Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Протитуберкульозні препарати І ряду




Протитуберкульозні препарати I ряду є основними протитуберкульозними препаратами, які призначають хворим на вперше діагностований туберкульоз та рецидиви захворювання, які виділяють чутливі Мicobacterium tuberculosis (МБТ) (хворі I – III клінічних категорій). Протитуберкульозні препарати II ряду є резервними, їх використовують тільки в індивідуалізованих/індивідуальних схемах хіміотерапії у хворих на туберкульоз IV категорії, у яких визначають медикаментозну резистентність МБТ до ПТП I ряду, а також у хворих інших категорій при резистентності МБТ до препаратів I ряду або поганій їх переносимості. Розподіл протитуберкульозних препаратів на препарати I і II ряду забезпечує дотримання стандартних схем хіміотерапії туберкульозу для профілактики розвитку медикаментозної резистентності МБТ.

 

  • Ізоніазид (Isoniazid) *

Фармакотерапевтична група:J04AC01 – протитуберкульозні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:пригнічує синтез міколевої кислоти в клітинній стінці МБТ (локалізованих як поза-, так і внутрішньоклітинно), внаслідок чого порушується структура їх зовнішньої клітинної мембрани; бактерицидна дія в стадії розмноження та бактеріостатична – у стадії спокою; в концентрації 0,03 мкг/мл затримує ріст МБТ і слабко впливає на збудників інших інфекційних хвороб.

Показання для застосування ЛЗ:лікування всіх форм активного туберкульозу різної локалізації та латентна туберкульозна інфекція у дорослих і дітей; профілактика туберкульозу у осіб, які були або є у близькому контакті з хворими на туберкульоз; лікування латентної туберкульозної інфекції у осіб з позитивною шкірною реакцією (більше 5 мм) на туберкулін та рентгенологічними даними, які вказують на непрогресуючий туберкульоз;у дітей молодше 4-х років з позитивною реакцією на туберкулін (більше 10 мм) та підвищеним ризиком дисемінації ВООЗ,БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:призначають в комбінації з 3-4 іншими протитуберкульозними засобами для лікування хворих на туберкульоз і у вигляді монотерапії протягом 6 міс для лікування латентної туберкульозної інфекції: дорослим та дітям для лікування туберкульозу призначають в комплексній хіміотерапії 5 мг/кг при щоденному застосуванні ВООЗ, 10 мг/кг – при інтермітуючому; в/в застосовують при ураженні ЦНС; профілактично у формі монотерапії призначають з розрахунку по 5 мг/кг/добу (за 1 прийом) протягом 6 міс ВООЗ

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, дискомфорт у ділянці живота, ізоніазид-асоційований гепатит; головний біль, запаморочення, дратівливість, парестезії, почастішання нападів у хворих на епілепсію, м’язові посіпування та генералізовані судоми, порушення чутливості, енцефалопатія, інтоксикаційний психоз, ейфорія, порушення сну, периферичні неврити з атрофією м’язів і паралічем кінцівок, неврит зорового нерва, психози; АГ, серцебиття, болі у ділянці серця, посилення ішемії міокарда у осіб похилого віку; гінекомастія у чоловіків, менорагія у жінок, с-м Кушінга, гіперглікемія; еозинофілія, шкірний свербіж, дерматит, лихоманка.

Протипоказання до застосування ЛЗ:індивідуальна чутливість до препарату, епілепсія та схильність до судомних нападів, важкі психози, поліомієліт (у т. ч. в анамнезі), токсичний гепатит в анамнезі внаслідок прийому похідних гідразиду ізонікотинової кислоти (фтивазид та ін.), г. печінкова і/або ниркова недостатність, виражений атеросклероз, період лактації; в дозі понад 10 мг/кг/добу протипоказаний в період вагітності, при СН та ДН, АГ ІІ-ІІІ стадії, ІХС, розповсюдженому атеросклерозі, захворюваннях нервової системи, БА, хр. нирковій недостатності, гепатиті в період загострення, цирозі печінки, псоріазі, екземі в формі загострення, мікседемі, гіпотиреозі.

Форми випуску ЛЗ:р-н для ін'єкцій, 100 мг/мл по 5 мл в амп.; сироп, 100 мг/5 мл по 100 мл, або по 200 мл, або по 500 мл у фл.; табл. по 100 мг, 200 мг, 300 мг.

Торгова назва:

I. ІЗОНІАЗИД, ВАТ "Луганський ХФЗ", м. Луганськ, Україна
ІЗОНІАЗИД, ЗАТ НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод", м. Київ, Україна
ІЗОНІАЗИД, ТОВ "Юрія-Фарм", м. Київ, Україна
ІЗОНІАЗИД-ДАРНИЦЯ, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна
II. ІЗОНІАЗИД, СВІЗЕРА ЛАБС ПРАЙВЕТ ЛІМІТЕД, Індія
  • Рифампіцин (Rifampicin) * (див. п. 17.2.8. розділу "ПРОТИМІКРОБНІ ТА АНТИГЕЛЬМІНТНІ ЗАСОБИ")

Показання для застосування ЛЗ:всі форми активного туберкульозу різної локалізації у дорослих і дітей; призначають в комбінації з іншими протитуберкульозними засобами ВООЗ БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:перорально, натще; приймають за 30 хв – 1 год до їжі 1 р/добу; при лікуванні дорослих хворих з масою тіла менше 50 кг призначають дозу 450 мг; хворим з масою тіла більше 50 кг призначають 600 мг/добу у 1 прийом (при поганий переносимості добова доза БНФ може бути розподілена на 2 прийоми); максимальна добова доза 1,2 г; тривалість лікування може становити 12 і більше місяців; при в/в введенні добова доза становить 0,45 г, при тяжких швидко прогресуючих формах – 0,6 г і вводиться в один прийом протягом 45-50 хв, тривалість застосування в/в способу введення залежить від переносимості препарату і може становити 1-1,5 місяця з подальшим переходом на прийом внутрішньо; при лікуванні туберкульозу у хворих на ЦД, в/в введення рифампіцину поєднують із введенням інсуліну; монотерапія туберкульозу рифампіцином часто супроводжується розвитком стійкості збудника до а/б, тому його слід призначати у поєднанні з іншими протитуберкульозними засобами (стрептоміцином, ізоніазидом, етамбутолом), до яких збережена чутливість МБТ.

  • Рифапентин (Rifapentin)

Фармакотерапевтична група:J04AB05 – протитуберкульозний засіб з групи рифампіцинів.

Основна фармакотерапевтична дія:в терапевтичних концентраціях виявляє бактерицидну активність як проти внутрішньоклітинних, так і проти позаклітинних M.tuberculosіs; рифапентин та 25-дезацетилрифапентин (активний метаболіт) накопичуються в макрофагах людини із внутрішньоклітинним/позаклітинним співвідношенням приблизно 24:1 і 7:1, відповідно; M.tuberculosis, стійкі до інших рифаміцинових а/б, можливо також будуть стійкі до дії рифапентину; не з’являється перехресна стійкість між рифапентином і нерифаміциновими протимікобактеріальними засобами типу ізоніазиду та стрептоміцину.

Показання для застосування ЛЗ:легенева форма туберкульозу (в комбінації принаймі з одним із протитуберкульозних препаратів, до якого чутливий збудник).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:призначається внутрішньо; застосовується обов’язково з іншими протитуберкульозними засобами; схема лікування легеневої форми туберкульозу в інтенсивній фазі - по 4 табл. (600 мг) двічі на тиждень, з інтервалом між прийомами не менше 72 год (3 доби), протягом двох місяців; підліткам (12 - 15 років) при масі тіла більше 45 кг призначається по 600 мг (4 табл.); при масі тіла менше 45 кг – по 450 мг (3 табл.); схема лікування у фазі продовження - призначається 1 раз на тиждень протягом 4 місяців, у комбінації з відповідним протитуберкульозним засобом з урахуванням чутливості м/о; якщо у пацієнта після обох фаз лікування в мазку мокротиння або в культурі виявляються МБТ або присутні резистентні організми чи пацієнт ВІЛ-позитивний, треба переглянути схему лікування; дорослим та дітям для лікування туберкульозу призначають 10 мг/кг 2 рази на тиждень в інтенсивну фазу, в інтермітуючу фазу – 1 раз на тиждень.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:підвищення рівня білірубіну, підвищення активності печінкових трансаміназ, гепатит; кропив’янка, зміна кольору шкіри, свербіж, висипання; гіперкаліємія, гіповолемія, підвищення рівня ЛФ і ЛДГ; тромбоцитопенія, лейкоцитоз або лейкопенія, лімфопенія, нейтропенія, анемія, пурпура, гематома; запор, езофагіт, гастрит, панкреатит, диспептичні явища; гематурія, піурія, протеїнурія; подагра, артроз, артралгія; периферичні набряки, втомлюваність, реакції агресії; забарвлення в червоний колір сечі, поту, мокротиння, сліз та контактних лінз; у ВІЛ-інфікованих хворих із супутніми ускладненнями можливий розвиток рифапентин-монорезистентного туберкульозу; при застосуванні протягом останніх декількох тижнів вагітності препарат може викликати післяпологові кровотечі в матері та дитини, які лікуються вітаміном К.

Протипоказання до застосування ЛЗ:діти молодше 12 років, а також особи, які мають в анамнезі вказівки на гіперчутливість до будь-якого препарату з групи рифаміцинів.

Форми випуску ЛЗ:табл., вкриті оболонкою, по 150 мг

Торгова назва:

I. РИФАПЕНТИН, ТОВ "Люм’єр Фарма", м. Київ, Україна
РИФАПЕНТИН, ТОВ "ФАРМА ЛАЙФ", м. Львів, Україна
II. РИФАПЕКС, Люпін Лімітед, Індія
РИФАПЕНТИН, СВІЗЕРА ЛАБС ПРАЙВЕТ ЛІМІТЕД, Індія
  • Рифабутин (Rifabutin)

Фармакотерапевтична група:J04AB04 – протитуберкульозні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:напівсинтетичний а/б широкого спектра дії; має високу активність відносно кислотостійких бактерій, включаючи атипові та резистентні м/о; in vitro проявляє високу активність відносно лабораторних штамів і клінічно виділених культур M.tuberculosis; дослідження in vitro показали, що від 30 % до 50 % штамів M.tuberculosis, резистентних до рифампіцину, чутливі до рифабутину (тобто існує неповна перехресна резистентність між цими а/б); активність рифабутину in vitro при інфікуванні M.tuberculosis була у 10 раз вищою за активність рифампіцину; рифабутин активний відносно нетуберкульозних (атипових) бактерій, включаючи M. аvitum intracellulare complex.

Показання для застосування ЛЗ:лікування інфекцій, викликаних мікобактеріями M.tuberculosis, M. Avitum intracellulare complex та іншими атиповими бактеріями, чутливими до препарату; препарат рекомендується для профілактики інфікування M. аvitum intracellulare complex у хворих, з діагностованою імунодепресією (кількість CD4-лімфоцитів не перевищує 200/мкл); при інфекціях, спричинених M. аvitum complex або іншими атиповими мікобактеріями (такими, як М. Xenopi) БНФ, рифабутин ефективний для лікування як локалізованих, так і дисемінованих форм захворювання у хворих з імунодефіцитом.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:лікування інфекцій, викликаних мікобактеріями M.tuberculosis, M. Avitum intracellulare complex та іншими атиповими бактеріями, чутливими до препарату; препарат рекомендується для профілактики інфікування M. аvitum intracellulare complex у хворих, з діагностованою імунодепресією (кількість CD4-лімфоцитів не перевищує 200/мкл); при інфекціях, спричинених M. аvitum complex або іншими атиповими мікобактеріями (такими, як М. Xenopi) БНФ, рифабутин ефективний для лікування як локалізованих, так і дисемінованих форм захворювання у хворих з імунодефіцитом.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:оскільки препарат призначають у складі комбінованої терапії, часто виявляється неможливим установити причинно-наслідковий зв’язок у виникненні побічних ефектів; лейкопенія, тромбоцитопенія та анемія; артралгія, міалгія; гарячка, висип, інші реакції гіперчутливості (еозинофілія, бронхоспазм, шок); оборотний увеїт, ступінь тяжкості якого варіювала від легкої до значної (ризик виникнення цього побічного ефекту знижується, якщо рифабутин застосовують як монотерапію у дозі 300 мг і підвищується, якщо застосовують комбінацію з кларитроміцином і у більш високих дозах).

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату або інших рифампіцинів в анамнезі, вагітність і період лактації, дитячий вік до 12 років.

Форми випуску ЛЗ:капс. по 150 мг

Торгова назва:

I. РИФАБУТИН, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна
РИФАБУТИН, ТОВ "Люм’єр Фарма", м. Київ, Україна
РИФАБУТИН, ТОВ "ФАРМА ЛАЙФ", м. Львів, Україна
II. МІКОБУТИН, Пфайзер Італія С.р.л., Італія
Р-БУТИН, Русан Фарма Лтд, Індія
РИФАБУТИН, Люпін Лімітед, Індія
  • Піразинамід (Pyrazinamide) *

Фармакотерапевтична група:J04AK01 – протитуберкульозні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:туберкулостатична; руйнує М. tuberculosis на стадії внутрішньоклітинного ділення; особливо ефективний протягом перших місяців лікування; завжди призначається разом з іншими туберкулостатиками (ізоніазидом, етамбутолом, рифампіцином) для того, щоб запобігти розвитку стійких до піразинаміду штамів М. tuberculosis; добре проникає в осередки туберкульозного ураження, і його специфічна активність не зменшується у кислому середовищі казеозних мас, що дає змогу призначати препарат при туберкуломах, казеозних лімфаденітах, казеозно-пневмонічних процесах.

Показання для застосування ЛЗ:лікування всіх форм туберкульозу (в комбінації з іншими туберкулостатиками) ВООЗ БНФ

Спосіб застосування та дози ЛЗ:звичайна доза для дорослих становить від 15 до 30 мг/кг/ добу; максимальна добова доза не повинна перевищувати 2 г; можливі випадки використання підвищеної дози, тобто від 50 мг до 70 мг/кг/добу, два або три рази на тиждень - при дворазовому прийомі на тиждень максимальна добова доза не повинна перевищувати 4 г, при триразовому прийомі - 3 г; звичайна доза для дітей становить від 15 до 30 мг на 1 кг/добу; максимальна добова доза не повинна перевищувати 2 г; можливі випадки використання підвищеної дози, тобто від 50 мг до 70 мг/кг/добу, два або три рази на тиждень - при призначенні двічі на тиждень максимальна добова доза не повинна перевищувати 4 г; при призначенні тричі на тиждень - 3 г; пацієнтів похилого віку звичайно лікують у дозах, близьких до нижньої межі звичайної дози для дорослих.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:порушення функції печінки, нудота, блювання, диспептичні явища, шкірний висип, свербіж, артралгія, гіперурикемія, загострення подагри; рідко - фотосенсибілізація, гарячка, міалгія, інтерстиціальний нефрит, анорексія, дизурія, схильність до тромбоутворення, АР.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до активної речовини та інших інгредієнтів цих ліків, а також пацієнти з тяжкими порушеннями функції печінки і хворих на г. подагру.

Форми випуску ЛЗ:табл. по 500 мг, по 750 мг.

Торгова назва:

I. ПІРАЗИНАМІД, ВАТ "Луганський ХФЗ", м. Луганськ, Україна
ПІРАЗИНАМІД, ЗАТ НВЦ "Борщагівський ХФЗ", м. Київ, Україна
ПІРАЗИНАМІД, ТОВ "Люм’єр Фарма", м. Київ, Україна
ПІРАЗИНАМІД-ДАРНИЦЯ, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна
II. МАКРОЗИД 500, Маклеодс Фармасьютикалс Лімітед, Індія
ПАЙЗИНА, Люпін Лімітед, Індія
ПІРА 500, ПІРА 750, СВІЗЕРА ЛАБС ПРАЙВЕТ ЛІМІТЕД, Індія
ПІРАЗИНАМІД, КРКА, д.д., Ново место, Словенія
  • Етамбутол (Ethambutol)

Фармакотерапевтична група:J04AK02 – протитуберкульозні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:проявляє виражену бактеріостатичну дію стосовно M.tuberculosіs і M.bovіs, а також до деяких атипових (опортуністичних, нетуберкульозних) видів мікобактерій; на інші патогенні бактерії, віруси та гриби не діє; пригнічує розмноження МБТ, стійких до стрептоміцину, ізоніазиду, ПАСК, етіонаміду, канаміцину та інших протитуберкульозних засобів; механізм дії після його проникнення в мікобактерію зв’язують із пригніченням синтезу РНК і білків, здатністю взаємодіяти з іонами двовалентних біометалів (мідь, магній), порушенням структури рибосом та пригніченням інтенсивності ліпідного обміну; первинна стійкість M.tuberculosіs і M. bovіs розвивається рідко, вторинна повільно; при монотерапії швидко розвивається толерантність.

Показання для застосування ЛЗ:легенева і позалегенева форми туберкульозу (тільки у комбінації з іншими протитуберкульозними засобами) ВООЗ,БНФ; інфекції, викликані чутливими атиповими мікобактеріями.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:призначають у постійному режимі - 1 р/добу в дозі 25 мг/кг або в інтермітируючомі режимі - у дозі 30-40 мг/кг 3 рази на тиждень ВООЗ,БНФ; максимальна добова доза 2,5 г; при стабілізації туберкульозного процесу призначають у дозі 15 мг/кг протягом усього періоду лікування в складі комбінованої терапії ВООЗ,БНФ; прийом етамбутолу після їжі поліпшує його переносимість; тривалість курсу лікування залежить від форми туберкульозу і складає від 6 ВООЗ до 12 міс БНФ; дітям старше 13 років призначають етамбутол всередину в дозі 20 ВООЗ -25 мг/кг/добу; МДД для дітей 1,0 г.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:запаморочення, головні болі, депресії, периферичний неврит, неврит зорового нерва, погіршення гостроти зору, порушення кольорового сприйняття (головним чином зеленого, червоного), дезорієнтація в просторі; нудота, блювання, діарея, біль у шлунку, порушення функції печінки, жовтяниця, підвищення рівня сироваткових трансаміназ; артрит; лейкопенія, тромбоцитопенія; АР, висипання на шкірі; інтерстицінальний нефрит, зменшення кліренсу сечової кислоти, приступи подагри, посилення кашлю, збільшення кількості мокротиння, крововилив в сітківку

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, подагра, неврит зорового нерва, катаракта, запальні захворювання ока, діабетична ретинопатія, порушення функції нирок, вагітність, діти до 13 років.

Форми випуску ЛЗ:р-н для ін'єкцій 10 % по 10 мл або по 20 мл у фл. шприцах; супозиторії ректальні по 0,4 г; табл. по 200 мг, по 400 мг; табл., вкриті оболонкою, по 400 мг, по 800 мг

Торгова назва:

I. ЕТАМБУТОЛ, ВАТ "Луганський ХФЗ", м. Луганськ, Україна
ЕТАМБУТОЛ, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна
ЕТАМБУТОЛ, ЗАТ НВЦ "Борщагівський ХФЗ", м. Київ, Україна
ЕТАМБУТОЛ, ТОВ "Люм’єр Фарма", м. Київ, Україна
ЕТАМБУТОЛУ ГІДРОХЛОРИД, ВАТ "Монфарм", м. Монастирище, Черкаська обл, Україна
ІНБУТОЛ ®, ТОВ "Юрія-Фарм", м. Київ, Україна
II. ЕКОКС 400, Маклеодс Фармасьютикалс Лімітед, Індія
КОМБУТОЛ, Люпін Лімітед, Індія
ПДР 400, ПДР 800, СВІЗЕРА ЛАБС ПРАЙВЕТ ЛІМІТЕД, Індія
  • Стрептоміцин (Streptomycin) *

Фармакотерапевтична група:J01GA01 – протитуберкульозні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:має широкий спектр антимікробної (бактерицидної) дії; активний відносно M.tuberculosis, більшості грам (-): E.coli, Salmonella spp., Shigella spp., Yersinia spp., Klebsiella spp. (у т. ч. Klebsiella pneumoniae), Haemophilus influenzae, Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Yersinia pestis, Francisella tularensis, Brucella spp. та деяких грам (+) м/о: Staph. spp., Corynebacterium diphtheriae; менш активний відносно Str. spp. (у т. ч. Str. pneumoniae), Enterobacter spp.; не активний відносно анаеробних бактерій, Spirochaetaceae, Rickettsia spp., Proteus spp., Pseudomonas aeroginosa; бактерицидну дію виявляє внаслідок зв'язування з 30S-субодиницей бактеріальної рибосоми, що в подальшому призводить до пригнічення синтезу білка.

Показання для застосування ЛЗ:лікування вперше виявленого туберкульозу легень та туберкульозних уражень інших органів; хворим, що лікувались раніше, препарат доцільно призначати після лабораторного підтвердження чутливості до нього виділених хворим МБТ ВООЗ,БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:вводиться в/м, у вигляді аерозолей, інтратрахеально; дорослим препарат застосовують також і внутрішньокавернозно; при в/м введенні разова доза для дорослих 0,5–1 г, вища добова доза – 2 г; для хворих з масою тіла менше 50 кг та осіб старше 60 років добова доза звичайно не перевищує 0,75 г; при лікуванні туберкульозу добову дозу звичайно вводять одноразово ВООЗ; при поганій переносимості препарату добову дозу можна розділити на два введення; тривалість лікування залежить від форми та фази захворювання (3 місяці і більше); при лікуванні інфекцій нетуберкульозної етіології добову дозу вводять у 3–4 прийоми з інтервалом 6–8 год; тривалість лікування становить 7–10 днів (не повинна перевищувати 14 днів); інтратрахеально дорослим препарат вводять по 0,5–1 г у 5–7 мл 0,9% р-ні натрію хлориду або 0,5% р-ну новокаїну 2–3 рази на тиждень; для застосування у вигляді аерозолей дорослим вводять 0,5–1 г; внутрішньокавернозно препарат вводять шляхом інсуфляції у вигляді дрібно-дисперсного порошку або інстиляції 10% р-ну в умовах хірургічного стаціонару 1 р/добу в сумарній дозі не більше 1 г незалежно від числа каверн та способу введення.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:блокада VIII пари черепних нервів та пов'язані з цим вестибулярні розлади (запаморочення, нудота, блювання, нестійка хода), порушення слуху (шум та дзвін, зниження слуху, глухота), периферичний неврит, неврит зорового нерва, пригнічення нервово-м'язової передачі (утруднене дихання, апное, слабкість, сонливість), блокада нервово-м'язової провідності аж до зупинки дихання, особливо у хворих на нервово-м'язові захворювання (міастенію) або в післяопераційному періоді на фоні залишкової дії недеполяризуючих м'язових релаксантів; можливі порушення функції нирок (альбумінурія, гематурія), діарея, судомні скорочення м'язів, підвищена кровоточивість, полінейропатія, АР (шкірний висип, кропив`янка, еозинофілія, набряк Квінке та ін., у поодиноких випадках анафілактичний шок), почервоніння та біль у місці введення; біль стискувального характеру в ділянці серця, тахікардія.

Протипоказання до застосування ЛЗ:захворювання слухового та вестибулярного апаратів, пов'язаних з невритом VIII пари черепних нервів і стан після перенесеного ото невриту; тяжкі форми СН та ниркової недостатності; порушення мозкового кровообігу, облітеруючий ендартеріїт, гіперчутливість до препарату; при міастенія, ботулізм; вагітність та лактація; схильність до кровотеч; внутрішньокавернозне введення протипоказане при незарощенні плевральної порожнини у місці введення катетера та при прикореневій локалізації каверни.

Форми випуску ЛЗ:порошок для р-ну для ін'єкцій по 0,5 г, 1,0 г у фл.

Торгова назва:

I. СТРЕПТОМІЦИН, ВАТ "Київмедпрепарат", м. Київ, Україна

  • Фтивазид (Ftivazide)

Фармакотерапевтична група:J04AC03 – протитуберкульозні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:блокує синтез міколінової кислоти і викликає загибель клітин; порушує синтез фосфоліпідів, утворює інтра- та екстрацелюлярні хелатні комплекси із двохвалентними іонами, гальмує окислювальні процеси і синтез ДНК і РНК; викликає ушкодження мембрани МБТ, інгібує в них метаболічні і окислювальні процеси, пригнічує синтез нуклеїнових кислот.

Показання для застосування ЛЗ:Активний туберкульоз у дорослих та дітей (усі форми та локалізація) у комбінації з іншими протитуберкульозними засобами

Спосіб застосування та дози ЛЗ:внутрішньо; дорослим призначають по 0,5 г 1-3 р/добу; дітям − із розрахунку 0,02-0,04 г/кг (але не більше 1,5 г/добу) 3 р/добу; загальна курсова доза для кожного хворого індивідуальна, залежно від характеру та форми захворювання і ефективності лікування. При туберкульозному вовчаку призначають по 0,25-0,3 г 3-4 р/добу; на курс − 40-60 г; при необхідності курс лікування повторюють 2-3 рази з місячною перервою. Максимальні дози: для дорослих: разова − 1 г, добова − 1,5 г; для дітей: разова - 0,5 г, добова - 1,5 г. Максимальна курсова доза - 40-60 г; термін лікування - 6-8 місяців.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:головний біль, запаморочення, сонливість, порушення сну, периферичний неврит та неврит зорового нерва; нудота, блювання, відчуття сухості у роті, біль в епігастральній ділянці; у чоловіків - гінекомастія; у жінок - менорагія; біль у ділянці серця, підвищена кровоточивість; лихоманка, шкірні висипання; депресія, у поодиноких випадках − психоз, ейфорія, розлад пам'яті, у хворих на епілепсію можливе почастішання судомних нападів; лікарський гепатит

Протипоказання до застосування ЛЗ:стенокардія, декомпенсовані вади клапанів серця, органічні захворювання ЦНС, захворювання нирок нетуберкульозного характеру з проявами ниркової недостатності, підвищена чутливість до фтивазиду та інших компонентів препарату, алкоголізм, психічні захворювання, годування груддю.

Форми випуску ЛЗ:табл. по 0,5 г.

Торгова назва:

I. ФТИВАЗИД, АТ "Стома", м. Харків, Україна


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 100; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты