Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Психостимулятори та ноотропні засоби




  • Кислота гамма-аміномасляна (Aminobutyric acid) **

Фармакотерапевтична група:N06BX20 - психостимулюючі та ноотропні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія: основним медіатором, що бере участь у процесах гальмування в центральній нервовій системі, взаємодіє з ГАМК-ергічними рецепторами А і Б типів; під впливом ГАМК підвищуються енергетичні процеси мозку, покращується утилізація останнім глюкози, підвищується дихальна активність тканин, покращується кровопостачання; покращує динаміку нервових процесів у головному мозку, мислення, пам’ять, увагу, сприяє відновленню рухів і мови після порушення мозкового кровообігу, виявляє м’яку психостимулюючу дію; має помірну гіпотензивну дію, уповільнює ЧСС; у хворих на ЦД знижує рівень глюкози в крові, при нормальній глікемії може викликати гіперглікемію, зумовлену глікогенолізом, можлива незначна протисудомна активність.

Показання для застосування ЛЗ:судинні захворювання головного мозку (атеросклероз, ураження церебральных судин при АГ); дисциркуляторна енцефалопатія з порушенням пам’яті, уваги, мови, запамороченнями та головним болем; стани після інсульту і травм головного мозку; алкогольна енцефалопатія і поліневрит; відставання розумового розвитку у дітей; дитячий церебральный параліч; попередження та лікування симптомокомплексу захитування (морська і повітряна хвороби).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:добова доза для дорослих залежно від характеру і тяжкості захворювання становить 3-3,75 г; дітям віком 5-6 років призначають по 2-3 г/добу; старше 7 років — 3 г/добу; добову дозу для дітей та дорослих ділять на 3 прийоми і приймають препарат до їди; курс лікування триває від 2-3 тижнів до 2-6 місяців, при необхідності проводять повторні курси; для лікування симптомокомплексу захитування призначають по 0,5 г 3 р/добу, дітям – по 250 мг 3 р/добу протягом 3-х діб (для профілактики захитування дорослим призначають по 0,5 г 3 р/добу на протягом 3-х діб, що передують можливому захитуванню).

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, порушення сну, відчуття жару, підвищення температури тіла, коливання АТ в перші дні прийому.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; у капс. не рекомендується призначати дітям до 5 років, табл. – дітям до 1 року.

Форми випуску ЛЗ:капс. по 0,25 г; табл., вкриті оболонкою, по 0,25 г.

Торгова назва:

І. АМІНАЛОН, ВАТ "Вітаміни"
АМІНАЛОН-КВ, ЗАТ "Київський вітамінний завод"
АМІНАЛОН, ВАТ "Монфарм", м. Монастирище, Черкаська обл

 

  • Вінпоцетин (Vinpocetin) (див. п. 6.7.3.2. розділу "НЕВРОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")
  • Пірацетам (Piracetam) (див. п. 6.3.4. розділу "НЕВРОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")
  • Піритинол (Pyritinol) (див. п. 5.1.4. розділу "ПСИХІАТРІЯ, НАРКОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")
  • Гінкго білоба (Ginkgo biloba) **

Фармакотерапевтична група:N06DX02 - засоби, що застосовуються при деменції.

Основна фармакотерапевтична дія: препарат рослинного походження, нормалізує обмін речовин у клітинах, реологічні властивості крові і мікроциркуляцію; покращує мозковий кровообіг і забезпечення мозку киснем і глюкозою, запобігає агрегації еритроцитів, гальмує фактор активації тромбоцитів; виявляє дозозалежний регулюючий вплив на судинну систему, стимулює вироблення ендотелійзалежного послаблювального фактора, розширює дрібні артерії, підвищує тонус вен, тим самим регулює кровонаповнення судин; зменшує проникність судинної стінки (протинабряковий ефект – як на рівні головного мозку, так і на периферії), має антитромботичну дію (за рахунок стабілізації мембран тромбоцитів і еритроцитів, впливу на синтез простагландинів, зниження дії біологічно активних речовин і тромбоцитоактивуючого фактора); запобігає утворенню вільних радикалів і перекисному окисленню ліпідів клітинних мембран, нормалізує вивільнення, повторне поглинання і катаболізм нейромедіаторів (норепінефрину, дофаміну, ацетилхоліну) та їх здатність сполучатися з рецепторами; має антигіпоксичну дію, покращує обмін речовин в органах і тканинах, сприяє накопиченню в клітинах макроергів, підвищенню утилізації кисню і глюкози, нормалізації медіаторних процесів у ЦНС.

Показання для застосування ЛЗ: дисциркуляторна енцефалопатія різного генезу (наслідки інсульту, ЧМТ, у старечому віці), що виявляється розладами уваги та/або пам’яті, зниженням інтелектуальних властивостей, відчуттям страху, порушенням сну; порушення периферичного кровообігу і мікроциркуляції, у тому числі артеріопатії нижніх кінцівок, с-м Рейно; нейросенсорні порушення (запаморочення, дзвін у вухах, гіпоакузія, стареча дегенерація жовтої плями, діабетична ретинопатія).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:призначають по 1 табл. 3 р/добу під час їди або по 1 дозі (1 мл) р-ну 3 р/добу під час їди; середня тривалість курсу лікування – 3 місяці.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:розлади травлення, головний біль, АР.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:р-н для перорального застосування, 40 мг/мл по 30 мл у фл.; табл., вкриті оболонкою, по 40 мг; капс. по 40 мг, по 80 мг

Торгова назва:

I. ГІНКГО БІЛОБА-АСТРАФАРМ, ТОВ "АСТРАФАРМ", м. Вишневе, Києво-Святошинський р-н, Україна
ГІНКГОКАПС-М, ВАТ "Монфарм", м. Монастирище, Черкаська обл, Україна
МЕМОРИН, ТОВ "ДКП "Фармацевтична фабрика", м. Житомир, Україна
II. БІЛОБІЛ®, БІЛОБІЛ® ІНТЕНС 120 мг, БІЛОБІЛ® ФОРТЕ, КРКА, д.д., Ново место, Словенія
ГІЛОБА, Мега Лайфсайенсіз Лтд, Таїланд
ГІНКОФАР, ГІНКОФАР® ФОРТЕ, Біофарм Лтд, Польща
ГІНОС, ВАТ "Верофарм", м. Москва, Російська Федерація
МЕМОПЛАНТ, МЕМОПЛАНТ ФОРТЕ, Др. Вільмар Швабе ГмбХ і Ко. КГ, Німеччина
ТАНАКАН®, Бофур Іпсен Індустрі, Франція

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты