу.

Показання для застосування ЛЗ:кашель під час грипу, ринофарингітів, трахеїтів, бронхопневмоній, коклюшу та кору; спазматичний та рефлекторний кашель; кашель при подразненні слизової оболонки.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:для дорослих - по 1 капс. 2 - 3 р/добу; сироп призначають дорослим по 2 - 5 мірні л. на добу у 2 - 3 прийоми; дітям від 2,5 років до 4 років – по 1 - 2 мірні л. на добу, або по 1 мірній л. сиропу із розрахунку на 10 кг маси тіла у 2 прийоми; від 4 до 15 років – по 2 - 3 мірні л. на добу у 2 - 3 прийоми; лікування повинно бути короткочасним (2 - 3 дні).

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:не виявлена.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:сироп, 0,01 г/5 мл по 125 мл у фл.

Торгова назва:

II. ПАКСЕЛАДИН, Бофур Іпсен Індустрі, Франція

 

  • Преноксдіазин (Prenoxdiazine) **

Фармакотерапевтична група:R05DB18 - протикашльові засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:синтетичний протикашльовий засіб периферичної дії; виявляє місцевоанестезуючу дію: знижує збудливість периферичних сенсорних рецепторів; виявляє пряму спазмолітичну дію, попереджує розвиток бронхоспазму; центральна дія виражена слабо: пригнічує кашльовий центр, не пригнічуючи дихання.

Показання для застосування ЛЗ:г. або хр. кашель, головним чином непродуктивний, будь-якого походження; г. та хр. бронхіт, грип, пневмонія, емфізема, нічний кашель у пацієнтів з СН, підготовка пацієнтів до бронхоскопічних або бронхографічних досліджень.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:табл. треба приймати цілими, не розжовуючи, інакше препарат може викликати тимчасове оніміння, нечутливість слизової оболонки рота; середня доза для дорослих - 1 табл. (100 мг) 3 - 4 р/добу, у більш складних випадках доза може бути збільшена до 2 табл. (200 мг) 3 - 4 р/добу або до 3 табл. (300 мг) 3 р/добу; максимальна одноразова доза для дорослих становить 3 табл., максимальна добова доза – 9 табл.; середня доза для дітей старше 6 років у залежності від віку та маси тіла, відповідно нижча: по 25 - 50 мг 3 або 4 р/добу (по 1/4 - 1/2 табл. 3 - 4 р/добу); максимальна одноразова доза для дітей становить 1 табл., максимальна добова доза – 2 табл.; при підготовці до бронхоскопії: препарат у дозі в 0,9 - 3,8 мг/кг маси тіла призначають у комбінації з 0,5 - 1 мг атропіну за год до початку проведення процедури.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:сухість у роті та горлі, шкірний висип і ангіоневротичний набряк; біль у шлунку, схильність до запорів; при застосуванні доз, вище максимальних рекомендованих, можуть спостерігатися легкий седативний ефект і стомлюваність.

Протипоказання до застосування ЛЗ:захворювання, що супроводжуються підвищеною бронхіальною секрецією, післяопераційні стани (після інгаляційного наркозу); діти молодші 6 років.

Форми випуску ЛЗ:табл. по 100 мг

Торгова назва:

II. ЛІБЕКСИН, ХІНОЇН Завод Фармацевтичних та Хімічних Продуктів Прайвіт Ко. Лтд. (ХІНОЇН Прайвіт Ко. Лтд.), Угорщина
ЛІБЕКСИН, ХІНОЇН, Завод Фармацевтичних та Хімічних Продуктів Ко. Лтд., Угорщина

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты