Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Нітрофурани




Нітрофурантоїн (фурадонін) та фуразолідон активні відносно ряду грам(+) (стафілококи та ентерококи) та грам(-) (нітрофурантоїн активний відносно E.coli, більшість інших Enterobacteriaceae є стійкими або помірно стійкими) м/о. Фуразолідон, окрім цього, діє на лямблії та трихомонади. Із клінічно значимих збудників до нітрофуранів не чутливі MRSA, P.aeruginosa та більшість анаеробів. У зв’язку з особливостями фармакокінетики й високою частотою небажаних реакцій, нітрофурани обмежено застосовують у клінічній практиці.

  • Нітрофурантоїн (Nitrofurantoin) *

Фармакотерапевтична група:J01XE01 - антрибактеріальні засоби для системного застосування. Похідні нітрофурантоїну

Основна фармакотерапевтична дія:бактеріостатична, бактерицидна дія; діє на грам (+) та грам (-) бактерії (стафілококи, стрептококи, кишкову паличку, збудники черевного тифу, дезентерія, різноманітні штами протея) при інфекціях сечовивідних шляхів; висока ефективність препарату обумовлена порушенням синтезу білків у рибосомах, а також прямою дією на цитоплазмічну мембрану організму; під час лікування резистентність бактерій розвивається рідко, але іноді виникає при тривалому застосуванні.

Показання для застосування ЛЗ:інфекції сечовивідних шляхів (пієліт, пієлонефрит, цистит, уретрит), у тому числі для тривалої терапії рецидивів, а також для попередження інфекцій при урологічних операціях, катетеризації, цистоскопії ВООЗ, БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослим - внутрішньо по 50 - 100 мг 3 - 4 /добу після їжі, запиваючи великою кількістю рідини БНФ;при неускладнених інфекціях - по 50 мг 3 р/добу або по 100 мг 2 р/добу ВООЗ; курс лікування становить 7 днів; для профілактики достатньо призначати по 100 мг на ніч БНФ

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, відсутність апетиту, біль у животі, пронос; головний біль, сонливість, запаморочення, ністагм, підвищення внутрішньочерепного тиску, необоротні периферичні поліневропатії; шкірні висипи, кропив’янка, свербіж, пропасниця, ангіоневротичний набряканафілаксія, erythema multiforte, ексфоліативний дерматит, панкреатит, що подібний до с-му червоного вовчака, міалгія, артралгія, астматичні напади (у хворих на БА); еозинофілієя, кашель, біль у грудях, задишка, легеневий інфільтрат або ущільнення та плевральний випіт, інтерстиціальний пневмоніт та фіброз легень; випадки гепатотоксичності, які проявляються холестатичною жовтухою та гепатитом, розвиваються у жінок, є дозонезалежними та зникають після відміни препарату; поодинокі випадки алопеції.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до нітрофуранів; особи з дефіцитом глюкозо-6-фосфатогідрогенази; г. та хр. ниркова недостатність; діти до 3 років; під час вагітності у зв’язку з ризиком розвитку гемолітичної анемії у новонародженого; період лактації.

Форми випуску ЛЗ:табл. по 100 мг, по 500 мг.

Торгова назва:

II. ФУРАДОНІН, АТ "Олайнфарм", Латвія
ФУРАДОНІН, АТ Олайнський хіміко-фармацевтичний завод "Олайнфарм", Латвія
ФУРАДОНІН, ВАТ "Борисовський завод медичних препаратів", м. Борисов, Мінська обл., Республіка Бiлорусь
ФУРАДОНІН, РУП "Борисовський завод медичних препаратів", м. Борисов, Мінська обл., Республіка Бiлорусь
  • Ніфуроксазид (Nifuroxazide)

Фармакотерапевтична група:А07АХ03 - протимікробний засіб для лікування інфекційно-запальних захворювань кишечнику.

Основна фармакотерапевтична дія:бактеріостатично або бактерицидно (залежно від дози) дія; кишковий антисептик; активний відносно більшості збудників кишкових інфекцій (також штамів-мутантів, стійких до інших протимікробних засобів): грам (+) (сімейство Staph.) і грам (-) (сімейство Enterobacterіаceae: Escherichia, Citrobacter, Enterobacter, Klebsiella, Salmonella, Shigella, Proteus, Yersinia), а також Vibrio cholerae. Не активний відносно бактерій роду Pseudomonas і роду Proteus (вид Proteus inconstans), а також штамів підгрупи A виду Providentia alcalifaciens; порушує синтез білків у патогенних бактеріях; у середньотерапевтичних дозах виявляє бактеріостатичну активність, а в більш високих – бактерицидну; у терапевтичних дозах практично не порушує рівноваги симбіотної бактеріальної флори товстого кишечнику; не спичинює розвитку резистентних штамів патогенних м/о і перехресної стійкості бактерій до інших протимікробних засобів, що дозволяє при генералізованих інфекціях призначати його в комплексній терапії із системними препаратами; при кишкових інфекціях вірусного генезу запобігає розвитку бактеріальної суперінфекції.

Показання для застосування ЛЗ:г. діарея інфекційного генезу; хр. коліти та ентероколіти інфекційної етіології; комплексне лікування с-му дисбіозу кишечнику; профілактика інфекційних ускладнень з боку ШКТ при хірургічних операціях.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:приймається внутрішньо, незалежно від прийому їжі; діти від 7 років і дорослі - по 2 капс. 4 р/добу (200 мг 4 р/добу, МДД – 800 мг), тривалість лікування не більше 7 діб; дітям від 1 до 6 місяців - по 2,5 мл суспензії 2-3 р/добу; дітям від 7 місяців до 2-х років - по 2,5 мл суспензії 4 р/добу; діти від 3 до 7 років - по 5 мл суспензії 3 р/добу; діти від 7 років і дорослі - по 5 мл суспензії 4 р/добу; тривалість лікування не більше 7 діб; дорослим і дітям старше 6 років призначають по 2 табл. 4 р/добу через рівні проміжки часу (через кожні 6 год); курс лікування - 5 - 7 днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:тимчасовий біль у животі, нудота, посилення діареї; індивідуальна гіперчутливість до препарату (задишка, шкірні висипання, свербіж).

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, а також у разі алергії на похідні 5-нітрофурану.

Форми випуску ЛЗ:капс. по 100 мг, по 200 мг; суспензія для перорального застосування по 90 мл (220 мг/5 мл) у фл.; суспензія оральна, 200 мг/5 мл по 90 мл у фл. або у банках; табл., вкриті оболонкою, по 100 мг; табл., вкриті плівковою оболонкою, по 200 мг.

Торгова назва:

I. ЛЕКОР, Спільне українсько-іспанське підприємство "Сперко Україна", м. Вінниця, Україна
НІФУРОКСАЗИД, ВАТ "Київмедпрепарат", м. Київ, Україна
НІФУРОКСАЗИД, ВАТ "Тернопільська фармацевтична фабрика", м. Тернопіль/ТОВ "Тернофарм", м. Тернопіль, Україна/Україна
НІФУРОКСАЗИД, ТОВ "Тернофарм", м. Тернопіль, Україна
II. ЕНТЕРОФУРИЛ, ЕНТЕРОФУРИЛ®, Босналек д.д., Боснія і Герцеговина
НІФУРОКСАЗИД, Гедеон Ріхтер Румунія АТ, Румунія
НІФУРОКСАЗИД РІХТЕР, Гедеон Ріхтер Румунія АТ (виробництво готової продукції)/ТОВ "Гедеон Ріхтер Польща" (контроль серії, оформлення сертифікатів якості, випуск серії), Румунія/Польща
НІФУРОКСАЗИД РІХТЕР, ТОВ "Гедеон Ріхтер Польща", Польща
  • Фуразидин (Furazidin)

Фармакотерапевтична група:J01XE03 - протимікробні засоби для системного застосування. Похідні нітрофурану.

Основна фармакотерапевтична дія:протимікробна дія; в високих концентраціях циркулює в нирках; не викликає резистентності м/о; має широкий спектр антибактеріальної дії; активний відносно грам(-) та грам (+) м/о: стафілакоків, Enterobacter aerogenes, Сitrobacter, Proteus mirabilis, Morganella morganii, а найбільшу активність проявляє щодо E.Coli; ефективний під час тяжких інфекцій, коли застосування інших АБЗ не ефективне.

Показання для застосування ЛЗ:тяжкі захворювання інфекційно-запального характеру: неускладнені інфекції сечовивідної системи (г. та хр. цистити, уретрити, пієлонефрити, простатити), дихальних шляхів (бронхіти, пневмонії, хр. обструктивні захворювання легенів), шкіри та м’яких тканин, тяжкі інфіковані опіки, гінекологічні інфекції, холецистит, сепсис; профілактика при урологічних операціях, цистоскопії, катетеризації тощо.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:приймати після їди, запиваючи великою кількістю рідини; дорослим - по 50 - 100 мг (1 - 2 капс.) 3 р/добу; курс лікування триває 7 - 10 днів, за необхідності через 10 - 15 днів курс можна повторити; максимальна добова доза – 600 мг; дітям з масою тіла 30 кг і більше - по 50 мг 3 р/добу; з метою інтраопераційної профілактики - вищезазначені дози.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:головний біль, нудота, блювання, втрата апетиту, АР, неврит, поліневрит, порушення функції печінки.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до нітрофуранів; полінейропатія, поліневрит; токсичний гепатит; вагітність і лактація; г. та хр. ниркова недостатність, в тому числі у хворих, які перебувають на гемодіалізі або перитоніальному діалізі.

Форми випуску ЛЗ:капс. по 25 мг, по 50 мг; табл. по 50 мг.

Торгова назва:

I. ФУРАГІН, АТ "Галичфарм", м. Львів/ВАТ "Київмедпрепарат", м. Київ, Україна/Україна
II. ФУРАГІН, ФУРАМАГ®, АТ "Олайнфарм", Латвія
  • Фуразолідон (Furazolidone)

Фармакотерапевтична група:G01AX06 - антимікробні та антисептичні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:бактеристатична дія; пригнічує ріст і розмноження стафілококів, стрептококів, дизентерійної, кишкової паличок, палички паратифу та інших м/о; має протигрибкову та протитрихомонадну активність, чинить лікувальну дію при лямбліозі; активний відносно резистентних до а/б і сульфаніламідів штамів мікробів; стійкість розвивається повільно.

Показання для застосування ЛЗ:лікування бацилярної дизентерії, паратифу, діареї, ентеритів, спричинених кишковою паличкою, протеєм, стрептококами, стафілококами та ентерококами; лямбліозу, трихомонадного кольпіту, вагініту, уретриту, пієліту, циститу, інфікованих ран.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослим і дітям старше 8 років - внутрішньо після їди, запиваючи великою кількістю рідини (100 - 200 мл); для лікування паратифу, дизентерії, харчових токсикоінфекцій дорослим - по 0,1 -0,15 г, після їди, 4 р/добу, протягом 5 - 10 днів (тривалість лікування залежить від характеру та тяжкості патологічного процесу); в таких же дозах можна приймати циклами, по 3 - 6 днів (з інтервалами 3 - 4 дні); дітям старше 8 років призначають препарат із розрахунку 6 мг/кг/добу в 4 прийоми, курс лікування – 5 -10 днів; лікування лямбліозу дорослим - по 0,1 г 4/добу, на добу у 3 - 4 прийоми; трихомонадний кольпіт лікують комбіновано, використовуючи табл. та свічки (внутрішньо по 0,1 г препарату, 3 - 4 р/добу, протягом 3 днів). загальний курс лікування проводять протягом 7 - 14 днів; терапія трихомонадних уретритів - на прийом 0,1 г 4 р/добу (3 дні); вищі дози для дорослих внутрішньо: разова – 0,2 г, добова – 0,8 г. Не рекомендується приймати довше 10 днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, зниження апетиту.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; вагітність і лактація; діти до 8 років.

Форми випуску ЛЗ:табл. по 50 мг

Торгова назва:

I. ФУРАЗОЛІДОН, ВАТ "Луганський ХФЗ", м. Луганськ, Україна
ФУРАЗОЛІДОН, ВАТ "Монфарм", м. Монастирище, Черкаська обл, Україна

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 84; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты