Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Засоби для лікування гіпоглікемії




  • Глюкагон (Glucagon)

Фармакотерапевтична група:Н04АА01 – гіперглікемізуючий засіб.

Основна фармакотерапевтична дія:глюкагон є гіперглікемізуючим агентом, що мобілізує глікоген печінки, який вивільнюється в кров у вигляді глюкози; глюкагон не буде ефективним при недостатності глікогену в печінці; тому ефект глюкагону незначний або відсутній у хворих, які тривалий час не приймали їжі, у пацієнтів з недостатністю надниркових залоз, хр. гіпоглікемією, або якщо гіпоглікемія спричинена надмірним вживанням алкоголю; стимулює вивільнення катехоламінів; за наявності феохромоцитоми глюкагон може спричинити вивільнення великої кількості катехоламінів пухлиною, що призводить до г. гіпертензивних реацій; глюкагон пригнічує тонус і перистальтику гладеньких м’язів у ШКТ.

Показання для застосування ЛЗ:лікування тяжких гіпоглікемічних реакцій, які можуть виникати у хворих на інсулінозалежний ЦД. БНФ

Спосіб застосування та дози ЛЗ:після розчиннення порошку глюкагону стерильною водою для ін’єкцій утворюється р-н з концентрацією 1 мг/мл (1 МО/мл); р-н препарату призначений для п/ш, в/м або в/в ін’єкцій; ввести 1 мг (дорослим і дітям з масою тіла більше 25 кг або віком старше 6-8 років) або 0,5 мг (дітям з масою тіла до 25 кг або віком до 6-8 років)

Форми випуску ЛЗ:порошок ліофілізований для приготування р-ну для ін`єкцій по 1 мг (1 МО) у фл.

Торгова назва:

II. ГлюкаГен® 1 мг ГіпоКіт, А/Т Ново Нордіск, Данія

 

  • Глюкоза (Glucose)

Фармакотерапевтична група:В05ВА03 – р-ни для парентерального живлення. Вуглеводи. B05CX01- перфузійні р-ни.

Основна фармакотерапевтична дія:р-н глюкози має плазмозамінну, гідратуючу, метаболічну та дезінтоксикаційну дію; підтримує об’єм циркулюючої крові та поповнює об’єм втраченої рідини; у процесі метаболізму глюкози у тканинах виділяється значна кількість енергії, яка необхідна для життєдіяльності організму.

Показання для застосування ЛЗ:гіпоглікемія, поповнення об’єму циркулюючої крові (при дегідратації в післяопераційному періоді внаслідок блювання, проносу, при шоку, колапсі) БНФ, ВООЗ; токсикоінфекції та інші інтоксикації, геморагічний діатез; р-н глюкози також використовують як р-нник або інфузійне середовище для введення різних ЛЗ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:застосовують в/в краплинно; доза для дорослих становить 300 - 500 мл/добу; МДД - 2 000 мл (5-10% р-н), 1 000 мл (40% р-н); за необхідності максимальна швидкість введення для дорослих – 150 крап./хв. (500 мл/год) 5-10% р-ну, 30 крап./хв. 40% р-ну; дітям доза залежить від віку, маси тіла, стану хворого.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:порушення іонного балансу, АР, гіперглікемія.

Протипоказання до застосування ЛЗ:ЦД і різні стани, що супроводжуються гіперглікемією; гіпергідратація, анурія, циркуляторні порушення, які загрожують набряком мозку та легень, набряк мозку, легень, гіперчутливість до глюкози; не можна вводити одночасно з препаратами крові.

Форми випуску ЛЗ:р-н для ін'єкцій, 400 мг/мл по 10 мл в амп.; р-н для інфузій 10 % по 200 мл або по 400 мл у пляшках; по 200 мл, по 250 мл, по 400 мл, по 500 мл у фл.; р-н для інфузій 5% по 200 мл, по 400 мл у пляшках; по 200 мл, по 250 мл, по 400 мл, по 500 мл у фл.

Торгова назва:

I. ГЛЮКОЗА, ТОВ "Ніко", м. Макіївка, Донецька обл., Україна

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 54; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты