Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Препарати кальцію




  • Кальцію глюконат (Calcium gluconate) *, ** [тільки Табл.]

Фармакотерапевтична група:А12АА0З - препарати кальцію.

Основна фармакотерапевтична дія:усуває гіпокальціемію; протиалергічна, протизапальна, кровоспинна дія; іони кальцію беруть участь у передачі нервових імпульсів, скороченні гладких і скелетних м’язів, функціонуванні міокарда, згортанні крові; вони є необхідними для формування кісткової тканини, функціонування інших систем і органів; концентрація іонів кальцію в крові зменшується при багатьох патологічних процесах, а виражена гіпокальціємія сприяє виникненню тетанії; кальцію глюконат, крім усунення гіпокальціємії, зменшує проникність судин.

Показання для застосування ЛЗ:при недостатній функції паращитоподібних залоз, підвищеному виведенні кальцію з організму, як допоміжний засіб при алергічних захворюваннях, та алергічних ускладненнях медикаментозної терапії, для зменшення проникності судин при патологічних процесах різноманітного генезу; при паренхіматозному гепатиті, токсичних ураженнях печінки, нефриті, еклампсії, гіперкаліємії, гіперкаліємічній формі пароксизмальної міоплегії, при шкірних захворюваннях, як кровоспинний засіб, а також як антидот при отруєннях солями магнію, щавлевою кислотою або її р-нними солями, р-нними солями фтористої кислоти.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:в/в і в/м дорослим вводять по 5 – 10 мл 10-% р-ну одноразово, залежно від характеру захворювання і стану хворого – щодня, через день або через 2 дні; дітям в/м вводити препарат не рекомендується через можливість розвитку некрозу; дітям в/в, залежно від віку, 10-% р-н глюконату кальцію вводять у наступних дозах: до 6 місяців – 0,1-1 мл, в 7 – 12 місяців – 1 - 1,5 мл, в 1 – 3 роки – 1,5 - 2 мл, в 4 – 6 років – 2 – 2,5 мл, в 7 – 14 років – 3 – 5 мл; внутрішньо призначають перед прийомом їди; дорослим - по 2–6 табл. (1–3 г) 2–3 р/добу; дітям віком до 1 року - по 1 табл. (0,5 г) 1 р/добу, подрібнюючи і р-няючи табл. в невеликій кількості води, молока або фруктового соку; дітям від 2 до 4 років - по 2 табл. (1 г), від 5 до 6 років – по 2–3 табл. (1–1,5 г), від 7 до 9 років – по 3–4 табл. (1,5–2 г), від 10 до 14 років – по 4–6 табл. (2–3 г) на добу в 2–3 прийоми; курс лікування в середньому становить від 10 днів до 1 місяця; при необхідності - можна повторити.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, діарея, брадикардія, відчуття жару у ротовій порожнині, а потім по всьому тілу, котрі швидко проходять самостійно; нудота, блювання, діарея, болі в животі, запори (обструктивні процеси у кишечнику, зумовлені утворенням кальцієвих каменів); брадикардія; гіперкальціємія, гіперкальціурія.

Протипоказання до застосування ЛЗ:схильність до тромбозів, гіперкальціємія, виражений атеросклероз, підвищене згортання крові; гіперчутливість до компонентів препарату, тяжка ниркова недостатність.

Форми випуску ЛЗ:р-н для ін'єкцій 10 % по 5 мл, по 10 мл в амп; табл. для жування по 500 мг

Торгова назва:

I. КАЛЬЦІЙ ФРУКТОВИЙ, АТ "Галичфарм", м. Львів/ВАТ "Київмедпрепарат", м. Київ, Україна/Україна
КАЛЬЦІЮ ГЛЮКОНАТ, АТ "Галичфарм", м. Львів/ВАТ "Київмедпрепарат", м. Київ, Україна/Україна
КАЛЬЦІЮ ГЛЮКОНАТ, ВАТ "Лубнифарм", м. Лубни, Полтавська обл., Україна
КАЛЬЦІЮ ГЛЮКОНАТ, ВАТ "Луганський ХФЗ", м. Луганськ, Україна
КАЛЬЦІЮ ГЛЮКОНАТ, ВАТ "Монфарм", м. Монастирище, Черкаська обл, Україна
КАЛЬЦІЮ ГЛЮКОНАТ, ВАТ "Фармак", м. Київ, Україна
КАЛЬЦІЮ ГЛЮКОНАТ, ВАТ "Хімфармзавод "Червона зірка", м. Харків, Україна
КАЛЬЦІЮ ГЛЮКОНАТ, ТОВ "Агрофарм", м. Київ, Україна
КАЛЬЦІЮ ГЛЮКОНАТ СТАБІЛІЗОВАНИЙ, ВАТ "Фармак", м. Київ, Україна
КАЛЬЦІЮ ГЛЮКОНАТ ФРУКТОВИЙ, ТОВ "Стиролбіофарм", м. Горлівка, Донецька обл., Україна
КАЛЬЦІЮ ГЛЮКОНАТ-ДАРНИЦЯ, КАЛЬЦІЮ ГЛЮКОНАТ-ДАРНИЦЯ (СТАБІЛІЗОВАНИЙ), ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна
КАЛЬЦІЮ ГЛЮКОНАТ-ЗДОРОВ'Я, КАЛЬЦІЮ ГЛЮКОНАТ-ЗДОРОВ'Я (СТАБІЛІЗОВАНИЙ), ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
II. КАЛЬЦІЮ ГЛЮКОНАТ, РУП "Бєлмедпрепарати", Республіка Білорусь
  • Кальцію карбонат (Calcium carbonate) **

Фармакотерапевтична група:А12АА04 - мінеральні добавки. Препарати кальцію. Кальцію карбонат.

Основна фармакотерапевтична дія:антацидна, противиразкова, кальційзберігаюча дія; кальцій – це елемент, який берє участь в утворенні і мінералізації кісткової тканини протягом всього життя людини; 99,85 % цього елемента знаходиться у формі фосфатних солей кальцію, переважно гідроксіапатитів; він обумовлює належну провідність нервів і скорочення гладких і поперечносмугастих м’язів, впливає також на роботу серцевого м’язу; підтримує електролітичний баланс організму і бере участь у коагуляції крові; кальцій є передавачем інформації; каталітична активність багаточисельних ензимів завдяки хімічним, фізичним або гормональним подразникам за участі кальцію трансформується в конкретний біологічний ефект; виявляє протизапальну, протинабрякову і протиалергічну дію завдяки його властивості зменшувати проникність стінок кровоносних судин; після перорального прийому близько 30 % кальцію всмоктується, а залишок виводиться із організму; всмоктується на початку тонкої кишки шляхом активного переносу, який залежить від вітаміну D, а також, меншою мірою, в кінцевій частині тонкої кишки шляхом пасивного переносу.

Показання для застосування ЛЗ:підвищена потреба в кальціїБНФ у період інтенсивного росту у дітей та молоді, одужання після хвороби, особливо після ушкодження кісток, лікування алергічних хвороб, комплексна профілактика або лікування остеопорозу різного походження.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослі та діти старше 12 років профілактично – 1 р/добу по 1 табл., р-неній у склянці води; терапевтично – 3 р/добу по 1 табл., р-неній у склянці води; діти старше 3-х років терапевтично – 1 р/добу по 1 табл., р-неній у склянці води; тривалість лікування залежить від ступеня дефіциту кальцію в організмі і визначається індивідуально.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:біль у животі, метеоризм, діарея, запор, гіперкальціємія, гіперкальціурія, метаболічний алкалоз, ниркова недостатність, аритмія, зменшення засвоєння фосфатів.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до компонентів препарату, передозування вітаміну D, гіперкальціємія, г. гіперкальціурія, сечокам’яна хвороба, ниркова недостатність, мієлома, саркоїдоз, бронхогенний рак легень, рак молочної залози, іммобілізаційний остеопороз; через значний вміст аспартаму не застосовувати людям, які хворіють фенілкетонурією; діти до 3-х років.

Форми випуску ЛЗ:табл. шипучі по 500 мг

Торгова назва:

II. АДДИТИВА КАЛЬЦІЙ, Натур Продукт Фарма Сп. з о. о., Польща

 

  • Кальцію лактат (Calciі lactate) **

Фармакотерапевтична група:А12АА05 – мінеральні добавки.

Основна фармакотерапевтична дія:гемостатична, антиалергічна, протизапальна дії; препарат поповнює відносний і абсолютний дефіцит кальцію в організмі; іони кальцію беруть участь у передачі нервових імпульсів, скороченні скелетної та гладкої мускулатури, міокарда, у згортанні крові, у формуванні кісткової тканини та у багатьох інших фізіологічних процесах, забезпечуючи нормальне функціонування більшості органів і систем; знижує патологічно підвищену судинно-тканинну проникність.

Показання для застосування ЛЗ:гіпокальціємія БНФ, гіпопаратиреоз, посилене виділення кальцію з організму, алергічні захворювання та алергічні ускладнення медикаментозної терапії; підвищена проникність судин при різноманітних захворюваннях, нефрит, еклампсія, гіперкаліємічна форма пароксизмальної міоплегії, шкірні захворювання, кровотечі, як антидот при отруєннях солями магнію, щавлевої та фтористої кислот.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослим та дітям віком від 3 років - по 1–2 табл. (0,5–1 г) 2–3 р/добу; дітям віком до 3 років - по 1–2 табл. (0,5–1 г) 1 р/добу, подрібнюючи і р-няючи табл. в невеликій кількості води, молока або фруктового соку; курс лікування 2–4 тижні.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:слабковиражені нудота, печія, діарея, біль в животі, запор (обструктивні процеси у кишечнику, зумовлені утворенням кальцієвих каменів); брадикардія; гіперкальціємія, гіперкальциурія.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, гіперкальціємія, в тому числі обумовлена саркоїдозом, кістковими метастазами при неопластичних процесах, виражена гіперкальциурія, тромбоз, виражений атеросклероз, підвищена зсілість крові, тяжка ниркова недостатність.

Форми випуску ЛЗ:табл. по 0.5 г

Торгова назва:

I. КАЛЬЦІЮ ЛАКТАТ, ВАТ "Луганський ХФЗ", м. Луганськ, Україна

 

  • Кальцію гліцерофосфат (Calcium glycerophosphate) **

Фармакотерапевтична група:А12АА08 - мінеральні добавки. Препарати кальцію.

Основна фармакотерапевтична дія:поповнює дефіцит кальцію і стимулює анаболічні процеси; іони кальцію приймають участь у передачі нервових імпульсів, скороченні гладких і поперечносмугастих м’язів, функціонуванні міокарду, згортанні крові; необхідні у формуванні кісткової тканини, підтримки електролітної рівноваги та функціонування інших систем і органів; нормалізує обмін кальцію і фосфору в організмі, виявляє загальзміцнювальну дію.

Показання для застосування ЛЗ:гіпокальціємія БНФ; зниження загальної опірності, перевтома, виснаження нервової системи, гіпотрофія, рахіт (як загальнозміцнювальний засіб).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:призначають внутрішньо після їди дорослим по 1-2 табл. (0,2-0,4 г) 2-3 р/добу, дітям, включаючи новонароджених – по 1 табл. (0,2 г) 1-3 р/добу; дітям віком до 1 року табл. подрібнюють і р-няють у невеликій кількості води, молока або фруктового соку; курс лікування 2-4 тижні, при необхідності можна повторити.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:слабко виражені нудота, діарея, запор, болі в животі; гіперкальціємія, гіперкальціурія.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до компонентів препарату, гіперкальціємія, виражена гіперкальціурія, тромбоз, виражений атеросклероз, підвищена зсілість крові, важка ниркова недостатність.

Форми випуску ЛЗ:табл. по 0,2 г

Торгова назва:

I. КАЛЬЦІЮ ГЛІЦЕРОФОСФАТ, ВАТ "Луганський ХФЗ", м. Луганськ, Україна

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты