Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Прості антисептичні засоби




  • Амбазон (Ambazone) **

Фармакотерапевтична група:R02AA01 - Засоби, що застосовуються при захворюваннях горла. Антисептики.

Основна фармакотерапевтична дія:місцевий антисептик, висока активність щодо м/о, які найчастіше спричиняють інфекції ротової порожнини та ВДШ; бактеріостатично діє на стрептококи та пневмококи; може застосовуватися як монотерапія при місцевому лікуванні ротоглоткових інфекцій, що дозволяє уникнути розвитку резистентності м/о до дії а/б, основна властивість - виділення природних бактерицидних речовин організму .

Показання для застосування ЛЗ:інфекції слизової порожнини рота та ротоглотки: гінгівіт, тонзиліт, ангіна, фарингіт; стан після тонзилектомії

Спосіб застосування та дози ЛЗ:для дорослих рекомендовано 3-5 табл. (30-50 мг) на день протягом 3 – 4 днів; дітям від 3 до 7 років – не більше 3 табл. на день протягом 3-4 днів; табл. не ковтають , а залишають у порожнині рота для повільного розчинення; застосовують одразу після прийому їжі через 15 - 30 хв; рекомендується утримуватися від їжі та пиття протягом 2-3 год після прийому препарату .

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:не відмічено.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; діти до 3 років.

Форми випуску ЛЗ:табл. для смоктання по 10 мг.

Торгова назва:

II. ФАРИНГОСЕПТ, КК Терапія АТ, Румунія
ФАРИНГОСЕПТ ЗІ СМАКОМ ЛИМОНА, КК Терапія АТ, Румунія
  • Ацетиламінонітропропоксибензен (Acetylaminonitripropoxibenzene) **

Фармакотерапевтична група:R02АА20 - засоби для застосування при захворюваннях горла.

Основна фармакотерапевтична дія:знеболювальна, дезодоруюча дія; викликає приємне відчуття прохолоди в порожнині рота і горла; не спричинює підсушуючої дії на слизові оболонки та відчуття затерплості у роті; полегшує дихання та припиняє розвиток рефлекторного кашлю будь-якого характеру; приводить до розрідження слизу, пом’якшення болю та справляє протизапальну дію; пригнічує позиви на блювання; після перорального прийому добре засвоюється; в плазмі крові виявляється тільки у незміненому вигляді.

Показання для застосування ЛЗ:г. та хр. захворювання ВДШ (фарингіти, ларингіти, бронхіти); запальні захворювання глотки.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:по 1 драже декілька разів на день, повільно розсмоктуючи їх у порожнині рота, але не більше 10 драже на добу.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:АР.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:драже по 25 мг.

Торгова назва:

II. ФАЛІМІНТ®, БЕРЛІН-ХЕМІ АГ (МЕНАРІНІ ГРУП), Німеччина
ФАЛІМІНТ®, БЕРЛІН-ХЕМІ АГ (МЕНАРІНІ ГРУП) (виробництво in bulk; кінцеве пакування; контроль; випуск серії), Німеччина/Німеччина
  • Гексетидин (Hexetidine) **

Фармакотерапевтична група:A01AB12 - Протимікробні та антисептичні засоби для місцевого застосування

Основна фармакотерапевтична дія:протимікробна, антисептична дія; антимікробна дія досягається шляхом пригнічення окислювальних реакцій метаболізму мікробних клітин (антагоніст тіаміну), що визначає широкий спектр антибактеріальної та протигрибкової активності щодо грампозитивних бактерій та представників роду Candida і відносно бактерій Pseudomonas aeruginosa або Proteus; при концентрації 100 мг/мл досягається пригнічення більшості штамів бактерій; антисептична дія щодо представників роду Candida подібна дії ністатину; резистентність не розвивається; є слабким місцевим анестетиком слизової оболонки.

Показання для застосування ЛЗ:бактеріальні інфекції слизової оболонки глотки; кандидоз та інші грибкові захворювання глотки БНФ, профілактика вторинних інфекцій при хірургічних втручаннях і травмах.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:місцевий засіб для зрошення ротової порожнини; дорослим рекомендовано 1 розпилення 4-6 р/добу; дітям від 2,5 років до 15 років - 1 розпилення 2-3 р/добу; курс лікування – не більше 5 днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:АР - подразнення, шкірні реакції.

Протипоказання до застосування ЛЗ:діти молодше 2,5 років; гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:аерозоль для ротової порожнини 0,2% по 40 мл у балонах; р-н 0,1% по 200 мл; р-н для полоскання ротової порожнини 0,1 % по 200 мл; спрей для ротової порожнини 0,2% по 25 г або по 50 г.

Торгова назва:

I. ГЕКСОСЕПТ®, АТ "Стома", м. Харків, Україна
II. ГЕКСОРАЛ®, МакНіл Менюфекчуринг/Фамар Орлеан, Франція/Франція
ГЕКСОРАЛ®, Пфайзер Пі.джі.Ем., Франція
СТОМАТИДИН, СТОМАТИДИН®,Босналек д.д., Боснія і Герцеговина
СТОПАНГІН, СТОПАНГІН®, АЙВЕКС Фармасьютикалз с.р.о., Чеська Республіка
  • Граміцидин С (Gramicidin C) **

Фармакотерапевтична група:R02AВ30 – Засоби, що застосовують при захворюваннях горла. Антибіотики.

Основна фармакотерапевтична дія:протимікробна дія; у високих концентраціях виявляє бактерицидну дію на більшість грампозитивних і грамнегативних м/о – збудників інфекційних захворювань порожнини рота і глотки; підвищує проникність мембрани мікробної клітини для неорганічних катіонів, що обумовлює осмотичну нестійкість клітини; практично не викликає звикання чутливих до нього м/о; при розсмоктуванні підсилює слиновиділення, сприяючи очищенню ротоглотки від м/о і запального ексудату.

Показання для застосування ЛЗ:інфекційно-запальні захворювання горла: г. фарингіт, тонзиліт, ангіна.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:приймати після їжі, шляхом розсмоктування у роті, не розжовуючи; після застосування препарату не слід вживати їжу і напої протягом 1-2 год; дорослим та дітям старше 12 років – по 2 табл. (одна за одною протягом 20-30 хв) 4 р/добу; дітям до 12 років – по 1-2 табл. 4 р/добу; курс лікування 5-6 днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:АР.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, вагітність, період лактації.

Форми випуску ЛЗ:табл. для смоктання по 1,5 мг.

Торгова назва:

II. ГРАММИДИН™, ВАТ "Валента Фармацевтика", м. Щолково, Російська Федерація
ГРАММИДИН™, ВАТ "Щолківський вітамінний завод", м. Щолково-1, Російська Федерація
  • Декаметоксин (Decamethoxin) **

Фармакотерапевтична група:R02AA20 –препарати, що застосовуються при захворюваннях горла. Різні антисептики.

Основна фармакотерапевтична дія:антисептична дія; належить до групи бісчетвертичних амонієвих сполучень; є поверхнево-активною речовиною, що змінює проникність мікробної клітини, приводячи до її деструкції та загибелі м/о; має широкий спектр антимікробної дії відносно грампозитивних (стафілококи, стрептококи, пневмококи) і грамнегативних (менінгококи, гонококи) коків, коринебактерій, ентеробактерій, псевдомонад, найпростіших, дерматофітів, дріжджеподібних грибів роду Candida, хламідій і вірусів, діє на антибіотикорезистентні штами стафілококу; при терапії препаратом резистентні форми м/о формуються повільно; ускладі комплексної терапії потенціює дію інших антимікробних засобів; у концентрації 0,01-8,0 мкг/мл діє бактерицидно на коринебактерії дифтерії; у концентрації 0,03-0,1 мкг/мл пригнічує утворення екзотоксину, а в бактерицидній концентрації впливає на екзотоксин коринебактерій дифтерії; на мікробні клітини препарат діє бактерицидно, спороцидно і фунгіцидно; не пригнічує специфічну і неспецифічну імунологічну реактивність організму людини.

Показання для застосування ЛЗ:профілактика і лікування інфекційних захворювань зіва, гортані; санація у носіїв патогенного стафілокока і дифтерійної палички; профілактика інфекційних ускладнень до та після операції в ділянці носоглотки.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:застосовується сублінгвально (тримати під язиком до повного розчинення); дорослим - по 1 табл. 4-6 р/добу протягом 4-5 днів; дітям від 5 до 15 років - по 1 табл. 3-4 р/добу 3-4 дні підряд; у комплексне лікування хворих на дифтерію включають прийом добової дози для дорослих по 4-5 табл. і для дітей по 3-4 табл.; за необхідності курс лікування можна збільшити до 10 днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:гіперсалівація, що зникає після розсмоктування табл.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; діти віком до 5 років.

Форми випуску ЛЗ:табл. по 0,2 мг.

Торгова назва:

I. СЕПТЕФРИЛ, ЗАТ НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод", м. Київ, Україна
СЕПТЕФРИЛ®-ДАРНИЦЯ, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна
  • Фенол (Phenol) **

Фармакотерапевтична група:R02AA20 - препарати, що застосовуються при захворюваннях горла

Основна фармакотерапевтична дія:бактерицидна і протигрибкова дія; у низьких концентраціях (від 0,25 % до 1,5 %) водно-гліцериновий р-н застосовується як місцевий антисептичний і анестезуючий засіб для оброблення слизової оболонки глотки; препарат для місцевого застосування.

Показання для застосування ЛЗ:запальні процеси у глотці (тонзиліти, фарингіти).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:розпиляти безпосередньо на запалену ділянку 3-5 разів; повторювати через кожні 2-4 год; дорослим та дітям старше 12 років призначають по 5 упорскувань 3–4 р/добу; дітям від 2-х до 12 років – за призначенням лікаря по 3 упорскування 2–3 р/добу; знеболювання настає через 2 хв після використання препарату і триває 2 год; курс лікування – 5–7 днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:АР.

Протипоказання до застосування ЛЗ:діти до 2-х років; гіперчутливість до препарату, а також запальні захворювання з поширеним ураженням слизових оболонок.

Форми випуску ЛЗ:р-н 1.4% по 120 мл; спрей 1.4% по 177 мл; спрей оральний 1,4% по 177 мл.

Торгова назва:

II. ОРАСЕПТ, Сагмел, Інк., США
ОРАСЕПТ, Сагмел, Інк./Фамар С.А., США/Греція
ФАРМАСЕПТИК, Фармасайнс Інк., Канада
  • Флурбіпрофен (Flurbiprofen)

Фармакотерапевтична група:M01AE09 - нестероїдні протизапальні препарати.

Основна фармакотерапевтична дія:анальгезуюча та протизапальна дія; симптоматичний засіб для полегшення болю у горлі при інфекційно-запальних захворюваннях глотки; дія обумовлена інгібуванням ферменту циклооксигенази та пригніченням синтезу простагландинів; проявляє периферійну, а не центральну активність; однаково пригнічує дію PGE2 та PGF2a завдяки інгібуванню ендопероксидази.

Показання для застосування ЛЗ:симптоматичне лікування болю у горлі при інфекційно-запальних захворюваннях ротовї порожнини та глотки.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослі та діти старше 12 років - по 1 табл. для розсмоктування кожні 2 - 3 год до полегшення болю; максимальна добова доза становить 5 табл.; не слід застосовувати більше 3-х діб.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:спотворення смакових відчуттів та елементи парестезій у вигляді печіння, поколювання або пощипування, роз’ятрення слизової оболонки ротової порожнини; існує потенційний ризик розвитку побічних реакцій, які притаманні препаратам групи НПЗЗ, з боку ШКТ, органів кровоутворення, сечовидільної системи.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; виразкова хвороба шлунка у фазі гострення; БА та риніт на фоні прийому ацетилсаліцилової кислоти або інших НППЗ; дитячий вік молодше 12 років; вагітність.

Форми випуску ЛЗ:льодяники по 8,75 мг; табл. для смоктання по 8,75 мг; табл., вкриті плівковою оболонкою, по 100 мг.

Торгова назва:

II. МАЖЕЗИК-САНОВЕЛЬ, Сановель Іляч Санаі ве Тиджарет А.Ш., Туреччина
СТРЕПСІЛС ІНТЕНСИВ, Реккітт Бенкізер Хелскер Інтернешнл, Великобританія
СТРЕПСІЛС® ІНТЕНСИВ З МЕДОМ ТА ЛИМОНОМ, Реккітт Бенкізер Хелскер Інтернешнл, Великобританія
  • Фузафунгін (Fusafungine) (див. п. 16.2.1.1.1. розділу "ОТОРИНОЛАРИНГОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")
  • Холіну саліцилат (Choline salicylate) **

Фармакотерапевтична група:A01AD11 - засоби для місцевого застосування.

Основна фармакотерапевтична дія:анальгезуюча та протизапальна, слабка бактерицидна дія; похідне саліцилової кислоти (нестероїдний протизапальний засіб з аналгетичним і жарознижуючим ефектом); протизапальний ефект залежить від пригнічення активності циклооксигенази, що відіграє головну роль у зменшенні синтезу циклічних супраоксидів і медіаторів запалення; аналгетичний ефект зумовлений двома механізмами: центральним (через пригнічення підкоркових структур) і периферичним (шляхом зменшення больової чутливості у нервових закінченнях); жарознижуючий ефект залежить також від пригнічення синтезу простагландинів; наявність холіну збільшує слиновиділення, що також сприяє протизапальному ефекту препарату.

Показання для застосування ЛЗ:інфекційно-запальні захворювання горла БНФ - фарингіт.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослі та підлітки від 12 років - по 1 табл. 4 - 6 р/добу; діти від 6 до 12 років - максимальна доза не повинна перевищувати 4 табл. на день; якщо симптоми не зменшуються протягом 1-2 днів, слід переглянути лікування; курс лікування визначається індивідуально.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:АР (почервоніння або висип на шкірі, кашель, закладеність носа, набряк обличчя, утруднення ковтання та дихання); ушкодження слизової оболонки ШКТ (біль у животі, блювання, шлунково-кишкові кровотечі); дуже рідко у дітей до 12 років можливо виникнення с-му Рейє.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до саліцилатів, НППЗ; варикозно розширені вени стравоходу (через ризик виникнення кровотечі).

Форми випуску ЛЗ:льодяники по 150 мг.

Торгова назва:

II. ФАРИНГІН, ВТО "ЕВА" С.А., Польща

 

  • Цетилпіридин (Cetylpyridine) **

Фармакотерапевтична група:R02АА06 - засоби для застосування при захворюваннях горла.

Основна фармакотерапевтична дія:знеболювальна та антимікробна дія; дезінфікує ротову порожнину й глотку і локально знімає біль; знищує деякі бактерії та гриби, а також певною мірою пригнічує розвиток вірусів; пом’якшує запалення в роті і глотці і, перш за все, запобігає розвитку більш серйозних бактеріальних запалень; добре зволожується й має низький поверхневий натяг, добре проникає в усі відділи ротової порожнини і слизової оболонки глотки, до яких важко дістатись, і пригнічує розвиток бактерій; пастилки не містять цукру, необхідного для росту бактерій; пастилки можуть приймати хворі на ЦД.

Показання для застосування ЛЗ:місцеве лікування інфекційно-запальних процесів горла для пом'якшення подразнення, зменшення захриплості та болю у горлі.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:рекомендована доза для дорослих і дітей старшех 12 років не повинна перевищувати 8 пастилок на добу (по 1 пастилці кожні 2-3 год); діти у віці від 6 до 12 років - до 4 пастилок на день.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:подразнення слизової оболонки ШКТ; АР.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, дитячий вік (до 6 років).

Форми випуску ЛЗ:пастилки по 1,2 мг; Табл. для смоктання по 2,5 мг.

Торгова назва:

II. СЕПТІСЕПТ, Біофарм Лтд, Польща
СЕПТОЛЕТЕ® зі смаком лимона, СЕПТОЛЕТЕ® зі смаком черешні, СЕПТОЛЕТЕ® зі смаком яблука, КРКА, д.д., Ново место, Словенія

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 77; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты