Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Протигрибкові засоби для топічного застосування




  • Біфоназол (Bifonazole) **

Фармакотерапевтична група:D01AC10 - протигрибкові засоби для зовнішнього застосування.

Основна фармакотерапевтична дія:протигрибковий препарат широкого спектру; залежно від дози чинить фунгістатичну чи фунгіцидну дію; порушує синтез ергостерину, який входить до складу кліткової мембрани грибів; активний щодо дерматофітів, дріжджових (у т.ч. роду Саndіdа), пліснявих (Маlassezia furfur) та інших грибів, грам(+) коків; також чутливі до препарату Соrynebacterium minutissimum.

Показання для застосування ЛЗ:дерматомікози, викликані дерматофітами, дріжджами, пліснявими та іншими грибами (мікози стоп, кистей, гладкої шкіри та складок шкіри; різнобарвний лишай, поверхневі кандидози); еритразма.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:наносити 1 р/добу ввечері перед сном тонким шаром на уражену поверхню шкіри і втирати; разова доза з розрахунку на площу поверхні розміром з долоню становить стовпчик довжиною близько 1 см крема або 3 краплі р-ну; тривалість лікування при мікозах стопи і простору між пальцями стопи - 3 тижні; при мікозах гладкої шкіри, кисті і складок шкіри - 2-3 тижні; при різнобарвному лишаї і еритразмі - 2 тижні; при поверхневих кандидозах - 2-4 тижні.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:місцеві реакції - легке почервоніння, подразнення шкіри, в окремих випадках - контактні дерматити, екзема, сип, сухість шкіри, печіння і поколювання, АР.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до біфоназолу; АР на допоміжні речовини препарату.

Форми випуску ЛЗ:гель 1% по 15 г; крем 1% по 15 г, по 30 г

Торгова назва:

I. БІФОНАЛ-ЗДОРОВ'Я, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
II. БІФУНАЛ®, Балканфарма-Разград АТ, Болгарія
МІКОСПОР®, Байєр Хелскер АГ/Керн Фарма С.Л./Байєр АГ, Німеччина/Іспанія/Німеччина
МІКОСПОР®, Байєр Шерінг Фарма АГ/Керн Фарма С.Л./Байєр АГ, Німеччина/Іспанія/Німеччина
  • Цетримід (Cetrimide) ** (див. п. 9.1.2. розділу "ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")
  • Клотримазол (Clotrimazole) *, **

Фармакотерапевтична група:D01AC01 - протигрибкові препарати для лікування захворювань шкіри. Похідні імідазолу.

Основна фармакотерапевтична дія:належить до групи протигрибкових засобів широкого спектра дії: діє на дерматофіти (Epidermophyton floccosum, Microspporum spp, Trichophyton spp.), дріжджові та плісняві гриби (Candida spp., Torulopsis spp., Rhodotorula spp., Cryptococcus neoformans, Asppergillus spp., Cladospporium spp., Madurella spp.), диморфні гриби (Blastomyces dermatitidis, Coccidiodes immitis, Histoplasma capsulatum) та актиноміцети роду Nocardia; має фунгістатичний, а відносно дерматофітів та грибів роду Candida - фунгіцидний ефект (при концентрації клотримазолу не нижче 10 - 20 мг/л).; механізм дії препарату полягає у блокуванні синтезу нуклеїнових кислот, протеїнів та ергостеролу у клітинах грибів, результатом чого є ушкодження клітинної оболонки та загибель грибкових клітин; системна дія препарату практично відсутня.

Показання для застосування ЛЗ:інфекції шкіри, спричинені дерматофітами, дріжджовими грибами БНФ, ВООЗ або коринебактеріями.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:тонкий шар мазі наноситься на уражену ділянку шкіри 2-3 р/добу БНФ, ВООЗ до зникнення симптомів патологічного процесу та негативних мікологічних досліджень; загальна тривалість лікування кандидозного вульвіту та баланіту становить 1 - 2 тижні.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:місцеві реакції - печіння, поколювання, почервоніння.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:крем 1 % по 15 г, по 20 г; крем для зовнішнього застосування 1% по 20 г; мазь 1 % по 20 г. по 25 г; мазь для зовнішнього застосування 1% по 15 г, 25 г; порошок для зовнішнього застосування 1% по 30 г у фл.; порошок нашкірний, 10 мг/г по 30 г у фл.; р-н для зовнішнього застосування 1% по 20 мл у фл., по 25 мл у фл.; спрей для зовнішнього застосування 1% по 30 мл у фл..

Торгова назва:

I. КЛОТРИМАЗОЛ, ЗАТ НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод", м. Київ, Україна
КЛОТРИМАЗОЛ-ФІТОФАРМ, ВАТ "Фітофарм", м. Артемівськ, Донецька обл., Україна
II. КАНДІБЕНЕ, Меркле ГмбХ, Німеччина
КАНДІД, Гленмарк Фармасьютикалз ЛТД., Індія
КАНЕСТЕН®, Байєр АГ/Байєр Хелскер АГ/Тропонверке ГмбХ, Німеччина/Німеччина/Німеччина
КАНЕСТЕН®, Байєр Хелскер АГ/Керн Фарма С.Л./Керн Фарма С.Л., Німеччина/Іспанія/Іспанія
КАНЕСТЕН®, Керн Фарма С.Л./Байєр АГ/Керн Фарма С.Л., Іспанія/Німеччина/Іспанія
КЛОТРИМАЗОЛ, БЕЛКО ФАРМА, Індія
КЛОТРИМАЗОЛ, ГлаксоСмітКляйн Фармасьютикалз С.А., Польща
КЛОТРИМАЗОЛ, Елегант Індія, Індія
КЛОТРИМАЗОЛ, Сінмедик Лабораторіз, Індія
  • Еконазол (Econazole) **

Фармакотерапевтична група:D01AC03 - протигрибкові препарати для місцевого застосування.

Основна фармакотерапевтична дія:бактерицидна та фунгіцидна дія; похідне імідазолу; дію; блокує синтез ергостеролу, що регулює проникність клітинної стінки грибів; активний щодо дерматофітів Trichophyton spp., Microsporum spp., Epidermophyton spp., дріжджоподібних грибів роду Candida spp., а також Malassezia furfur (Pitysporum orbiculare), що спричинює висівкоподібний лишай, і Corynebacterium minutissimum, деяких грам(+) бактерій (Str. spp., Staph. spp., Nocardia minutissima).

Показання для застосування ЛЗ:дерматомікози ніг та інших ділянок шкіри, спричинені чутливими до препарату грибами БНФ, включаючи ускладнені суперінфекцією − грампозитивними бактеріями (кандидози шкіри, різнобарвний лишай БНФ, оніхомікози, мікози слухового каналу).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:крем наносять на уражені ділянки шкіри тонким рівним шаром 2 р/добу БНФ (вранці і ввечері); при лікуванні оніхомікозів крем слід наносити під оклюзійну пов’язку БНФ; тривалість лікування – 2 тижні; гель наносіть тонким шаром 1-2 р/добу БНФ, тривалість лікування - 2-4 тижні; лікування висококератинізованих ділянок шкіри (стопа) може тривати 1,5 місяця.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:місцево - печіння, свербіж, гіпопігментація, сухість, атрофія шкіри.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до похідних імідазолу; діти до 3 років.

Форми випуску ЛЗ:гель для зовнішнього застосування 1% по 15 г; крем 1 % по 10 г

Торгова назва:

I. ЕКОНАЗОЛ, ВАТ "Хімфармзавод "Червона зірка", м. Харків, Україна
II. ЕКОДАКС®, Юнік Фармасьютикал Лабораторіз (відділення фірми Дж. Б. Кемікалз енд Фармасьютикалз Лтд), Індія
  • Ізоконазол (Isoconazole) **

Фармакотерапевтична група:D01AC05 - протигрибковий засіб для місцевого застосування.

Основна фармакотерапевтична дія:протигрибкова дія; має широкий протимікробний спектр дії; ефективний до дерматофітів, дріжджів, дріжджоподібних грибків (включаючи збудник різнобарвного лишаю), пліснявих грибків, а також до збудника еритразми; швидко проникає в товщу шкіри; максимальна концентрація в шкірі досягається вже через 1 год та підтримується протягом не менше 7 год; зняття рогового шару перед нанесенням призводило до підвищення рівня ізоконазолу у шкірі приблизно в 2 рази; рівень речовини у роговому шарі та в епідермісі перевищував мінімальну концентрацію, що має інгібуючу та протигрибкову дію на найбільш важливі патогенні м/о (дерматофіти, плісняві гриби та дріжджі) у декілька разів та досягав ці параметри у дермісі; не інактивується в шкірі шляхом метаболізму.

Показання для застосування ЛЗ:грибкові інфекції на поверхні шкіри, грибкові захворювання стоп (мікози стоп), рук, пахова трихофітія, грибкові інфекції у ділянці статевих органів, еритразма.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:наносити 1 р/добу на уражені ділянки шкіри; лікування проводити протягом 2 - 3 тижнів, при інфекціях, які важко піддаються лікуванню (перш за все, при ураженні міжпальцевої ділянки), лікування слід продовжити до 4 тижнів; термін лікування можна збільшувати; для уникнення рецидивів після клінічного виліковування слід продовжити лікування ще упродовж 2 тижнів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:місцеві реакції - свербіж, печіння, еритема або утворення везикул; АР.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:крем 1% по 20 г

Торгова назва:

II. ТРАВОГЕН®, Інтендіс Мануфактурінг С.п.А., Італія, підрозділ компанії Шерінг АГ, Німеччина/Інтендіс Мануфактурінг С.п.А., Італія, підрозділ компанії Байєр Шерінг Фарма АГ, Німеччина, Італія/Німеччина/Італія/Німеччина

 

  • Кетоконазол (Ketoconazole) ** (див. п. 17.4.2. розділу "ПРОТИМІКРОБНІ ТА АНТИГЕЛЬМІНТНІ ЗАСОБИ")

Фармакотерапевтична група:D01AC08 - протигрибкові препарати для місцевого застосування.

Основна фармакотерапевтична дія:фунгіцидна, фунгістатична дія; синтетичне похідне імідазолдіоксолану; активний щодо дерматофітів (Trichophyton spp., Epidermophyton floccosum, Microsporum spp.), дріжджів (Candida spp., Pityrosporum spp., Torulopsis, Cryptococcus spp.), диморфних і вищих грибів (зуміцетів), менш чутливі до препарату Aspergillus spp., Sporothrix schenckii, деякі Dermatiaceae, Mucor spp. і інші фукоміцети, за винятком Entomophthrales; також активний щодо грам(+) коків (Staph. spp., Str. spp.); механізм дії полягає в інгібуванні біосинтезу ергостеролу і зміні ліпідного складу мембрани грибів; усуває лущення і свербіж; розвиток вторинної резистентності під час лікування дотепер не спостерігався; при місцевому застосуванні не виявляє системної дії.

Показання для застосування ЛЗ:інфекції шкіри БНФ і нігтів, що викликані БНФ чутливими до препарату дерматофітами та/або дріжджоподібними грибами БНФ (дерматомікоз гладкої шкіри, пахова епідермофітія, епідермофітія кистей і стоп, оніхомікоз, пароніхій, викликаний кандидами, висівкоподібний лишай, себорейний дерматит БНФ, фолікуліт, що викликані Pityrosporum ovale, хр. кандидоз шкіри); профілактика грибкових уражень шкіри у пацієнтів з високим ризиком їх розвитку; грибкові захворювання шкіри волосяної частини голови, (лупа БНФ, себорейний дерматит, висівкоподібний лишай – лікування і профілактика).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:при дерматомікозі гладкої шкіри, паховій епідермофітії, епідермофітії кистей і стоп, кандидозі шкіри і висівкоподібному лишаї препарат наносять на уражену ділянку шкіри, а також на ділянку, що безпосередньо прилегає до неї, 1 р/добу; при себорейному дерматиті крем наносять на уражену ділянку 1-2 р/добу (залежно від тяжкості ураження шкіри); підтримуючу терапію при запаленні сальних залоз проводять 1-2 рази на тиждень; лікування слід продовжувати протягом декількох днів після зникнення всіх симптомів захворювання або одержання негативних результатів мікологічного обстеження; середня тривалість лікування кремом при дерматомікозі гладкої шкіри становить 3-4 тижні, при паховій епідермофітії – 2-4 тижні, при епідермофітії кистей і стоп – 4-6 тижнів, при висівкоподібному лишаї – 2-3 тижні, при кандидозі шкіри – 2-3 тижні, при себорейному дерматиті – 2-4 тижні; шампунь з теплою водою наносять на волосяну частину голови і залишають на 3 - 5 хв, після чого змивають; для лікування себорейного дерматиту шампунь застосовують 2 рази на тиждень протягом 2 - 4 тижнів; при висівкоподібному лишаї шампунь застосовують 1 р/добу, курс лікування складає 5 днівБНФ; для профілактики висівкоподібного лишаю шампунь застосовують 1 р/добу протягом 3 діб БНФ; себорейного дерматиту та лупи – 1 раз на 1 - 2 тижні.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:місцево - відчуття печіння, свербіж, подразнення шкіри; прояви медикаментозної алергії.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:крем для зовнішного застосування 2 % по 15 г, по 25 г, 30 г; шампунь 1 % по 25 мл, по 60 мл, по 100 мл, по 200 мл у фл.; шампунь 2 % по 25 мл, по 50 мл, по 60 мл, по 100 мл, по 200 мл у фл.; шампунь 2 % по 8 мл у саше; по 50 мл по 100 мл у фл.

Торгова назва:

I. КЕТОДІН, Спільне українсько-іспанське підприємство "Сперко Україна", м. Вінниця, Україна
КЕТОЗОРАЛ®-ДАРНИЦЯ, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна
КЕТОКОНАЗОЛ-ФІТОФАРМ, ВАТ "Фітофарм", м. Артемівськ, Донецька обл., Україна
II. ДЕРМАЗОЛ, ДЕРМАЗОЛ® ПЛЮС, КУСУМ ХЕЛТХКЕР, Індія
ДЕРМАЗОЛ®, ДЕРМАЗОЛ® ПЛЮС, КУСУМ ХЕЛТХКЕР ПВТ. ЛТД., Індія
НІЗОРАЛ, НІЗОРАЛ®, Янссен Фармацевтика Н.В., Бельгія
ОРАЗОЛ, Фармакар Інт.Ко./БПК, Палестина
ПЕРХОТАЛ, Джепак Інтернешнл, Індія
  • Метиленовий Синій (Methylenblau) *, **

Фармакотерапевтична група:D08AX10 - антисептичні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:антисептичний засіб, барвник; активний до грам(+) бактерій.

Показання для застосування ЛЗ:блефарити, піодермії, інших гнійно-запальні процеси шкіри.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:р-н наносять на уражену поверхню шкіри, охоплюючи при порушенні її цілісності навколишні здорові тканини; тривалість лікування залежить від тяжкості та перебігу захворювання.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:АР.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; діти до 1 року.

Форми випуску ЛЗ:р-н для зовнішнього застосування, спиртовий 1 % по 10 мл, по 20 мл у фл.

Торгова назва:

I. МЕТИЛЕНОВИЙ СИНІЙ, ВАТ "Вітаміни", м. Умань, Черкаська обл., Україна
МЕТИЛЕНОВИЙ СИНІЙ, ВАТ "Монфарм", м. Монастирище, Черкаська обл, Україна
МЕТИЛЕНОВИЙ СИНІЙ, Одеське ВХФП "Біостимулятор" у формі ТОВ, м. Одеса, Україна
  • Міконазол (Miconazole) *, **

Фармакотерапевтична група:D01AC02 - протигрибкові засоби для місцевого застосування, похідні імідазолу.

Основна фармакотерапевтична дія:протигрибкова дія; пригнічує біосинтез ергостеролу та змінює ліпідний склад мембрани, що призводить до загибелі клітини гриба;активний відносно дерматофітів (Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes, Epidermophyton floccosum, Microsporum canis); дріжджових та дріжджоподібних грибів (Candida albicans та ін.); інших патогенних грибів (Malassezia furfur, Aspergillus niger, Penicillium crus-taceum та ін.); виявляє також бактерицидну дію, більш виражену щодо грам(+) бактерій, таких як стафілококи, стрептококи і Actinomyces israelii (види Nocardia і Streptomyces, мінімальна інгібуюча концентрація становить 0,1 - 10 мкг/мл), а також значно меншою мірою проти Corynebacteria і Trichomonas vaginalis; має помірну гіперосмолярну активність, внаслідок чого виявляє антиексудативну дію; при місцевому застосуванні практично не всмоктується у системний кровообіг.

Показання для застосування ЛЗ:мікози шкіри, спричинені дерматофітами, дріжджовими БНФ ,ВООЗ, дріжджоподібними плісневими грибами та іншими, такими як Malassezia furfur, а також інфекції шкіри, спричинені Corynebacterium minutissimum, мікози ступнів, шкіри і шкірних складок, поверхневий кандидоз, різнобарвний лишай, еритразма, змішані грибково-бактеріальні ураження шкіри і нігтів, оніхомікози.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:препарат наносять тонким шаром на ретельно висушені уражені ділянки шкіри 1 - 3 р/добу БНФ і втирають в шкіру, охоплюючи невелику ділянку навколо враженої поверхні; тривалість застосування може становити від 2 до 5 тижнів; для профілактики рецидиву, лікування слід продовжувати ще протягом 1 - 2 тижнів після зникнення усіх симптомів захворювання; при лікуванні оніхомікозів БНФ, ВООЗ після попереднього відшарування ураженої нігтьової пластини препарат наносять тонким шаром на нігтьове ложе 1 - 2 р/добу БНФ, ВООЗ із подальшим накладанням оклюзійної пов’язки; лікування здійснюють протягом тривалого періоду, до остаточного формування нового нігтя.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:АР, реакції гіперчутливості (почервоніння, печіння або поколювання).

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; вагітність (ІІ та ІІІ триместри); діти до 12 років.

Форми випуску ЛЗ:гель, 20 мг/г по 15 г ; крем, 20 мг/г по 15 г, по 30 г

Торгова назва:

I. МІКОГЕЛЬ, ВАТ "Київмедпрепарат", м. Київ, Україна
МІКОНАЗОЛ-ДАРНИЦЯ, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна
II. МІКОНАЗОЛ, Елегант Індія, Індія
  • Нафтифін (Naftifine) **

Фармакотерапевтична група:D01AE22 - протигрибкові засоби для застосування в дерматології.

Основна фармакотерапевтична дія:фунгіцидна, фунгістатична дія; протигрибковий засіб класу аліламінів; активний щодо дерматофітів, таких як трихофітон, епідермофітон і мікроспорум, дріжджових (Candida), пліснявих (Aspergillus) та інших грибів (наприклад Sporothrix Schenckii); відносно дерматофітів і аспергілу нафтифіну in vitro виявляє фунгіцидну дію, щодо дріжджових грибів – фунгіцидну або фунгістатичну активність, залежно від штаму м/о; також виявляє антибактеріальну активність щодо Грам(+) і Грам(-) м/о, що можуть спричиняти вторинні бактеріальні інфекції.

Показання для застосування ЛЗ:грибкові інфекції шкіри та шкірних складок; міжпальцеві мікози; грибкові інфекції нігтів (оніхомікози); шкірні кандидози; висівкоподібний лишай; запальні дерматомікози.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:рекомендовано препарат наносити на уражену поверхню шкіри та сусідні з нею ділянки 1 р/добу після ретельного очищення та висушення, захоплюючи приблизно 1 см здорової ділянки шкіри по краях зони ураження; при ураженні нігтів перед першим застосуванням р-ну необхідно максимально видалити уражену частину нігтя ножицями або пилкою для нігтів; тривалість лікування: при дерматомікозах – 2 - 4 тижні (за необхідності – до 8 тижнів); при кандидозах – 4 тижні; при інфекціях нігтів слід застосовувати 2 р/добу з тривалістю лікування до 6 місяців; для запобігання рецидивам лікування препаратом слід продовжувати не менше 2 тижнів після зникнення основних симптомів захворювання.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:місцеві реакції - сухість шкіри, почервоніння та відчуття печіння.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; наявність раневої поверхні; періоди вагітності і годування груддю; дитячий вік.

Форми випуску ЛЗ:крем для зовнішнього застосування 1 % по 15 г; р-н для зовнішнього застосування 1 % по 10 мл у фл.

Торгова назва:

II. ЕКЗОДЕРИЛ, ГЛОБОФАРМ Фармацойтіше Продукціонз унд Хандельсгезельшафт мбХ, Австрія
ЕКЗОДЕРИЛ, Мерк КгаА & Ко. Верк Шпітталь, Австрія
  • Ністатин (Nystatin) *, ** (див. п. 17.4.1. розділу "ПРОТИМІКРОБНІ ТА АНТИГЕЛЬМІНТНІ ЗАСОБИ")

Фармакотерапевтична група:D01AA01 - протигрибкові препарати для зовнішнього застосування. Основна фармакотерапевтична дія: протигрибкова дія; а/б полієнової групи; діє на патогенні гриби й особливо на дріжджоподібні гриби роду Candida, а также на аспергіли; відносно бактерій неактивний; має помірну гіперосмолярну активність, внаслідок чого виявляє антиексудативну дію.

Показання для застосування ЛЗ:лікування захворювань шкіри БНФ і слизових оболонок, спричинених БНФ патогенними грибами, особливо дріжджоподібними грибами роду Candida БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:наносити тонким шаром на уражені ділянки шкіри 1 - 2 р/добу протягом 7 - 10 днів БНФ; при хр. рецидивуючих та генералізованих кандидомікозах проводять повторні курси лікування з перервами між ними 2 - 3 тижні.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:рідко - свербіж шкіри.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:мазь, 100 000 МО/1 г по 15 г, по 30 г

Торгова назва:

I. НІСТАТИНОВА МАЗЬ, ВАТ "Лубнифарм", м. Лубни, Полтавська обл., Україна
II. НІСТАТИНОВА МАЗЬ, РУП "Бєлмедпрепарати", Республіка Білорусь
  • Кислота саліцилова (Salicylic Acid) *, **

Фармакотерапевтична група:D01AE12 - дерматологічні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:при місцевому застосуванні виявляє слабку антисептичну, а також подразнювальну, відволікаючу дію; викликає набряк і розм’якшення рогового шару шкіри, який поступово знебарвлюється і легко знімається з поверхні шкіри великими пластами; пригнічує секрецію сальних і потових залоз; у низьких концентраціях виявляє кератопластичну, а у високих - кератолітичну дію.

Показання для застосування ЛЗ:інфекційні ураження шкіри, жирна себорея, свербіж шкіри, попрілості, ороговіння шкіриВООЗ, звичайні вугрі БНФ,, піодермія, пітливість, псоріаз БНФ, дискератоз, іхтіоз, бородавки, мозолі БНФ, червоний волосяний лишай Девержи; у вигляді пластира - для місцевого лікування сухих та твердих мозолів і змозолілостей шкіри у дорослих.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:р-н застосовувати зовнішньо 2 – 3 р/добу; при псоріазі, червоному волосяному лишаї Девержи, іхтіозі, себореї застосовують 2% мазь 2-3 р/добу, а при вираженому запаленні її розбавляють вазеліном у співвідношенні 1:2 - 1:4 і застосовують 1-2 р/добу; для лікування мозолів та ороговілостей шкіри застосовують 10 % мазь; тривалість курсу лікування від 6 до 20 діб; пластир для аплікації прикріпити так, щоб він закривав мозоль; пластир міняти щодня; тривалість лікування залежить від одержаних результатів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:алергічні прояви, симптоми подразнення шкіри (печіння, свербіж).

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:р-н для зовнішнього застосування , спиртовий 1 % по 40 мл у фл.; р-н нашкірний, спиртовий, 20 мг/мл по 25 мл у фл.

Торгова назва:

I. САЛІЦИЛОВА КИСЛОТА, ВАТ "Тернопільська фармацевтична фабрика", м. Тернопіль/ТОВ "Тернофарм", м. Тернопіль, Україна/Україна
САЛІЦИЛОВА КИСЛОТА, ВАТ "Фармак", м. Київ, Україна
САЛІЦИЛОВА КИСЛОТА, Дочірнє підприємство "Агрофірма "Ян" приватного підприємства "Ян", с. Немиринці, Ружинський р-н, Житомирська обл., Україна
САЛІЦИЛОВА КИСЛОТА, ЗАТ "Ліки Кіровоградщини", м. Кіровоград, Україна
САЛІЦИЛОВА КИСЛОТА, ЗАТ "Фармнатур", м. Одеса, Україна
САЛІЦИЛОВА КИСЛОТА, САЛІЦИЛОВА МАЗЬ, ЗАТ Фармацевтична фабрика "Віола", м. Запоріжжя, Україна
САЛІЦИЛОВА КИСЛОТА, Комунальне підприємство "Луганська обласна "Фармація", Фармацевтична фабрика, м. Луганськ, Україна
САЛІЦИЛОВА КИСЛОТА, Комунальне підприємство Київської обласної ради "Фармацевтична фабрика", м. Київ, Україна
САЛІЦИЛОВА КИСЛОТА, ТОВ "ДКП "Фармацевтична фабрика", м. Житомир, Україна
САЛІЦИЛОВА КИСЛОТА, ТОВ "Фармацевтична фабрика", м. Івано-Франківськ, Україна
САЛІЦИЛОВОЇ КИСЛОТИ РОЗЧИН СПИРТОВИЙ, ВАТ "Фітофарм", м. Артемівськ, Донецька обл., Україна
II. ГЕМОЗОЛЬ, Виробниче Фармацевтичне Підприємство "ГЕМІ", Польща
  • Тербінафін (Terbinafine) **

Фармакотерапевтична група:D01АЕ15 - протигрибкові препарати для місцевого застосування.

Основна фармакотерапевтична дія:фунгіцидна, фунгістатична дія; являє собою аліламін і має широкий спектр дії проти грибкових інфекцій шкіри, волосся і нігтів, спричинених такими дерматофітами, як Trichophyton (наприклад T. rubrum, T. mentagrophytes, T. verrucosum, T. tonsurans, T. violaceum), Microsporum (наприклад Microsporum canis), Epidermophyton floccosum і дріжджі роду Candida (наприклад Candida albicans) та Pityrosporum; у низьких концентраціях виявляє фунгіцидну дію відносно дерматофітів, пліснявих і деяких диморфних грибів; специфічно пригнічує ранній етап біосинтезу стеринів у клітині гриба, що приводить до дефіциту ергостерину і до внутрішньоклітинного накопичення сквалену, що викликає загибель клітини гриба; при застосуванні внутрішньо препарат накопичується в шкірі, волоссі і нігтях у концентраціях, що забезпечують фунгіцидну дію.

Показання для застосування ЛЗ:грибкові інфекції шкіри БНФ, спричинені такими дерматофітами, як Trichophyton (наприклад T. rubrum, T. mentagrophytes, T. verrucosum, T. violaceum), Microsporum canis i Epidermophyton floccosum, різнобарвний лишай (Pityriasis versicolor), що спричиняється Pityrosporum orbiculare (також відомий під назвою Malassezia furfur); оніхомікоз, спричинений грибами-дерматофітами; мікози волосистої частини голови.; грибкові ураження стоп, „стопа атлета”.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:препарат можна застосовувати 1 - 2 р/добу БНФ, залежно від показань; препарат наносити на уражені ділянки у кількості, яка достатня для їх ретельного зволоження, і, крім того, наносити на прилеглі ділянки як ураженої, так і інтактної шкіри; тривалість лікування і кратність застосування: - дерматомікоз стоп – 1 тиждень БНФ 1 р/добу; - дерматомікоз тулуба, гомілок – 1 тиждень 1 р/добу; - різнобарвний лишай – 1 тиждень 2 р/добу; спрей - тривалість лікування та кратність застосування при епідермофітії стоп і трахофітія гладкої шкіри – 1 р/добу протягом тижня; при різнобарвному лишаю – 2 р/добу протягом тижня; гель нанoсити на шкіру 1 р/добу, середня тривалість лікування при епідермофітії стоп (міжпальцева): 1 тиждень 1 р/добу; при дерматомікозі паховому і тулуба - 1 тиждень 1 р/добу, при різнобарвному лишаю 1 тиждень 1 р/добу; досвід застосування гелю у дітей не є достатнім.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:місцево - почервоніння, відчуття свербежу або печіння; АР; ШКТ - відчуття переповнення шлунка, втрата апетиту, диспепсія, нудота, незначний біль у животі, діарея; скелетно-м’язові реакції - артралгія, міальгія; загальні - порушення смакових відчуттів, включаючи їх втрату; гематологічні порушення - нейтропенія, агранулоцитоз або тромбоцитопенія; втрата волосся.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; дитячий вік.

Форми випуску ЛЗ:гель 1 % по 15 г, по 30 г у тубах; крем 1 % по 10 г, по 15 г, по 30 г у тубах; р-н для зовнішнього застосування, плівкоутворюючий 1 % по 4 г; спрей 1% для зовнішньго застовуння по 15 мл, по 30 мл у фл.,у балонах; спрей нашкірний 1% по 25 г, по 30 мл у фл.

Торгова назва:

I. ЛАМІКОН®, ВАТ "Фармак", м. Київ, Україна
ЛАМІФЕН, ВАТ "Фітофарм", м. Артемівськ, Донецька обл., Україна
МІКОЗИЛ-СТОМА, АТ "Стома", м. Харків, Україна
II. АТИФАН, КРКА, д.д., Ново место, Словенія
ЕКЗИФІН®, Д-р Редді'с Лабораторіс Лтд, Індія
ЛАМІЗИЛ®, Новартіс Консьюмер Хелс С.А./Новартіс Фарма Продукціонс ГмбХ, Швейцарія/Німеччина
ЛАМІЗИЛ®, Новартіс Фарма С.А.С, Франція
ЛАМІЗИЛ® ДЕРМГЕЛЬ, Новартіс Консьюмер Хелс С.А./Новартіс Фарма Продукціонс ГмбХ, Швейцарія/Німеччина
ЛАМІЗИЛ® УНО, Новартіс Консьюмер Хелс С.А., Швейцарія
ЛАМІФАСТ, Фармакар Інт.Ко./БПК, Палестина
МІКОНОРМ, АТ "Гедеон Ріхтер" (виробник in bulk)/Меркле ГмбХ (виробник кінцевого продукту), Угорщина/Німеччина
МІКОФІН, НОБЕЛ ІЛАЧ САНАЇ ВЕ ТІДЖАРЕТ А.Ш., Туреччина
ТЕРБІЗЕД, Аджіо Фармас`ютікалс Лтд., Індія
ТЕРБІЗИЛ, АТ "Гедеон Ріхтер", Угорщина
ТЕРБІНОКС®, Юнік Фармасьютикал Лабораторіз (відділення фірми Дж. Б. Кемікалз енд Фармасьютикалз Лтд), Індія
ТЕРБОНІЛ, Білім Фармасьютікалз А.С., Туреччина
ФУНГОТЕК, ФДС Лімітед на заводі ЗЕН ФАРМА (П) Лтд/ФДС Лімітед, Індія на заводі ЗЕН ФАРМА (П) Лтд, Індія/Індія
ФУНГОТЕРБІН, ВАТ "Нижфарм", м. Нижній Новгород, Російська Федерація

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 116; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты