Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Нейропротектори




  • Церебролізин (Cerebrolysin)

Фармакотерапевтична група:N06BX - психостимулюючі та ноотропні препарати.

Основна фармакотерапевтична дія:протеолітична пептидна фракція, одержана з мозку свиней, стимулює диференціацію клітин, покращує функцію нервових клітин і активує механізми захисту і відновлення; експерименти на тваринах продемонстрували, що безпосередньо впливає не нейрональну і синаптичну пластичність, що сприяє поліпшенню когнітивних функцій.

Показання для застосування ЛЗ: різні форми неврологічної і психіатричної, зокрема нейропедіатричної і психогеронтологічної патології, які супроводжуються прогресуючим порушенням когнітивних та інтелектуально-мнестичних функцій: хр. цереброваскулярна патологія (дисциркуляторна енцефалопатія); ішемічний інсульт (г. фаза і стадія реабілітації); травматичні пошкодження мозку (ЧМТ, струс мозку, стан після хірургічного втручання на мозку); затримка розумового розвитку у дітей; розлади, пов’язані з дефіцитом уваги у дітей; с-ми деменції різного генезу (пресенільна деменція - хвороба Альцгеймера, сенільна деменція альцгеймерівського типу), судинна деменція (мультиінфарктна форма), змішані форми деменції; ендогенна депресія, резистентна до антидепресантів.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:можливі одноразові введення до 50 мл, однак більш ефективною є курсова терапія; рекомендується щоденне введення препарату протягом щонайменше 10-20 днів; при органічних патологіях мозку, метаболічних порушеннях і нейродегенеративних захворюваннях (деменція) щоденно рекомендовано доза 5-30 мл, при ускладненні після інсульту – 10-50 мл, травматичних ушкодженнях мозку – 10-50 мл; ефективність терапії звичайно зростає при повторенні курсів, доки не досягається певна межа; після початкового курсу лікування препарат можна вводити 2-3 рази на тиждень; перерви між курсами терапії мають бути тієї ж тривалості, що й самі курси лікування; церебролізин можна вводити в дозах до 5 мл в/м і до 10 мл – шляхом в/в ін’єкцій; препарат у дозах від 10 до 50 мл (вища доза) рекомендується вводити шляхом повільних в/в вливань після розведення стандартними р-нами; тривалість вливань повинна бути в межах від 15 до 60 хв.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:збудження (агресія, сплутаність свідомості, безсоння); гіпервентиляція, АГ, гіпотонія, втома, тремор, депресія, апатія, запаморочення і симптоми на зразок грипу (нежить, кашель, інфекції респіраторного тракту); випадки великих епілептичних нападів (grand mal) і конвульсій; розлади діяльності ШКТ (анорексія, диспепсія, діарея, запори, нудота, блювання); у разі занадто швидкого введення - відчуття жару, запаморочення, пальпітація та аритмія; почервоніння шкіри, свербіж, жар; шкірні, локальні судинні реакції, головний біль, біль у шиї, біль у кінцівках, пропасниця, біль у попереку, задишка, озноб, шокоподібний стан.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; епілепсія; тяжкі порушення функції нирок.

Форми випуску ЛЗ:р-н для ін'єкцій по 30 мл (6456 мг), 50 мл (10760 мг) у фл.; р-н для ін'єкцій по 1 мл (215,2 мг), по 5 мл (1076 мг); по 10 мл (2152 мг) в амп..

Торгова назва:

II. ЦЕРЕБРОЛІЗИН®, ЕБЕВЕ Фарма Гес.м.б.Х. Нфг. КГ, Австрія
ЦЕРЕБРОЛІЗИН®, ЕВЕР Нейро Фарма ГмбХ, Австрія

 

  • Цитиколін (Citicoline)

Фармакотерапевтична група:N06BX06 - психостимулюючі та ноотропні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:. стимулює біосинтез структурних фосфоліпідів у мембрані нейронів, що сприяє покращанню функції мембран, в тому числі, функціонуванню іонообмінних насосів і нейрорецепторів; завдяки стабілізуючій дії на мембрану має протинабрякові властивості і зменшує набряк мозку; ослаблює вираженість симптомів, пов’язаних з церебральною дисфункцією після таких патологічних процесів, як ЧМТ та ГПМК; знижує рівень амнезії, поліпшує стан при когнітивних, сенситивних і моторних розладах, покращує симптоми, які спостерігаються при гіпоксії та ішемії мозку, включаючи погіршення пам’яті, емоційну лабільність, труднощі при виконанні повсякденних дій і самообслуговування.

Показання для застосування ЛЗ: г. фаза порушень мозкового кровообігу; лікування ускладнень та наслідків порушень мозкового кровообігу; ЧМТ і її наслідки; когнітивні, сенситивні, моторні і неврологічні розлади, спричинені церебральною патологією дегенеративного та судинного походження.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:для в/в або в/м введення; при г. та невідкладних станах максимальний терапевтичний ефект досягається при призначенні препарату у перші 24 год; призначають у формі повільної в/в ін’єкції (протягом 5 хв) або крапельного в/в вливання (40-60 крап./хв); призначають перші 2 тижні по 500 – 1000 мг (залежно від стану хворого) 2 р/добу в/в, потім – по 500-1000 мг 2 р/добу в/м; МДД – 2000 мг; за необхідності, лікування продовжують р-ном для перорального застосуванн; внутрішньо дорослим призначають по 200 мг (2 мл) 3 р/добу, дітям від часу народження – по 100 мг (1 мл) 2 - 3 р/добу; тривалість курсу лікування залежить від тяжкості ураження мозку; мінімальний рекомендований термін – 45 діб.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:стимуляція парасимпатичної системи, короткочасна гіпотензивна дія.

Протипоказання до застосування ЛЗ:хворі з високим тонусом парасимпатичної нервової системи.

Форми випуску ЛЗ:р-н для ін'єкцій, 250 мг/2мл або 250/4мл; 500 мг/4мл, 1000 мг/4 мл в амп.; р-н для перорального застосування, 10 г/100 мл по 30 мл у фл., табл. вкриті болонкою по 500 мг

Торгова назва:

I. СОМАКСОН, Вінус Ремедіс Лімітед/ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Індія/Україна
II. НЕЙРОДАР®, КУСУМ ХЕЛТХКЕР ПВТ. ЛТД., Індія
СОМАЗИНА®, Феррер Інтернаціональ, С.А., Іспанія
ЦЕРАКСОН®, Феррер Інтернаціональ, С.А., Іспанія

 

· Пірацетам (Piracetam) ( див.п. 6.3.4. розділу « НЕВРОЛОГІЯ, ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ»)

  • Кортексин (Cortexin)

Фармакотерапевтична група: N07XX10 - засоби, які поліпшують мозковий кровообіг

Основна фармакотерапевтична дія:має церебропротекторну, ноотропну та протисудомну дію, знижує токсичні ефекти нейротропних речовин; препарат поліпептидного походження, має тканиноспецифічну дію на кору головного мозку, виявляє церебропротекторну, ноотропну та протисудомну дію, знижує токсичні ефекти нейротропних речовин, поліпшує процеси навчання та пам’яті, стимулює репаративні процеси в головному мозку, прискорює відновлювані функції головного мозку після стресових впливів; механізм дії пов’язаний з метаболічною активністю: ЛЗ регулює співвідношення гальмових та збудливих амінокислот, рівень сератоніну і дофаміну, здійснює РАМКергичний вплив, має антиоксидантну активність і здатність відновлювати біоелектричну активність головного мозку.

Показання для застосування ЛЗ: ЧМТ, порушення мозкового кровообігу, вірусні і бактеріальні нейроінфекції, астенічні стани, енцефалопатії різного генезу, г. та хр. енцефаліти і енцефаломієліти, у комплексному лікуванні епілепсії, порушення пам’яті, мислення, зниження здатності до навчання, надсегментарні вегетативні розлади, різні форми дитячого церебрального паралічу, затримка психомоторного і мовного розвитку у дітей.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: вводять в/м; вміст фл. перед ін’єкцією розчиняють у 1– 2 мл 0,5% р-ні прокаїну, води для ін’єкцій та ізотонічному р-ні натрію хлориду і вводять одноразово щоденно; дорослим вводять у дозі 10 мг протягом 5 – 10 днів; при необхідності проводять повторний курс через 1– 6 місяців.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ: АР (тільки в осіб з підвищеною чутливістю).

Протипоказання до застосування ЛЗ: гіперчутливість до препарату, вагітність, лактація.

Форми випуску ЛЗ: порошок ліофілізований для приготування р-ну для в/м ін'єкцій по 10 мг у фл..

Торгова назва:

II. КОРТЕКСИН®, ТОВ "ГЕРОФАРМ", м. Санкт-Петербург, Російська Федерація

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты