Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Інші антибіотики




  • Хлорамфенікол (Chloramphenicol) *

Фармакотерапевтична група:J01BA01 - антибактеріальні засоби для системного застосування.

Основна фармакотерапевтична дія:протимікробна, антибактеріальна (бактеріостатична) дія; а/б широкого спектра дії; ефективний відносно багатьох грам (+) і грам (-) бактерій (збудників гнійних інфекцій, черевного тифу, дизентерії, менінгококових інфекцій, гемофільних бактерій, бруцел та ін.), рикетсій, хламідій, спірохет, деяких великих вірусів; діє на штами бактерій, що стійкі до пеніциліну, стрептоміцину, сульфаніламідів; малоактивний відносно кислотостійких бактерій, синьогнійної палички, клостридій та найпростіших; порушує синтез білків у клітинах м/о; стійкість м/о до препарату розвивається відносно повільно, і при цьому не виникає перехресна стійкість до інших хіміотерапевтичних засобів.

Показання для застосування ЛЗ:черевний тиф, паратиф ВООЗ, сальмонельози, шигельоз, бруцельоз, туляремія, висипний тиф та інші рикетсіози ВООЗ, трахома та інфекційні процеси іншої етіології ВООЗ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:призначають внутрішньо, за 30 хв до їди (у разі нудоти та блювання – через 1 год); дорослі - по 0,25–0,5 г 3–4 р/добу; добова доза – 2 г; в особливо тяжких випадках (черевний тиф, перитоніт та ін.) - до 4 г на добу у 3–4 прийоми (максимальна добова доза для дорослих) під суворим контролем стану крові та функції печінки і нирок; курс лікування - 7–10 днів; за показаннями, за умови доброї сприйнятливості та відсутності змін в кровотворній системі можливо продовження курсу лікування до 2 тижнів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, подразнення слизових оболонок, галюцинації, порушення зору, слуху, лейкопенія, тромбоцитопенія, ретикулоцитопенія, зменшення рівня Hb, цитоплазматична вакуолізація ранніх еритроцитарних форм, апластична анемія; у дітей до 1 року зрідка можливий розвиток кардіоваскулярного колапсу (грей-с-м); можливе пригнічення мікрофлори кишечнику, розвиток дисбіозу, вторинної грибкової інфекції.

Протипоказання до застосування ЛЗ:пригнічення кровотворення, гіперчутливість до препарату; захворювання шкіри (псоріаз, екзема, грибкові ураження); вагітність, лактація; діти до 1 року; ГРВІ, ангіна, тяжкі ураження печінки, нирок..

Форми випуску ЛЗ:порошок для приготування р-ну для ін'єкцій по 1,0 г, по 0,5 г у фл.; табл. по 250 мг, 500 мг

Торгова назва:

I. ЛЕВОМИЦЕТИН, ЛЕВОМІЦЕТИН, ВАТ "Київмедпрепарат", м. Київ, Україна
ЛЕВОМІЦЕТИН, ВАТ "Київський вітамінний завод", м. Київ, Україна
ЛЕВОМІЦЕТИН, ВАТ "Лубнифарм", м. Лубни, Полтавська обл., Україна
ЛЕВОМІЦЕТИН, ВАТ "Монфарм", м. Монастирище, Черкаська обл, Україна
ЛЕВОМІЦЕТИН, ЗАТ НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод", м. Київ, Україна
ЛЕВОМІЦЕТИН-ДАРНИЦЯ, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна
  • Рифампіцин (Rifampicin) *

Фармакотерапевтична група:J04AB02 - протитуберкульозні засоби. Антибіотики. Рифампіцин.

Основна фармакотерапевтична дія:бактерицидна дія; напівсинтетичний а/б групи рифаміцину, протитуберкульозний препарат I ряду.; механізм дії обумовлений зниженням синтезу РНК м/о; широкий спектр дії з найбільш вираженою активністю відносно мікобактерій туберкульозу, атипових мікобактерій різних видів (за винятком M. fortuitum), грам (+) коків (стафілококів, стрептококів), паличок сибірки, клостридій, грам (-) коків – N. meningitidis і N. gonorrhoeae (чутливі, однак швидко набувають стійкості); H.influenzae, H.ducreyi, B. pertussis, B. antracis, L. monocytogenes, F. tularensis, Legionella pneumophila, Rickettsia prowazekii, Mycobacterium leprae; має віруліцидну дію відносно до вірусу сказу, пригнічує розвиток рабічного енцефаліту; стійкість до препарату розвивається швидко; перехресної стійкості до інших протитуберкульозних засобів (за винятком інших рифаміцинів) не виявлено.

Показання для застосування ЛЗ:туберкульоз легенів та інших органів (у комплексній терапії); туберкульозний менінгіт (у комплексній терапії) БНФ,ВООЗ; інфекційно-запальні захворювання, у тому числі в комплексній терапії остеомієліту, тяжких форм стафілококової інфекції БНФ, пневмонії, пієлонефриту, лепри БНФ,ВООЗ, легіонельозу БНФ, гонореї, отиту, холециститу; профілактика та лікування атипових мікобактеріозівБНФ у ВІЛ-інфікованих пацієнтів (у комплексній терапії); профілактика розвитку рабічного енцефаліту при сказі та менінгіту у носіїв менінгококу БНФ ,ВООЗ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:призначають дорослим по 450–900 мг в 1–2 р/добу; при лікуванні туберкульозу у дорослих і дітей – по 10 мг/кг 1 р/добу або по 15 мг/кг 2–3 рази на тиждень БНФ; загальна тривалість протитуберкульозної терапії індивідуальна, обумовлена терапевтичним ефектом та може становити 1 рік і більше; максимальна добова доза для дорослих – 1 200 мг БНФ; в/в рекомендується при г. прогресуючих та розповсюджених формах деструктивного туберкульозу легень, тяжких гнійно-септичних процесах при необхідності швидкого створення високих концентрацій препарату в крові, а також у випадках, коли прийом препарату внутрішньо утруднений або погано переноситься хворими; при в/в введенні добова доза становить 0,45 г, при тяжких швидко прогресуючих формах – 0,6 г і вводиться в один прийом протягом 45-50 хв (із швидкістю введення 60-80 крапель/хв); тривалість застосування в/в способу введення залежить від переносимості препарату і може становити 1-1,5 місяця з подальшим переходом на прийом внутрішньо; при лікуванні туберкульозу у хворих на ЦД в/в введення поєднують із введенням інсуліну; препарат слід призначати у поєднанні з іншими протитуберкульозними засобами (стрептоміцином, ізоніазидом, етамбутолом), до яких збережена чутливість мікобактерій туберкульозу; при інфекціях нетуберкульозної етіології залежно від локалізації процеса при в/в введенні добова доза становить від 0,3 до 0,9 г; добову дозу розподіляють на два введення; тривалість лікування встановлюється індивідуально залежно від ефективності і переносимості і може становити 7-10 днів; в/в введення слід припинити, як тільки з’явиться можливість для прийому рифампіцину внутрішньо.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, діарея, зниження апетиту, розвиток дисфункції підшлункової залози та печінки, підвищення рівня печінкових трансаміназ, білірубіну в крові, медикаментозний гепатит, псевдомембранозний коліт; висипання, кропив’янка, набряк Квінке, бронхоспазм, грипоподібний с-м, почервоніння, сльозотеча, свербіж шкіри голови та обличчя; тромбоцитопенія, тромбоцитопенічна пурпура, еозинофілія, лейкопенія, нейтропенія, гемолітична анемія; головний біль, атаксія, порушення зору; некроз канальців нирок, інтерстиціальний нефрит, г. ниркова недостатність (оборотна); порушення менструального циклу; оранжево-червоне забарвлення сечі, калу, слини, мокротиння, поту, сліз.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до рифаміцинів; тяжкі порушення функцій печінки та нирок, нещодавно перенесений (менше 1 року) інфекційний гепатит.

Форми випуску ЛЗ:капс. по 150 мг, по 300 мг; табл., вкриті оболонкою, по 150 мг по 300 по 450 мг;

Торгова назва:

I. РИФАМПІЦИН, ВАТ "Луганський ХФЗ", м. Луганськ, Україна
РИФАМПІЦИН, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна
РИФАМПІЦИН, ЗАТ НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод", м. Київ, Україна
РИФАМПІЦИН, ТОВ "Люм’єр Фарма", м. Київ, Україна
II. МАКОКС 150, МАКОКС 300, Маклеодс Фармасьютикалс Лімітед, Індія
РИФАМПІЦИН, РУП "Бєлмедпрепарати", Республіка Білорусь
РИФАМПІЦИН, СВІЗЕРА ЛАБС ПРАЙВЕТ ЛІМІТЕД, Індія
Р-ЦИН, Люпін Лімітед, Індія
  • Фосфоміцин (Fosfomycin)

Фармакотерапевтична група:J01XX01 - антибактеріальні засоби для системного застосування.

Основна фармакотерапевтична дія:бактерицидна дія; природний а/б; інгібує початковий етап утворення клітинної стінки бактерій; перешкоджає прилипанню бактерій до епітеліальних клітин урогенітального тракту; ефективний відносно більшості грам (+) (Enterococcus spp., в т. ч. Enterococcus faecalis, Staph. spp., у т. ч. Staph. aureus, Staph. saprophyticus, Staph. epidermidis; Str. spp., в т. ч. Str. faecalis) та грам (-) збудників (E. coli, Citrobacter spp., в т. ч. Citrobacter diversus, Citrobacter freundii; Enterobacter spp., у т. ч. Enterobacter aerogenes; Klebsiella spp., в т. ч. Klebsiella pneumoniae; Morganella morganii, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris; Serratia spp., в т. ч. Serratia marcescens; Pseudomonas spp., в т. ч. Pseudomonas aeruginosa); не діє на анаеробну флору.

Показання для застосування ЛЗ:бактеріальні інфекції різної локалізації (при тяжкому перебігу інфекцій у комбінаціях з іншими а/б, частіше з β-лактамними): інфекції дихальних шляхів (пневмонія); інфекції сечостатевої системи (пієлонефрит, простатит); інфекції ШКТ та черевної порожнини (холецистит, абсцеси); хірургічні інфекції (остеомієліт, гнійний артрит); гінекологічні інфекції (ендометрит, сепсис).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослим разова доза − 30–60 мг/кг (2–4 г) кожні 8–12 год; добова доза 6–16 г; в/в краплинне введення - одноразову дозу препарату р-няють в 100–500 мл 0,9 % ізотонічного р-ну натрію хлориду для ін’єкцій, вводять краплинно протягом 1–2 год 2 р/добу; в/в болюсно - одноразову дозу препарату вводять протягом 5 хв та більше; на кожні 2 г використовують 20 мл 0,9 % ізотонічного р-ну натрію хлориду для розведення, вводять препарат 2-4 р/добу.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:головний біль, запаморочення, слабкість; діарея, нудота, печія, псевдомембранозний коліт; вагініт, риніт, дисменорея, біль нелокалізований, біль у горлі, біль у животі, біль у спині, шкірні висипання; висипання, кропив’янка, шкірний свербіж, анафілактичний шок.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; виражена ниркова недостатність (кліренс креатиніну менше 10 мл/хв); дитячий вік до 5 років.

Форми випуску ЛЗ:гранули для приготування р-ну для перорального застосування, 3 г/пакет по 8 г; порошок для приготування р-ну для ін'єкцій по 1 г, по 2 г у фл.

Торгова назва:

II. МОНУРАЛ, Замбон Світцерланд Лтд, Швейцарія
ФОСМІЦИН, Мейджі Сейка Кайша Лтд., Японія
  • Спектиноміцин (Spectinomycin) *

Фармакотерапевтична група:J01XX04 - антибактеріальні засоби для системного застосування.

Основна фармакотерапевтична дія:бактеріостатична дія; а/б, який продукується Streptomyces spectabilis; інгібує синтезу білка в бактеріальних клітинах; активний відносно більшості штамів Neisseria gonorrhoeae; можлива ендемічна резистентність; дослідження in vitro не виявили перехресної резистентності N. Gonorrhoeae до спектиноміцину гідрохлориду і пеніциліну.

Показання для застосування ЛЗ:г. гонорейний уретрит і проктит у чоловіків і г. гонорейний цервіцит і проктит у жінок, якщо ці захворювання спричинені чутливими штамами Neisseria gonorrhoeae і не піддаються лікуванню пеніциліном; альтернативне лікування шанкроїд у ВООЗ (спричиненого H.ducrei).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:рекомендована доза - 2 г одноразово в/м для дорослих; така ж доза рекомендується і для хворих у разі, якщо антибіотикотерапія, що проводилася раніше, виявилася неефективною; у випадках, які важко піддаються лікуванню, а також у районах, де розповсюджені антибіотикорезистентні штами, рекомендовані дози для дорослих до 4 г одноразово ВООЗ; при необхідності введення 4 г препарату (10 мл) дозу можна розподілити на дві ін’єкції у різні місця.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:болючість у місці ін’єкції, кропив’янка, запаморочення, нудота, озноб, пропасниця і зниження діурезу (без змін показників ниркової функції, що використовуються для діагностики нефротоксичності); при багаторазових введеннях - зниження рівня Hb і гематокриту, зниження кліренсу креатиніну, а також підвищення активності лужної фосфатази і АСТ та концентрації сечовини у крові; рідко повідомлялося про анафілаксію та анафілактоїдні реакції.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:порошок для приготування р-ну для ін'єкцій по 2 г у фл.

Торгова назва:

II. КІРИН, Медокемі ЛТД, Кіпр
ТРОБІЦИН, Пфайзер Менюфекчуринг Бельгія Н.В./Фармація Н.В./С.А./Апджон Сажоу Фармасютікал Ко., Лтд/Фармація і Апджон Інтернешнл Інк., Бельгія/Бельгія/Китай/США
  • Даптоміцин (Daptomycin)

Фармакотерапевтична група:J01XX09 - антибактеріальні засоби для системного застосування

Основна фармакотерапевтична дія:антибактеріальний препарат нового класу антибіотиків − циклічних ліпопептидів; це натуральний продукт, застосовують для лікування інфекцій, спричинених грампозитивними бактеріями; зберігає активність проти антибіотикорезистентних грампозитивних бактерій, включаючи культури, стійкі до метициліну, ванкоміцину та лінезоліду. Механізм дії відмінний від будь-яких інших антибіотиків; даптоміцин зв'язується з клітинними мембранами бактерій та спричиняє швидку деполяризацію мембранного потенціалу клітин у фазі росту, і в стаціонарній фазі, втрата мембранного потенціалу спричиняє інгібіцію протеїну, ДНК та синтезу РНК, внаслідок чого відбувається загибель бактеріальної клітини з її незначним лізисом; активний тільки проти грампозитивних бактерій; при лікуванні захворювань, спричинених змішаними інфекціями, препарат слід призначати у складі комбінованої терапії.

Показання для застосування ЛЗ:лікування бактеріємії, спричиненої Staphylococcus aureus, включаючи правосторонні інфекційні ендокардити; укладнені інфекції шкіри та п/ш тканин БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:вводять шляхом повільної в/в інфузії протягом більше 30 хв. Бактеріємія, спричинена Staphylococcus aureus, включаючи правосторонні ендокардити: рекомендована доза для дорослих становить 6 мг/кг 1 р/добу БНФ протягом 2 - 6 тижнів, залежно від діагнозу та особливостей перебігу захворювання. Ускладнені інфекції шкіри та п/ш тканин: рекомендована доза для дорослих становить 4 мг/кг маси тіла 1 р/ добу БНФ протягом 7 - 14 діб.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:грибкові інфекції, інфекції сечостатевих шляхів; анемія, еозинофілія, тромбоцитози; зниження апетиту, гіперглікемія; тривога, безсоння; запаморочення, головний біль, парестезія, порушення смаку; вертимо; суправентрикулярна аритмія; припливи, артеріальна гіпертензія, гіпотензія; біль у животі, запор, діарея, диспепсія, нудота, блювання; жовтяниця; висип, свербіж, кропив’янка; артралгія, м’язовий біль, м’язова слабкість; ниркова недостатність; вагініти; стомлюваність, гіпертермія, озноб, слабкість, реакції у місці введення; порушення електролітного балансу, збільшення креатинфосфокінази, збільшення креатиніну, порушення показників печінкових тестів (збільшення рівня аспартатамінотрансферази, аланінамінотрансферази та лужної фосфатази), збільшення рівня молочної дегідрогенази.

реакції підвищеної чутливості, анафілаксія, легенева еозинофілія; рабдоміоліз.

Протипоказання до застосування ЛЗ:підвищена чутливість до даптоміцину або до допоміжних речовин; итячий вік до 18 років; не застосовується для лікування пневмонії.

Форми випуску ЛЗ:порошок для концентрату для р-ну для інфузій по 350 мг, по 500 мг у фл.

Торгова назва:

II. КУБІЦИН, ОСО БіоФармасьютикалз Мануфактуринг ЛЛС/Каталент Ю.К. Пекінг Лімітед, США/Великобританія
КУБІЦИН, ОСО БіоФармасьютикалз Мануфактуринг ЛЛС/Каталент Ю.К. Пекінг Лімітед/Хоспіра Інк., США/Великобританія/США

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 50; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты