Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Інші міорелаксанти центральної дії




  • Тизанідин (Tizanidine)

Фармакотерапевтична група:M03BX02 - міорелаксант центральної дії.

Основна фармакотерапевтична дія:релаксант скелетної мускулатури центральної дії; стимулюючи пресинаптичні альфа2-адрено-рецептори, він пригнічує вивільнення збуджуючих амінокислот, які стимулюють рецептори N-метил-D-аспартату (NMDA-рецептори), внаслідок чого на рівні проміжних нейронів спинного мозку відбувається пригнічення синаптичної передачі збудження; оскільки саме цей механізм відповідає за надмірний м’язовий тонус, при його пригніченні м’язовий тонус знижується; на додаток до міорелаксуючих властивостей препарат виявляє також центральний помірно виражений аналгезуючий ефект; ефективний як при г. болісному м’язовому спазмі, так і при хр. спастичності спінального і церебрального ґенезу; знижує опір пасивним рухам, зменшує спазми і клонічні судоми, а також підвищує силу мимовільних скорочень.

Показання для застосування ЛЗ:болісний м’язовий спазм пов’язаний зі статичними і функціональними захворюваннями хребта (шийний і поперековий с-м); БНФ після хірургічних втручань, наприклад з приводу грижі міжхребцевого диска або остеоартрозу тазостегнового суглоба; спастичність при неврологічних захворюваннях, наприклад при розсіяному склерозі, БНФ хр. мієлопатії, дегенеративних захворюваннях спинного мозку, порушеннях мозкового кровообігу і церебральному паралічі.

Спосіб застосування та дози ЛЗдорослим призначають внутрішньо незалежно від прийому їжі; режим дозування встановлюють індивідуально, з урахуванням показань, ефективності та переносимості терапії; при болісному м’язовому спазмі призначають по 2 мг або 4 мг 3 р/добу; у тяжких випадках на ніч додатково призначають 2 мг або 4 мг; тривалість курсу терапії при г. болю м’язового генезу тривалість прийому препарату складає від 1 до 2-3 тижнів; БНФ при хр. больових с-мах може знадобитись більш тривалий курс лікування, який визначається індивідуально і складає в середньому від 3-6 тижнів до 1 року.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:сонливість, слабкість, запаморочення, сухість у роті; розлади сну, галюцинації; м’язова слабкість; нудота, шлунково-кишкові розлади, підвищення активності печінкових трансаміназ, г. гепатит; зниження АТ, брадикардія; стомлюваність, АР (шкірний свербіж, висип, кропив’янка).

Протипоказання до застосування ЛЗ:виражені порушення функції печінки, одночасний прийом флувоксаміну, гіперчутливість до препарату, вагітність, період годування груддю, дитячий вік до 18 років.

Форми випуску ЛЗ:табл. по 2 мг, по 4 мг

Торгова назва:

I. ТІЗАЛУД, ВАТ "Київський вітамінний завод", м. Київ, Україна
II. СИРДАЛУД®, Новартіс Урунлері/Новартіс Фарма Продакшн ГмбХ, Туреччина/Німеччина
СИРДАЛУД®, Новартіс Фарма Продакшн ГмбХ/Новартіс Урунлері, Німеччина/Туреччина
ТИЗАНІДИН-РАТІОФАРМ, Юніхем Лабораторієз Лімітед (виробник in bulk)/Ніче Генерикс Лімітед (виробник кінцевого продукту), Індія/Ірландія

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 53; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты